Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Nálam is tervben van egy ilyen kütyü elkészítése. A válasz engem is érdekelne, de hát tudom, hogy írtó nagy munka a lemérése.:::)))
Olyat olvastam, hogy a háromszög talpa olyan 20cm körüli, a pálcák hossza olyan 30cm. De egy jól működő krumplifészek bontó méretezett rajzára én is kíváncsi vagyok.
Bocsi a tudatlanságomért, elárulnád, hogy mi ez? Én ekekapára gondolok, de ez egyáltalán nem biztos. És légyszíves azt is írd le, hogy mit csinál ez a "valami" a tüskéknek / már ha azok/ mi a szerepe.
Én 4 kerekű gépemen másképp oldottam meg. Nekem a kardánra van felszerelve Peugeot féknyereg, opel tárcsa, trabi fékmunkahenger :). A munkahengert a nyerregel úgy köttöem, össze, hogy találtam egy ifa olajnyomás óra csövet, két végére pedig megfelelő menetemelkedéső közcsavart kerestem és a munkahengerhez és nyereghez is találtam megfelelőt és összehegesztettem őket. :) így mind a két vége megfelelő lett és olajfojás mentes! :D
Szia azért ha nem ért hozzá arra mindenképpen figyelni kell egyfajta autóé legyen a fékes cucc mert a trabi 8x1.25 és belsö kúpos ha jól tudom a lada megnormál 8 as menet és külső kúpos , és ha nincs otthon a kokecba nem tudja összehozni, vagy trabi 2 körös főfékhenger és a hátsó kört egy összeforrasztott csövel letömíti, igy az elsö kör normálisan fékez..
Hát az első tárcsaféket olajon kívül másképp nem nagyon tudod müködtetni :s
vagy amit CUDAR08 kolega irt,hogy elég hátra fék
vagy csak olajjal műxik a Trabié:s vagy mint a RÁBA Steiger féknyereg ott viszont olaj-bowden :) tehát üzemi és rögzitő fék együtt van :) na ezt a megoldást jobb a váltó és a kardán közé beépiteni (hátsó fék) ugye mint a Rába,Uaz ,stb... És akkor tuti a fékhatás :))) és egyforma két keréken
olajos fékrendszerhez kell:
pedáltol indulva:
-főfékhenger de elég egy körös is nem fontos feltétlenül trabié lehet pl zsiguli kupplungmunkahenger is,vagy ami éppen van:)
kellenek a csövek, a fékszerkezetek és jól letömitve összerakni
légteleniteni pedig: felöntöd a tartályt olajjal és azt a kerékfékhengert légtelenited először ameik legtávolabb van a föfékhengertöl (ahova a leghosszabb cső megy)
kinyitni 4T trabi féktuskónál asszem 9-es kulcs kell meglazitani a légtelenítő csavart tehát csavar kinyit és addig pumpálni a fékpedált mig buborék mentesen nem jön belőle az olaj .
ezután a közelebb levő munkahengert is ugyanigy :)
légtelenités után a tatályt szintre önteni .
Fékolajjal vigyázni kell szereti a festéket, persze mikor nem kell :(((
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy mi az a kategória amikor már műszakiztatni kell egy kistrantort??? házi építésű,4 kerekű,áttételes kormányzású gépre gondolok.Csak mert szoktam látni gyári fűnyíró traktorokat az utcán,amin semmiféle vizsga nincs,és kerti traktor jogosítvánnyal vezethető.
van egy alternál kaszám, kb 1, vagy 120-as m-be, gyári teljesen, német kapállógépé volt, ha gondolod megegyezhetünk rá, vagy csere vagy valami, eger környéki vagyok
szerintem megépiteni egyszerübb az alternáló röviden csak sikterepre jó de ott viszont gyönyörű munkája van ,ami nekem van 150cm széles és kb 6-8km/h- sebességgel fűnyíró minőséget hagy maga utánkb 2-3cm tarló (legyenek éles kések és bármilyen fű,lucerna 1-2cm átmérőig cserjézni,nádvágásra is jó:)
átka: ledöglött/pl előző éven nem kaszált fűféle/ elcsúszik rajta azt doboskasza levágja alternálót egyszerűbb összehozni
Doboskaszát se nehéz csak ott a szöghajtóművek méretét kell eltalálni, áttételt az hirtelen nem tudok (hülyeséget meg nem akarok irni )
Gondolkozom egy kis kasza építésén,amelyet egy 3,5 Hp Briggs motor hajtana.2 alternatíva van idáig
egy alternáló kasza,amelyet úgy oldanék meg,hogy valami régi kombájn vagy silózó pengesorából vágnék 2 db kb. 1m-es darabot,ebből az egyik pengesor fix-lenne,a másik pedig csúszkálna fölötte,így létrehozva az alternáló mozgást.Azt még nem tudom hogy a függőleges tengelyű motorral hogy tudnám meghajtani?erre várnék ötleteket.
a másik opció pedig hogy 3 függőleges tengelyre raknék 2db normál fűnyírő pengét,a két tengelyt 8-as alakú ékszíjas megoldással kötném összemezzel elérném azt hogy a 2 penge elelntétes irányba mozogna,így egy szép rendet alkotna a levágott fűből.ebből a két tengelyből az egyiket összekötném a motorral többfokozatú (vagy nem tudom hogy hivják pontosan) ékszíjtárcsával,így állítható lenne a pengés forgás sebessége is.