remélhetőleg elmértél valamit, a pH 3,2 - nél lényegesen magasabb savadnak kellett maradnia.
A 4g összsav még 0g almasavval is nagyon kevés. A helyedben én mielőbb méretnék egy össz-savat és almasavat, abból azért lehet tudni, hogy merrefelé kellene indulni!
A derítéssel nekem is vannak/voltak nehézségeim. A palackozás után megjelent fehérjekiválás. Azóta már okosodtam, hogy mit, mire, miért használunk.
A derítőszerre ráírják a tól-ig határokat, amik szerintük hatásosak. Ha az alsó, felső és pl. kettő közötti értékkel az ember csinál egy-egy fél literes palackban derítési próbát, látni fogja, melyik mennyire derül, utána leveszi a derítési aljról, majd csinál vele egy 60-70°C-on tartást 1-2 órára, látja, hogy fehérje kiválik-e. Amelyik értéknél nem válik ki, az a jó mennyiség. De a derítést nyugodt, tiszta borban kell csinálni, mert ha teli van seprővel, a hatékonysága a töredékére esik. De a hőmérséklet sem mindegy. Szóval nem egyszerű dolog ez, ha télen még kiválik borkő, az is változtat a bor savszerkezetén, tehát a korábban végzett derítés lehet, hogy megismétlendő, mert újra fehérjekiválás várható.
Korábban írtam, hogy a fehér borom közel egy év után sem akart letisztulni, ezért Deritonnal derítettem.
A használati utasítást követtem, de a derítést követő 2-3 nap múlva - ennyi idő után javasolja lefejteni a bort a derítőszerről - még mindig nem volt elfogadhatóan tiszta. Mivel más ötletem nem volt úgy döntöttem hagyom még néhány napot. Egy hét után lett teljesen tiszta és le tudtam palackozni.
Jóvan-jóvan, de gondolhattam azt is, hogy 2dl/hl ;-)
A finomseprőn tartás jó tud lenni, de a durva seprő miatt lehetnek rossz ízbeoldódások, de úgy látszik, szerencsés vagy. Viszont a derítőszerek többsége 10x-es mennyiségű vizet igényel, a 3 kanál az mondjuk 50-60g lehet, ahhoz kb. fél liter víz kéne. Abból kellene teljesen egynemű szuszpenziót csinálni és nem kellene leönteni róla semmit. A Deritonnak ennél a 100l-hez több a minimum adagja, ennyit beletenni se érdemes... Próbálj egyszer próbaderítést, majd legalább meleg próbát csinálni, lásd, eltaláltad-e a mennyiséget.
Ha jól emlékszem az unoka bátyám almasav bontást is alkalmazott a Zweigeltnél és az elkészült borok kellemes meggyes ízjegyekkel rendelkeztek és olyan bársonyosak voltak mintha több éven keresztül érlelte volna.
Mivel a mennyiség nem túl acélos még az is lehet hogy ketté veszem a tételt és egyik részt az utóerjedésben beoltom.
A Mátra nyugati lába a "borvidék" és találtam Gyöngyösön illetve Nagyrédén laborokat. Mivel műszaki beállítottságú pali vagyok így hajlok a vizsgálatokra + a tudásom a borászatban (még) a bányász béka hátsóját is tisztes távolságból figyeli így bízom benne, hogy a kapott eredmények kiértékelésében illetve az organoleptikus vizsgálattal a segítségeteket felhasználva hátha még az életemben tudok olyan isteni Zweigeltet készíteni mint az átlag burgenlandi borász de minimum mint a unoka bátyám.
Jocó, ha jól értem, te a durva seprőn lévő bort lekénezed, tehát nagyon durván felkevered a seprőt, hiszen máshogy nem tudod a ként eloszlatni, majd erre ereszted rá egy hét múlva a derítőanyagot, újra alaposan felkeverve? Merthogy mindkét beavatkozás lényege, hogy alaposan eloszlassuk a bevitt szert.
Egyébként a 2dl/hl 5%-os törzsoldat jó, de valamennyire borfüggő, hogy milyen szabad kénre érdemes beállítani a szintet, és azt sem tudjuk, mennyi fog lekötődni a belerakott kénből, így egyes esetekben a 2dl már kissé túlkénezett bort is eredményezhet, bár egy-két fejtés után az még lemegy normál szintre.
Nem szűröm a mustot. Forrás után, amikor teljesen megnyugodott a bor ( kb 2-3 hét nálam) 2 dl törzsoldattal teljesen leállítok mindent. ( 180 liter)
Aztán rá egy hétre beteszem a derítőszert és megint várok egy hetet. Idáig nincs más a boron csak az úszófedő, olaj nélkül!
Ekkor jön nálam a fejtés, kénessav szint ellenőrzés, esetleges pótlás és a bor lezárása. Vagy olajjal, vagy a pumpás fedővel ( a négy hordómból kettő olajos, kettő pumpás)
December elejéig nem bántom egyáltalán, akkor is csak a ként és a savat ellenőrzöm. Januárra lesz kb kész bor :)
Nekem műag. tartály van,a mustot nem ülepítettem,akkor az erjedés végén durva seprőtelenítés. Törzsoldat 5%-os van,fejtés után mennyit ajánlott beletenni(70l)?
A saválló acéltartályok úgy tudom, a törzsoldatot nem szeretik, korrodálhatnak, mondjuk azt nem tudom, mennyire véd egy kis adag kén az oxidációtól, szerintem semennyire, hiszen a kénezett bor lényege, hogy a bor felülete a levegővel érintkezve nem oxidálódik, merthogy a borban lévő szabad kénessav hamarabb reagál, így védve a bort. Ezért van az, hogy pl. üvegballon tetején, a dugó alatt, ha van egy kis légrés, szép lassan megeszi a felső részen a ként, aztán elkezd betegedni. A fejtésről: ha tisztított musttal indultál, akkor nem gond a késlekedés, de ha nem volt ülepítés, érdemes az erjedés végén leszedni a durva seprőről, nehogy elkezdjen bomolni.
Szia Jocó! Azért kérdem Tőled,úgy emlékszem hogy Te is tartályozol.
Sógorral beszélgettünk hogy a fáma szerint a fejtés, a kiforrás után 2-8 hét. Aggódtam,mert a tartály
nem lett teli(úgy 30-40l hiányzik),szerinte úszófedelesnél tökmindegy,de ha gondolom,Nála bevállt,az úszófedélen egy pohárba törzsoldatot öntve,az elpárolog,így a bort fentről védi.
Egy kis kiegészítés: ha meg tudod tenni, hogy a kierjedt, de még nem lekénezett bort viszed el, és almasavat is méretsz, el tudod dönteni, hogy a bontasz-e almasavat, vagy lekénezed fullra, ahogy van. Nem tudom, melyik tájegységen vagy, de borlaborok vannak minden nagyobb boros területen.
Az én véleményem az, hogy a kierjedt bort vidd csak laborozni.
Én nem szoktam elvinni sehová, veszek 5 ezer forintért egy készletet és azzal mérem a szabad kénessavat és a titrálható savszintet. Nekem ennyi bőven elég. Sokszor használható cucc.
Az elmúlt hét szombatján elveszítettem a Zweigelt-szüzességem (illetve a borkészítési- az pontosabb), vegyes érzésekkel, de hát ez volt az első.
A mennyiség és a savtartalom miatt van egy kis elkámpicsorosodás.
Vadkár (jelentős 4-lábú és kisebb 2-lábú) ami elvitt vagy 5-6 mázsányit de a megmaradt 4 q az nagyon szép állapotban volt.
Nem csináltam előszüretet csak refraktométerrel mértem végig ami vegyes képet mutatott (16-19° KMW) és úgy gondoltam a savtartalom is belefér, de ez nem így történt.
Zúzás-bogyózás után 19° mustfokot mért a fokoló 21°C hőmérsékleten (a refraktométer 18-at - talán a hőmérséklet kompenzáció miatt, sűrűséget nem tudtam mérni)
A PH is 3,2 volt - ami azért bizakodásra ad okot - csak azok a fránya titrálások nem akartak 4g/l-nél többet mutatni.
Ami volt 100 gr. borkősav azt feloldottam és beleöntöttem a cefrébe.
Pektinbontás, tápanyagozás és élesztőzés után egy 8-10 nap héjon erjesztés.
Olvastam must, erjedő bor, bor bevizsgálás lehetőségéről, szerintetek mikor lenne érdemes laboroztatni? Érdemes egy ekkora tételnél?
Ugyanabból a szőlőből ugyanakkor szedve, ugyanott bogyózva csináltunk ősszel bort. Én tartottam legtovább héjon. Szerintem én simogattam legtöbbet. Élesztő, tápsó, kavargatás. A másik 2vel még nem hasonlítottuk össze, de szerintem enyém lett a leggyengébb. Az első 5nap, a második 9, én 12nap múlva préseltem. A várt kirobbanó finom gyümölcsösség nincs benne. Alkohol megvan. Szépen kifort, nem melegedett közben túl. A színe nagyon szép, -nek tűnt addig, amíg a laborban nem mutattak egy másik mintát, amit előttem vittek. Mintha disznóvágás közben a friss vért láttam volna az üvegben, olyan volt. Na az enyém nem. Karácsonyig ki fog simulni szerintem! :-)))
Én azt a tanácsot kaptam, nem kell ennyie sokáig héjon tartani és ne a napokat számoljam, hanem a bogyókat figyeljem folyamatosan, ha szurkül a színe, ha úgy tűnik kiázott, lehet préselni.
Egy laza helyzetjelentés a túlkénezett, aztán különböző segítségekkel(többek között kedves fórumtársaknak is köszönhetően) javított, rotyogó mustjaimról:
- a no1, amit most is kóstolgatok, 2 hete cefrézett, héján erjedő Zweigelt murci: alig érezni cukrot, testes, rettenetesen fest, igazi gyümölcsös aromákkal, nem túl savas, félig letisztult, bőven van benne még co2, de már ígéretes. Brixe 19,5 volt.
Kérdés: meddigtarsam a héján??? Lehet, bepróbálkozok egy kísérletbe: 2 hét után, 3 hét után levéve a levét, felét reduktív erjesztésbe, felét fahordóba küldöm, élete folytatásához.
- a Zweigelt rosé lassúbb, zavaros a murcija, édesebb is, még hadd dolgozzon.
- a Zenit mustja a leglustább(ö kapta a legtöbb ként, de dolgozik, zavaros, édes murci, brixe 22 volt.
- a fentiek törkölye(Zenit és ami a Zweigelt rosé után maradt, szinte teljesen kierjedtek 2 hét után.