Ó, igen, ott jól ki tudnak száradni. Fotóapparáthoz mondjuk a Ferkó olajat nem javaslom:-) De nekem pl. 1896M utász csákánybalta kb 5mm vastag bőr hordtáskáját a Nivea testápoló szépen megpuhította...Boccs az offért:-)
New York-ban egy kollégám Kiev 4-ese tűnt el, úgy hogy a kézitáskájában volt amit a belépésnél ellenőrzésnél kértek be, míg minket ellenőriztek. 1993-ban, januárban.
Amikor négy óra múlva visszakapta a táskát akkor a gép, és a tele zakk-pakk hiányzott.
Egy listája volt a táska tartalmáról (a táskában, és a másolat nála, ez olyan beidegződött üzleti-gyakranutazó reflex), amit megmutatott és reklamált. Két nap múlva kapott egy jegyzőkönyvet, hogy ha vásáról egy azonos kategóriájú/értékű gépet, megtérítik az árát.
Hmm, sejtem, miről lehetett szó...Erről lemaradtam, bár bütykölni szerintem nem nagyon merném. Igen, ilyesmit keresek.
Most értem haza Dalmáciából: ha Trogirban jártok, az óvárosban van egy fotós, akinél vannak eladó masinák, sok Leica, alattuk egy db Zorki Sz (C) árválkodott... Most velem is megtörtént a Te szentendrei eseted, egy amcsi le akarta kunyerálni a gépet a nyakamból, de csak addig, amíg meg nem tudta, hogy Zorkij:-)))
Ja! A tokon, gépen lévő, általános használatból eredő kopások szerintem nem csökkentik az esztétikai értéket. A festményeket sem festik át minduntalan, ha egy kicsit megfakultak a színek...
Az Industar egy nagyon jó kis objektív! Nyugodtan oda lehet tenni a nyugati kortársak mellé. Azért a 6x9 sem egy utolsó szempont a képminőségben...
KF után nem túl izgató a kisfilm...
Tokok, gép borításának felújítására szerintem legjobb:szimpla cipőkrém.
Színtelent használok, mivel az eredetivel megegyező színeset igen nehéz találni. Ráadásul nem szeretem a színezettet mert foghat és pl. a tokon lévő fehér varrást is elszínezheti. Egy szimpla színtelen cipőkrém is új színt hozhat a tokok életébe.
A gépeket lehetőleg ne tárold a bőr tokjaikban, mivel szerves anyag lévén kítűnő táptalaj nyújtanak a különböző penészgombáknak. A gépbe, objektívbe jutva menthetetlen károkat okozhatnak.
Köszönöm a segítségedet.A puding próbája.....tegnap lőttem egy tekercset vele, este máris előhívtam. A gép tiszteletére új hívót és fixírt kevertem, és neki....
Leesett államat még keresgélem, ha azt mondom SZUPER! a negatív, azt hiszem nem túlzok. Éles mint a penge, üt mint az ipariáram! Még nem tudok feltenni képet, majd csak nagyítás után tudok scannelni. De fogok!
Addíg is új kérdéssel piszkállak benneteket!:
Mivel szoktátok rendbetenni a régi, kifakult bőr tokokat,és a borítást???
Én enyhe szappanos nedves puha szövettel lemostam, és vékony szilikon olajat tettem rá. Elég jó lett, de a kopások megmaradtak. Mivel lehet egy színre hozni??
Elkezdtem a dolgot, de az elején már találtam valamit! Szerintetek nem hiányzik valami leszorító, vagy menetes anyaszerűség a prizmáról? Ami rögzíti, de úgy, hogy forogjon. Mert így eléggé lötyög szerintem.Más, a gépről készűlt fotókon látható ilyen gyűrű.Itt a fotó róla.:
Köszönöm a linket, már láttam mikor vadásztam a gépre. Külsöre az enyém jobb állapotban van :-)
Ma megpróbálkozom a távmérő beállítással, sokat segítettetek! Pár dolog míg élek nem jutott volna eszembe....üdv & szép napot....bár ahogy most az idjárást nézem....
Köszönöm! Lassan majd csak megértem. Tanúlni sohasem késő! Főleg ha valami érdekli az ember gyerekét!Én nagyon gyakorlatias mókus vagyok (már a szakmám miatt is ,antik bútorokat restaurálok vagy 35éve) Le tudnád e írni, vagy rajzolni hogyan néz ki , hogy van csiszolva ez a két kis prizma? Ami kívűl van, ill. ami látszik az teljesen síknak tűnik.
A Zeiss sohasem az egyszerű technikai megoldásairól volt híres.
Lásd pl. Contax I (1932), ami az első Leicák kortársa volt. A Contax mellett egy kortárs Leica überprimitív kamerának tűnik technikai megoldásait tekintve (zárszerkezet, távmérő,stb...).
De pont ezért megbízható a Leica:egyszerű, könnyen beállítható és ennek ellenére fényképezni is lehet vele... :-) Ami nincs, az nem tud elromlani...
Most Te is éppen egy majd száz éves megoldáson agyalsz... :-) Egy Leica-t, FED-et könnyebb megérteni...