"A kutyák, ha hazai tenyészállomány, és végül a fajtával szakmailag is komolyan foglalkozók (az állomány javítása érdekében több százezret befektetők, ámde azt viszont nem látók) nevében köszönettel"
LOL
Ne haragudj, de te ezt komolyan is gondolod??? És van, aki el is hiszi neked???
"... százezret ... viszont nem látók..."
Ez a legjobb, de a többi sem semmi... Szerinted a tenyésszemle kiszűr bármit is? Megállapítja, ha örökletes betegsége van a kutyának? Ez az egész tenyésszemle, törzskönyv, stb. dolog semmi másról nem szól csak hogy néhányan jól megszedjék magukat. A tenyésztőktől vásárolt, törzskönyvvel kapható kutyák egyharmada meg nem is a törzskönyvszerinti szülőktől származik... És te erről nem is tudsz ugye semmit mint tenyésztő??? :)))
Bocs ha bunkó voltam, de szeintem még visszafogtam magam, és elnézést mindenkitől akit esetleg megsértettem...
:)) Helyes! Tisztelem azokat, akik tényleg a fajtajelleg megtartásával foglalkoznak, de sajna túl nagy a korrupció ezekben is, mint minden másban. Pl. én sportkutyákkal foglalkozom. Tenyésszemlén azt mondták, hogy rosszul tartja a kutya a farkát. Ez például teljesen hidegen hagy, mivel a sportnál a gyorsaság,ügyesség és fegyelem a fontos. Ha a tenyésztők ilyen szempontokkal is foglalkoznának, semmi kifogásom nem lenne a hzzászólással, de míg csak a küllem a fontos, addig hidegen hagy a dolog. Azt mondom, hogy attól függ, ki, mire stb. akarja a kutyust. Nekem semmi kifogásom a keverékek ellen sem (bár csak uszikkal foglalkozunk).
Igen, vannak bizonyos helyzetek, amikor én is oktalanságnak tartom a tenyészszemle nélküli egyedek pároztatását, szaporítását, de korántsem minden esetben. Lehet, hogy meg sem fogod "hallani", amit megpróbálok elmagyarázni, de azért megpróbálom, bízva az esetleges sikeremben.
Azzal én is tisztában vagyok, hogy csupán egészségügyi okból kifolyólag felesleges a fedeztetés (többek között neked köszönhetően). Viszont vegyük például a mi példánkat:
Tegyük fel, hogy az ember (aki alapesetben nem szakértő, de azért nem is teljesen ostoba) a kutyáját kimagaslóan okosnak, engedelmesnek, jó testfelépítésűnek és standardnak megfelelőnek gondolja (a hosszú együtt eltöltött idő alatt szerzett tapasztalatok, az olvasottak és más, szintén nem szakértő emberek véleménye alapján). Ezek után úgy határoz, hogy szeretné ezt a vérvonalat, tulajdonság-láncot viszontlátni következő kutyájában is, és elkerülni a múltban már megszerzett negatív tapasztalatok tovább halmozódását (több tenyészszemlés, tenyésztőtől ill. szaporítótól vett problémás kutya - pl. gyenge idegrendszerű/idegbeteg). Magyarul 2 kiskutyát szeretnénk megtartani konkrétan a mi kutyánk utódaiból.
Ráadásul a fedező kan gazdái hasonlóan gondolkodtak, így még egy kiskutya olyan helyre kerül, ahol kifejezetten a kan vérvonalára volt igény.
Én úgy gondolom, hogy ezekkel a gondolatokkal indokolttá tehetem a tenyészszemle nélküli fedeztetést.
((Mellesleg: a szuka felmenői között nem egyszeres kiállítás-győztesek vannak, talán ez is igazolhatja szavaimat szép tartásáról.))
Mindezeken túl szeretném megjegyezni, hogy most született kiskutyámat el fogom vinni tenyészszemlére (a papírforma és a jól hangzóság kedvéért)! És másnak is javaslom ezt a lépést!
Gondolom ellőtted sem fedi homály a korrupciót, ami a kutyákkal kapcsolatos ügyeket, pl. a tenyészszemlét veszi körül. Így én nem elégszem meg azzal, ha valaki azt mondja a kutyája tenyészszemlés! Nézzük meg magát az ebet is!!!
Hát igen ez egy ilyen érdekes, kezdetleges helyzet.
Mi, a párommal Bp. szélén "lakunk" a sulik miatt, de ez még ilyen egyetemista feeling, mert elég sokat vagyunk otthon közben, hiszen még nem vagyunk önellátók (ő is egyetemista)... :)))
Ez a veszettség elleni oltás volt Poginál. Mi jövő 7 után megyünk a 2. adagért, de majd elmondom az orvosnak, hogy mi történt az oltás után, nehogy baj legyen! Én még soha életemben nem hallottam ilyenről, nagyon megijesztett.
Egyenlőre én is csak irigykedek apukámra, mert ő sokat tud velük lenni, én meg még nem is láttam őket nyitott szemmel... :(((
A zh-k miatt sajna ezen a héten nem tudtam hazamenni, de ma talán hazaugrok! :))
Pogi apja = a te párod? Vagy az igazi apja?
Nálunk anyu Pici "anyja", apu az "apja", és meg a "testvére"... Ez csak ott nem stimmel, hogy a testvérek általában sokat veszekszenek, mi pedig soha... :))
Most olvastam, hogy hogy jártatok az oltás után. Milyen oltás volt ez? - már csak azért is, mert a jövőhéten mi is megyünk dokihoz szurira (veszettség ellen 2. rész).
Idáig még nem volt semmilyen problémánk, de jobb ha tudom, hogy ilyenre is lehet számítani.
Köszi a segítségetek, feltétlen megbeszélem az állatorvossal, mert két hét múlva kell megint vinni a 2. adag miatt! Mikor megláttam a viselkedését teljesen elkeseredtem, mi lett az én kedves, szeleburdi kutyusommal. És érdekes módon az apját elfogadta, játszott vele, csak velem volt bizalmatlan. Pedig a kaját rendszeresen tőlem kapja, meg tulajdonképpen a full ellátást én biztosítom neki.
Igen, a frizurája kicsit túl nyáriasra sikeredett, el is neveztük utána kiskecskének, mert úgy nézett ki! :) De tényleg aranyosabb hosszabb hajjal, úgy , hogy ezért növesszük is! Most, hogy már megnőtt az arcán is, és ha rámnéz néha olyan, mintha összehúzná a szemöldökét! Annyira aranyosan tud nézni!
A papucsrágás az egyik fő kedvenc játéka. Ez az ő különbejáratú papucskája, és már csak nagyon ritkán nyúl hozzá a többi cipőhöz. Bár még mindig az apja papucsa a favorit! Na meg a konyharuha. :))
Írtó aranyos lehet a sok nyitott szemű, apró uszika! Irigykedek!
Annak idején volt a telkünkön egy lajkánk és az minden évbe szült , de sose láttam mikor, mert elbújt, és csak akkor láttad őket amikor előbujtak 6 hetesen:)
Voilt 18 kicsinye is egyik nyáron! Nem győztük ajándékozni!:)
Minden csajszinak nyitva a szeme, és kezdenek totyogni!!! A kisfiú sincsen sokkal lemaradva, már kezd az ő szeme is nyílni, és a tipegésben ő az egyik legügyesebb...
Szia! Szerintem ezt feltétlenül beszéld meg az állatorvossal. Tau még el is ájult a legutóbbi oltás után, meg két nap volt, hogy normális lett. A doki szerint allergiás reakció, be is írta az oltási könyvbe, hogy máskor ezt a típusú oltóanyagot nem kaphatja. Lehet, hogy a tiédnél is hasonló dolog volt, csak egyhébb lefolyással.
Sziasztok! Ti már tapasztaltatok olyat, hogy oltás után a kutya úgymond "meghülyült"? Tegnap mikor hazamentem - előző este volt oltáson - a kutya teljesen le volt lassulva, mintha drogos lett volna, és morgott rám. Reggelre már megint a kedves Pogi volt. Az oltásnak lehet ilyen mellékhatása? Köszi
Pogóval sem könnyű a séta. Emlékszem mikor kicsi Pogi volt és először kapott pórázt annyira utálta, hogy leült szépen és nem volt hajlandó jönni, úgy kellett húzni őt, vagy cipeltette magát. Ma meg szinte ő visz engem a pórázon, olyan kis rohanós kutyus. Na ezért sem merem elengedni. Bár mi a városban kocsival közlekedünk, de a sétáknál látom, hogy nagyon kis bohó. Ő is mindenkire ráugrálna, aki szimpatikus neki, aki meg nem azt kegyetlenül meg tudja ugatni, és ha felényúl akkor kattogtat a fogával! :)) Sokszor még a kocsiból is megugatta azt, aki nem szimpi neki. Kiváncsi vagyok, hogy fogja elviselni a szállítódobozt!
Én azt mondom jobb a biztonság, egy kutyus akármilyen szófogadó bármikor elszaladhat (pl. megijed valamitől, vagy egy kóbor macccs) és már kész a baj. Ráadásul Pogi nem a szófogadásáról híres, sajnos én nem tudom nevelni őt, inkább ő nevel engem! :)
Az előző kutyimat ( ezüst törpe) poráz nélkül lehetett vinni, de nagy forgalomba nem. Viszont városligetbe is simán el mertem engedni mert mindíg visszajött.
Boni viszont iszonyú!!!!!
Mindenkire fel akar ugrani még akkor is ha porázon van ugy kell visszarántani!
Meg mindenhol lelép a járdáról és ha lát vmit a túloldalon akkor átmenne....
Sajna aza belváros hátránya hogy sok autós van....:(
Azért se tudtuk megnevelni a poráz nélküliségre mert olyan félős volt kicsinek, hogy egy zacskótól kifutott a volágból!