Végre egy jó hír. Egyenesen a még meg sem jelent újságból.
Háromszorosára bővíti kora nyárra közkedvelt online képarchívumát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), amely – beteljesítve a kutatók és kutakodók álmát – egy szakcég segítségével netre teszi a Budapesti czím- és lakjegyzék mind a negyvenezer oldalát.
Nem hallottak a városi tanácsokról, nem láttak soha egy „tanácsházát”, vagy „Rathaus”-t.
Nem járt senki Bártfán, nem ismeri az ottani tanácsházát?
Nem tudják, hogy nem csak Magyarországon, hanem széles Európában „tanács” a városi irányítótestület neve?
Azért, mert egy dolgot, vagy fogalmat a „kommunisták” is használtak (Irgalom Atyja, ne hagyj el!) azt kidobni, nem tűnk nagyon hatékonynak, célszerűnek.
Így jött létre az „önkormányzat”, ami ugyan működési elv, de semmi esetre sem egy testület elnevezése. Az „önkormányzati testület” nyelvi szörnyszülött, bár kezdjük megszokni, mert már 22 éve velünk van.
(Amúgy mit csinálnak ebben a testületben? – Tanácskoznak várost, kerületet illető közös dolgokról.)
Szóval én szégyellem magam az MTA történészei helyett.
"A Tanács kifejezés közterület elnevezésekben a kommunista diktatúra idején vált gyakorivá a szovjet mintára meghonosított tanácsrendszerre utalva. Mivel a kifejezés közterület elnevezéseként a tanácsrendszerre utal, ezért nem javasoljuk használatát, mivel az a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése szerint „XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.”
Tényleg nem tudják, hogy a magyar városok irányítótestületét mindig is "tanács"-nak hívták,
Lehet, hogy rosszúl emlékszem, de szerintem a Béke tér már gyerekkoromban is Béke tér volt. Az ott álló épület viszont akkor Előljáróság, később Tanács, jelenleg viszont Önkormányzat névre hallgatott.
"2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése szerint XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában vett részt"
"1944-ben a Gestapo Párizsban letartóztatta, a sachsenhauseni koncent-rációs táborban gyilkolták meg"
Heh. Az egyik rendszer "kiépítésében részt vett", a másik meg konrétan kinyírta. Lehet elfelejteni.
Ahogy növekedett Budapest (ha arról beszélünk), akkor a betagozódó, korábban önálló települések hozták a duplikátumokat. Ezzel mindenképpen kellett valamit csinálni, vagy új név, vagy , ami szerintem jobb lett volna, egy előtag hozzátoldásával megtartani. Ennyi realitása van a névváltoztatásnak. A többi esetben piár, vagy/és pótcselekvés.
Vannak ilyen helyek. Svájcban se változnak az utcanevek és Svédországban sem. Az osztrákokra most tört rá a változtatás, mennek a viták, ahogy olvasom.
Ugyanakkor a város nő. Miért nem lehet az uj utcáknak a kivánt uj neveket adni? Miért kell egyes utcákból több, a különboző kerületekben. Szóval lenne tér elég az uj neveknek.
Valamit nagyon félreértesz :) Nálunk nem lehet addig belátni, csak az utcafrontot, ott a kuka, meg ami körülötte van. Az meg az egyik lakó ismétlődő sajátos lerakata.
Milyen jó, hogy fázós vagyok. November lévén nem ültem kint az erkélyen, gatyában. Ha nyáron jártak volna erre, ugyanez biz' előfordulhatott volna. :-)
Körbenéztem én is, hogy mi látszik a házból. Meg sem mutatom. Ciki. De tizenvalahány hátartásból elég egy, hogy azt a képet mutassuk magunkról, amit. Már feladtam.
Ez jó, kézenfekvő gyakorlat lenne, ha nem váltotatgatnánk a neveket, vagy akkor használjuk a helyrajzi számokat, aztán kész .
"A Magyar Tudományos Akadémia tagja nagyon komoly akadémikusi apanázst kap az adóinkból a Francia Akadémia tagja nagyon komoly tagdíjat fizet, ergo magasról tesz a mindenkori politikai hatalomra, ha az fel akarja használni saját céljaira. És még egy francia példa: anno deGaulle elnök mondta állítólag, hogy "Franciaország attól (is) nagy, hogy Párizs utcanevei 400 év óta nem változtak.""
Kezdem megérteni felmenőimet, akik konzekvensen azokat az utcaneveket használták, amivel felnőttek. Nagyanyám pl. csak az Aréna utat ismerte soha nem hallottam tőle Dózsa Györgyöt és volt még sok más is.
"Bár az elnevezés a kommunista diktatúra idején vált gyakorivá, használata a törvény értelmében nem tiltható meg, mivel ezzel a kifejezés használatát az önkényuralmi rend-szerre közvetlenül utalónak tekintenénk. A kifejezés önmagában nem utal közvetlenül önkényuralmi politikai rendszerre, így továbbra is használható"
Nem ilyenre gondoltam és nem is ezekkel találkoztam. Mi 56 után családilag maszekok lettünk, igy semmiféle munkahelyi terjesztésbe nem estünk bele. Aki hozzánk járt az ismerősök utján keveredett oda. Nagyjából tudta, hogy Apám mire vevő és ha talált valahol lakásfelszámolásból vagy mit tudom én honnan, akkor hozta. Mellette persze mindeg el akart sózni mást is, pl. Révay Nagylexikon. Jellemzően betiltott írók régebben kiadott könyveit szerezte be. Ha nem volt meg, akkor megvettük.
Szóval léteztek ilyen nem hivatalos könyvesek is, csak talán feltünés nélkül dolgoztak. Az illető azt hiszem már nyugdíjas volt, aki hozzánk járt.
Szerintem ez is a rezsicsökkentő intézkedés-sorozat része: nem csak úgy foszforeszkál, de sugárzóan ragyog, minden mást elvakítva maga körül, így spórolva a világításon.