Keresés

Részletes keresés

posaunist Creative Commons License 2010.05.13 0 0 11708
Ez lenne a lesli-orgona kit
posaunist Creative Commons License 2010.05.13 0 0 11707
Sziasztok !
Mivel nekem is egy egy Solton leslie-m van az M-3 hoz, és a DB-3 hoz,/ viszont ahhoz, hogy az ''igazit'' megvegyem pénzem nincs,/ engem is érdekelne az összhangzás authentikusabbá tétele.
Tehát : Tényleg hallhatóan nagyot emel a leslie hangján ?
ozjo Creative Commons License 2010.05.13 0 0 11706
Engem már az is elgondolkodtatott a Füxi Behringer cuccán, hogy az basszus effektként van nyilvántartva, milyen az átviteli karakterisztikája, elmegy e olyan magasra hogy az említett "felharmonikusok" is kijönnek belőle. Lehet hogy így van, de akkor miért bass?
Mert ugye erről lenne szó:
Előzmény: mokusmisi (11703)
Qqberci Creative Commons License 2010.05.13 0 0 11705
Az is érdekes még a Motion Soundnál, hogy alig 12 V a munkaponti nyugalmi anódfeszülsége a csõnek, tehát már alapból a karakterisztika eléggé görbe szakaszán megy. Ráadásul 0 V és -0.5V rácsfeszültség-változás hatására az Ua-Ia karakterisztika gyakorlatilag tükrözõdik egy képzeletbeli egyenesre, így a torzítás szimmetrikus. Kicsit hasonlít az autórádiókban egykoron használt "éheztetett pentódás" fokozatokhoz.
trambi Creative Commons License 2010.05.13 0 0 11704

A szakszerü magyarázatot tetszett leirni, általában azok azok az elöfokok, melyben

valós cső müködik , és nem szimulációk laknak,nem a 10 ezer forintos kategoriák.

Olyan cégek is vannak akinek a termékeiben a "csö" csak image teremtö célzattal

került és a csö mögé egy spec ledet is tettek hogy szépen világitson / ha egy valósan müködö csö "  rács fütése" ilyen szint tud produkálni az nagyon hamar elfüstöl/ De különben is  HIT  az  a lényeg,Füxi örül  és ez igy JÓ  Különben a  nyomokban gyümölcsöt tartalmazó, 100 százalékos gyümölcslét is megitatják

velünk,  kipisiljük, és ha nagyobb egészségkárosodást nem okoz élünk Boldogan .... 

mokusmisi Creative Commons License 2010.05.12 0 0 11703
Az a tény önmaga, hogy egy (közel lineáris) csöves előfok beiktatódik az orgona meg a lezli erősítő közé nem sok változást produkál egészen addig, amíg nem kezd a túlvezérléstől a cső kicsit is telítésbe menni és jön meg az a gyönyörű overdrive hatás.
De vigyázat, a preamp után a jelszintet vissza kell venni mert ha a tranzisztoros lezli erősítő bemenő része is túlvezérlődik, akkor az egész hatás "átíródik" a tranzisztoros változatra. Ezért van pl. a Motion Sound csöves előfoka után is egy hangerő poti, hogy a túlvezérlés a csak a csöves előfokban keletkezzen, utána már torzítás-mentes maradjon az átvitel.
Az is tud még dobni a hangzáson, ha a csöves előfok valamiféle orgona specifikus freki-átviteli karakterisztikával rendelkezik.

A Füxi topiktársunk által említett Behringer pedál (az előbb megnéztem a speckóját) viszont nem tartalmaz elektroncsövet, pusztán annak analóg szimulációját különböző jellegzetességekkel fekvencia-átviteli és túlvezérlési szempontból is. Ezek miatt valóban jelentőset "dobhat" a hangzás élményen
Előzmény: hammondfan (11701)
LittleBig2 Creative Commons License 2010.05.12 0 0 11702
Sziasztok!

Talán még nem későn szólok, hogy ma este Kéknyúl koncert lesz a Gödörben!

Gyertek!

maty
hammondfan Creative Commons License 2010.05.12 0 0 11701
Én is nagy reményekkel vettem egy mikrofon előfokot (art tube) az L100 és az Echolette közé, de nagy megdöbbenésemre nem eredményezett lényegi különbséget! Lehet, hogy a 70-es években készült tranyók is már vintage-nek számítanak.. :)
Előzmény: Füxi (11698)
tehtube Creative Commons License 2010.05.12 0 0 11700

Ezt javasoltam én is pl 11642 alatt. Egy olcsó kis csöves előfok csodákat tesz a tranyós lezliknél. Ráadásul semmilyen átalakítás nem szükséges hozzá. Gratulálok.

Mi lehet olyan kúp alakú tölcsérféle műanyagból ami jó lenne kupaknak?

A 3 lábnak 3 (5-ös?) csavarszár megteszi.

Talán játékboltok, piaci standok, esetleg konyhafelszerelési boltban lehetne ilyet találni? Vagy vietnámi kalapot körbevágni? :-)

szimizso1 Creative Commons License 2010.05.12 0 0 11699

Szia!

Nem véletlen ez a mondás, hogy: "A sikeres ember megszerzi magának amit akar, de a boldog ember örül annak amit kap!"

Terelő kúpot meg még mindig kartonból csinálni a legolcsóbb, és az pont akkora amekkora kell...
Füxi Creative Commons License 2010.05.12 0 0 11698

Sziasztok!

Kicsit megkésve köszi mindenkinek a válaszokat, ! Túl vagyok pár koncerten igy többet tudok mondani tapasztalataimról a Solton turbo jettel kapcsolatban.

Tambi jóvoltából kaptam kölcsön kúpot a tölcsérre és valóban jóbban szól sokkal jobban szórja a hangot és nem olyan direkt és szúrós a hangja mikrofonozásnál.

Vissza menőleg elolvastam az öszes beírást érdekesek a beírások, ami tetszik a kisérletező kedv, abban látom nincs hiány. Olvastam a külömbözö megfejtéseket, hogy igy szól jobban, úgy szól jobban ezt tedd bele azt vedd ki stb. :)

Mint írtam nagy örömömre sikerült ólcson meg vennem a Solton turbo jettet és mindennemű kiszerelés, beszerelés  nélkül nekem tökéletesen szól. Régi Hammond rajongó vagyok annak ellenére, hogy mint írtam csak most tudtam venni egyet de azt, hogy hogyan is szóljon az a vénámban van. Én úgy érzem hogy sikerült úgy megszólaltatni a Soltont az M100-assal (minden nemű buherálás nélkül), ahogy egy Hammondnak szólnia kell és ezt kollégáim is bizonyíthatják. Játszottunk nagy teremben, kis klubban, szabadtéren mindenhol gyönyörű hangja volt és beszólta a szinpadot rendesen és még hangerőben is teljesen jó volt. A Solton zengetője pl. nekem nagyon bejön gyögyörűen szól.    Egyetlen egy kis kiegészítést használok amit véletlenül, kisérletező kedvemben fedeztem fel, egy Behringer bass amp tube modeler pedált iktattam a hammond és a leslie közé. Hát  csoda!!! Enélkül is jól szól de ezzel a pedállal még jobb lett, megjött a csöves sound, vastagabb lett a hang és megjöttek a felharmonikusok és megszólal az a jellegzetes fütyülő bugó hammond hang, a közepek szebbek lettek és egy kis drive hozzáadásával megjön a jellegzetes csöves torzítás ami ugyan a Pink Floydhoz nem kell de egy csipetnyi tökéletessé teszi a hangzást! A pedál hangszineivel jól lehet állítani a mély és tölcsér hangerőarányát. Magasemeléssel nem lesz süvítő vagy bántó a tölcsér hangja hanem hangosabb a mélyhez képest! A hangszinek középállásban a legoptimálisabbak. Egy kis presence hozzáadásával csörömpölöbb lesz a hang (jó értelemben) amit lemezfelvételeken lehet hallani gondolom értitek mire gondolok mert leírni nehéz! :))A pedál ára 12 ezer forint. Még Harangozó Misi barátunk is azt mondta, hogy ha csak hallaná és nem látná elhinné, hogy egy eredeti hammond leslie szól és még azt is mondta, hogy fölösleges egy fillért is rákölteni vagy bármit állitani cserélni mert ez igy jó ahogy van.

Aki nem hiszi járjon utánna vagy jöjjön el egy bulinkra és gyözödjön meg róla. :)

Azt azért nem vitatom, hogy ha rákötnék egy eredeti Lesliet talán lehet, hogy azt mondanám, hogy ja kérem... de mivel olyanom nincs ezért nekem tetszik a jelenlegi hangzás mivel azt hallom amit szeretnék hallani! Nyilván izlés dolga, hogy ki mit tud és mit hoz ki hangzásban a Hammondjából és persze az is lényeges, hogy az találkozon azért a közizléssel és hallható legyen a Hammond jellegzetes hangja amitől Hammond a HAMMOND! Én úgy érzem amire nekem kell  sikerült kihozni  a legjobbat, nem beszélve az ár érték arányról mivel köztudott, hogy itthon a zenéléssel keresett pénz nincs arányban a befektetéssel!

Ha valakinek van kupja eladó vagy komplett tölcsér még mindig érdekel!

Üdv! Füxi

betasound Creative Commons License 2010.05.11 0 0 11697
Sajna már nincs...szívem szakad...
Előzmény: jon lord (11691)
tehtube Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11696

Szia. Remélem lesz olyan videó is ahol orgona hanxínt használ, mert gondolom az a szép forgó fadob ahhoz volna.

Szolgálati közlemény:

A B3 bankom 2.12-es változata kész.

Különbségek:

A csökkenő hangerő határozottan erős mélykiemelést eredményez.

A hangxínek lényegesen hangosabban, dinamikusabban szólnak. Nagyobbat üt.

Az első oktáv alá bekerült 4 rugószengető csapás effekt. 4 különböző erősségű ütésérzékenységgel.

Erősebb a chorusvibrátó moduláció.

Aki felém jár, várom, szívesen lecserélem a korábbi 2.11-el.

Előzmény: Törölt nick (11695)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11694

Én is sajnálom. Ha nem nekem szántad a megjegyzést, akkor elnézést kérek!
Csodálkoztam is, hogy agyon dicsérem a műved, azt ez a hála:-)

Egyébként nem értem miért volna ciki tudományos munkatársaktól segítséget kérni. Én mindig kikérem más véleményét. Aztán őt hibáztatom, ha sz@r lett..
Előzmény: trambi (11692)
tehtube Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11693

Új kínálat Suzukiéknál: 2103mk2

Egy éve jött a csöves előfok, most ez a szép doboz.

A két kis mütyür basszushangxórótól rendes mély természetesen nem várható.

trambi Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11692

Kettövel lejebb látható tökéletes müködésü matador 26 om szivesen elcserélném

a sz@arul szoló yamaha yd 45-re :)

más

Kedves Miklós én nem téged akartalak megtalálni, csak arra gondoltam ha valaki elolvassa irományomat, akkor ne tünjön nagyképünek a történet. Hogy te személyes

érintetségnek vetted ,sajnálom...

Azt hogy még evvel foglalkozol is azt meg még jobban...  

Előzmény: jon lord (11691)
jon lord Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11691
Hey!!!! Nincs már meg az a Matadorod?????? 100000000 éve vadászok erre a típusra!!!! Működik???
Előzmény: betasound (11649)
ozjo Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11690
Ebben is képben vagyok, a régi nagyok a kedvenceim, de szándékomban áll az alulírt kollégákat is meghallgatni, eddig sajnos csak felvételről sikerült, remélem tudok időt szakítani élőben is rájuk, már ki vagyok éhezve az élő hammondos muzsikára.

Egyébként holnap este egy főiskolás bulin megnyilvánulunk, CODE7462 néven. Úgy néz ki sajnos az L100-amat féltem, a WLM + ELKA laci fog szólni, ha sikerül rögzíteni egy kis részt, majd közzé teszem, persze ez inkább csak a saját szórakozásunkat szolgálja és az én tudásom messze elmarad az aktív zenélő fórumosokétól.
Előzmény: tehtube (11688)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11689

Ehh!

Nem irritálnak olyan szavak, hogy: TMK. meg tanársegéd, algoritmus, stb. csak a gyűlölet keltők. Én erre gondoltam:-)

Szívesen látlak, ha erre jársz! Ha minden jól megy, egy 142-es lezli is hazajön hwezredes 143-asával együtt. Azt hiszem nyáron inkább azzal fogom kezdeni a lezli építést, hogy ezt is átalakítom olyan faoszlopossá, mint az elsőt. Ezt már nem csinálom olyan magasra, és a másikta is "leültetem":-) Okulva a hibákból, a reflex nyílás máshol, és másképp lesz kialakítva..

Üdv. M.
Előzmény: ozjo (11687)
tehtube Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11688

Végülis az elmúlt 30-40 évben már ebben a műfajban semmi számottevő újdonság nem született ami valamelyest is előrevitte volna ezt a fajta zenét. Mindent kitaláltak az ősök. Ha a B3 hangzásra, játékra törexel, a reprodukálásra a legegyszerűbb út ha minnél jobban hasonlít az alternatíva az eredetihez.

Etalonnak javaslom Dr Lonnie Smith 2003-as Boogaloo To Beck lemezéről az indító számot: Paper Tiger. (Sajna elég rossz a hivatkozás hangminősége. Egyszer játszották életükben: ekkor)

Ez mind rockra, mind jazzre tökéletes.

Idehaza Matyóóó, Dombi, Laurens, Mókusmisi, Szimizso és az én orgonámat szintén veheted a hangzás alapjául. Viktorhoz majd megyek nemsokára. Tudtommal te is arrafelé vagy. Ha szintén jönnél, ott eletalonozhatunk egy jót.

Előzmény: ozjo (11682)
ozjo Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11687
Én nem érzek semmi gyűlöletkeltést, de hát kitől kérdezzek, ha nem tőletek?
Szubjektivitási dolgokba pedig ne menjünk bele, mert az összes HI-FI-sta fórum vérig sértegeti a másikat, mert az ő ideálképe nem olyan mint a másiké. Én azért szeretem ezt a fórumot, mert rettentő informatív és kevés benne a személyeskedés.
Szimizso1- köszönöm a lehetőséget, most nem tudok élni vele, de nagyon szívesen meglátogatnálak egyszer, majd egyeztetünk, eddig csak képeken láttam a munkáidat, meghallgatnám szívesen, esetleg a lezlimet is elcipelném.
Most pedig visszavonulok a témámmal, nehogy gond legyen belőle, emésztgetem az anyagot.
Trambi pedig már sokat segített nekem eddig is, többek között a motorok is tőle származnak.
Üdv.
Előzmény: szimizso1 (11686)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11686

Hmmm... engem csak a gyűlölet keltésre alkalmas szavak irritálnak. Egyébként nem voltak kétségeim a hangfaladdal kapcsolatban. A többi meg ízlés dolga:-)
Előzmény: trambi (11683)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11685

Akkor tovább nincs értelme koptatni emiatt a billentyűket. Ha ez segít, nálam kialakíthatod a hangképedet egy igazi etalon hangszeren és társán. Amikor ráérsz.
Előzmény: ozjo (11682)
tehtube Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11684

Kétoszcillátoros elektromos orgona.

Most ez nevezhető elektromechanikusnak?

Néha egész hallgatható :-)

trambi Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11683

Tisztelettel, a zsalus megoldásnál , a lammellák nutban való mozgatásával /föl ,le/

tudodod állitani a hangrés nagyságát . Nálam a tölcsér 9mm, a a bass 14 mm re

lett kalibrálva a rés magassága /direkt nem emlegetem hogy ez is le lett modellezve, meg ilyen szavakat hogy tanársegéd, müegyetem, meg tmk, az algoritmust meg végképp, hátha ez valakit irritál  :P /  A lényeg hogy a doboz a hangot lefelé terelje az anyaföld felé,mert ez hozza a jellegzetes leslie doboz hangot.  

Az igazsághoz hozzátartozik hogy ez a autentikus jazz hangzáshoz, készül ez a leslie /olasz belsö, 15-ös kockamágneses Jenzen hangszoró/ a rockosabb hangzáshoz, lehet sokkal szellösebb, a doboz . A lényeg hogy a a lamellákat

beállitás után be kell ragasztani /van kimondott ragasztója a palmanak, én mondjuk enyveztem/ A doboz összerakásánál, tiplifát és nem csavart használni. A másik cél  nálam  a doboz elkészitésénél , a  viszonylag kis méret ellenére, a 145-ös hangzás produkálása, ezért is  kellet a basszus rést növelnem

Hogy fa, vagy nem fa, meg hogy "dolgozik" az anyag, / hát  valakinek azt is kell/   

ez gusztus kérdése....  

A tölcsér  diffuzor pedig nagyon sok olasz modellben gyárilag benne sem volt, mert a kisebb méretü soltonoknál  el sem fér, felszerejése után szembesülsz a ténnyel, hogy falba ütköztél, mégpedig doboz falba.... 

ozjo Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11682
Azért ezekkel a dolgokkal én is tisztában vagyok, ha nem is írtam le, de mivel nekem soha nem volt igazi lezlim, csak az olasz és a német gyártmányok hangját ismerem fülközelből, az igazi falacikat csak felvételről hallottam, illetve csak megszámolható mennyiségben élőben, mikrofonozás nélkül, ezért nincs igazi hangképem, viszonyítási alapom, ezért hezitálgatok, mit is kéne hallanom. Ilyenek miatt kértem és kérem a segítségeteket.
Előzmény: szimizso1 (11681)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11681

Nos én nem is az említett tulajdonságok miatt aggódtam, hanem a hangot "csilingelősen" töri, vagy nem tudom... inkább akusztikai szempontok befolyásolnak amikor idegenkedem a fémtől.

Valóban a kemény sima felületű nem porózus tárgyakról visszaverődött hang intenzívebb, mint például egy brokát függönyről. A csörgő visszhangok, általában sík, és párhuzamos oldalakkal rendelkező üregekben képződik. (A színházak falai/mennyezete ezért sem párhuzamosak.) Ez az én variációmban teljesen lehetetlen, mert a profilok különböző szögű éleiről, különböző kép verődik vissza a hang. Egy eredeti kopoltyús lezlinél már rosszabb a helyzet valamivel.

Már gazdagabb lettem, mert végre sikerült magamba fogadnom, hogy miért is nem jó, ha kör alakban szétszórom a hangot.

Ez nagy tévedés! Bizonyos szempontokból igaz csak, hogy a nyílásokat ily módon kell letakarni. Ez pedig a megszokott mikrofonozási variációk miatt van így. A három oldalon részben letakart rések, tulajdonképp a szoba falait "helyettesítik".

Más. Az eredeti lezliket valójában egy gömbsugárzónak kell felfogni. Mivel 200Hz feletti hangok egyre jobban irányítottá válnak, -főleg egy tölcsérrel megtámogatva- ezért a Te lezli felsőrészedet egy világító toronyhoz hasonlítanám. Amerre világít, ott nagyon nagy a fénye, de mellette már sötét van. Ha különféle tükrökkel (terelő lapokkal, stb) vissza verjük a fényeket (hangokat) akkor egy halványabb de kőrbe világító valamit kapunk. Ettől a kőrbe forgó lámpának (tölcsérnek) csak kis mértékben lesz intenzívebb a fénye (hangja) ha felénk fordul. Hát ezért nem lesz olyan "billegős" a sztereója a felvételnek, és nagyobb nyereséggel készíthető a felvétel.

Szép napot mára!

Üdv. M.
Előzmény: ozjo (11680)
ozjo Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11680
Nos én nem is az említett tulajdonságok miatt aggódtam, hanem a hangot "csilingelősen" töri, vagy nem tudom... inkább akusztikai szempontok befolyásolnak amikor idegenkedem a fémtől.
Már gazdagabb lettem, mert végre sikerült magamba fogadnom, hogy miért is nem jó, ha kör alakban szétszórom a hangot.
Üdv.
Előzmény: szimizso1 (11679)
szimizso1 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 11679

Jó reggelt!

Nos a fém, vagy fa használatának kérdése sokszor felmerül nálam is. Döntö szempontokat figyelembe véve, mint pl. mechanikai tulajdonságok, súly, külső megjelenés, tartósság, megmunkálhatóság, stb. Az alumínium profilok, szép fényesek, nagyon könnyűek, és jól megmunkálhatók. Ráadásul többféle profilban léteznek. Nem vetemedik, és ha kiszárad, nem recseg-ropog. Én azt gondolom, hogy egy szép fekete dobozon nagyon jól mutat a fényes ezüst szín.

Előzmény: ozjo (11678)
ozjo Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11678
Én egyáltalán nem vetettem el az ötletedet, csak egy kicsit a fémtől idegenkedem.
Egyébként állítható zsalut nem olyan nehéz csinálni, főleg ha nem az állításon van a hangsúly, hanem csak egyszer kell belőni, aztán kimerevíteni. De az az érzésem, hogy már túlkomplikáltam az egészet
Előzmény: szimizso1 (11677)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!