Sem a barkács készségben, sem az akaratban, de még csak az erre irányuló szerszámozásban nincs gond. Az egyedüli gond, az csak annyi, hogy az általam keresett méretű csővet nim lelem sehol. Persze tudom a választ.
- Üljek be a kisautómba, menjek el a céghez, 200km :-) és ott adjam elő az igényemet. Majd ők segítenek összeválogatni a megfelelő csöveket, aztán meg fizessek, mint a katona tiszt.
Na erre nem biztos, hogy van időm. De szívesen barkácsolok, és megpróbálok a szarból is várat építeni. Most épp az árbóc kifeszítésén trükközök.
Már néhány alkalommal javasolgattam, hogy minimális barkácskészséggel lehet teleszkópos antenna konstrukciót készíteni. A belinkelt helyeken a csövek adottak... Az általam favorizált helyen szinte készen, méretre vágva megveheted, és otthon akár a kilencedik emeleten, egy hokedlin összerakhatod! :-) Ha meg ez a családi életed zavara okán menne csak, hát vagyunk még kevesen Öreg Csókák, kik még segedelműl vannak! :-)
Ahogy meg "nyunyuka" is megerősítette: A kereskedelem is "Barát", vagyis méretre vágással segít. (Persze 2000 mm az méret, és ne kérj 1750 mm-t! Úgy gálánsan, felkerekítve! )
És, ahogy "nyunyuka" mondja: Viheted kamionnal is! :-) (Én meg mondom, hogy a "lejjerköves udvarra kamival be ne hajts! :-) :-) Vazze, ha én vagyok a biztonsági főnök, már a bekanyarodáskor lövetnék rád! :-) ) Méretre vágott anyagot kicsinyutóval, avagy tetőcsomagtartós szkgk.-val... és marad a barátság! Akár jövőre is! :-)
No! Építs teleszkópos antennaárbócot, és felejtsd a régi teleszkópos katonai aluárbócokat!
Még magam sem tudom, hogy mitévő legyek. Minekután nem bírtam magammal, és erősen lealkudtam ennek a sérült árbócnak az árát, Ma szét szedtem és megtakarítottam. Sajnos a legalsó tag ( a zöld burkolat ) erősen hajlott, így azt vagy kihagyom, vagy pótolom egy új csővel, már ha kapok. De egyáltalán nem biztos, hogy érdemes, mert így is az antenna hegye, karcolja a 11 métert.
De papírzsebkendőt készíts, mert sírni fogsz amikor bemondják az árakat... s ne szimpla ötvüzetet kérjél hanem valami rendesebbet, 6082 vagy annál jobb legyen.
Beszéltem olyan orvossal, aki gyakran van az MRI mágnese közelében, s azt mondja, hogy szó szerint megmozgatja az agyát a tér. Itt nagyságrendekkel kisebb térerőkről van szó, de irányadónak jó ez is.
Az tudtam, hogy nagy áramok keletkeznek adásban, nem is igazán terveztem adni vele, pl. nincs megfelelő forgókondim. Láttam képet vagy videót az átéget fegyverzetről, de hajt egy kicsit a kíváncsiság:-)
Utána olvasok a "mágneses tér hatása az emberi szervezetre" szócikknek.
Akkor azt hiszem marad a rézcső (van "vizes" ismerős) vagy 540-es kábeltv-s koax. Ezek kb. rendelkezésre állnak, vagy be tudom őket szerezni.
A másik dolog amit sokan mondanak ismeretségi körömben, hogyha majd adásra is szeretném használni, nem árt ha elég messze van, mert nem túl jó az ember egészségére. Mi ebből az igaz?
Ilyenre adok szívesen sérült (megtaposott) Cellflex jumperkábelt. Kellően merev, még a karika se kell hozzá. Érzékeny az anyagra, törekedj a minél nagyobb vezető-keresztmetszetre. Minél nagyobb legyen a körjóság!
Ha jól csinálod, a sávszélesség igen kicsi lesz, rezonancián a hurokban igen nagy (akár 100A körüli) áram folyhat, a kondin meg több kV nagyságrendű a feszültség.
Beírsz pár értéket és rögtön látod, miről beszélek.
Aztán... attól, hogy kicsi az antenna, még nem beltéri. A panel, de még a téglaház födémje is katasztrofálisan árnyékolja, ki kell rakni kültérbe. Ott viszont rögtön napi probléma lesz a kondi tekergetése.
Ha csak venni akarsz, akkor ne mágnes hanem normál hurkot csinálj, sok menettel, rendes forgókondival, satöbbi.
Csináltam egy nagyon low-cost magnetic-loop-ot. A keret egy 90 centis hulahoppkarika. Körben egy 0,75-ös rézdrót, a kisebb rész egy koax belső, meleg ere. A hangoló kondi ismeretlen:-)
A várt reményeket nem váltotta be. Nem igazán jó, de annál rosszabb. Mennyire érzékeny a magnetic-loop a felhasznált anyagokra? Gondolok itt a vezetők anyagára illetve átmérőjére.Ha a kábeltv-s koax (árnyékolását,a a hálót használnám fel, mennyire tenném jól, vagy rosszul? (belül a hulahoppkarikában vezetném el.(Csak vételben gondolkodok.)
A hétvégi pakolásnál találtam néhány új penetrátort (kész,félkész),ill. hozzá való alucsöveket különböző hosszban ( D32x2, D30x2, D25x1,5, D22x1,5) AlMgSi minőségben.