Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Üdvözlök mindenkit a fórumon, még új vagyok itt, bár már régóta olvasgatom az írásaitokat, kb a feléig végig is olvastam a bejegyzéseket. Sok hasznos infót begyűjtöttem az eddigiekből, de mindíg újabb és újabb kérdések is megfogalmazódnak bennem. :)
Jelenleg nincs még saját traktorom, de szeretnék egyet vásárolni. Az építéshez azt hiszem, hogy nem vagyok még elég felkészült sem szerszám, sem tudás terén, így inkább egy kész, vagy majdnem kész, esetleg motorhibás gép vásárlásán töröm a fejem.
A traktor nagyrészben vontatásra (10-15 mázsa) kellene, másod sorban pedig kis kertek szántására. Jelenleg van a családban egy nem használt briggs motoros kapálógép (3,5 Le), fűnyíró adapterrel és egy házi gyártmányú pótkocsival, de ez szerintem az én céljaimra nem alkalmas. A pótkocsi váza elég erős lenne, de egy komoly tengely és a jelenleginél komolyabb kerekek kellenének alá, hogy elbírja a 10-15 mázsát. A kapáló résznek pedig nincs semmilyen váltója, így hátramenet sincs rajta, no meg hát a motorból is erősebbre lenne szükség szerintem (6-7 Le minimum).
Máig még azt sem sikerült eldöntenem, hogy 1 vagy 2 tengelyes traktor lenne jobb. A 2 tengelyesekkel a legtöbb esetben az a bajom, hogy túl nagyok, így inkább az 1 tengelyes felé húzok, nem mellékes, hogy azzal még legális is vagyok, ha kimegyek vele az utcára.
Bármilyen ötletet szívesen fogadok Tőletek, ami előre visz ebben a dilemmában, persze ésszerű anyagi határokon belül, mert ugye azért keveredtem én is ebben a topikba, mert a keret az szűkös. :)
Szia! Nem javaslom,mert silány minőség + vízhűtéses= nagyon macerás...Trabi léghűtés,füstöl,büdös,keverék benzin...( Jó,netán új alkatrészek bizony már arany árban vannak hozzá)! Tégy bele kispók mocit...Léghűtés,négyütem,ugyan úgy 26 paci,kis fordulaton nyomaték,elnyűhetetlen és két forint hozzá minden...
4kerekű traki építéséhez tudnék szerezni egy 3hengeres Daewoo motort, kb 40LE. Mi a véleményetek, jó lehet hozzá? Az áttételezés már meg van oldva, csak a motor a kérdés.
A trabi motor ellen a fogyasztáson kívül szól valami? Mennyit fogyaszt egy trabi motor trakiban?
"Azért fórum, hogy ha valaki épp elakad akkor választ kapjon azonnal, ne kelljen időt pocsékolni az olvasgatásra, keresésre."...Azért ez nem teljesen így van...:)!Sőt! Ha figyelmesen olvas az ember,lehet,minden kérdésére választ talál ! Időt mindennek meg kell adni,mégha néha nem is jár látványos eredménnyel...Sokan használják különösebb gond és fennakadás nélkül a Pancsi blokkot és pont abban a formájában,ahogy azt a gyárkapun kitolták. Ne akard át konstruálni,jó az...
Nagyon jó a kis piros könyv, anélkül nemtudom ki áll neki szétszerelni egy motort...egy a baj, hogy 40 éves. Biztos vagyok benne hogy a sok hozzáértő ember okosabb dolgokat tud mondani, mint ami oda le van irva. Kezdve azzal hogy menjünk 60-80km per órás sebességgel x km-t majd állítsuk ezt meg azt. Na hát ez nem megy, persze nem is bejáratós a motor, de többek között ezek azok a részek amiket egy traktornál erősen hanyaygolhatunk.
Én például arra sokkal inkább kiváncsi vagyok hogy milyen új, mai mindennapi használatban levő anyagokkal lehet pótolni az avittasokat, mert nem pannónia motorkerékpárt akarok készíteni, hanem traktort és ezért biztosan akad olyan anyag is amiből nem kell gyári, hanem jobb hatásfokú is van esetleg, persze ez csak a hozzánem értés mondatja velem.
Nyulat tenyészteni is az ezer éves kiadású könyvel érdemes kezdeni, mert nagyon jól leírja az alapokat, de attól még a 21. században lehet hogy egy-két dolog eltér a megszokottól.
Ezt a 200 oldalt is végig olvastam, de hazudnék ha tudnám hogy a fele miről szól. Azért fórum, hogy ha valaki épp elakad akkor választ kapjon azonnal, ne kelljen időt pocsékolni az olvasgatásra, keresésre.
Reméltem is hogy hamar válasz érkezik, de azóta már rá ér, ugyanis szét kell húzni a blokkot, mert mégsem olyan pöpec gép mint gondolná az ember elsőre. Kuplung lánc csere, lamellák alig várom. Olyan parafát hol lehet szerezni, (még nem tudom hogy esetleg a másik blokké jóbb állapotba van e)?
Ahogy olvasom az oldalt azt tapasztalom, hogy többen küzdenek Pannónia gondokkal. Javaslom a keresőbe beírni: Szakirodalom - Pannónia motorkerékpárok. Kiad egy oldalt és ott a piros könyvre rákattintással
/ Pannónia motorkerékpárok kezelése és javításaa / sok értékes információhoz lehet jutni az oldalak megnyitáásával. Meg lehet tudni minden olyan dolgot mely szükséges ahhoz, hogy a traktor "lelke" jól működjön. Rajzokkal magyarázatokkal szolgál az irodalom. Leírja a motor szerelését a gyújtás beállítását, megadja a megfelelő hőértékü gyertyát, karburátor beállítását, / megjegyzem, ezt egy egy korábbi hozzászólásomban már leírtam /
Akinek ilyen gépe van és meég nem olvasott erről, - netán még érdekli is a téma- javaslom olvassa végig a motor szerelésével, beállításával foglalkozó részt, biztos, hogy fog tanulni belőle.
valaki tudja h a ts 125 blokkban a lánckerék mögöt van egy érzékelö vagy mi? az az üreset jelzi???és mivan ha leszedem mert akadál a láncnak!!!lassan kész a gép ma is csinálgatam kész van a vontatórésze. majd rakok fel képeket ha valakit érdekel
Szia. Amenyiben az alaplap gyári öszeálitással van benne, A lendkerék mögött, kicsit balra látol három érintkezőt. Főtengely irányába be tudod nyomni rugóerő ellenében, egy kicsit. A középső a rövidre záró vezeték, Bal szélső világitó tekercs, jobb szélső töltő tekercs. Azért használj próbalámpát is.
A megszakítóra tegyél egy vezetéket!Megszakító-kondi-gyújtótrafó(ha van külön),egy közös ponton csatlakoznak egymással.Ide kell egy plusz vezeték,ami ha testre nyomod leállítja a gépet.
Már elnézést kérek a tájékozatlanságomért ,de ez az első kistrakim ,amiröl lentebb is kérdeztem,de hadd kérdezzem ,meg ,hogy ti hogy oldottátok meg a motor leálítását ?
Per pillanat, nálam a gyertya sapka levételével álítható meg :)
Jó estét. Beszélgettem Egy kiskertek szántásával foglalkozó helybelivel. A gépe: Pannónia, Trabant váló. Felépitésü és a két kerék között belül 60cm van, a keréktől 30cm re vág az eke, és még ettől kevesebb fogásszélességet tud álitani. Egy ismerősöm azt tapasztalta, hogy addig boldogult jól szántáskor amig 80cm meghaladta a gép szélessége, szükebbre vette a nyomtávot, és utána csak küszködött, szántáskor. Vagy a gépet alakitod úgy ahogy te akarod vagy a vetéskultúrát. Én részemről, a teknika legyen értem ne én a teknikáért, a lehető legkönyebben tudjon vele dolgozni az ember.
Nemrég szereztem egy alvázat az én kis pannóniámnak, igaz motorblokkot is kaptam hozzá, de abból sajnos alkatrész lett, ugyanis üt a tengely, elrepedt a hengerfej, stb, ugyh inkább felhasználtuk a jó alkatrészeket a saját régi blokkhoz.
Frankón beállítottuk a bakon, és mire felszereltük a trakira ugy elállítódott, hogy alig birtuk beindítani...a hátamat is meghuztam, majd be ***tam a sok rángatástól.
Egyébként remek kis gép lesz remélem, baka sorstárstól szereztem, talán nem hiába. Ugyan egy-két hegesztés nem túl pontos rajta, de a nagykalapács meg a szerszámok megoldják :o)
Bízom benne hogy hamarosan hótolásra használhatom, tavasszal meg csinálni kéne rá egy fűkaszát, mert sok szénát kell kaszálnom az állatoknak.
Aprop, milyen gyertyát kellne venni bele, mert az ujakra nincs ráirva a hőérték...vagy csak én nem látom. Márcsak azért mert a régi gyergyák sorra megadják magukat, egyszer jó szikrát adnak, másnap meg már kuka....aztán megint előkerül és megint jó. Nem igazán értem.
Az enyémben T5-ös Pannonia blokk van a fogyasztása óránként ha szántok vele 1fejes lovas ekével 15-25cm mélyen(talajtól függően)5-7dl között van!Az szerintem nem rossz!
hello iylen hidraulika csatlakozoim is vannak zsir ujjak küldök majd képet !!énis most szereztem a munkahengereket van 3db!!van egy kormány szivatyú az nem tudom h jo e hidraulikának bár azt mondják h megfelel a célnak!!énis majd késöbiekben lehet csinálok a gép után hidraulikát..de elöbb rakjuk össze h télen mehesen a hó kotrás!!!
én nem tudom hogy azok akik olyanokat irnak hogy 7 8 litert is megeszik annak valami nincs rendbe a gépével
az enyémen biztos láttad a tankot sokak szerint kicsi. pontosan 1 literes én azzal pl ha krumplit töltök 1-1,5 órát folyamatosan megyek vele vagy most voltunk vele fáért kb 10-12 mázsa fa volt rajta és kb 2 km kellett menni aminek fele földút volt azzal az 1 liter benzinnel 2x mentem oda és 2 xvissza és még vagy 2-3 deci maradt is benne