Keresés

Részletes keresés

Ronda Bözse Creative Commons License 2011.04.24 0 0 377

Engem az érdekelne,hogy hol kapok BELTÉRI solar lámpákat?Tudtok valami üzletet?

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.24 0 0 375
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.23 0 0 374

Ha szigetüzemben megtérülne (a felesleget legolcsóbban melegvízben lehetne tárolni (szerintem)), akkor mindegy mennyit fizetnek érte. A sokkal kisebb függés amúgy megfizethetetlen előnyöket rejthet...

Előzmény: takk1 (373)
takk1 Creative Commons License 2011.04.21 0 0 373

Azért érdekes ez, mert ha arra törekednék, hogy az áramszámlámat megtermeljem, akkor (értelmeszerűen a te általad említett első verziót választva) valójában túl kell méreteznem a rendszert a fogyasztáshoz képest. Lényegében ingyen termelek egy bizonyos mennyiséget az áramszolgáltatónak, illetve úgy is mondhatjuk, hogy ez a díja annak, hogy akkumulátornak használom a hálózatot.

Másrészt a 24,71 forintot sejtésem szerint rendeletmódosítással lehet mozgatni, bármikor lehet több vagy kevesebb. Most akkor az ember hogyan tervezzen egy napelemes rendszert 25 évre?

Előzmény: Glavo (366)
ShaReRe Creative Commons License 2011.04.17 0 0 372

Ez a területlefedés sztem elszámolódott általad. Úgy lesz 43%-os a hatásfok, hogy 400x-os fókuszálást végeznek rajta. Ha pedig így van, akkor kb. harmadannyi a lefedendő terület, mint a most elterjedt 14-16%-os napelemeknél. De még a napkövetést is meg kell oldani, hm...

Előzmény: Contempt (371)
Contempt Creative Commons License 2011.04.17 0 0 371

Pedig mégis ez a jobb megoldás.

Ha drága is magának a napelemnek az anyaga, ha 400-szor vagy 1000-szer kisebb felületet kell lefedni vele, akkor olcsóbb lehet, mint a teljes felületet beborító változat. A koncentráló rész pedig olcsóbb anyagokból készül.
Továbbá ekkor a koncentrálás révén megvalósítható a ko-generálás is, vagyis forró vizet is lehet egyidejűleg előállítani, ami tovább javítja az eredő hatásfokot.
Persze minden koncentráló megoldásnak napkövetőnek kell lennie.

Előzmény: ShaReRe (370)
ShaReRe Creative Commons License 2011.04.16 0 0 370

Jaa, ilyesmit láttam egy kiállításon. Asszem nem is szilícium, hanem gallium alapanyagú. Ez a megoldás soha nem lesz olcsó vagy tömeggyártású, sajnos.

Előzmény: Contempt (369)
Contempt Creative Commons License 2011.04.16 0 0 369

"Ez milyen mértékegység?"

Az optikai koncentrációé. "400 sun" az 400-szoros napkoncentrációt jelent.

Itt esetünkben egy 5.5*5.5 mm-es chipről van szó, vagyis erre kb. 120 négyzetcentiméterről összegyűjtött napfényt vetítenek (persze megfelelő hűtéssel).

Előzmény: ShaReRe (368)
ShaReRe Creative Commons License 2011.04.15 0 0 368

"greater than 400 suns"

Ez milyen mértékegység?

Előzmény: Contempt (367)
Contempt Creative Commons License 2011.04.15 0 0 367

Új hatásfokrekord:

Solar firm claims efficiency record
Mark LaPedus
4/14/2011 2:20 PM EDT
SAN JOSE, Calif. - Solar Junction, a developer of multi-junction cells for the concentrated photovoltaic (CPV) market, claims to have set a world-record for 43.5 percent efficiency on a commercial-ready production cell.

This achievement was supported under the U.S. Department of Energy (DOE) PV Incubator Program, managed through DOE’s National Renewable Energy Laboratory (NREL). The cell’s efficiency was confirmed by NREL’s Measurement and Characterization Laboratory.

The 5.5 mm x 5.5 mm production cell tops the current record by 1.2 percent and is higher than the average efficiency gain achieved by previous record holders. The Solar Junction cell measured a peak efficiency of 43.5 percent at greater than 400 suns and still maintained an efficiency as high as 43 percent out to 1,000 suns.

Solar Junction’s cells incorporate the company’s proprietary adjustable spectrum lattice-matched, A-SLAM technology, which enables the company to more optimally partition the solar spectrum for maximum efficiency and greater reliability.

Solar Junction is a manufacturer of high efficiency III-V multi-junction solar cells based on lattice-matched 1eV materials. Founded in 2007, Solar Junction is headquartered in San Jose. Investors include New Enterprise Associates, Draper Fisher Jurvetson and Advanced Technology Ventures.

Glavo Creative Commons License 2011.04.14 0 0 366

Ezt rosszul tudod. Bár azért elég drága és nehézkes az eljárás:

hálózatra való visszatáplálás lehetséges kétféle módon az alábbi feltételekkel:

- Ahhoz, hogy a visszatáplálás elszámolható legyen, egy új elektronikus mérő felszerelésére van szükség. Ez a mérő a fogyasztást és a termelést külön tudja elszámolni. A napenergiából termelt villamos energia átvétele az 56/2002 (XII. 29.) és a 9/2007 (I. 26.) GKM rendeletekben foglaltak alapján nettó 24,71 Ft/kWh árfolyamon történik. A mérő ára kb.: br. 200 000 Ft, ami a fogyasztót terheli. Ebben az esetben az ügyfél a fogyasztásától függetlenül bármennyit termelhet. Azonban a napelemes rendszerek általában kisebb teljesítményűek és családi házak fogyasztásának kiegészítésére szolgálnak. A tapasztalatok szerint ebben az esetben elegendő a következő pontban ismertetett, u.n. szaldós mérés.

- Amennyiben a naperőmű teljesítménye nem haladja meg az 5 kW-ot ÉS a termelt villamos energia mennyisége nem haladja meg az elfogyasztott felét-háromnegyedét, abban az esetben lehetőség van a szaldós mérésre. Ha például egy épület fogyasztása kb: 5000 kWh/év, a felszerelt napelem max. 2500-3500 kWh-t termelhet évente. Ez egy kb.: 1-1,5 kW teljesítményű berendezésnek felel meg . Ekkor is új mérőre van szükség, azonban ez jóval olcsóbb kb.: 30 000 Ft. Ez a mérő nem alkalmas a fogyasztás és a termelés külön kezelésére, ami azt jelenti, hogy nincs külön tarifa a visszavételezésre, hanem a mérő a fogyasztásból kivonja a termelést és a különbözet kerül számlázásra az aktuális tarifával. Családi vagy társasházaknál célszerű ezt a módszert választani. A fogyasztó kétszeresen is jól jár, mert sokkal olcsóbb mérőt kell megvásárolnia és 1kWh termelésért ugyanennyi fogyasztást vásárolhat, ami 2007.02.01-től lakossági fogyasztóknál évi 1320kWh-ig nettó 31,60 Ft, e fölött 32,80Ft.

Ez a típusú elszámolás a drága akkumulátortelep kiváltásának tekinthető, mert a szolgáltató a hálózatában tárolja a fogyasztó által megtermelt energiát, amíg azt a fogyasztó fel nem használja. Az előnyök mellett azonban ennek az egyszerűbb szerkezetű mérőnek technikai korlátai is vannak. Ezek a fentiekben említett 5 kW teljesítményhatár és az 1 - 3/4 termelés/fogyasztás arány.

Ez egy lehetőség, amit a fogyasztó opcionálisan választhat.

Mindkét esetben (a mérőcsere miatt) új szerződés megkötésére van szükség.

A mérőcserét a szolgáltató végzi és az új mérőt is a szolgáltató biztosítja.

A szolgáltató szempontjából a naperőmű berendezései közül csak az inverter lényeges. Ennek rendelkeznie kell egy független villamosipari minősítő cég igazolásával arról, hogy a műszaki paraméterek megfelelőek (automatikus lekapcsolás, felharmonikusok, egyéb hálózatszennyezés mértéke, stb…). 

A fázisaszimmetria mértéke 4,6 kW-nál nem lehet nagyobb, tehát az említett 1-2 kW maximum ezt semmiképpen nem fogja meghaladni, ezért 1 fázisra is ráköthető a visszatáplálás.

A visszatáplálás hálózati csatlakoztatásának konkrét feltételeit írásban kell megkérni az alábbi címen, vagy faxon:

ELMŰ Nyrt.

Előzmény: Ronda Bözse (364)
ShaReRe Creative Commons License 2011.04.14 0 0 365

Megoldott. Éves elszámolásban fizetsz vagy kapsz pénzt.

Előzmény: Ronda Bözse (364)
Ronda Bözse Creative Commons License 2011.04.14 0 0 364

Jelenleg az sem megoldott,hogy a fölösleges energiát visszatápláld a hálózatba tudtommal de ha még is,akkor sem kapsz érte egy vasat sem.

Előzmény: Glavo (363)
Glavo Creative Commons License 2011.04.13 0 0 363

Van jelenleg olyan pályázat, ami Budapesten támogatná, hogy kisvállalkozás napelemmel termeljen áramot, amit részben visszaad a hálózatnak?

ShaReRe Creative Commons License 2011.04.10 0 0 362

Úgy tudom, hogy egy tábla kvázi szabványként 42V DC-t ad le.

Előzmény: k9duli (361)
k9duli Creative Commons License 2011.04.08 0 0 361

Lehet hogy a nem megfelelő topikba tettem fel a kérdést, így hát ide is bemásolom.

Én arra lennék kíváncsi hogy régebben olvastam hogy nemteljesen mindegy hogy a napelem rendszer amit kiépítek hány V-os(tehát hogy 12 vagy 24 vagy 48 vagy még milyenek vannak?). Mert hatásfoki különbségek vannak.

Na most ez érvényesül hogyha veszek mondjuk egy power jack grid tie 1200w invertert?

Mert ebből az inverterből is látok különböző feszültségű tipusokat. Melyik a jobb?

Arról is olvastam hogy elvileg suny boy invertereket fogadja el az áram szolgáltató illetve fizeti ki ha többlet energia van. De ezeket a más márkákat 1500kwh alatt is elfogadja viszont csak mint visszapörgetve  villanyórát, a többlet energiát nem fizeti vissza.

Ezt jól tudom?

Tehát a hatásfoka az inverternek növekszik ha nagyobb feszültségű áramot táplálok bele?

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.06 0 0 360

http://nol.hu/ajanlo/20110404-aramfejleszto_torony_a_felcsuti_mezon

Egy érdekes kísérlet a szélenergiára.

peterch Creative Commons License 2011.04.04 0 0 359

Bocsi a off-ert

Valoban nem lesz olyan pillanat, amikor jonnek a buldozerek es hatosagi parancsra eltoljak a hazakat a Fold felszinerol, mert regiek. De az energiaarak es a rezsi sajnos nagyon gyorsan fantomhazakka fogja valtoztatni a regi elavult epuleteket, mert a munkahelyek csokkenese es a megelhetes egyre nehezebb bebiztsitasa a valosag. Akinek nem lesz penze futesre, az sajnos vagy lopni fogja a tuzelot, vagy megfagy . Tudom, kegyetlen dolgokat irok es rossz olvasni, de a jovo nagyon kiszamithatatlan. Ezert igyekszem onfenntarto hazat kialakitani, met akkor mar  " csak "  az elelem megszerzese lesz  a gond.

Előzmény: Contempt (354)
peterch Creative Commons License 2011.04.04 0 0 358

Szia !

Latom a pesszimista taborhoz tartozol.:(

Ha van penzed jelenleg egy korszeru komfortos es energetikailag fuggetlen haz megepitesere, ami a PH hazhoz nagyon kozeli, akkor kit erdekel, hogy mihez kepest mi es mikorra terul meg? A legfontosabb, hogy a jovoben ne vegyen ki penzt a zsebedbol.

En szemely szerint utalom azt a szot ,hogy megterules. Ha veszel egy LCD tevet az mikorra terul meg osszehasonlitva egy olyan csaladdal, ahol a TV-t nem is veszik meg. Egy telikert a hazhoz epitve mikor terul meg? Az auto mikor terul meg? Es meg sorolhatnam, de minek?

Itt jelenleg a napenergiarol beszelgetunk es szerintem pont az altalam felvazolt megoldas volna a jovobeni jarhato ut. Igy minden ujonan epulo hazon lenne ilyen rendszer es a regi hazakat igy segitenenk az energiaellatashoz, kozben meg segitenenk az elektromos halozatot uzemeltetoket is, hogy ne kelljen plussz uj eromuveket epiteni. Igy az ujepitesu hazak is olcsobban megusszak ,mert nem kell akkutelepeket fenntartania.

Udv , Peter.

Előzmény: Contempt (353)
peterch Creative Commons License 2011.04.04 0 0 357

Szia !

Mivel a forum nem orszaghoz kotott, igy az Europai adatokbol kiindulva irtam a hozzaszolast. En sem M.o.-on elek. De ha megnezed a juliusi adatokat, akkor kozel olyan magas mint a teli honapok. Ha felteszem a rendszert, akkor semmi sem valtozik, mert most is a teli fogyasztasom meg van, csak a nyariban fog az en fogyasztasom es a tultermelesem megjelenni, ha M.o.-on elnek.

Udv , Peter.

Előzmény: Contempt (352)
peterch Creative Commons License 2011.04.04 0 0 356

Szia !

A nulla nem maradt le, tehat tovabbra is szamlakkal tudom bizonyitani, hogy a hazam egy ev alatt 328m3 gazt es 3077kWh elektromos energiat fogyasztott a futesem klimaval tortenik, tehat benne van a fogyasztasa a 3077kWh-ban. En soha az eletben nem foglalkoztam dotaciokkal, mert azt igazsagtalannak tartom.:(  

Szamomra az a legfontosabb, hogy senki ne nyulkaljon a penztarcamba, ezert mindent megteszek.:)  

Megterules es hasonlo baromsagok egy haz epitesenel nem erdekelnek, mert ha van penzem egy szolid energiatakarekos haz megepitesere, akkor ugy fogom megepiteni, hogy a jovoben,ha esetleg fordul a kocka es nem lesz penzem, akkor minel kevesbe fuggjek az energiaszolgaltatoktol. A multbol nem lehet megelni, csak a jelen idoben a penztarcam tartalmabol, sajnos.:( Ezert igyekszem minden rendszert ugy megepiteni, hogy ne fuggjek senkitol, ha nem volna penzem, akkor se kelljen megfagynom es legyen hol laknom.

Udv , Peter.

Előzmény: gazso59 (355)
gazso59 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 355

Szia Péter!"A mostani 61 eves hazamnal is erre torekedek es az eredmeny magaert beszel.:)  328m3 gaz es 3077kWh villany volt az eves fogyasztasom a hazikoban mindenestol, 63nm hasznos terulet, 2fo." Az áramfogyasztásod az rendben is van,de a gáznál lehagytál egy nullát!(3280m3!) Bocs ha fával tüzeltél a minuszos időszakban akkor az is stimmelhet. Szerintem egy napelem és szélgenerátor kombináció(3-3KWh) egy szokványos (max.100m2)  családi házat ellátna  energiával. Egy kis dotáció, megfelelő tájékoztatás a beszerzéshez stb. Valószínü.hogy 3-4millából ki is lehetne hozni,de akkor ki fizetné a "révészt" Kiket lehetne megsarcolni? Az itt a kérdés, hogy kinek az érdekeit szolgálná. biztos nem a fogyasztói társadalomét!

Előzmény: peterch (351)
Contempt Creative Commons License 2011.04.04 0 0 354

"Par ev mulva megg mar ugyis csak olyan hazak epulhetnek, amelyek energetikailag onellatoak. Elsok a kozepuletek lesznek, aztan a maganepitesuek is."

Az önellátás még csak álom, de a energiatakarékos üzemeltetésre törekvés nagyon helyes.

Szerinted hány év alatt cserélődnek le a házak?

Én úgy gondolom, hogy 40 év múlva is még a fele meglesz a jelenlegieknek.

Kihalófélben levő társadalomban élünk, a jelenlegi lakástulajdonosk utódainak bőven lesz felszabaduló lakásuk, pusztán az energiatakarékosság miatt nem nagyon fognak építkezni.

Ez nagyon lelassítja a lakások lecserélődését.

Előzmény: peterch (343)
Contempt Creative Commons License 2011.04.04 0 0 353

Engem a megterules nem erdekel,"

Akkor nem értem, hogy mi a problémád?

A 13.000 eurós napelemberuházás mellé veszel még 20.000 euróért akkumulátort és meg van oldva.

Ha a megtérülés úgysem számít...

"mert a tegla a falban sem terul meg,"

Hát szerintem lakást is elsősorban azért vesznek, mert nem akarnak bérleti díjat fizetni hosszú távon, vagyis igenis a megtérülő befektetésről szól ez is.

Contempt Creative Commons License 2011.04.04 0 0 352

"jelenleg mar koztudott, hogy a nyari idoszakban magasabb az elektromos energia felhasznalasa a teli idoszakkal szemben. "

Lehet, hogy "köztudott", de Magyarországon ez nem így van.

"Megtudod mondani, hogy M.o.-on ez mekkora kulonbseg szazalekban peldaul?"

A 2009-es adatok:

peterch Creative Commons License 2011.04.03 0 0 351

Szia !

Az  EU-n belul a torvenyek eleg komolyan valtoznak az utobbi idoben, ami az epitkezest illeti. Ha jol tudom, akkor a csehek is most vezetik be, hogy hovisszanyeros  szellozteto nelkul nem epulhet haz, a szigetelesek merteke is lassan kizarja az AE-n es a PH-n kivuli lehetosegeket. Regebben olvastam az EU-s tervekrol, ahol a kozepuleteket akarjak elsore kotelezni az autonom energiarendszer kiepitesere, emlekezetem szerint 2015-tol, csak olyan kozepulet epulhet, ami ezt tudja, majd par evire a maganhazakra is kiterjesztik. Ha jol emlekszem akkor 2020-tol mar csak olyan hazak epulhetnek.  Szerintem odafent nem gondolkodnak megterulesben ,ugyanigy en sem, mert ha van ra penz, akkor megepitem ugy, hogy a jovoben minel alacsonyabb legyen a rezsikoltseg.  A mostani 61 eves hazamnal is erre torekedek es az eredmeny magaert beszel.:)  328m3 gaz es 3077kWh villany volt az eves fogyasztasom a hazikoban mindenestol, 63nm hasznos terulet, 2fo.

Sajnos jelenleg nincs meg napelemem a teton, mert jelenleg csak 1kW koruli ferne fel. A hazra terveztem felszerelni, amit akartam epiteni, de az sajnos elmaradt.:(    Igy nincs konkret tapasztalatom.

Udv , Peter.

Előzmény: mmormota (347)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 350

Télen árnyékban (szórt fényben) az 1,4 kW-os 300W-ot adott... (Kb 1 millióért már lehet telepíteni, tapasztalatszerzésre kiváló.)

Előzmény: mmormota (349)
mmormota Creative Commons License 2011.04.03 0 0 349

Az is érdekelne, hogy mik a működtetési tapasztalatok. Kell-e pl. tisztogatni, vagy koszosan is jól megy. :-)

Előzmény: mmormota (348)
mmormota Creative Commons License 2011.04.03 0 0 348

Van már tapasztalatod arra nézve, hogy éves átlagban mit ad le a rendszered?

Az érdekesség kedvéért én is hajlamos lennék telepíteni egyet a tetőre.

Előzmény: peterch (346)
mmormota Creative Commons License 2011.04.03 0 0 347

Par ev mulva megg mar ugyis csak olyan hazak epulhetnek, amelyek energetikailag onellatoak. Elsok a kozepuletek lesznek, aztan a maganepitesuek is.

Ezt miből gondolod? Nem valószínű hogy ilyen törvényt hoznának mielőtt ez elfogadhatóbb megtérülést érne el. Ha túl korán, a megfeleő technikai szint elérése előtt próbálkoznak ezzel, úgy járnak vele mint California a villanyautós törvénnyel. Vissza kellett vonni, mert a cégek nem voltak képesek árban és minőségben elfogadható autókat létrehozni. Túl korán próbálkoztak, 20 évet akartak ugrani és nem sikerült. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!