Mivel a két-három évtizeddel ezelőtti bizonylatok előszedése eléggé macerás, a legegyszerűbb, ha egy házban minden lakást egyszerre felülvizsgálnak, és az sokkal olcsóbb is, mint egyenként kihívni a gázosokat.
Nekem mindegy, hogy ki mit (nem) csinál ez ügyben, én szóltam...
na mindegy, de nem értem, hogy miért doc fájlt használnak.
Nálunk nem volt részletekbe menő tájékoztatás, sajnos.
Idemásolom:
-----------------------------
Megjelent a nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelete a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról.
A rendelet legfontosabb része, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles:
a) a fogyasztói vezeték, a gázfogyasztó készülék valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés, vagy az első műszaki biztonsági felülvizsgálat évét követő 5. évben és ezt követően 5 évente elvégeztetni.
b) a csatlakozóvezeték műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés, vagy a már üzembe helyezett csatlakozóvezeték esetében az első műszaki biztonsági felülvizsgálat évét követő 10. évben és ezt követően 10 évente elvégeztetni.
A műszaki-biztonsági felülvizsgálathoz szükséges képzettség: /30/2009. (XI.26.) NFGM rend.
Gázvezeték- és készülékszerelő mestervizsga, és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítés
Gáz- és olajtüzelőberendezés-szerelő, üzembe helyező mestervizsga, és gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló + 3 év gyakorlat
Épületgépész technikus, gázipari technikus, és gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló szakképesítés + 3 év gyakorlat
A Magyar Mérnöki Kamara közhiteles nyilvántartásában szereplő (G vagy GO betűjellel kezdődő tervezői és szakértői jogosultsággal rendelkező szakember.
A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról a felülvizsgálatot végző gázszerelőnek jegyzőkönyvet kell készíteni, - a rendelet 1 sz. melléklete tartalmazza - és annak egy példányát:
az ingatlan tulajdonosának
a földgázelosztó vagy a PB-gázszolgáltató részére 8 napon belül megküldeni.
Az első műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az ingatlantulajdonos az alábbi időpontig köteles elvégeztetni:
a) az 1981. január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett: 2013. december 31-ig,
b) az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett: 2014. december 31-ig,
c) az 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett: 2015. december 31-ig,
d) a 2004. január 1-je és 2012. szeptember 1. közötti időszakban üzembe helyezett rendszerek esetében, vagy korábban üzembe helyezett, de 2003. december 31-e után felülvizsgált felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2016. december 31-ig.
A rendelet 2012. szeptember 1.-én lépett hatályba.
-------------------
valamint egy kapcsolódó topik: , illetve hozzászólás
Akkor jó, nem mindenkinek kell, csak akinek pont idénre esik. Már csak utána kéne néznem, hogy nálam hogyan is volt. Fogalmam nincs, hogy hol lehetnek a papírok.
Nálunk tavaly megcsináltatták, gondolom akkor lehetett friss az előírás. (rendeletszám és esetleg tartalma jó lenne). Lakásonként 1000 forintért, ha jól emlékszem.
Ez annyiból állt, hogy egy digitális kütyüvel "körbeszaglászták" a csatlakozásokat (kötéseket), az esetleg közös területen lévő gázmérő fogyasztói oldalát is beleértve.
Egy helyen a tűzhelybekötésnél pittyentett.
Csodálkoztam.
A magyarázatból ez derül ki: a kötéseket kenderkóccal csinálták anno,és ellenőrzése a mindenki által ismert szappanos víz, vagy más szakszerűbb anyag, ami buborékot vet. Ahol szivárog netán a gáz, annak jellegzetes szaga van, ez a digi-műszer ennél sokkal érzékenyebb, még se szag, se buborék, de jelez. Mondjuk kontroll-mérés nem áll rendelkezésemre. Sem az adott műszerük aktuális bemérése, mármint hogy jól mér-e?. A kenderkóc nedvességre duzzad, ezért jó a vízvezetékek kötésénél, a városi gáznál, de a földgáznál nem. Egyszerűen kiszárad, ezért nem tömít. De mint minden "alkatrész" egy épületen, időnként karbantartásra, felújításra szorul, mert egyszerűen elöregszik. Ezeknek tapasztalaton alapuló táblázata is megvan valahol. A földgázvezetékek ellenőrzésének ideje mostanában jöhetett el, talán a nyomás is változott, ki tudja.
Barátnőm mesélte, hogy a földrengést, bár ébren volt nem érezte, Törökvészen lakik, de a beszerelt szénmonoxid jelzője elkezdett sivitani. Reggelig nem is tudta miért, aztán hallotta a földrengést és az időpont megegyezett.
Még nem elégég köztudott, hogy a gázzal ellátott lakásokban a belső gázvezetéket év végéig felül kell vizsgáltatni. Van olyan közös képviselő cég, aki ugyan tud erről, de mivel szerinte ez mindenkinek a saját dolga, nemcsak hogy nem szervezi meg, hanem nem is hívja fel rá a figyelmet.
Most gyűjtök ajánlatokat, ha kell majd tovább tudom adni.
Kétféle hozzáállást látok. Vagy felcsillan valakiben a hirtelen lehetőség , hogy uralkodjon az adott pozícióban, és túlbuzog a vélt, vagy valós, vagy mutatott lojalitás, vagy a megrettenés, hogy ha most nem , akkor elvesztem az állásom előbb-utóbb, és vagy ellehetetlenülök a szakterületemen. Vagy a családtagom. Ez ugye a reptér elnevezése körüli polémia során be lett mutatva. (Mit érdemel az a ... )
A politikai hárítás mintapéldája. Politika hoz egy törvényt, hogy ilyenolyan emberekről, fogalmakról nem lehet utcát lenevezni. A törvénynek értelme nincs, mert a normális működés évtizedeiben az emberek ezeket lejátszották helyben. Ámde mivel törvény van, helyi erő kénytelen lépni. Kihez forduljon? A parlamenthez, kormányhoz mégsem lehet, mert az diktatúra. Menjen hát a tudósokhoz, azok úgyis sokat keresnek a szöszmötölésért.
A tudós kettőt léphet: 1. Beint. 2. Elolvassa a törvényszöveget, és annak alapján bírál. Besorolja hát a kisdobost használhatónak, hanyagolandónak, neccesnek.
Bármit csinál is, a ciki része neki jut. És a 2-est választja, mert akkor még mindig csenget a fizetés.
Továbbra is úgy gondolom, hogy az egész ügy nélységesen szánalomra méltó.
Szánalomra méltó elsősorban a politikai akarat, amely szigorúan meg akarja szabni, hogy mire akarhatunk gondolni, mit vélhetünk bizonyos dolgokról, de talán még szánalmasabb a prostituálódásnak az a foka, amelyet egyes tudományos szervezetek megengednek maguknak és ezt még csak nem is érzik megalázónak magukra nézve.