Évtizede megy a nyílt és az alattomos propaganda, hogy a marihuána nem káros, nem okoz függőséget és ezért legyen szabad. Itt szeretném összegyűjteni az ellenérveket.
"Ellemberger az tényleg felháborító, hogy vannak, akik veszük maguknak a jogot, hogy eldöntsék: hogyan gondolkodhat az "épeszű" és hogyan nem."
tökéletesen igazad van és általában ezek azok az emberek, akik csak a médiából informálódnak, sosem az életből. osztják az észt, de olyanok, mint a sosek kefélt szexológus.
"ha van két rossz dolog, amiből az egyik legális, a másik nem az, de egyaránt életeket tesznek tönkre, akkor a bajt nem az csökkenti, hogy a másikat is engedélyezzük."
Nekem megmentette a fű az életem. Azóta lehet már halálra ittam volna magam, vagy akárcsak a korábbi ivócimborám, hajléktalanná válva az utcán tarhálnék az alkoholért.
vannak vallások, amik a drogokra épülnek, a megmaradt rezervátumokban ma is gombáznak a varázsló indiánok. a drog egyidős az emberiséggel és valahogy amíg nem volt drogszabályozás is megbírkoztak a dologgal a népek.
Épeszű ember így nem gondolkozhat, hacsak nem terjesztő. Most a fű, aztán ha ezt keresztülviszitek, néhány év múlva az amfetamin, rá néhány évre a heroin, ópiátok, és így tovább..
Jaj, de veszélyes képlet: rábízni az emberekre a saját sorsuk irányítását. Öreg, ez maga a horror, a kárhozat, a ...
Gondolkozzál már: drogellenes törvények (egyáltalán) a vallási tilalmakat leszámítva összesen 1909 óta léteznek a világon: tehát kevesebb, mint 100 éve. És az emberiség - fene tudja hogyan - ezekben az évezredekben nem kipusztult meg lezüllött, hanem fejlődött és elszaporodott.
Ellemberger az tényleg felháborító, hogy vannak, akik veszük maguknak a jogot, hogy eldöntsék: hogyan gondolkodhat az "épeszű" és hogyan nem.
Ha másodjára becopyzod John Waters drogcár hazugságait, één is belinkelem másodjára:
Egy új-zélandi vizsgálat eredményeinek publikálása, amelyben a kutatók azt állították, hogy összefüggést találtak bizonyos elmebetegségek kialakulása és a cannabis napi szintű használata között. Maguk a kutatási eredmények éles kritikát váltottak ki más szakértőkből (pl. Mitch Earlywine-ból, aki a magyarul is megjelent Marihuána: a tudomány álláspontja című könyv szerzője). A kritikusok szerint ugyanis az új-zélandi kutatók egyoldalú és nem szabványos diagnosztikai módszert használtak, és az adatok elemzését sem végezték el megfelelően. Egy másik, a Maastrichti Egyetem kutatói által végzett vizsgálat pedig megerősítette azt az eddig is sejtett összefüggést, hogy a pszichózisra genetikailag hajlamos egyének esetében a cannabis intenzív fogyasztása növeli a tünetek megjelenésének valószínűségét (bár kérdés, hogy vajon nem éppen a jelentkező tünetek miatt szívnak-e cannabist egyfajta öngyógyításként). Szó sincsen tehát arról, hogy egyébként egészséges fiatalok a marihuána hatására tömegesen elmebetegekké válnának. Ráadásul tény az, hogy míg a 90-es években Európában a marihuána használata ugrásszerűen növekedett a fiatalok körében, a skizofrénia előfordulása jelentősen csökkent. Ha pedig a marihuána valóban "skizofréniát okozna", mint ahogy azt a megjelent sajtóhíradások sugallják, akkor ennek statisztikailag is nyoma kellene, hogy legyen. Mint azonban gyakran előfordul, a marihuána-szívás veszélyeiről szóló kutatási eredmények akkor is sokkal megértőbb fülekre találnak a médiában és a kormányzati körökben, ha kétségesek, mint a marihuána pozitív gyógyászati potenciáljáról, esetleg a jelenlegi politika hibáiról szólók. Forrás: Népszabadság, 2005.05.14.
Épeszű ember így nem gondolkozhat, hacsak nem terjesztő.
No igen. Ördögöd van. Ha terjesztő, akkor megvan rá a magyarázat, de ha fogyasztó, akkor is:
Elmebeteg füvesek
2005. május 4.
Minél fiatalabb korban nyúl valaki marihuánához, annál nagyobb a veszélye annak, hogy felnőtt korában mentális problémái lesznek, szellemi képességei sérülnek, elmebeteg lesz.
Az amerikai Országos Kábítószerellenőrzési Program igazgatója beszélt erről, egy washingtoni konferencián. John Walters igazgató az elmúlt tíz év kutatásaira hivatkozott, és azt mondta, hogy tapasztalataik éppen hogy ellentmondanak annak a többé-kevésbé közkeletű hiedelemnek, miszerint a marihuána csak szórakoztató, kikapcsolódást biztosító, ártalmatlan drogocska volna. 12 százalékkal növeli az elmebetegségek arányát, és azoknál, akik már 16 éves koruk előtt marihuánával éltek, ez az arány 21 százalékra ugrik - mondta Walters igazgató, aki egyúttal országos felvilágosító kampány megindítását is sürgette az Egyesült Államokban.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy viselné az alkoholt jól toleráló és fogyasztó társadalom ha olyan alkohol szabályozás lenne kishazánkban, amilyen Iránban van, ahol akárcsak nálunk a fűfoggyasztókat, börtönnel fenyegetik az alkoholfogyasztókat.
Azt hiszem lázadás, forradalom törne ki ha betiltanák az alkoholt. :))))))
hiába kapálózol, így h illegális, csak még vonzóbb a tizenévesek körében. nem lenne jobb ezt nyugodt környezetben, felügyelet alatt egy kellemes kávéházban fogyasztani?
gondolod te most ezt így. ismerek olyan 50-60-ast, akit fiatalon n fogtak, konzervatív volt és most őrült meg, rájött h nem élt eleget, most igyekszik bepótolni mindent.
és fordítva is.
aki 30 évesen geny alak, az is megváltozhat akármikor.
még olyanról nem hallottál, h lázongó hippikből tisztes családapák lettek?
"Így például a köztudottan liberális drogpolitikát folytató Hollandiában a 12 évesnél idősebbek 16 százaléka próbálta ki legalább egyszer a marihuánát, míg a vasszigort hirdető Egyesült Államokban 40 százalék."
Csak halkan jegyzem meg, Mo-n a tiltással azt értük el, hogy a középiskolások több mint 50 %-a kipróbálta a marihuanát. A holland 16 % aránylik a magyar több mint 50 5-hoz. Arról a Hollandiáról van szó, ahol kvázi legális a marihuana.
otthon a négy fal között, ha ez nem érint másokat, mindenki úgy keresi a boldogságot és/vagy bassza el az életét, ahogy akarja és ebbe egy hatalomnak sincs joga beleszólni.
kulcsszó a MÉRTÉKKEL! mint ahogy heti néhányszori sörözgetés sem káros, úgy a mértékkel heti egyszeri beszívás sem, ha az illető tudja kezelni, nem válik függővé, esetleg képes beiktatni szünetmentes heteket is.
Egy új-zélandi vizsgálat eredményeinek publikálása, amelyben a kutatók azt állították, hogy összefüggést találtak bizonyos elmebetegségek kialakulása és a cannabis napi szintű használata között. Maguk a kutatási eredmények éles kritikát váltottak ki más szakértőkből (pl. Mitch Earlywine-ból, aki a magyarul is megjelent Marihuána: a tudomány álláspontja című könyv szerzője). A kritikusok szerint ugyanis az új-zélandi kutatók egyoldalú és nem szabványos diagnosztikai módszert használtak, és az adatok elemzését sem végezték el megfelelően. Egy másik, a Maastrichti Egyetem kutatói által végzett vizsgálat pedig megerősítette azt az eddig is sejtett összefüggést, hogy a pszichózisra genetikailag hajlamos egyének esetében a cannabis intenzív fogyasztása növeli a tünetek megjelenésének valószínűségét (bár kérdés, hogy vajon nem éppen a jelentkező tünetek miatt szívnak-e cannabist egyfajta öngyógyításként). Szó sincsen tehát arról, hogy egyébként egészséges fiatalok a marihuána hatására tömegesen elmebetegekké válnának. Ráadásul tény az, hogy míg a 90-es években Európában a marihuána használata ugrásszerűen növekedett a fiatalok körében, a skizofrénia előfordulása jelentősen csökkent. Ha pedig a marihuána valóban "skizofréniát okozna", mint ahogy azt a megjelent sajtóhíradások sugallják, akkor ennek statisztikailag is nyoma kellene, hogy legyen. Mint azonban gyakran előfordul, a marihuána-szívás veszélyeiről szóló kutatási eredmények akkor is sokkal megértőbb fülekre találnak a médiában és a kormányzati körökben, ha kétségesek, mint a marihuána pozitív gyógyászati potenciáljáról, esetleg a jelenlegi politika hibáiról szólók.
Forrás: Népszabadság, 2005.05.14.
tudod mért illegálisak a light drogok? mert nem lehet őket megadóztatni. amint kitalálnának a nagyokosok egy olyan rendszert, h az államkasszába is csurranjon-cseppenjen a haszonból, mindjárt legális lenne a könnyű drog.
Okoz-e tüdőrákot a fű?
A marihuána-szívás és a tüdőrák kialakulásának összefüggéseit vizsgáló amerikai tudósok meglepő eredményeket tártak a nyilvánosság elé a Nemzetközi Kannabinoid Kutató Társaság (ICRS) idei gyűlésén.
Dr. Donald Tashkin, a los angelesi egyetem (UCLA) professzora a marihuána tüdőre gyakorolt hatásainak egyik legelismertebb szakértője. Az amerikai kormány által támogatott kutatásaira széles körben hivatkoznak a drogprevenciós szóróanyagok. Tashkin és kollégái kimutatták a marihuána-füst karcinogén (rákkeltő) elemeit, amelyek a dohányfüsthöz hasonló kockázatot jelentenek a tüdőre. Bár kizárólag a marihuána-füst hosszú távú, intenzív belélegzése miatt kialakult rákos daganatot még nem sikerült kimutatniuk, találtak olyan rosszindulatú sejtburjánzásokra utaló nyomokat, amelyek idővel daganatot is képezhetnek. Tashkin maga hosszú időn keresztül képviselte azt az álláspontot, hogy a kannabisz füstje tüdőrákot okozhat.
A los angelesi rákszűrő program keretében az elmúlt években Tashkinék kiterjedt vizsgálatot folytattak ennek a hipotézisnek az igazolására. 1209 rákos beteg (611 tüdőrák, 403 szájrák, 90 gégerák, 108 nyelőcsőrák) körében kérdőívek segítségével mérték fel a marihuána-használat mértékét. A betegek 46%-a soha nem használt marihuánát, 31%-uk egy évnél ritkábban, 12%-uk 10-20 jointot fogyasztott egy évben, 2%-uk évente 30-60 jointot, 3%-uk évente több mint 60 jointot szívott. Tashkin az az egyéb befolyásoló tényezők (dohányzás, ivászat, egyéb drogok, genetika, szocio-demográfiai tényezők stb.) kontrollálása után megállapította a marihuána relatív rákkeltő potenciálját, és arra a meglepő eredményre jutott, hogy míg a dohányzás egyértelmű rizikófaktornak bizonyult, a marihuána nem növelte számottevően a rák kialakulásának kockázatát. Sőt, azoknál a pácienseknél, akik kizárólag marihuánát szívtak és nem dohányoztak, még pozitívabb eredményeket kaptak, mint a sem nem dohányzó, sem füvet nem szívó kontroll-csoport tagjainál!
Tashkin szerint elhamarkodott lenne azt a következtetést levonni ebből, hogy a marihuána-szívás (dohányzás nélkül) egyfajta védelmet nyújt a tüdőrák ellen, bár ezt a hipotézist is megfontolásra méltónak nevezte (spanyol kutatók valóban igazolták, hogy a kannabisz lassíthatja a rákos daganatok burjánzását). A Társaság ülésének egy másik tudós résztvevője, Dr. Donald Abrams san fransiscói onkológus érdeklődését különösen felkeltették ezek az eredmények, mivel ő maga is a kannabisz hatásait vizsgálja a gyógyíthatatlan betegségekben szenvedő embereknél. Adams és kollégái a san fransiscói Általános Kórház olyan HIV pozitív pácienseit vizsgálták, akik a periferiális idegszövet károsodásától szenvedtek. Fájdalmaik csillapítására a kormány által biztosított marihuánás cigarettákat kínálták fel, másik csoportjuknak olyan placebo-jointokat adtak, amelyekből mesterségesen eltávolították a THC-t. Bár a kutatás eredményeit még nem publikálták, Adams szerint a marihuána a széles körben használt fájdalomcsillapító gyógyszerek, pl. a Gabapentin hatékonyságát megközelítő módon teljesített. Ez ellentmond annak a konzervatív körökben hangoztatott véleménynek, miszerint a marihuána-szívásnak semmilyen gyógyászati alkalmazása nem lehetséges. Adams szerint már az is óriási eredmény, ha gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embereknél jelentős hangulatjavulást sikerül elérni.
nézd már meg légyszíves a statisztikákat, h hányan követnek el erőszakos cselekményt alkoholos, ill. betépett állapotban, aztán hasonlítsd össze a kettőt és GONDOLKOZZ!
és reakciós újra eltűnt. mért is maradna egy olyan topikban, amit ő indított és csak a szarkeverésre jó. annyira gerinctelen, h képtelen hosszútávon érvelni v védeni az álláspontját.
Sosem felejtem el, 10 éves voltam mikor először rúgtam be életemben. 16 évesen egy héten háromszor is részeg voltam. 18 évesen mindennap. Alig tudtam leérettségizni, volt hogy a pótvizsgára is piásan mentem el. Képes voltam lopni, csalni, hazudni az alkoholért. Az egyik ivócimborám azóta már hajléktalan lett. Bp egyik forgalmas csomópontján tarhál, azt mondja másfél-két óra alatt összejön annyi pénz ami egy kétliteres tablettás bor ára (340 ft). Egyszerűen innom kellett, olyan elvonási tüneteim voltak amelyeket nem lehet leírni szavakkal. Ha nem volt szesz, egész testemben reszkettem, az egyik elvonómon a nővér elmondása szerint kikötözve a kórházi ágyon a rengeteg gyógyszer és infúzió hatása ellenére deliráltam olyan szinten hogy katéterezni és pelenkázni kellett. Annyira kilátástalannak itéltem meg az életem, képes voltam egy lelki és munkaterápiás otthonba elmenni, Zsibrikre. Fél évig voltam ott, mikor hazaértem az volt az első hogy berúgtam. Elvonóról ki elvonóba be, közben ittam, így ment évekeig. Egyszer megkínáltak egy jointtal. Rájöttem, a fű alkalmas az alkohol elvonási tüneteinek enyhítésére. Éreztem ez más mint az alkohol és mivel volt más az alkohol helyett, tudtam nem inni! Mostmár évek óta nem is hiányzik a szesz. Működik az életem, azóta elvégeztem estin egy főiskolát, van barátnőm, sikeres vállakozó vagyok és elszívok egy héten átlag egy gramm mariskát.
Aki legalizációpárti, az nyilván elhülyül ettől 1 idő után, és beteg lesz, függetlenül attól, hogy fogyasztott-e valaha füvet. Mondom én, hogy okos vagy, baszki...:))
Aha, tehát 25 éves korban stabilizálódik az értékrend, és úgy halnak meg az emberek 70 éves korban, hogy azt tartják jónak és rossznak, amit 25 éves korukban gondoltak annak. Okos és tapasztalt vagy. Vagy inkább korlátolt?:)))