Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Igen!A gyári 120as főfúvókát kicseréltem a Simsonhoz kapható legnagyobbra ami 72es,az alapjárati 40es fúvókát pedig szintúgy Simsonhoz kapható 35ösre cseréltem!Ennyi volt az egész!
A felni lehet Zuk,ami volt csettegőm,szintén 16-os kerekei voltak...( Níva terepgumi kíváló rajta) Több,azaz jobb szögből készült fotóval jobban ki lehetne találni milyen híd lehet...
Végtére is,nagyon egy égtájon születtek..:) Helyedben kicserélném Ladára,abból legalább "rogyásig" van...Visszább olvasva,írták is,hogy lehet a leg szakszerübben lerövidíteni...
Igazad van sajnos az MZ nagyon falánk és kényes szerkezet nem való traktorba próbáltam régen beszerelni de lesújtó volt a tapasztalat a Jawa 350 kicsit jobb volt de az is hasonló étvágyú traktorba,motorba imádom az MZ-t van nekem is vagy három de traktorba nem való .A pannonia egyhengeresei tökéletesek erre a mezőgazdasági életre és meglepően mérsékelt az étvágyuk.
Ez bizony egy IZS Moszkvics furgon difije. Nekem is ilyen van a gépemen a fő baja nem lehet szerezni fékbetétet hozzá(ezek szerint mégis),amúgy elpusztithatatlan.
attol függ először is milyen állapotú a motor ,másik pedig ,hogy milyen a hajtáslánc ugye "ahány ház annyi szokás" :)
na lényeg az enyémnek a hajtáslánca a következő: Trabi motor+váltó- Lada híd !! semmi egyéb 2. fokozatban 0,7 liter 1:40-es keverékkel (kb 1500 m2 területet /két kertem/ gyepet tavaszi "um rétboronálás" két levél lovas magtakaró boronával bő fél óra alatt tehát ebböl nagyjábol kiszámitva úgy 1,5-2 lityiböl kijön óránként boronával sik terepen ez a motorom ami benne van 5km full generálos(eredeti német alkatrészek lettek cserélve: főtengely,dugattyúk,hengerek,szimeringek v labirintgyűrű pontosan nem tudom meik fajta...stb... tehát csak a forg ház maradt a gyári :DDD) volt mikor hozzám került :D
kb 600-as alapjárat, gyönyörű egyenletes járás pöcre indul :) minden jó bár ki kén cserélni a két megszakitót+kondikat mert azt úgy "kukáztam rá az alaplapot ami rajta van " csak még időm nem volt :)
most hirtelenjében ezeket a képeket találtam a gépröl :) a dátumozott képek a mulkorában készültek a többi pedig még mikor legelőször készen lett tavaly tavaszon asszem :)
Kérem, nálam hozzábbértő emberke segítsen beazonosítani ezt a féktányért és a difimet (uaz, zuk, első, hátsó, mi?), mert vettem hozzá fékdobot a belével és nem passzol.
Zsuk hídról szedtük le, elvileg az enyém is az, de a két excenteres csavar és az alján a két luk megzavart.
Közben édesapámmal találtunk itthon zsír új volga fékpofát, és a rögzítőcsavarjait, érdekes módon össze tudom hozni a féktányérral, de ahhoz nincs munkahenger, rud stb. Probáltam összehozni a kettőt, de nem egyezik.
A zsuk munkahenger amit hoztam a komplett fékdobbal, az sem passzol ennek a tányérnak a megfelelő lyukaiba.
Ezt hoztam: itt már megprobáltam a volga fékpofába betenni a rudakat, látszik h nem sok sikerrel.
Itt pedig maga a szűkitet hídam, remélem valaki be tudná azonosítani ezek alapján ezt is:
Ja és ilyen két hátsó felnim van: ez ugye zsukké?!
Hát nem tudom, nekem mz 250/1es volt benne eddig de bepuszilgatta a 4-6 litert óránént... sima ketyegtetéssel 25 perc 1 liter sima járkálással az udvaron. Azért is váltam meg tőle, nem tudtam mit kezdeni vele karbi gyújtás stb... áh...
Először is ne haragudjatok,hogy a fél fórumot telefirkálom de most érek rá válaszolni így egymás után.
Mi lett a motorjával? megviselte az utolsó 10 éve kikopott elkezdett betegeskedni nehezen indult és a fogyasztással sem voltam így tél elején megelégedve. Most kapott egy másik főtengelyt (ami benne volt szét volt hullva)csapágyakat viton szimmeringeket komplett olajcserét mindenhol frissen fúrt hengert amitől kicsit tartok is mivel be kell járatni ami pannoniánál nem egyszerű és talán a kipufogót is kicserélem egy belső rezosra amin már pár éve agyalok.
És még valami amiről nem írtam a terep: most ősszel kukorica böngészés”közbe sáros dűlőúton és tarlón óránként kb 1.5-2,4 liter jött ki KB 400kg terheléssel(a gép+pót saját súlya nekem 550kg) terepen nagyon sok múlik a terhelésen menyi is van a gépen de extrém esetbe akár 3 litert is megehet.
Használom sorközművelésre is pl kukoricában kétsoros művelővel éppen pöfögve óránként 1,5 körül fogyaszt, érdekesség van Robi 151 (kétüteműm sebességváltós) ami pótkocsis üzembe 200kg terheléssel nem tud 2 liter alá menni óránként és még lassúbb is de legalább a rend őrei nem piszkálnak miatta.
Üdv nekem már több mind 20 éves tapasztalatom van panncsi traktorral nagyon szívesen megosztom veled. A lényeg a jó beállítás(gyújtás karbi és egy jól hangolt kipuf sem árt)akkor elég elfogadható fogyasztást lehet elérni ami mivel haszongépről beszélünk nem lényegtelen!Ha minden OK és a motor se valami szétkopott lötyögős vacak (a Pannonia szinte mindent kibír sokszor még széthullott csapágyakkal is működik) pótkocsis üzem módba nekem 1600-1800kg ösz súllyal kb 15-25 km/ó sebességgel óránként 1,2-2liter és ebben van emelkedő és 7 főút is ahol ha lehet nyomom neki ne tartsam a sort de nem füstöl melegen szinte semmit. Szántásnál óránként nekem 2-2,5 liter körül eszik de nálunk kötött a talaj és én szeretem a 20-24 cm mélységet+hidraulika...ennyi idő alatt egy 400-as kertet azért leforgatok ha nem kell fákat kerülgetni vele ami + pár deci .Összességébe szerintem mindenképpen megéri mivel gázolajjal sem járnák olcsóbban és ez télen is indul mind a doxa. Szintetikus olajat használok pontosan kimérve 1/25 be mércés kannából tankolok és üzemórát is mér a gépem ezért az adatok elég pontosak.Bár hiba esetén azér akár +1 literrel is megugorhatnak az adatok felfelé,érdemes odafigyelni bár a hangja a teljesítménye és a füst sokat elárul.
Attól függ a fogyasztásod, hogy mire használod a géped. Ha csak kocsizol és óvatosan nyomod neki, akkor elég jól ki tudsz jönni, de ha szántasz akkor 4-5 leterrel számolj óránként. kb 1000-1200 négyzetmétert tudtam ennyi idő alatt felszántani. Persz ennek több összetevője van: milyen a motor állapota, karburátor beállítás, mekkora ekét húz, annak beállítása, milyen sebességgel, milyen áttétellel és milyen a talaj. Recept nincs rá, hogy x óra alatt x liter a fogyasztás. Persze ez csak az én tapasztalatom, véleményem. Az enyém akkor fogyasztott egy liter alatt, amikor a gyerekeim kicsik voltak és az udvarban körbe-körbe mentek vele alapjáraton.
Köszi! Nagyon impozáns kis kerekek és szépek,de én 10' collban keresek...Jut eszembe: Van egy Honda motoros földfúróm,azaz maga az áttétel...Nem "óriás" méretű,viszont nagyon masszív és erős,van rajta "üres" fokozat(talán még fordító is).Traki építésnél jól jöhet esetleg. Ha valakit érdekel,lefotózhatom!