Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Úgy látom itt többségében inkább a hardware-rel kapcsolatban érdeklődnek, nekem viszont a szoftverrel kapcsolatban lenne kérdésem.
Múlt hét péntek óta vagyok boldog tulajdonosa egy Android 8.0.1-el "szerelt" fejegységnek.
Én magam eddig nem ismertem az android rendszert, mert ios felhasználó vagyok.
Abban kérném a segítségeteket első köben, hogy feltelepítettem egy Car Web Guru Launchert, amivel egyedi kinézetűvé lehet varázsolni a kezelőfelületet.
Azonban szeretném visszaállítani az alap kinézetre, de a nem jövök rá, hogy hogyan tudom ezt megtenni.
Célszerű az IPS kijelzős, bár az enyémek még nem azok, de árnyékolóval egészen jó a láthatóság még napfényes időben is. Ha mód és lehetőség van, akkor javasolt visszatükröződés-mentes, matt üveggel szerelt készülék beszerzése. Az érintő képernyőre pedig lehet védőfóliát is felhelyezni. Az egyik fejegységemen van, előnyös a használata.
A kijelző méretét illetően általában elegendő a 2 DIN-es 7”-os méret, s a gépkocsik többségéhez (beépítő keret) is inkább az a méret illeszkedik.
Azért javaslom az alábbi linkben foglaltak áttekintését a nagyobb választék érdekében, bár nem tudom, hogy van e közöttük a kívánalomnak megfelelő, főként kocsi specifikus fejegység.
Mindenképpen olyan típus kell, amit alkalomadtán át lehet rakni másik kocsiba, ezért nem jön számításba az általad linkelt J10-specifikus nagyképernyős, pedig tetszik :) . Gyári hátsó kamerám van, remélem, illeszthető hozzá a fejegység.
A Dasatia specifikációja valahogy szimpibb, pedig szerintem ugyanaz a gyártó. Remélem, az oldalak nem hazudnak az IPS-ben. Jó lesz ez?
Vártam, hogy valaki talán válaszol, de mivel ez nem történt meg, így röviden az alábbi a véleményem.
Elsőként talán azt kell tisztázni és megfogalmazni, hogy mit is várunk el egy autó multimédiás rendszertől. A ma kapható Androidos (én csak azt vennék, s nem Windows op. rendszerűt!) készülékek szinte mindegyike tudja a legfontosabb funkciókat. Az már csak pénz kérdése, hogy közülük milyen paraméterekkel rendelkezőt választunk: kijelző mérete, technológiája (IPS vagy TFT); Android verzió; magok száma; frekvencia; RAM, ROM mérete; bővíthetőség; kijelző felbontása; univerzális vagy autó specifikus stb. Akinek fontos, az legyen tekintettel arra is, hogy a fejegység rendelkezzen magyar OSD nyelvvel is.
Két autómban két különböző készüléket szereltem be, melyek mindegyike közepes paraméterekkel rendelkezik (a vásárlás korának megfelelően). Nem részletezve a műszaki jellemzőeket, számomra mindkettő korrektül teljesíti az elvárásokat: kép- és hangminőség, kamerák kezelése (front- és tolató-), navigáció (IGO), bluetooth és wifi, OBD II, kormánytávvezérlés stb.
Szerintem, általában tipikus használatra tökéletesen elegendőnek tartom a négymagos változatot. Fontosabbnak tartanám: IPS kijelző legyen, s legalább 1024 x 600 a felbontással rendelkezzen, továbbá – ha fontos – akkor magyar OSD nyelv.
Ha van rá igény és keret, ilyet vagy hasonlót is lehet vásárolni:
2010-es Nissan Qashqai+2 J10 Tekna felszereltség hifije meghalt, így egy androidos fejegységet szeretnék bele.
A cél, hogy korrektül fusson rajta navi (IGO), gyári tolatókamerával, kihangosító mikrofonnal együttműködjön, OBD2, mélynyomót meghajtsa. Itt néztem körül:
Főleg a Hizpo egységek tetszenek, de a nyolcmagosok között nem találtam IPS paneleset (legalábbis a leírások nem említik), így marad a négymagos 2GB/16GB-os verzió, aminél jelzi az IPS-t, gondolom a betekintési szög azért fontos. Vagy itt nem fontos rugózni ezen a tulajdonságon, nincs jelentősége? Illetve a 2/16 négymagos kompromisszumos a 4/32 nyolcmagoshoz képest erre a felhasználásra?
(1) Előző IGO eltávolítása. A biztonság kedvéért CleanMaster-rel tisztítani.
(2) Amennyiben a hibajelzés abban az esetben történt, hogy az IGO mappa a belső tárhely gyökerébe lett másolva, s onnan történt az apk fájl telepítése, akkor meg kell próbálni a külső TF kártya gyökerébe másolva a mappát, majd onnan telepíteni az apk-t.
Az is elő szokott fordulni, hogy az első indításkor jelentkezik a hibajelzés, de kikapcsolást követő újbóli indításkor már általában menni szokott a szoftver.
Tud valaki segíteni rns 510 Columbus rádió "gyógyításban"?!
Nem lehet megváltoztatni a német nyelvet+nincs hangja+vacakol a bluetooth (ledobja). A HDD-n tárolt adatot látja, de nem játsza le+nem olvassa be a cd/dvd-t. A navi megy (hang nélkül, de minden alkalommal visszaáll alapra (Eger).
A nyelv megváltoztatásánál lefagy, illetve akkor is ha gyári visszaáll.-t kérem.
Volt dolgom az említett fejegységgel, bár pontosan nem emlékszem a verziószámra, de a lényeg, hogy 1024 x 600-as felbontású legyen. Tudnék javallani egyet (IGO9), ami szerintem megfelelő lenne. A küldhető változat nem éppen friss térképekkel rendelkezik, de szükség esetén abban is tudok segíteni.
A lényeg most az lenne, hogy működjön a szoftver.
A feltelepítést tekintve két fő változat lehetséges: SD kártyáról, illetve bemásolva. A készülékek többsége az utóbbit „kedveli”.
Lehet olyan változat is, hogy csak a szoftver megy a belsőre, míg a térkép állomány TF kártyán marad.
Ha kapok e-mail címet – vagy publikus e-mail esetén – elküldöm a szoftvert csökkenetett térképi állománnyal, aztán meglátjuk a folytatást?!
Tud valaki segíteni abban hogy milyen IGo verzió van alapból az SWM 8802 fejegységeken, sikerült letörölnöm és az alap firmware amit találtam nem tartalmazza.
Van esetleg valakinek ezzel a készülékkel tapasztalata itt a fórumon? RK-7157G
30E Ft körül keresek 2din-es fejegységet. GPS, Bluetooths, tolatókamera bemenet mindenképpen kell. 2003-as VW Sharanba lenne szerelve. Can-Bus még nincs benne.
Hozzávetőlegesen 33 000 Ft-ba kerülne egy WinCE operációs rendszerű fejegység. Magam részéről biztos nem adnék érte annyit, leginkább az operációs rendszer Androidhoz viszonyított „korlátai” miatt. A hozzá adott kormány távirányítónál pedig van jobb (egyébként ezt a készülék távirányítójával kell „betanítani”). A jelzett oldalon kevés infó található, ezért mellékelek egy bővebb információkkal rendelkező linket: