1. Ha gyerek az áldozat, és most zajlik a bántalmazás
Ez a klasszikus „gyermekvédelmi jelzőrendszeres” helyzet, ami azt jelenti, hogy országosan kiépített szakemberhálózat működik annak érdekében, hogy a legtöbb ilyen ügy megelőzhető és kezelhető legyen. Tehát (elviekben) ilyen ügyekben kellene a leghatékonyabbak működnie a segítségnyújtásnak.
A gyermekvédelmi jelzőrendszernek vannak hivatalos tagjai (akiknek kötelező jelezni, ha gyerek bántalmazása, veszélyeztetése jut a tudomásukra, ilyen például a gyerekorvos, a védőnő, az óvoda, iskola), de rajtuk kívül bárki más is jelezhet (egy szomszéd, vagy akár osztálytárs gyerek szülője).
A jelzés lényege, hogy a gyermekvédelmi rendszer bármelyik szereplője felé egy laikus is eljuttathatja az információt, ha az a gyanúja, hogy egy gyereket bántanak vagy veszélyeztetve van.
Utána ez az adat továbbkerül a megfelelő szakmai szereplő felé, aki a gyerek érdekében be tud avatkozni.
A jelzést névtelenül is meg lehet tenni laikusként az alábbi intézmények bármelyike felé:
gyermekjóléti szolgálat
gyermekjóléti központ
gyámhatóság
gyámhivatal (minden településen az interneten megtalálható, hogy hol van, és milyen központi elérhetőségei vannak)
iskolában és óvodában szociális segítőnek (az intézményben ki kell, hogy legyen függesztve a neve, elérhetősége, de ha nincs, a vezetőségnek tudnia kell)
Súlyos veszélyeztetés esetén, a gyermekvédelmi intézményeknek hetvenkét órán belül meg kell tenniük a következő lépést, de előfordul, hogy ez is túl sok idő, ha az a gyanúnk, hogy a gyerek közvetlen veszélyben van, vagy amit elkövetnek ellene, az súlyos bántalmazás, bűncselekmény. Ilyen esetekben a legjobb, ha a rendőrségnek jelzünk (ők utána értesítik a gyermekvédelmi intézményeket is).
Vannak helyzetek, amikor ezek az utak nem működnek, mert a gyerekek bántalmazásáról tudomással bíró vagy azt gyanító felnőttek nem akarnak/nem tudnak jelezni. Ennek hátterében állhat gyávaság, kényelem („jobb nem tudni arról, hogy mi történik”), bizonytalanság („talán nem is úgy van, ahogy gondolom”), lemondás („úgysem történik semmi”), félelem („talán azzal még rosszabb helyzetet idézek elő, ha jelzek”), vagy rossz tapasztalat („múltkor is jeleztem, és nem történt semmi, a végén még nekem lett bajom az egészből”).
Bármi is áll a háttérben, az ilyen esetekben a gyerekek magukra maradnak, és nekik kell segítséget kérniük, vagy találniuk egy olyan felnőttet, aki tanácsot tud adni nekik.
Erre csatorna lehet a Kék Vonal Alapítvány által működtetett egységes európai gyerek segélyvonalak felhívása: 116-000 és 116-111.
Internetes bántalmazás (online zaklatás, netes pedofil tevékenységek) esetén a Média Hatóság által működtetett hotline (nmhh.hu/internethotline). Szexuális bántalmazás, visszaélés, zaklatás vagy kényszerítés esetén a yelon.hu oldalon működő helpchat.
Ha lefogja az anyukát, azonnal CSBE-t kiáltanak a harcos femcsik. Ráadásul potenciálisan még kék folt is keletkezhet a karján - ergo van bizonyíték is az erőszakra. :(((((
Na én kész vagyok! Stop violence? Eddig bírtam a feministákat idegekkel.
Mostanra iq-m negatívba fordult, szemeim meredten néznek, egyik erre, a másik amarra, arcom aszimmetrikusra zsibbadt, mint fogorvos után, a lelógó számból nyál csorog...
"... az éghajlatváltozás miatt lakhelyüket elhagyó emberek 80%-a nő és gyermek,
Akkor vajon miért 90+% a férfiak aránya a sajtóhírekben szereplő képeken lévő migránsok között ????
Költői kérdés. :)"
Egy feministának megvan erre is a válasza, ez is csak az férfiak erőszakosságát igazolja: amikor elindulnak, még 80% a nők és gyermekek aránya, csak út közben a nőket, gyerekeket erőszak éri.
(a poénkodást félretéve, ebben még van is igazság)
A fideszes képviselők, vezetők összes tevékenysége, felszólalása, utolsó kerületi önkormányzati képviselőjének viselkedése, az itteni fizetett propagandisták megszólalásai alig pár kivételtől eltekintve mind-mind arrogánsak és verbális erőszakot követnek el.
A feministák itteni tevékenysége férfiak és nők elleni topikon belüli erőszak. Ezt kéne megelőzni!
mert nekem meg békésen élni van jogom és nem fizetett hivatásom a verekedések megakadályozása
Pontosan! Még annyit teszek hozzá, hogy itt bizony még a kulturális különbözőség is belejátszik, mert pl. ha egy cigány férfi veri a nőjét, akkor nincs az az isten, hogy beavatkozzak (hívom a rendőrséget, és kész).
Nemhiába nincs hamis vád miatt eljárás, hiszen pontosan tudják, hogy ott is megtörtént a bűncselekmény, csak nem volt elég bizonyíték.
Akkor mit baszakodtok a jogi úttal, tárgyalással, elég csak rábökni a férfira: bűnös, meg meghatározni, mi legyen az ítélet, aztán már lehet is végrehajtani.
A cikkben lényegében ugyanazt mondja a segélyszervezet igazgatója, csak bővebben, és mivel szerepel a "köztévé" szó a cikkben, te lehazugozod a nyilatkozót?!
(ma hallottam a köztévében, hogy hétvégére kemény fagyok várhatók, de ne higgy nekik, hazudnak, menj ki az utcára miniben, harisnya sem kell!)
"elnyomó antiszemita negatív diszkrimináció, mert a felsőoktatásban lakosságarányán felül voltak az izraeliták"
De hát a férfiak is többségben vannak a cégvezetésben, parlamentben. Akkor a női kvóta is mizandrikus negatív diszkrimináció?
Ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy az NC is progresszív igazságos pozitív volt az addig lakosságarányuk alatt bekerült hallgatók számára.
Rá kellene döbbenni végre, hogy nincs pozitív és negatív diszkrimináció, csak diszkrimináció van (ami egyeseknek pozitív hatású, másoknak pedig negatív). Persze nyilván aszerint megy a szóhasználat, hogy az éppen védeni kívánt csoportot miként érinti :-/