Tenyleg levegos a cucc, de 100m-t adnak, azt vagod harom fele. Ilyen kis levego mennyisegre toredeke is eleg. Szamolni kell a cso ellenallasaval is.
Es mennyie kerul ez a kis jatek? 90 m3/h korul szerintem nem erdemes vele foglalkozni
Én csinálom, de a szabvány táskásból a 20x20-as férne bele, méretben meg mondjuk 22x22-esig elmehetnék, ami majd negyedével nagyobb, de ilyet nem találtam.. Bár lehet nem érdemes ilyennel szórakozni. Meg ha lehetne paplant venni, akkor utólag is könnyen cserélgethetném, hiszen bevásárolnék egy nagyobb adagot. Arra is gondoltam, hogy ami autókban van pollenszűrő, az nem lenne-e jó ilyen célra, ha netán találna az ember ebben a méretben. Bár ki tudja, hogy azok milyen minőségűek/finomságúak.
Tud valaki szűrőlap beszerzési helyet? Webshop.. G3/G4-et találtam, de F5 és felfele nem.. Táskásat esetleg, de azért kellene szűrőlap, mert egyedi méretben csinálnék a rekupba.
Tököm se tudja, h mennyit. Úgy tudom, egy emberre kell 30m3 levegő / óra, ebből kiindulva a cél az 60, de inkább 90m3/óra lenne. Mindenképp szabályozhatóra fogom megcsinálni majd a szellőzést, 2-3-4 teljesítmény szinttel, hőcserélővel. A tetőtérben már ki van építve a csövezés amúgy, majd vmikor jön lennt is, csak elébb új fürdőszoba...
A gyári cucc egy terra air home cucc, ott bordás, 150mm-es csövet adnak, 150m-t, és levegős a cucc. Ezért lettem kicsit bizonytalan. :)
Help pls. Úgy alakul, hogy ősszel csinálnánk az előkertet, ez egy ~10m hosszú, 4-5m széles föld darab, gyakorlatilag momentán nincs rajta semmi. Hosszú távon szeretnék egy talajregisztert a leendő szellőző rendszer elé kötni, úgyhogy ez a föld darab pont jó lenne erre a célra. Hívok bobcat-es srácot ásni. Szóval, amit meg tudok valósítani, az az, h 10m hosszú, 1.5-2m mély árok, ebben 3db 150mm-es cső, 10m hosszan, párhuzamosan, egymástól mondjuk 50 centire. Ezek pedig 200-as csövekkel mennének le, illetve be a házba. Ez mennyire lenne hatásos? Mert ez csak 30m, viszont sokkal több helyem nincs. Gyári rendszereknél pedig láttam olyat is, h 150m csövet adnak hozzá, szóval, kicsit elbizonytalanodtam.
Nalam koaxialisan van megoldva es egyaltalan nem keveredik a kifujt es beszivott levego, pedig az elhasznalt levego csove csak 30cm-el hosszabb mint a frisslevego csove.
Konyokkel megoldottam a lefele iranyt, igy a szelirany valtozas sem befolyasolja a mukodest.
Kifújás nekem tetön van. Ott számolni kell kondenz folyással, így az az ereszbe folyhat.
Beszívásra nekem bejött a : télen tetötér( fütetlen) nyáron északi homlokzat megosztás. Összel, tavasszal egyszer-egyszer váltok, ekkor a szüröket is tisztítom v. cserélem.
Nekem az 1m kevésnek hat így első blikkre az beszívó és a kifújó pont között. Úgy sejtettem, valahol 2m körül van a határ, de ha már innen sincs visszaszívás, akkor minden remek.
KG csövet mennyire lenne gáz használni levegőszállításban? Mennyire büdösek? Lenne egy hely, ahol tökre nincs szemelőtt és arra gondoltam, hogy megpróbálnám a kevesebb, mint felébe kerülő KG csövet. Ugye a szennyvizet, savakat bírja, így tuti tartósabb, csak nem tudom, hogy nincs-e benne olyan cucc, ami gőzölög belőle.
Igen, de az ember a feleségére mindig számíthat. Egyszerűen eldőlt a kérdés, finoman lebeszélt a konyha újabb kosszal beterítéséről. :)
/szerencsére derékszögben elkanyarodik a cső, tehát tök mindegy, hogy minimálisat lejt, vagy sem.. de ennyit amúgy is lehetne csalni a csövek illesztésénél /
Holnap kijavítom a vakolatot, kis glett, aztán festésjavítás.
A nagy beszélgetés közepette csak egyet felejtettem el, hogy kiékeljem a csövet, mielőtt odanyomom a purhabot. Szépen el is mozdult a vízszintestől egy fél centimétert.
Most küzdök a szépérzékem iránti olthatatlan vágyam és a két óra alatt talán kivakarom a purhabot és újból benyomom, aztán remélhetőleg utána nem mozdul el között. :)
Emberek (sőt: szakemberek!) ezreinek szent meggyőződése, hogy az occsó flakonos purhab valami vízzáró + párazáró + kiváló hőszigetelő termék és nem csupán egy gyengén hővezető ragasztóból keletkezett térháló. Csak egy példa a sok közül: vajon hány lábazati hőszigetelés vagy ajtó- ablak beépítés lehet tele tejtett hőhidakkal (átnedvesedett purhab) azért, mert a szaki azt hiszi, hogy purhab valami mindenrejó űrtechnikai dolog?
"....és ha lecsapódik is netán néha a PUR habban pára, mi baj lesz?"
A polifoam által nem védett, tehát harmatpont alatti csőfelületen folyamatosan harmatcseppek jelennek meg,
ez a víz a hab kapillárisain folyamatosan terjed/szivárog,
a tégláig eljutva folyamatosan nedvesíti a téglát/vakolatot/festést.
Ez persze nem BAJ, maximum egy kicsit csúnya lehet a cső körül, ha pl olyan a festékünk, hogy meglátszik rajta a nedvesség. Akit ez nem zavar (vagy bírja a festéke), az ne foglalkozzon a polifoammal.
Ja, igen, mekkora nedvesség.. Én annyit tudok, hogy nálam a konyhában jön be a cső, tehát ott főzünk. Amíg nem volt szigetelve lakótéren belül, addig az gyöngyözött rendesen a lecsapódástól. A falon belül persze nem tudom milyen, de gondolom bejut oda is a cső mellett a pára, tehát el tudom képzelni, hogy ha az a 60% lecsapódik, az okozhat elméletben gondot. Én ezekkel mindig úgy vagyok, hogy inkább agyaljon az ember rajta két napot, mint tél kellős közepén kelljen kínlódni vele. Ha meg jelentéktelen, ahogy mondod, akkor ez van, ártani nem ártott. :)
Nézd, én nem gondoltam, hogy ebből a kérdésből ekkora vita lesz. :)
Kinyomtam volna egyszerű purhabbal, de kiderült, hogy már elment belőle a gáz, így lett szerelőpurhab, ami alig dagad meg elvileg. És tényleg jóval kevésbé, mert van ahol még a fal síkját se érte el. Levágom a felesleget, levakolom, aztán már én sem foglalkozok vele, majd kiderül.
Nektek nincs jobb dolgotok fotelfizikusok? Ekkora semmiségről vitatkozni oldalakon keresztül...
Valaki vette már a fáradtságot és meghatározta, hogy mekkora mennyiségű nedvességről beszélünk? Van értelme az egésznek?
És azt már kiszámoltátok, hogy mekkora nyomás kifejtésére képes a purhab amikor oldal irányban szabadon tud tágulni? És azt komolyan gondoljátok, hogy polifoam nem képes elviselni?
Más faszával könnyű verni a csalánt...
Told körbe a csövet a legolcsóbb purhabbal, vágd le a felesleget, vakold le és felejtsd el. Szerintem van 1000 más dolog, amin aggodalmaskodhatsz!