3 dkg? Az meg hogy jött ki? 3 dkg kenyér az 18-20 CH. Ha ehhez vajat és felvágottat eszel, akkor az kvázi 0 CH. A reggeli is legalább 30 CH, de inkább 35.
Amúgy lehet kapni többféle olyan kenyeret is, aminek nagyon alacsony a CH tartalma. 30-50 közötti/100 dkg.
1. Elvileg ehetsz, a 6. héten lesz egy terhelés (75gr, 2óra), majd a szoptatás után is egy. Ezekből akontrollokból derül ki, hogy megmaradt-e a cukorbetegség vagy sem.
2. nem tudom a választ, de úgy sejtem,hogy étkezés után x időben kell inzulinozni. Kollina talán tudja. Az étkezések időpontjai azért "kötöttrk", hogy a nap folyamán végig egyenletes legyen a vércukorszint, ne legyenek nagy kilengések. Reggel mindenkinek csökkent az inzulintermelése, ezért kell a reggelit olyan alacsonyan tartani (és lehet, hogy csk akkor kell majd inzulinozni). De ha 6 alatt volt mindig a szinted, szerintem nem kell majd inzulinozni, 7 felett gáz.
3. igen, azért 1 hét alatt változnia kellene, a mérték az, ami kérdéses. Ezért van az, hogy az elején 1-2 hetente rendelnek vissza (játszanak a diétával, kipróbálják, hogy hogyan reagálsz rá), aztán ha minden rendben, akkor 3 hetente.
hozzászólásomban természetesen a szt.imrés protokollról beszélek: ugye ahány ház, annyi szokás...
Lassan megint eltelik egy hét és holnap újra megyek vércukormérésre.
A hét folyamán itthon mértem és 6.0 fölé egyszer sem ment étkezés után egy órával.
Lehet, hogy idő kellett ahhoz, hogy rendeződjön a vércukorszint?
Én azt hittem, hogy ez azonnal megtörténik, ha elkezdek diétázni.
Remélem jól működik a vércukormérőm, mindent a leírtak szerint állítottam be.
Akadtak közben kérdéseim:
Ha megszületik a csöppség, utána is tartani kell a diétát a szoptatás ideje alatt, vagy másnap már megehetek egy MAGNUM-ot?
Ha inzulint használok akkor mindig a megszokott időben kell azt a hat étkezést megejteni? Illetve akkor sem ehetek majd egy kicsivel több kenyeret? (nekem ez a 3 dkg nagyon kevés)
és amire már az elején kitértem. Idő kell ahhoz, hogy rendeződjön a vércukorszint, ha valaki diétázik?
Régebben néha bekukkantottam már ide olvasgatni. Most nyáron lesz aktuális a második baba, így valszeg csatlakoznék majd. :) Kollina, fúúú, de jó ilyet olvasni, hogy neked másodjára nem jött elő! Nálam azért gáz kicsit a diéta, mert a 20. héttől feküdnöm kellett (34 hetesen meg is szültem, így "csak" eddig) és a férjem főzött, oszt tekintve, hogy addig nem nagyon művelt ilyet, nehéz volt neki méricskéléssel kezdenie.
Tényleg nem ettem ugyanazt és azt hiszem jól van beállítva a vércukormérő.
Tegnap este lemértem 4.7 volt kaja előtt és aztán evés után egy órával ismét 4.7-et mértem. Úgy tűnik délután és este rendben van, csak reggel van baj vele és akkor is a terhelésessel. Erre mondta a doktornőm, hogy próbáljam meg azt, hogy reggel egyáltalán nem egyek kenyeret.
Úgyhogy a jövő hét a kisérletezésekkel fog elmenni, majd többször mérem.
Nem bánnám ha reggelente is sikerülne valami jó értéket elérni.
Nem kell elkeseredni, vagyunk itt páran, akik inzulinozták magukat és minden rendben ment. Csak első hallásra tűnik olyan borzasztónak, hamar hozzá lehet szokni. És az inzulin beadás sem nehéz, van egy toll, amivel nagyon egyszerűen lehet adagolni és szúrni.
A 3,6 a 8 után elég alacsony, jól be van állítva a vércukor mérőd? De az is lehet, hogy az étel más jellege miatt van a különbség. Gondolom nem ugyanazt etted.
A kis pocaklakó nagyon aranyos a videón. :))))))) És ha a mérete is a korának megfelelő és a magzatvíz mennyisége is átlagos, akkor azért nem kell annyira aggódni. :)))
Nos nálunk annyi történt, hogy hiába diétázok a vércukrom pénteken még mindig nem volt az igazi. Alacsonyabb, mint a múltkor, de sajnos a határérték fölött.
Most még keményebb diétát kell alkalmaznom péntekig. Igazából már azt sem tudom, hogy mi férhet bele. Ami tuti, hogy az eddig evett 5 dkg teljes kiörlésű lisztből készített rozskenyeremet reggelire elfelejthetem. Kaptam még egy hetet és utána újra ellenőrzés. Ha akkor sem lesz jó, tuti inzulin. Már elkezdtem mérni a cukrom, a tegnap reggeli érték a kórházban evés után egy órával 8.0 lett, de itthon mértem délután és akkor meg evés után egy órával 3.6 lett. Nem értem, hogy van ez.
Egyébként a reggeli éhgyomori 4.7 volt.
De hát majd méregetem és felírom, hogy mikor mennyit mértem.
A diéta egyáltalán nem olyan nagy cucc, mint amilyennek tűnik. Persze ha ahhoz voltál szokva, hogy minden reggel kakaóscsigát ettál kakaóval és sok-sok fehér kenyeret akkor lehet, hogy egy kicsit felborítja a megszokott étkezési kultúrádat.
Én ma karalábélevest főztem, csirkehússal, sok tejföllel (1.5%), petrezselyemmel, graham liszttel. + graham lisztes nokedli bele.
Utána csináltam tárkonyos szószos csirkét (mustárral, tejföllel, tojással, graham liszttel habartam be) + rízs + kovászos uborka.
Mindegyik ételnek minden összetevőjét alaposan lemértem és kiszámoltam.
Megettem egy jó nagy tányérral a levesből, utána ettem tárkonyos húst rízzsel és kovászos uborkával és ez volt 50-55g CH.
Megmértem 1.5 óra múlva a cukormat (nekem ennyi idő után kell) és 4.3-ra visszament ami tök jó (6.5-ig jó) és dugig jóllaktam és iszonyú finom volt minden! (a graham liszetet észre se lehetett venni az ételben)
Nem olyan nagy macera a főzés, csak a számolgatás egy picit meghosszabbítja, de egy idő után már ránézésre tudni fogod miben mennyi CH van.
Örülök, hogy ennyi pozitív dolgot olvasok tőletek. Amikor közölték, hogy mi a baj, elképzelésem sem volt az egészről. Ma már többet tudok róla, mint a védőnőm:-)
A diéta úgy tűnik nem is olyan veszélyes. Persze néha annyira kívánok valami finomságot (pl. lekvároskenyeret nagy pohár tejjel, vagy kakaóskalácsot:-)), de ez majd marad a terhesség utánra. Most pénteken meglesznek a vérvétel és stb. eredmények, gondolom abból is lehet már tudni valamit. Aztán jövő héten jön a próbareggeli.
A jövőhéten pénteken megyünk 4D-s ultrahangra is. Nagyon várom már, hogy lássam a picurt, mert olyan rég volt a 18. heti ultrahang. Nem tudom mit néznek, de talán abból is kiderül, hogy a korához képest nem-e nagyobb és hogy fejlődik:-)
Nálunk sem kellett hamarabb befeküdni a cukor miatt szerencsére.
Most még a 24. heti terheléses cukor előtt vagyok, egyelőre reménykedem, hogy nem lesz gond... Nem igazán diétázom, pontosabban nem számolgatom a CH-kat egyelőre, csak figyelek jobban, hogy mit eszek. Majd kiderül hamarosan, hogy mi a helyzet.
Amúgy én nagyon durvának tartom, hogy a terhesség alatt akár többször is terheléses cukorral sokkolják a diabéteszes kismamát. Nem vagyok benne biztos, hogy túlságosan jót tesz. Nekem egy volt már a 10. héten, és hamarosan megyek a 24. hetire, brrrr.
Gombfoci, ügyes vagy, hogy ilyen szigorúan tudod tartani a diétát! És hihetetlen, hogy már a terhesség háromnegyedénél tartasz:))
igen, igazad van, ezt elfelejtettem írni. A mozgás jó hatással van a vér cukorszintjére. De a mozgás ellenére egy dekát sem fogyok, pedig a fogyás is előremozdítja a javulást. Legalább is a 2. típusú diabéteszben. És akinek volt gesztációs diabétesze, az elég eséllyel indul a 2-es típúsúért.
a szt imrében nem gyakorlat a 38. héten befektetni a cukros kismamát.
egyébként most jöttem az UH-ról, baba méretét napra pontosan(!!!) megsaccolta a gép(tehát teljesen átlagosan és egészségesen fejlődik), a magzatvíz átlagos, a lepény rendben van (semmi jele az öregedésnek). Most vagyok a terhesség 3/4-nél és a diéta ezek szerint (sem) árt(ott) a babámnak. Az első babám is teljesen átlagos méretekkel született és nálam sem volt semmilyen szövődmény.
Szóval a diétát be kell tartani és nem lesz semmi baj.
(persze nem árt imádkozni, hogy ne maradjon meg a diabétesz szülés után... :-))
Szülés után már nem folytattam. Azért odafigyeltem, de nem diétáztam. és inzulinozni sem kellett. Már a szülés napján sem. Programozott császár volt, már előre megmondták, hogy azon a napon ne adjam be az inzulint. Szülés után úgy emlékszem 6 héttel kellett egy kontroll terheléses vizsgálatot csinálni. Az jó lett, így onnantól kezdve nem nagyon foglalkoztam a dologgal. A következő évben kértem egy terheléses beutalót a háziorvostól, az is jó lett, így el is felejtettem a dolgot.
Amikor másodszor is terhes lettem, már az elején odafigyeltem arra, hogy mit eszem, próbáltam a diétát is tartani, de nem szigorúan.
Az első babásoknak mondom, arra számítani lehet, hogy már a 38. héten befektetik őket a kórházba a diabétesz miatt. Persze ez orvos függő, van olyan, akivel lehet egyezkedni ezen a téren. És túl lehet élni a diétát is, meg az inzulint is. Nem kell attól félni, hogy a baba nem jut elég táplálékhoz, mert ő elveszi az anya szervezetéből ami neki kell. Az elején én is nagyon kétségbe voltam esve, aztán két hét alatt simán belejöttem a ch számolgatásba meg a reggeli szúrkálásba is.
kollina, te a szülés után folytattad a diétát valamilyen szinten és ez esetleg okozhatta a javulást a terhesség alatt, vagy minden magától állt helyre?
Bár én már nem tudok egy sütire úgy nézni, hogy ne saccoljam meg mennyi a CH tartalma:-) Szóval ösztönösen azért odafigyelek, de csak ennyi.
Én is terhességi diabéteszes voltam az első terhesség alatt. Reggelente még inzulinozni is kellett. A második terhességnél meg nem jött elő, teljesen normális volt minden ilyen leletem. Viszont legalább 4-szer csináltam terheléses vizsgálatot és már egész az elején kezdtük, valamikor a 16. hét táján volt az első.
Voltam a diabetológián tegnap, de sajnos nem rendelt orvos, így csak egy nagyon kedves asszisztensnő tudott kiokosítani.
Ma vissza kellett mennem, vettek ujjból és vénából is vért éhgyomorra (4.5 volt) és utána meg kellett ennem 30g CH reggelit és utána 1.5 órával megint megmérték ujjbegyből és vénából is. Az eredmény a nővérke szerint egész jó lett 5.3-ra ment vissza. Állítólag 1.5 óra múlva 6.5 alatt kell lennie.
Sajnos orvossal csak jövő héten az ünnep után tudok beszélni, addig tartanom kell a diétát, kaptam recepteket és 175g CH-ot napi 6x-i elosztásban. Otthon pedig mérnem kell a cukormat addig is és vezetni.
Úgyhogy most minden étkezés után 1.5 órával mérem és vezetem excelben.
Az én kórházamba minden héten el kell menni ilyen próbareggelis vérvételre. :( (bár nem tudom, hogy fogom megoldani, mert mostanában elég sokat fogok utazni hosszabb időkre)
Tanuló!
Én is 25 hetes terhes vagyok, nekem az éhgyomri 4.5 volt, és utána cukros terhelés után 8.8 :(
Én eddig 2.5 kg-ot híztam. Eddig is nagyon odafigyeltem, hogy mit és mennyit ettem, (csak én a kalóriákat számolgattam eddig, nem a CH-ot) a diéta nem fog problémát okozni az sima ügy, hanem az állandó vérvételre járás ami kicsit zavar, mert még napi 10 órát dolgozom (június közepéig) és nehéz megoldani az elkéredzkedést.
Én megcsináltam exceltáblázatba, hogy mikor mit eszek és abban mennyi volt a CH. Talán hasznát veszem a későbbiekben. Ez egyenlőre tényleg nagyon sok idő, de azt mondják majd belejön az ember.
Ne aggódj! Én is aggódtam, még mindig picit, de az elmúlt napokban más sem csináltam csak utánaolvastam és rájöttem hogy semmi sincs veszve. Nem lesz semmi baj, csak kitartás a diétában.
Egyébként én sem vagyok kövér. Most vagyok a 25. hétben, bár eddig már 10 kilót híztam, de még benne vagyok a normál tartományban.:-) Most meg emelett a diéta mellett esélyem sem lesz hízni. Van ennek jó oldala is:-))
Nos visszaolvastam a topicot (már amennyit bírtam belőle) és tényleg sok jót találtam benne. Kicsit megnyugodtam és tegnap óta csak arra törekszem, hogy minél megfelelőbben étkezzem. Meglátjuk hogy sikerül.
Számolgatok, eszek és azt hiszem jól érzem magam.
Bár én sem voltam édesszájú, most viszont, hgoy tudom nem lehet megennem egy nagy Magnumot, máris hiányzik. Pedig már idejét se tudom hogy mikor ettem utoljára. Szóval az ilyen dolgok egy picit nehezek lesznek.
Ezenkívül imádom a tejet és most csak naponta 3 dl ihatok belőle, azt is inkább este.
A rizs pedig ezek szerint nagy ellenségem lesz, pedig úgy oda voltam érte. Én tegnap délben voltam a diatetikusnál, akkor jól kioktatott.
Két hét múlva kiderül, hogy elég-e a diéta, vagy inzulin kell-e.
De hát első a baba:-), remélem minden rendben lesz.
az, hogy valamiben sok CH van, nem függ össze azzal, hogy mennyi idő alatt "bomlik le". És ugye azt sem írtad le ide a nagy pánikolás közepette, hogy mennyit mozogtál abban az egy órában - ettől pedig elég sok függ...
Szóval lécci önmagad és a babád érdekében NE PÁNIKOLJ, hanem menj el szépen egy diabetológiai tanácsadásra. Ott kiokosítanak majd (hamár nem akarsz topikot olvasni). Ha pár napig nem tökély a vércukorszinted, attól még semmi bajod/bajotok nem lesz...
Rízs nem igazán jó,ki kell mérni,hogy hány gr mennyi CH-ot tartalmaz nyersen! Aztán megfőzöd és újra ledekázod,de majd ha mész diabetológushoz akkor majd szépen elmondják a diéta lényegét.Most nem tudom fejből a linket,de ha beírod a gugliba pl.,hogy cukorbeteg diéta akkor ott is találsz CH tartalmakat.
Vollkorn kenyérből sem mehet számolatlanul :(DE ezt meg kell tanulni,mindenkinek minimum egy hetébe telik szerintem mire tisztába jön avval,hogy miből mikor mennyit.
Ebben a percben mértem meg az ebéd utáni cukromat:
Étteremben ettem zöldbabfőzeléket (rántásos volt) és 1 natúr csirkemellett, nem tudom összesen mennyi CH lehetett ebben az ebédben gondolom nem kevés a lisztes rántás miatt, de 1 órával később, most 4.8 volt a cukrom.
Ezek milyen számok lányok? Sötétben tapogatózok! :(