Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2010.06.08 0 0 11848

Azért ez bestiális! :-))) Kíváncsi leszek rá.

Volt egy háromrugós mechanikám, de sokat nem számított a 3 a szokásos kettő rugóhoz képest. Ott viszont lényeg hogy vonaljelre vagy hanxórójelre van kalibrálva?

Nem gondolkodtál egy rendes álló, egyméteres zengetőben? Ami a Hammond kabinetekben található.

Felvevő beizzítva, várom a kétórát, ezt nem bízom időzítőre. Remélem nem a porta nyúbéhármas -djuice-féle- anyag lesz megismételve. Kissé későre jár.

Előzmény: szimizso1 (11847)
szimizso1 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 11847
Pár lemaradt kép a zengetőről.
tehtube Creative Commons License 2010.06.07 0 0 11846

Kár hogy leült a topik 3 éve.

Igen, köszi, beugrott, a Fidelio-ban láttam nagyon komoly hozzászólásokat sípos orgona ügyben.

Előzmény: Qqberci (11845)
Qqberci Creative Commons License 2010.06.07 0 0 11845
Előzmény: tehtube (11842)
djuice Creative Commons License 2010.06.07 0 0 11844
már kezdheted is az újabb topiknyitást, serénykedni nem vagy rest...
Előzmény: tehtube (11842)
tehtube Creative Commons License 2010.06.07 0 0 11842

off: Mivel még nem találtam sípos orgona topikot, akár szabadon nyitható is. Szerintem biztos lenne érdeklődés rá.

Az elektromechanikus zongoráknál is szépen kifutotta magát.

Előzmény: djuice (11841)
djuice Creative Commons License 2010.06.07 0 0 11841
Látom mindenki koncerteken érezte jól magát a hétvégén.
Mi meg kicsit árvízi védekeztünk besegítve a rokonságnak...

Azért szombaton pihenőidőben pont sikerült elkapni az m2-n 15h felé egy műsort, melyben a templomi orgona készítés csínját-bínját mutatták be. Nagyon tanulságos volt, sose láttam ehhez foghatót, úgyhogy ami szakmunka abba van, egy hammond ezek után maximum csak jelenthet messziről, ez a meglátásom.

1

A hangszerkészítés mesterei
Az orgona a legrégibb hangszerek egyike, amelyeken még ma is játszanak. A működési elve a típustól, a billentyűzet és a sípok számától függetlenül mindig ugyanaz: fújtató - billentyűk - sípok - és egy többé-kevésbé bonyolult szerkezet, amely nyitja vagy zárja a szelepeket, a kívánt hangnak megfelelően. Az orgona használatának első bizonyítékai az i.e. 3. századból maradtak ránk. Az idők folyamán sokat fejlődött az orgona. Több lett a billentyű, a klaviatúra, és főleg több lett a regiszter, ami bonyolultabb darabok eljátszását tette lehetővé. Egy orgona elkészítése - a fújtatókkal, a billentyűzetekkel, a szélládával, a sípokkal - akár több évet is igénybe vehet.
A francia dokumentumsorozat a hangszerek történetét kíséri nyomon, a hangszerkészítés bonyolult mesteri műveletein keresztül. Elsőként a Franciaországból eredő kintornát mutatjuk be: Barbarie-orgonának is nevezik a feltalálójáról, egy Barberi nevű olasz orgonakészítőről. Ez a vándormuzsikusok mechanikus hangszere, ami abban különbözik az igazi orgonától, hogy nem a klaviatúrán játszva szólaltatják meg, hanem egy kurblival megforgatnak egy hengert, amire rájelölték a hangokat. A kintorna első változatai már a 17. században megjelentek.

(nem tudom mikor ismétlik, de 16-án pl a zongoráról lessz ue!)
tehtube Creative Commons License 2010.06.07 0 0 11840

Szombaton volt a Keep Floyding a református zenei fesztiválon. Egy tornateremben léptek föl, mert a korábbi időjárás rossz előjelekkel kecsegtetett. Az ugyebár nagyon zeng. A keverős meg brutál hangerőt nyomott, hogy minden csak a PA-ról legyen hallható. Ez ok, de értelmetlen. Miután Attilával gyakorlatilag a felére levetettük a hangerőt nagyon élvezhető hangzást kaptunk. Kissé nyersebbet, de hallgathatót. Jóval kevésbé zengett.

Buta szokás ma hogy a dobot meg a gitárt iszonyatos hangerőn küldik. További kritizálandó gitáros szokás hogy gyakorlatilag nem is hallgatják saját direkt hangjukat, hanem leteszik lábuk mögé a cuccot és a visszavert hangot hallgatják. Ez szintén rosszul jön le a színpadról. Attiláéknál oldalt szólt nekik, nagyon helyesen.

A hangmérnökök eléggé névtelen harcosok.

Előzmény: szimizso1 (11839)
szimizso1 Creative Commons License 2010.06.06 0 0 11839

Pénteken én is koncerten voltam. A Kugli együttesben játszott a barátom beugróként. Sajnos tendencia, hogy a billentyűsöket elnyomják a banda többi tagjával szemben. Szerintem kellene egy olyan fórum/topik,ami osztályozná a hangmérnök munkáját, mint a fociban a bírókét. Aki sz@rul keveri a bulit, annak a neve kerüljön fel a szégyenlistára. Aztán várhatja, hogy mikor hívják melózni legközelebb:-)
Előzmény: Sycsa (11838)
Sycsa Creative Commons License 2010.06.06 0 0 11838
Én is voltam a StarGardenen, mindkét napon. Tehtube első nappal kapcsolatos észrevételeivel teljes mértékben egyetértek.

A Purple-ön a Hammondot legtöbbször oda kellett képzelni, ami elég szomorú egy ilyen nagy névnél.

A második napra ketten hoztak B3-ast, az Osibisa feka orgonistája nagyon ízlésesen, amolyan Santanas stílusban játszott, nekem talán az tetszett a legjobban Eric Burdönék mellett.

A Blood Sweat and Tears szép Hammondot hozott, nem is nyomta el annyira a sok fúvós, de borzasztóan keveset szólt, talán 2 szóló volt összesen. Különösen fájt, h a billentyűs kihagyta az 5 perces magánszámából is. Bűn! :)

John Mayall billentyűse VK-7-esen játszott, meglepő módon mind közül ez szólt a leghangosabban szólók alatt.

Karthago - VK8, az első 3 szám alatt Gidó gitározott, de utána se lehetett sokkal jobban hallani. Mondjuk látványosan rákönyökölgetett. Kezdek hozzászokni, h csak félöröm az, ha van Hami a színpadon, mert az ugye még nem garantálja, h hallani is fogom. Persze, jó volna már eljutni egy Augerre.
Előzmény: tehtube (11836)
szimizso1 Creative Commons License 2010.06.05 0 0 11837

Üdv. Mindenkinek!

Ma sikerült kipróbálni az újdonsült zengető rugós gabalyodmányomat:-) A sikert tulajdonképp már a zsebemben érezhetem, mert a készülék jól vizsgázott. Se recsegés,se ropogás nem kísérte a próbát, amitől tartottam. Sajnos nem ehhez a rugórengeteghez volt kalibrálva hwezredes orgonája, ezért csak gyengébben mutatta "életjeleit" a zengetőmű. De azért jól ki lehetett venni, hogy mire is képes ez a szerkezet.

Észre vettem, hogy a gyári zengető tank, csak bizonyos frekvenciákon zengetődik meg, és ezáltal hiányzik a nagy része a játszott műnek. Gondolom biztonsági okokból levágták az alsó frekvenciákat, nehogy "csörömpölés" legyen a vége a játéknak:-) Másrészt a zengetés "tere" hiányzott nekem a beépített zengetőnek. Azt hiszem egy erre a készülékre kalibrált elektronika ezeket a hiányosságokat ki fogja küszöbölni nekem.

A próbák során a következőket tapasztaltam. Egy nagyon homogén, viszonylag széles sávú, -zengetett mély hangoktól mentes- térben messziről érkező hangot hallottunk. Engem egy igazi nagy templomi hangzásra emlékeztetett, ami olyan nagyon nagy. (az emlékeimet egy-két orgona felvételekre alapozom) Szerintem egy megfelelően kalibrált, és megépített erősítővel, nagyon szépen fog szólni ez a zengető. Bízom benne, hogy a gombhoz a kabát is elkészül egyszer:-))
tehtube Creative Commons License 2010.06.05 0 0 11836

Tegnap komoly veterán felhozatal volt a Stargardenben. 3 B3-as!

Korál. Balázs Fecó az ő téli fehér BB organ-ával + Hamptone EQ, két 122-es lezlivel. Jól játszott, ízesen. Kissé vékony volt a hangja.

Eric Burdon - Animals. Ugyanaz a lófarkas bácsi mint 3 éve, egy bérelt B3-on. Na ő játszott a legízesebben és szólt az orgona a legjobban. A lényeg, semmi extra, csak természetes hangzás.

Omegában Jankai Béla szerintem XK3-mal 760-on. Érzeni lehetett az igaziakhoz képest vékonyabb, fakóbb hangot.

Deep Purple. Don Airey egy Bertramos B3-on nyomta, mint Barbara Dennerlein. Meg 2db 122. Valami effektlánc volt befűzve a B3-ba, mert borzalmasan szólt. Legtöbbször mint a szúnyog. A kimikrofonozása sem volt ok. Játéka is elég ízetlen volt.

szimizso1 Creative Commons License 2010.06.05 0 0 11835
"MEZZO Hétfő (Június 8.) 02:00 h
Rhoda Scott női kvartett koncertje
Crest Jazz Fesztivál"

Helyesen így lenne:-) Hétfő (Június 7.) éjfél után 02:00 h Rhoda Scott női kvartett koncertje Crest Jazz Fesztivál.

Szóval kedden hajnalok hajnalán lesz!:-)
Előzmény: djuice (11831)
hwezredes Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11834
Üdvözlet Mindenkinek !

Ahogy mondani szokás: ".. A TASSZ jelenti: "
Megérkezett Hollandiából a saját Hammond L143-asom.
Nem győzök elég hálás lenni "szimizsó1" Miklósnak, aki előásta a homályból és barátjának Szabó Istvánnak, aki elhozta nekem.
Az "újszülött" adatai:
született: 1963-ban Hollandiai Hammond üzemben. (110V-os )
súlya: 150 kg
Minden billentyűje működőképes, megkímélt állapotban van.
Sajnos, Leslie nincs hozzá, de így is jellegzetes hangja van. Csövei eredetiek, s a belsejébe nézve megkönnyebbülten tapasztaltam, hogy nem nyúlt bele senki.
Természetesen szinte azonnal szétszedtem állapotfelmérés és tisztogatás céljából.
Nem fogok unatkozni, látom a gyenge pontokat, de szól, elég szépen - s most ez a lényeg.
Megfogadtam, hogy csatlakozom "LittleBig2" és "szimizsó1" mellé. Az én Hammondomat is megszólaltathatja az, aki erre vágyik.
Nem is olyan régen, magam is arra vágytam, hogy játszhassak egy igazi Hammondon és Matyi és Miklós jelentkeztek, - megengedték. Most rajtam a sor.

üdv Hw(Hammond)ezredes :)))

a kicsike kibontva játékasztal
LaurensHammond Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11833
Orosz nyomas eleg jo igen, foleg persze komolyzeneben.
Indiaban preselt lemezek se voltak rosszak, foleg ami meg a 70-es evekben vagy korabban keszultek. Mivel nem volt lemezvagas naluk, es volt angol gyarmat, igy angliabol kaptak a matricakat, igy aztan nemely Floyd, Queen lemez vetekszik az angol vagas hangminoseggel pl:-)
Akik rosszul szolnak, az a Yugo, Roman..., Bulgar se egy fenyes High End hang:-)

Koszi Szimizso a lemezt majd ha megnezed!
Előzmény: trambi (11827)
rasikahammond Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11832
Interneten nem fogják közvetíteni véletlenül a koncertet?
Előzmény: djuice (11831)
djuice Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11831
MEZZO Hétfő (Június 8.) 02:00 h
Rhoda Scott női kvartett koncertje
Crest Jazz Fesztivál

nézzétek mert nem hiszem hogy fel fogom tudni venni!
szimizso1 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11830

"nagyon kíváncsi vagyok a hangjára!"

Én is!:-) A leghosszabb művonal 2,55m. Ez hatszor 2cm-enként rövidül.
Legfeljebb elrettentő példa lesz majd belőle:-))
Előzmény: ham_peet (11829)
ham_peet Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11829

brutál!

nagyon kíváncsi vagyok a hangjára!

Előzmény: szimizso1 (11828)
szimizso1 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11828
Szia Viktor!

Igérem előkerítem a lemezt, mert most hirtelen nem találtam. Viszont ma elkészültem valamivel. Holnap remélem sikerül kipróbálnom. Képet teszek fel róla. Érdekel kinek mi a véleménye róla.
Köszönöm előre is!

Üdv. M.
Előzmény: LaurensHammond (11824)
trambi Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11827

Az orosz nyomásu lemezek jók nem? Jobb mint az Indiai volt...

Te vagy ennek a szakértöje, álitólag a nyobb tünyomást is szereti az orosz  lemez. 

Előzmény: LaurensHammond (11824)
akapuli Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11826

Kösz a linket!

Egyetlen videót láttam eddig tőle, most már van egy pár. Leporoltam a gyűjteményem rávonatkozó részét, vannak benne jó dolgok. De azért elsősorban blues.

Meglepő, hogy egy-egy szám akkordmenetét mennyire elsunnyogja (ld. Easy), biztos a koncert előtt írták fel neki emlékezetből egy szalvétára :-D

Előzmény: tehtube (11787)
Qqberci Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11825
Most csütörtök estig csak teljesen komolytalan dolgokkal foglalkozhatok... :-)))
Előzmény: szimizso1 (11823)
LaurensHammond Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11824
Udv szimizso1,
Melyik Rhoda Scott lemez az, orosz nyomasban? Eleg sok van nekem LP-n mar, Rhoda neni es racsodalkozott egy-egy darabra, hogy honnan vettem, de oroszt, meg sosem lattam:-)
Előzmény: szimizso1 (11823)
szimizso1 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11823

Szia!

Ha legközelebb jössz, előszedem az orosz lemez kollekciónkat:-) Originált egyszer sem hallgatott darabok is vannak benne. Köztük egy orosz kiadású Rhoda Scott lemez is van. Ez is bontatlan még!:-)
Előzmény: Qqberci (11818)
trambi Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11822

Tényleg befejezem a nosztalgiát, de ezt még érdemes megnézni kora reggel éhgyomorra. Beatles a Szovjet  vidám fiúktól, döntött orgonával / ezt kitöl látta??/  

Bár megjegyzem vidám fiúk formáció volt nálunk is, és soha nem tudtam eldönteni

hogy most ezek mosolyognak, vagy vicsorognak ....

http://www.youtube.com/watch?v=QtDeFe9yIhg

ON

trambi Creative Commons License 2010.06.03 0 0 11821

Na legalább tudom hogy ilyen is van , 1966-tól már zeneileg kezdtem "öntudatra" ébredni , és meghatározó élményeket/deformitásokat/ okozott az olimpia, kex, késöbb a syrius .

http://www.youtube.com/watch?v=99j_BsYX55k&feature=related

Előzmény: Qqberci (11820)
Qqberci Creative Commons License 2010.06.03 0 0 11820
Előzmény: trambi (11819)
trambi Creative Commons License 2010.06.03 0 0 11819

Igen ez már az a kategoria, hogy olyan sz@r hogy már jó

És  nézd meg a blackline technikát, BEAG  ugye ugye....

Előzmény: Qqberci (11818)
Qqberci Creative Commons License 2010.06.03 0 0 11818
Off:

Keresem a Mescserin együttestõl a "Tulai Szamovár" címû számot. Balalajka meg valami elektronikus rémálom van benne, de egész jó...
Előzmény: trambi (11817)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!