Keresés

Részletes keresés

voltalarm Creative Commons License 2012.05.07 0 0 503

Üdv! A "sztem jelenleg már mindegy milyen napelemet választasz" kijelentéssel nem értek egyett. 2009 óta sok féle napelemmel találkoztam. Eddig semmilyen tesztnek nem hittem és mindig azt gondoltam, hogy az nyeri a tesztet aki többet fizet. Egy idelye az Aleo Solar napelemeit telepítjük és túlzás nélkül leírhatom, hogy klasszisokkal jobb, mint az eddig is jónak tartott napelem. Nagyon nagy külömbségek vannak és különösen igaz ez, ha rossz szögben kapja  a fényt a tábla. (déli tájolás esetén pl. reggel, vagy du.) Azért arra is kíváncsi lennék, hogy egy noname gyártó létezni fog e mondjuk 9 és fél év múlva? A napelemes rendszer hosszútávú befektetés. Van ami 13 év alatt térül meg, van olyam ami 10 és  olyan ami sosem, mert idő előtt tönkremegy, szétfagy, kigyullad, beázik. Sok ilyen fotót és videót láttam, amit németországból küldtek. Ott is vannak érdekes dolgok :)

Előzmény: KAripari (499)
kokler? Creative Commons License 2012.05.06 0 0 502

köszi megteszem, 5*5m , beton födém ergo terhelhető.

u.i.

Azt hittem , itt vannak szakik úgy mint más topickban, ahol én is próbálok tanácsokat adni, meg más is .

Előzmény: KAripari (501)
KAripari Creative Commons License 2012.05.06 0 0 501

Mik a tető méretei? hossz szélesség?

Különben legegyszerűbb elküldöt egy napelemesnek az adatokat, hogy erre adjon ajánlatot. És széles skálán mozognak az árak, jelenleg 1,2 millióért már kapsz 2 kw-os rendszert.  Szerintem sokkal több nem is fér rá, mondjuk az is zámít mennyire terhelhető a tető.

Előzmény: kokler? (500)
kokler? Creative Commons License 2012.05.06 0 0 500

Köszi a válaszokat

Azt , hogy értetted, hogy a 25nm nem olyan nagy?

Azt látom, hogy sok ilyen témájú cég van, van esetleg tapasztalatod? vagy másnak?

Előzmény: KAripari (499)
KAripari Creative Commons License 2012.05.06 0 0 499

Szia sztem jelenleg már mindegy milyen napelemet választasz, nézz körbe sokféle jánlatoto kaphatsz. LApsotetőn az elhelyezés állványzattal törénne ez pluszköltséget jelent, itt ugye problémát jelenthet at árnyékolás ( egymás árnyékolása)

óratipús nem számít, szolgáltató cseréli

sanyo nem éri meg

nem érdemes a forgató

sztem a 25m2 nem oylan nagy

Előzmény: kokler? (497)
mmormota Creative Commons License 2012.05.05 0 0 498

A Szaharában már támogatás nélkül is gazdaságos a napelem, vagy egyelőre ott is a jómódú zöld érzelműek játéka?

Előzmény: voltalarm (496)
kokler? Creative Commons License 2012.05.05 0 0 497

Tisztelt Hozzáértők,

Van egy kb 25m2 lapostetőm ami majdnem délre néz, a nyári időszámításnál valamivel dél előtt sütött párhuzamosan a nap a ház oldalával 05.01-én. Erre szeretnék feltenni hálózatra tápláló napelemet, a kérdéseim

- érdemes-e egyáltalán foglalkozni a dologgal, a lapostető miatt?

- ha technikailag igen a válasz, kb mekorra tehető fel? 1 fázis van, órahely már adott.

- milyen márkájú napelemet érdemes felztenni? Megéri-e a SANYO pl?

- mivel kicsi a hely érdemes-e 240-es napelemeket feltenni vagy az általában szettben kínált kisebbek a jobbak ( vagy azok csak megmaradtak? )

- érdemes-e forgatóban gondolkodni?

Hirtelen ennyi, ha valamire fel kell híni a figyelmemet , kérlek tegyétek meg.

előre is köszönöm a válaszokat

voltalarm Creative Commons License 2012.05.02 0 0 496

Szia! Én a tapasztalatomra tudok hagyatkozni. Az általunk telepített Aleo és Centrosolar rendszerek hozzák a kilowattonkénti 1200-1300kWó-t évente. Már elég sok publikus referenciával rendelkezünk  ahhoz, hogy merjem vállalni ezt a kijelenetést. Az általad említett szám Egyiptomban állná meg a helyét.

Előzmény: St.Robert (483)
emem Creative Commons License 2012.04.26 0 0 495

Napkollektor pályázat hosszabítása

Meghosszabbították az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszerben a pályázati lehetőséget napkollektoros rendszerek kiépítésére használati melegvíz előállítására, valamint fűtésrásegítésre. Tehát az új módosított határidő: május 15.
Pályázhatnak:- magánszemélyek
- max. 12 lakásos társasház

Támogatás mértéke a teljes beruházási érték 50%-a, maximum 800 ezer forint.

Az indoklás oka: az utóbbi hetekben látványosan megnőtt a pályázatok, érdeklődők száma a napkollektor pályázat iránt!

http://nap-kollektor.info/2012/04/11/napkollektor-palyazat-hosszabitasa.php

(állítólag olyan kevesen jelentkeztek, hogy még van a keretből)

szilvatövis Creative Commons License 2012.04.25 0 0 492

Egy lehetséges megoldás nyeregtető esetére:

1. Leméred a házad szélességét és hosszát.

2. Fogod a szextánsod (nem a szextársad) szembeállsz a házzal, és műhorizonttal megcélzod az ereszcsatornát, addig hátrálsz míg a cserepeket nem kezded látni, ekkor le tudod olvasni a tető dőlésszögét.

3. Már csak a táblzatkezelőbe kell bepötyögni:

Felrakható napelemek száma = INT(szélesség/(2*COS(dőlésszög/57,3))*hosszúság/(egy napaelem területe))

Ilyen egyszerű :¤)

Előzmény: KAripari (486)
gravir007 Creative Commons License 2012.04.25 0 0 491

Kaposvárra keresnék kivitelezőt egy komplett 2kw környéki rendszerre, tokkal vonóval kéne megcsinálni papirokkal, engedéllyel.
peter3374 kukac gmail com 

magyar bucó Creative Commons License 2012.04.25 0 0 490

Nem lehet.

Előzmény: jojcye44 (488)
jojcye44 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 488

Üdv.Van köztetek olyan aki csinált mr házilag ilyen elemt?Lehet egyáltalán?

ShaReRe Creative Commons License 2012.04.19 0 0 487

Lézeres távmérő? De ahhoz is tető magasságban kell lenned, szóval a létra szükséges. Egyébként pedig túl nagyot nem lehet tévedni, csak azt kell eldönteni, hogy az adott panelméretből mennyi fér el?

Előzmény: KAripari (486)
KAripari Creative Commons License 2012.04.19 0 0 486

jaja ez is megoldás de valami modernebbre gondoltam:D

Előzmény: ShaReRe (485)
ShaReRe Creative Commons License 2012.04.18 0 0 485

Létrával és mérőszalaggal. ??

Előzmény: KAripari (484)
KAripari Creative Commons License 2012.04.17 0 0 484

Valaki tud segíteni hogyan tudom kiszámolni a tető hasznos területét, amire napelemt tudok rakni.

St.Robert Creative Commons License 2012.04.16 0 0 483

Szia!
Ez az adat tapasztalat, esetleg valami másra alapszik ? Én tapasztalattal ugyan nem tudok szolgálni , de én ha a magyarországi évi napsütette órák számának hivatalos adataival számlok ,akkor 4000kWh jön ki. 

Előzmény: voltalarm (480)
telhetetlen- Creative Commons License 2012.04.03 0 0 482

Egy 2kWp rendszer tokkal vonóval kb. nettó 1,4 misi. Ebben benne van a poli napelemektől a rögzítőkön, szolár kábelen és csatlakozókon keresztül az inverterig, túlfeszekkel,  tervezéssel, kivitelezéssel, áramszolgáltatói papírozással minden.

Ugyanez 2,5kWp esetén: 1,7 millió

Előzmény: halaloszto (478)
voltalarm Creative Commons License 2012.04.02 0 0 481

Üdv!

Az áramszolgáltató olyan fázisszámú mérőt helyez ki, amilyen van.

Ha jelenleg 3 fázisú az órád, akkor olyat.

Az ad-vesz mérő fázisonként mér. Táplálhatsz 1, 2, vagy 3 fázisra is.

Tehát ugyan úgy 1 fogyasztásmérőd lesz.

Jellemzően 5kW alatt 1 fázisúak az inverterek. 10kW fölött vannak a három fázisúak.

Ez alatt 1, 2 vagy 3 inverterrel is megoldható a termelés,igénytől föggően.

Előzmény: KAripari (479)
voltalarm Creative Commons License 2012.04.02 0 0 480

2kWp-es rendszer már 1 milla körül megoldható. Évente 2400kWó garantálktan tud, déli tájolás estén.

Azért azt mindnyájan tudjuk,hogy nem csak a megtérülést kell nézni amikor megújuló energiahasznosításon gondolkozunk.

Azért nem rossz ár, tekintettel arra,hogy támogatás nélkül is 10 év alá kerül a megtérülés.

Előzmény: halaloszto (478)
KAripari Creative Commons License 2012.04.02 0 0 479

Helló valakitudja higyha nepelem rendszert visszatáplálósat akarunk akkor, az lehet 3 fázisú mérőórával, ? Vagy ey fázisnál működik, vagy két külön óra lesz?

halaloszto Creative Commons License 2012.03.29 0 0 478

Csak a tisztanlatas vegett: mennyibe kerul kulcsrakeszen egy 2kWp rendszer, es mennyit termel evente?

Ami szamokat en talalok, azokbol mindig az jon ki, hogy van jobb befektetes nemkeves.

vajk

Előzmény: m.v.elelctro (475)
freemaann Creative Commons License 2012.03.18 0 0 477

Szia

Nekem is 12v-os rendszerem van

100w tegyél egy 10a vezérlöt az biztos fogja birni tartosan

Mérés ?

Mérd ki müszerrel.

Szerintem fölösleges venni 30eft-ért feszabályzot ami mindent mutatt ugysem rohangász fel a padlásra szerintem.

De te tudod.

Előzmény: vén betyár (423)
freemaann Creative Commons License 2012.03.18 0 0 476

Szia

Egyáltalán nem olcsó.

Található a piacon olcsobb is nálluk.

Előzmény: mediterro (431)
m.v.elelctro Creative Commons License 2012.03.11 0 0 475

Elégé leült az a topik,pedig manapság már kifizetődő befektetés egy hálózatra tápláló napelemes rendszer.

Azt vettem észre, hogy sokan nem is hallottak erről az ötletes megoldásról. Sok ember,amikor elkezdek beszélni a rendszerről azt gondolja,hogy macerás,mert akkumulátor kell hozzá és szét kell verni a házat,megsérül a tető stb.

A hálózatra tápláló napelemes rendszerhez nem kell akkumulátor. A napelemekkel megtermelt áramot egy inverter segítségévél hálózati 230V,50Hz-es árammá alakítjuk. Az épp el nem fogysztott áramot egy ad-vesz fogyasztásmérő segítségével mérjük és betermeljük a hálózatba,amit a többi fogysztó elhasznál.Majd amikor kevesebbet termelünk mint amennyire szükségünk van visszavesszük a hálózatból. Tehát a hálózatot tekinthetjük akkumulátornak. Az áramszolgáltató éves leolvasással regisztrálja az elfogyasztott és a betermelt kWórákat és egy jól tervezett rendszer esetén kiállít egy 0Ft körüli számlát. Tehát egy jól megtervezett rendszer esetén nincs többé villanyszámla. A rendszer egyébként nem igényel karbantartást, így egyszeri költséggel megússzuk akár 30év elektromos energiaigényünket.

Jó befeketetés és a lehető leghatékonyabb energiaforrás,aminek a működése nem jár zajjal,füstel és egyéb környezetkárosító hatással.

Szemben a napkollektorral egész évben termel és az áramot bármire használhatjuk.

ShaReRe Creative Commons License 2012.03.09 0 0 474

Ja, vmiért nekem a 10kW kategória rokonszenves, de elég durva ára van.

Előzmény: telhetetlen- (473)
telhetetlen- Creative Commons License 2012.03.07 0 0 473

A külön áramkör alatt azt értem, hogy a szekunderét semmi képpen sem célszerű közösíteni. Inkább a megnövekedett igényt okozó

berendezéseket az új inverterről külön üzemeltetni. Viszont ez esetben az akkumulátorok gyorsabban merülnek. Mindenképp célszerű már a tervezésnél felűlméretezni, mert utólag magasabb költségvonzata van. Bár ezt valószínűleg már körbejártad, és te is tisztában vagy vele.

telhetetlen- Creative Commons License 2012.03.07 0 0 472

Szia! Valószínüleg bennem van a hiba, nehéz a felfogásom.

Ha még nincs meg a rendszer, akkor amúgy is nagyobb inverterrel érdemes kalkulálni, ami elviszi az általad kívánt fogyasztást.

Ugye itt az akkumulátorokból kivett és átalakított feszültségről, teljesítményről beszélünk. Ha csak a napelemeket bővíted, szvsz semmi köze az inverterhez, inkább a töltésszabályozóhoz van, amire meghatározott tól-ig lehet elemeket pakolni. Ha a töltésszabályzó tudja

kezelni a több panelt, minden további nélkül rá teheted, gyorsabban tölti fel az adott akkumulátor csoportot.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy utólag még fogyasztót szeretnél rakni rá, ezért kell bővítened, és a meglévő inverter is kicsi, az szerintem vagy cserével nagyobbra, vagy külön áramkörként használva lehet bővíteni.

Előzmény: ShaReRe (471)
ShaReRe Creative Commons License 2012.03.07 0 0 471

Sziget üzemmódban gondolom megoldani az energiatermelést. Már amikor odajutok.

Előzmény: telhetetlen- (470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!