Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
két hátsó lengőkar és közé épiteni a váltót a tengelycsonkokat kicserélni az elsővel
(ha jol tudom egy forma a kialakitása)
a lengőkar megerősiteni összevágni egészen keskenyre meg lehet oldani :)
előre nyujtani (alvázat) láttam valahol 40x40 es zártszelvényböl is alvázat kistraki alatt
az első had pedig valami kardántengely pl zsiguli hosszúkardánbol kivenni valamennyit ,hogy megfelelő legyen és függőcsapszeggel a trabi első agyakat fel lehet rá rakni a hátsó tengelycsonkokkal,és a kardán közepén furni/fujni(én hegesztővel fujtam mivel 20-as fúróm nincs) hogy a 1/2"-os cső átmenjen és 16os meneteszsárral oldottam meg a billenő csapszeget :) csak nekem eleve nehéz volt a gép és csak minta lett !!!
de amugy ha ebböl kiszámitva jó ha lenne 100kg az egész eleje tehát még ha nem is menetesszárr hanem valami acélosabb anyaggal van a billenőtengely akkor is elég kell hogy legyen :)
De amugy valaki épitett itt a fórumon hasonló gépet trabant agy volt kétoldalt és trabant váltó volt benne ,elég jol meg lett oldva és egytengelyes :)
Szia! Nehéz időbe meghatározni, az alapja már megvolt mikor hozzám került, apránként csináltam mikor valami jó ötlet az eszembe jutott, pl. az első felfüggesztést az előző gépem mintájára csináltam némi módosítással. Mindig van valami gondolatom, most az alternáló fűkasza, burgonya ültető foglalkoztat. Nagyjából már össze ált a fejemben, találtam sok jó ötletet, képet, videót itt a neten, ha hozzá sikerül fogni az már menni fog gyorsan.
Köszi a tippet! Én is erre gondoltam, de a trabi túl nagy forgolódni, kiveszem az elejét ahogy írtad és a nyelestengelyre rá a rota hajtás. Mondjuk oda hardy kell a csigahajtás miatt, ha nem negyedikben használom, mert csok ott van szabadon futó asszem. Ja igen és hogy bonyolítsam a dolgot egy kicsit összébb is kel vegyem az egészet, de az nem túl nagy probléma. Mármint hogy a nyomtáv ne 1,5 méter legyen az sok nekem. És úgy gondoltam hogy a hátulja lesz ez, így ott lesz a súly no meg én is, jobban tud kapaszkodni. Előre meg vagy szerzek egy másik trabi elejét vagy farkormányzásos lesz. De ez még a jövő azt látni kell, még a váltókart se tudom hogy hozom előre. Mert ugye a futó is meg én is a hátulját nyomom ha meg elöl hajtana félő hogy csak kaparás lenne.
Ma én is kiprobáltam a trakit,de nem sok szerencsével :(
Van egy olyan gond ,hogy a lánc átugrik a lánckereken,amikopr felengdem a kuplungot .
ugy néztem ,hogy a nagy fogaskerék az pannonia hátsó nagy fogaskereke, a kis fogaskerék is eredeti pannonia, de a lánc nem üll bele szépen a fogakba ,hanem felakad a fogak hegyére.
Elképzelhető,hogy nem pannonia lánc és azért,vagy csak meg van nyúlva ?
Üdv Mindenkinek! Ma kipróbáltam a Gokartostól vett gumikat hó tolás közben. Nagyon jók :) a régire ilyenkor már hóláncot kellet tenni ez viszont egész jól bírta, csak a nagyobb hóból jött ki nehezebben vele.
ha egyszerűen szeretnél gépet épiteni adott a lehetőség :)
mert irod ,hogy van egy kpl 2T trabi és egy 5.5-lovas robi kapa és még ráadásul csak lassú tempó kellene :)
nem kell túl bonyolitani a trabibol kiveszed a komplett elejét és a motort leveszed róla egy rossz kuplungtárcsa közepét kivágot ráhegeszted egy 1"-os vascsőre aminek a másik végén egy furat van amivel a kapa kihajtó tengelyére rögzited :) a kapát kompletten rögzited a "bölcsőhöz " valami pánttal :) és kupplung minden meg van nyomatékos és alacsony fogyasztású tr váltóbval 4.fokozatban kb 6-8 km /h a végsebesség mivel a bolygómű leveszi a fordulatot...
de 1.fokozatban viszont még nyomatékosabb :)
na és ahogy van a két felfogatás a trabant bölcsőjén ami a hattyúnyakra megy onnan hátrafelé két nyúlványt :) és két kereket alá :) egy vonószemet/horgot a hátuljára és kész is :)
De ha nem akarod annyira mebonyolitani akkor a trabibol ki a motor (ha nagynak találod) és a motortérbe megcsinálni ugyanezt a robikapa és a trabi nyelestengely összeházasitását"fentebb irtam"
a trabi hátulját levágni és kész,és pick-up méág futó se kell :)
de ha marad benne a gyári motor abbol se lenne semmi gond ... mert ha jol be van lőve a karbi akkor nem papál sokat... (napi inditgatással nem lenne gond ha van egy akksi ami beforgatja akkor semmi gond nem lehet vele :)
ha csak földuton szeretnéd használni és nincs keret traktormintás gumira akkor valami rossz felnire körbe szögvasat hegeszteni és máris kész a körmöskerék :) ha alacsony akkor pedig a hátulját "fával kitámasztani "
az elejét pedig nem tudom valameik rugólapot meg kell cserélni... (bár lehet keverem az ültetéssel..
Na fde lényeg ilyen adottságokkal pikk-pakk kis "gépszörnyet lehet épiteni :) fél napos munkával :))) és nem csak munkagép de még jó móka is egyben :)
tehát ha csak szállitásra kell én szivem szerint hagynám a trabit egyben akku-benzin és a hátulját lecsapni a "B" oszlop után ,az alső keresztmerevtő gerendát,küszöböket meg kell erősiteni!!! mert anélkül összecsuklik:)
erősités a küszöbnél elég egy teljes hosszában élére állitott laposvas ami legalább 4mm vastag (ez a házi Tabant Tramp) :D
Egy kis segítségre volna szükségem tapasztalat ügyileg. Kellene egy kis traki mert elég hosszú az udvar és meguntam a talicskázást. Olyan 2-300 métert kéne jönni menni naponta egyszer, egy kis futóval, amin max 300 kg van plussz én. Nem kéne se szántani se gyorsan menni, semmi, csak olyan gyalog tempóban szépen lassan tötyögni. Na most a kérdésem az az lenne hogy hány lóerős motort keressek? Mert láttam ,,pancsi” blokkból elég szép kis példányokat gyártotok, azok olyan 15 lovasok ha jól tudom. Van egy komplett 2 ütemű trabim is de azt egy kicsit soknak érzem a feladatra, no meg a mindennapos indítgatást nem tudom hogy szeretné e? Ja igen meg van egy briggs 5,5 lovas rotám kf 04 es hajtással ez üzembiztos, csak ez meg inkább betonon tud ennyi terhet vinni, földúton gödrökbben, traktornyom stb. (udvar) már megáll. No meg a gyári kis futójával macerás forgolódni. Arra gondoltam hogy ezt a briggs motort hoznám össze egy váltóval difivel, nagyobb kerekkel. Leáttételezni úgy hogy egy kényelmes 4-5 km/h legyen a végsebessége. Csak kérdés hogy ez az 5.5 lóerő elég e ehhez a feladathoz? Ja igen négykerekes kistrakiban gondolkozom, mert szűk a helyem és fontos a fordulékonyság.