Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Szia! Valószínüleg bennem van a hiba, nehéz a felfogásom.
Ha még nincs meg a rendszer, akkor amúgy is nagyobb inverterrel érdemes kalkulálni, ami elviszi az általad kívánt fogyasztást.
Ugye itt az akkumulátorokból kivett és átalakított feszültségről, teljesítményről beszélünk. Ha csak a napelemeket bővíted, szvsz semmi köze az inverterhez, inkább a töltésszabályozóhoz van, amire meghatározott tól-ig lehet elemeket pakolni. Ha a töltésszabályzó tudja
kezelni a több panelt, minden további nélkül rá teheted, gyorsabban tölti fel az adott akkumulátor csoportot.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy utólag még fogyasztót szeretnél rakni rá, ezért kell bővítened, és a meglévő inverter is kicsi, az szerintem vagy cserével nagyobbra, vagy külön áramkörként használva lehet bővíteni.
Szia! Szvsz párhuzamosan köthetőek, és nem hiszem, hogy szinkronizálni kellene, hisz pl. a szomszédban dolgozó inverter is ugyanazon hálózatra dolgozik. A kérdés az, hogy a szolgáltató mit szól ehhez, vagy egyáltalán bejelented-é, vagy megy stikában.
Invertert tervezett/épített már valaki? Mi van akkor pl. ha bővíted a meglevő napelemtábla mennyiséget és hirtelen kicsi lesz az eddigi inverter teljesítménye? Lehet ezeket párhuzamosan kötni, vhogy színuszt szinkronizálni vagy mindenképp csere?
Ki is számoltam, hogy vékonyrétegesből 1.6x akkora felület kell ugyanakkora teljesítményhez. Az ára 87%-a a polikristályoshoz képest (1W teljesítményre vetítve). Szóval ezeket összvetve sem éri meg a vékonyréteges, fajlagosan drágább. Lehet, hogy régebben, mikor felszerelted mások voltak az árviszonyok.
Sajnos csak a saját rendszerünkről tudok infókat. Sharp napelemekből van fenn 4,1 kW.
A Sharp-nal kb. 50 éve működik napelem, és még több mint 80%-át leadja a névleges teljesítményének. Amúgy erre 20 év garanciát adnak. Néztük a Koraxot is, szigetüzemre szereltünk is, garanciát Ők is adnak, de hosszú távú tapasztalat itt szvsz még nincs.
Vékonyrétegessel hány év tapasztalat létezik? Olyan véleményt is hallottam, hogy a félvezető réteg sokkal gyorsabban veszít az energiatermelő képességéből, mint a kristályos technológiával készülteknél.
Azért ez így nem pontos. A vékonyfilm rétegű valóban rosszabb hatásfokú, viszont a bekerülési költsége jóval kedvezőbb. Ami viszont lényeges, hogy a szórt fényt jobban összeszedi. Magyarországon hosszabb távon termel ugyanúgy, mint a mono vagy polikristályos rendszerek. A hátránya a méretében van, mert ugyanahhoz a teljesítményhez nagyobb felületre van szükség.
Ha nem vizhűtéses a "középső" napelemed--akkor 1-2 perc után vége.Nem lehet az átlag napelem teljesitményét még megkétszerezni sem.Nem birja a hőt 80 C felett, ráadásul egyre csökken a teljesitménye ahogy nő a hőmérséklet.
Vizmelegitésre---gőzfejlesztésre jó megoldás a koncentrálás.Pl; ilyen ....
Ez volt az első gondolatom nekem is, egy kwattos napelemre ráirányítani 4-5-10m2 napsugárzását. Ha napraforgóval csinálja az ember, akkor szerintem nagyon megdrágítja a dolgot a szerkezet és a vezérlés. Vmi karbantartási igénye is lehet, mozgó alkatrészek, motor, stb.
Van területem. Ha egy síkon egy 20-22m sugarú körben ráirányítanám a tükröket a kör közepén álló napelemre, úgy, hogy reggel 4-5 tükör irányuljon rá, délelőtt 2-3, délben 1, délután 2-3, kora este 4-5; plusz csinálnék ebből 6-8 sorozatot, hogy az évszakok változását is kövesse, akkor nem lehetne -e megduplázni, megtriplázni, megötszörözni a napelem által leadott kwh-t? 17x8 tükör, 136db, esetleg 1-1 visszatükröző ami mondjuk a reggeli napfényt tükrözi rá a nyugat felé álló napelemre. 1.100kwh helyett kivenni belőle 3.000 - 5.000 kwh-t? A tükör talán megoldható házilag, régen ezüstspray-t fújtunk ablaküvegre és abból lett fényvisszaverő felület. Bontott ablakom van egy pár, úgy néz ki, hogy össze is tudnék még szedni ha kellene, azaz konkrétan szinte ingyen lenne a tükörrendszer.
Ha áramra nem jó a rendszer, még mindig jó lehet fűtésre+hmv, középre egy 15m3-s tartályba vizet, feketére befesteni az egészet és többszáz m2-ről kaphatja a sugárzást. A melegvíz a tartály tetejéről gravitációval jut a házba - ami magasabban van - a hidegvíz vissza a tartály aljába. Ez elketyeghet 2-3 borús nap is, mert 15m3 víz elég sok energiát tárolhat. (Kb 4.2kjoulex50fokx15.000l azaz 3.000 Mj, 2mázsa csontszáraz tüzifa vagy 85 l gázolaj)
Igen, ezt már számolgattam én is. Valsz úgy kellene hozzáállni a telepítés kérdéséhez, hogy az adott ország(ok) egyéves adóbevételéből építsenek mindig. Évente megversenyeztetve a beszállítókat.
Ezek bármelyike, ha megvalósulna, egyedül több villanyáramot termelne, mint amennyit ma az egész föld fogyaszt. A probléma nem a "hol", hanem a "mennyiért".
Ahogyan csak szélre sem próbál alapozni senki, úgy tisztán napenergiára sem.
Viszont az Arab félszigetet és a Szaharát lassanként be lehetne telepíteni napelemekkel. Keletebbre a Góbit, Takla-Makánt. Amerikában Nevada, Új-Mexikó, Texas. Nem lenne kis teljesítmény. Ezeket mind hálózatba kötve biztos segítene az energiagondokon.
Mire ideér az áru , a különbözet elvész a szállításban.darabonként nem érdemes rendelni, mert a dhl is kisebb csomagot is min. 34-Eur ért hoz el, egy raklap árut pedig sulytól függően még drágábban.
-miért?: mert jó árakon, minőségi napelemeket kapsz, és a szakmai tanácsokat, ingyneses méretezést ad.
itt pedig a "napelem termelés " képre kattintva ON-LINE látható egy 3,36 kW os napelemes rendszer termelése visszamenőleg napi-havi-éves bontásban. Mejegyzem, magyar KORAX napelem, és igen jól teljesít!:
Akinek ilyen infok nem hasznosak, az ne kattintson rá!
Ja, és 2012 tavaszától változik a KÁT ( kötelező átvételi rendszer) nálunk az átvételi árba beleépítik a magasabb áram tarifát, ami azt jelenti, hogy végre nem a kogenerációs gázos erőművek kapják a nagy lóvét, hanem talán végre jut a kis embernek is, aki napelemet tesz a tetőre.
OK, ez válasz arra, hogy mit nem kell venni. Vékonyréteg technológiás napelemet. Akkor már tényleg csak ki kell várni, hogy mindenki pénztárcájához mérve mikor tud bevásárolni kristályosból...
Nem hiszem, hogy meresi eredmenyek beszerzese vegett egy egesz eszaki tetot befedtek volna. Arra eleg lenne egy tabla is, vagy egy mini rendszer a legkisebb inverterrel.