18 éves. Zöld fán aszalódó. De nem ez az egyetlen ilyen méretű példány. Sőt ennél nagyobb is van. Csak ez adta olyan jól magát a "törzsre üléshez/fekvéshez".
Miért kéne legyökereztetni, leválasztani, újraültetni, stb.? A bokor ezekkel a most növő sarjakkal a meglévő nagy gyökeréről megújul. Nem kell bántani. Ahhoz, hogy újra fásszárú bokor legyen, a most következő telet kell túlélniük az idei, kevéssé befásodni képes sarjaknak, utána ismét ellenállóbbak lesznek.
A tél tönkretette a kb 4x4 méteren elterülő 3 méter magas 45 kiló fügét termő egyetlen fügebokromat.
Ám nem adta meg magát, a föld fölött minden ágát 10 centire - voltak lábszár vastagságuak - lefürészeltük, na most ezeken vagy száz 35-45 centis egészséges hajtás nőtt.
Namármost hagyjam ezeken a csonkolt tagokon ezeket tovább erősödni vagy csináljak belőlük bujtást a földre lehúzással és később válasszam le aztán nevelem cserépbe míg az ősi csonkhalmazt mélyen ássam -e ki. és ennek helyére majd tegyem vissza az utódot??
Sajna csak ez az egyetlen igazi jó hely van a telken máshova nem lehet tenni a védettség miatt.
Tehát hagyjam e a csonkokon felnőni a 3-5 új hajtást -esetleg inkább a tuskó föld alatti részéből előtörteket és a többit metszem le avagy teljesen ássam ki az egész régit és a szaporítást tegyem le a régi helyére?
amíg az ágak kérge alatt zöld a háncs, ne adjátok fel a reményt, nekem pl. most indultak meg alvórügyek olyan méter magasan, az egyik kegyetlenül elfagyott, kb. 10 éves fügénken.
A tőről, földből már kb. 1/2 méteres hajtásai vannak, tucatszám, de a karvastag törzsön most jelentek meg az első zöldülő hajtások.
Egyik vessző sem eredt meg a húsvét előtt levágottból, sem vizben, sem a kiültetettek. Sőt, a két régi, nagy fa/bokor is elfagyott. Kb. 1 méterről és alatta hoz vesszőket, le kell vágnom felette a vastag ágakat. Idén lehet, hogy nem lesz termésem? Eddig sosem csinált ilyet, pedig már kb. 10 évesek. Ismerőseimnél van, ahol ugyanilyenek lettek a fák, van, ahol semmi kár nem érte, pedig náluk jobb feltételekkel, házközelben vannak, egész nap éri a nap.
A jó hir, hogy amit novemberben gyökereztettem, azok cserépben szépen hozzák leveleiket, kb. 6 db. Termés vajon lesz rajtuk idén?
Helló.Ha lenne még valaki jelentkező,akit érdekel a káki és az paw-paw vásárlás,az most csütörtökön délután egy órára jöjjön fel Nyitrára Andrej Danek úrhoz.Paw-paw-ból 20 fajtát,kákiból kb.100 fajtát tart és szaporít.Ezenkívül vásárolható nála naggyümölcsű húsos som,édesmandula,naspolya,házi berkenye,több madárberkenye fajta,fekete berkenye(arónia),többféle eperfa,akébia,szőrös és kopasz kivi,fanyarka(Amelanchier),kamcsatkai mébogyó,fügefajták.
Szia. Amint látom picit megelőztek. Én is eként tudom. 1 hétig kell éheztetni,hogy kiürüljön,megmosni. Belezni nem kell. Lobogó forró vízbe kell dobni néhány(kb. 5) percre őket. Kiszedés és pici hülés után a csigahélynak könnyen le kell jönni. Utánna csak a szokásos.
Az jó lenne, de ne azzal kezdődjön, hogy vágjak fel 2 fej hagymát, stb.
A csiga előkészitése, és pucolása érdekel. Én is olvasgattam utána, hogy 1 hétig szellős, kaja nélküli helyen kell tartani, leforrázni, meg hasonlók, de nem tudom, hogy kell kibelezni, és az alatt az 1 hét alatt nem dobják fel a pacskert?
Csak átfutni volt időm az elmúlt napok hozzászólásait, de feltűnt, hogy többen akarnak csákányt meg ásót ragadni. Én is ezt akartam tenni pár héttel ezelőtt, de a múlt héten észrevettem, hogy a földből valami kezd előbújni, és úgy tűnik, hogy nem gaz, hanem füge!!
Igazatok volt, lehet, hogy megmenekült a bokrom.
Kérdésem, hogy most mit csináljak vele, hogy ne rontsam el?
Az elfagyott, elszáradt vastag csúfságokat vágjam le tövig, vagy hagyjam meg?
Egyébként meg olyan tockos csigákkal van tele a töve, hogy alig győzöm irtani. Már vágósúlyban vannak, csak nem tudom, hogy kell elkésziteni, némelyik nagyobb, mint egy méretes kivi.
Egyébként nálam ez a tél igen-igen megtizedelte a kertemet. Több örökzöld bokrom is teljesen elfagyott, és a pincében teleltetett 20-25 éves leanderjeim is tönkrementek. Ezeket talán jobban sajnálom, mint a fügémet, mert gyönyörűek voltak. Még várok vele, hátha ezek is kihajtanak.
Lehet kapni Dán fügefát 3ezerFt körül,van több neve,de ezt tudtam megjegyezni.A legészakabban termő füge,állítólag jól bírja a fagyot.Esetleg van valakinek?
Megvenném, ha tényleg -30 C fokot bírna elfagyás nélkül, de ezt kizártnak tartom, mert akkor már mindenhol ezt a fajtát termesztenék. Max annyi lehet, amit az egyik kedves kolléga is leírt már, hogy -30 C fokot túléli, méghozzá úgy, hogy a gyökeréről kihajt, de nekem olyan kellene, ami túléli, és még abban az évben be is érik. Nem vagyok igényes a -20 C fokkal is beérném, csak érne be normálisan, és ne zöldként fagyna le róla októberben, novemberben. Gondolom, hogy elfagyás elleni visszafizetési garanciát a terjesztő nem vállal, tekintve, hogy a -30 C foknál alacsonyabb hőmérséklet szerencsére olyan ritka nálunk, mint a fehér holló, így, elvileg sosem szabadna elfagynia, ha tényleg annyit bírna.