"Szerintetek 12 fokos kis vízhozamú (15l/perc) kútvízzel (200 watt/óra nappali áramfogyasztással) mennyire lehetne a kinti téli 5, 0, -5, -10 fokos levegőt előmelegíteni ?"
Óránként 900 liter vízből igazán jó hőcserélővel akár 4 kilowatt hőt is ki lehet venni, ennyi vízzel nemcsak a szellőzőlevegőt lehet a víz hőfokához egészen közel felmelegíteni (akár 10-12 fokosra is, akár -20 fokos levegőt) , sőt, ennyi víz egy hőszivattyúval megtámogatva akár egy alacsony hőigényű ház teljes kifűtéséhez is elegendő lehet, melegvíz ellátással együtt.
A baj ott szokott lenni, hogy
- jó hatásfokú víz-levegő hőcserélő (tehát több négyzetméternyi hőátadó felület) helyett valami guberált szart szokás rátenni a vízre (röhejes hőátadási hatásfok),
- a vizet ugyanoda engedik vissza ahonnan kivették (végtelen körforgásban egyre gyengébb hőforrás)
- annyira rosszul hőszigetelt házaknál várják a csodát, ahová nemhogy 900 m3/h víz, de a Niagara is kevés lenne (tehát lusták hőszigetelni, helyette csodavárás van).
Hogy az óránként 100-150 köbméternyi szellőzőlevegő előmelegítésének mi köze van a pincédbe tervezett klíma kültéri óránként sok ezer köbméteres levegő igényéhez, az nem egészen értem.
"Nyilván nyáron kiiktatnám a hőcserélőt a rendszerből."
Tehát kiiktatsz a nyári szellőzésből egy olcsó levegőhűtő elemet (hővisszanyerő),
csak azért, hogy lásd némi hasznát a drága talajcsőnek?
:)
Nem lenne egyszerűbb nem költeni egy fillért se olyasmire, ami talán csak 40 év múlva hozza be az árát,
ráadásul mindvégig azon retteghetsz, hogy nem lesz-e valami fertőzés forrása a földbe ásott occsó műanyagcső?
Ha már mindenáron (vicces mennyiségű) talajhővel szeretnél kísérletezni, akkor legalább a fertőzésveszélyt iktasd ki a képletből és sima kpe csövet áss le a kertben, az abban keringetett vízzel bátrabban lehet játszani. Igaz, hogy az sajnos már többe fog kerülni, mint a mezei occsó pvc csövön át lélegzés...
Égett műanyag, széngáz, égett szemét szagot a franc szűrögeti sötétedés után. Rengeteg mérges gáz ködben tartja a városrészt. Vagy gázálarcba alszunk a "frissen" befújt éjszakai levegőbe :)
Nappal automata időzítő indítana el, állítana le mindent.
Elég nagy hőcserélő (minimum 14 fokos hőtároló tömeg+vegyes kazán benne hődobbal) a pince ? 200m3/óra lefúvás, 200m3/óra lakásba befújás. Szagelszívó a konyhából lenyomja a rossz levegőt a pincébe, máshol meg 3 db 100mm átmérőjű 10w ventilátor felnyomná az előmelegített levegőt. Annyira nem akarom túlbonyolítani, hogy minden helységbe legyen szellőzés.
Éjszakára is legalább olyan fontos, ha nem fontosabb lenne a friss levegő, hogy jól kialudd magad. Normális szűrőkkel talán ki lehet szedni a füstszagot a levegőből. Ha visszaolvasol, szerintem találsz megoldásokat rá.
Pontosan azert kerdezem, mert annyi vizet telen nem nyel el a kert es aztan meg csak jeg lesz mindenhol. Ha mar szelloztetorendszert akarsz kiepiteni, akkor mi tart vissza sajatkezuleg osszerakni otthon egy hocserelot? Eloszor szamolj utanna, hogy mennyi levegot akarsz kicserelni oranket es az mennyi hot igenyel a friss oldalon, mert ugyanannyit dobsz ki a kifujo oldalon. Egy hocserelovel ezt a homennyiseget letudod csokkenteni minimum a felere, de akar 90%-al is. Azert az nem mindegy, mert ha 5°C-os levegot elomelegitesz nagyon jo esetben 10°C-ra, azert az sem egy kellemes erzes, ha eppen arra jarsz, ahol befujod.
Maximum 1,5m3 vízzel számolok naponta. Kitermelt vizet a kertbe engedem. Gyümölcsfák közé. Átlagos családi ház, hőszigetelés nélkül. Padlóba van 15cm eps szigetelés. Nincs rekuperátor. Szellőztetőrendszert tervezek kiépíteni. Csak 5 fok alatt használnám, kiszellőztetni a házat. Napi pár óra használat, kizárólag nappal. Nyáron meg jó légkondinak.
Egy kerdes, hova engeded a tobb m3 vizet telen, ha fagy? Masik kerdes. Szamoltad mar, hogy mondjuk mi az effektivebb, direktben egy villany futospiral 200Wattos, vagy a viz? Ha rekuperatoros a szelloztetod, akkor a direkt villany sokkal egyszerubb megoldas. Nalam is az van, egy 125Wattos spiral termosztattal.
Ház alatt pince van, 30m2. Pince alapja tömör kő több méter vastag 20-30m+apró kavics felette. Jelenleg 20 fokos 2 méter mélyen a talaj. Tél végére 14 fokosra hűl le a pince talaja.
Hőszigeteletlen vízóra akna alja (tömör vasbeton) 1,5m mélységben március elejére 10 fokosra hűl. Háztól távol helyezkedik el a vízóraakna.
Szerintetek 12 fokos kis vízhozamú (15l/perc) kútvízzel (200 watt/óra nappali áramfogyasztással) mennyire lehetne a kinti téli 5, 0, -5, -10 fokos levegőt előmelegíteni ?Pincében egy nagy átalakított klíma kültéri menne, ami rásegítene a szellőző melegítésére. 300m3/h légszállítással pár órát menne naponta szellőztetés gyanánt a téli hideg időszakokban.
Főleg nappal menne, mert este elkezdődik a műanyaggal és szeméttel történő fűtés a környéken.
Na, mire rászánom magam a Recair hőcserélő vásárlásra, felment az ára 6000-el a kisebbiknek.. De a remek árfolyam miatt ha sokáig halogatom, szerintem még több lesz később..
Hajó emléxem 70 centis csőtávolság esetén kb 20 wattot lehet kivenni talajból (nyáron meg betenni). Tehát 30 m csőből kb 600 wattra lehet számítani.
Ugyan vannak olyan házak (passzívház és környéke) amelyeknél 600 watt érezhetően javít a helyzeten, de a családi házak többségénél nemigen lesz érezhető hatása (max pár tized fok).
Ráadásul ha levegő-levegő hőscserélő is lesz a szellőzőben, az még a fenti kétséges csőnyereséget is a nullához közelíti.
...szóval talajcső beruházás előtt két dolgot NAGYON kell tudni:
- mekkora a ház hő/hűtés igénye (a várható 20 watt/méter nyereséghez képest)
Másik nickel régen sokat kommenteltem ide, de azzal nem tudom, mi lett, most egyszercsak ezzel adott be a chrome. Nem is érdekel. :)
A puffer az necces, mert az épület megvan, a jelen fürdőbe lesz elhelyezve, oda meg 75-ös ajtó visz. Azaz elég limitált az, h mi fér be, bontani nyilván nem akarok. :)
Jo az elkepzeles. Meg kell csinalni ! A puffert azert nagyobbat tegyel, hogy ne kelljen minden nap begyujtani. Atjarok a futestopikokba, ott altalaban mindenki aki kisebb pufiban gondolkodott, megtoldta megegy pufival. Olvasgasd azokat a topikokat is, igy elkerulheted a felesleges koroket.:) Persze a plusz kiadasokat is. Napkolit en is akartam, mert mar megfizetheto, csak ahogyan olvasgatom a topikot, eleg balhesak meg az inverterek, ami eppen a legdragabb resze az egesznek. Ha tanyan laknak, talan meg megerne sajat ellatasra, de igy feleslegesen kidobok elore tiz evnyi villany arat es meg javitgassam is. Nem hobbinak kell! Veszhelyzetre meg van egy dizelaggregatom 5,4kVA-os, ami telen a veszteseghovel kifuti a hazat .:) Majd lehet, hogy ezen a telen kiprobalom, ha valami vegett megis elzarjak a gazcsapot.:(
Asszem mégiscsak megcsinálom. Most maximum bukok rajta annyit, amennyi a bobcat díja, a csöveket végül is el tudom adni, szóval ilyen 30-50 ezer meg nem egy összeg. Hosszú távon pedig nem klímával szeretnék fűteni, sőt, a gázt is ki szeretném köttetni, inkább nagyobbacska (1m3 körüli) puffer tartály, napkollektor a hmv-nek, és egy kandalló, amiben fűtök fával, illetve télen előállítom a hmv-t. De ezek csak akkor, mikor már le van szigetelve jobban a ház.
Szép a kecód, valami hasonló a cél. Aztán, mikor már olcsó lesz a napelem, akkor azt is fel lehet applikálni, és villanyért sem kell fizetni. Derék. :)
Az jo, ha Te is ugy gondolkodol, hogy a rezsi minel kisebb legyen. Valoban a szigeteles minel vastagabb, annal jobb. A bordazott cso sem old meg hosszutavon semmit, mert talaj hoszallitasan mulik, hogy mennyit tud fogadni.
Biztosan mar olvastad az en hazikomat. Nalam is 20cm szigeteles a falakon, haromretegu nyilaszarok, fodemen minimum 35cm a kogyapot, hocserelos szelloztetes, napkoli futesrasegitessel es klimaval futok. Igy a rezsi nagyon alacsony . Eves szinten atlagban fogy 3200kWh villany es 100m3 gaz.
Fene számolgasson. :) Tudom, kellene, de túl sok az ismeretlen.
Szigetelést sem számolgattam, minél több, annál jobb. Mostanában is 17-18cm szigeteléseket ajánlgatnak a fórumokon, gondolom, ha lesz kb ~20cm, azzal nem lövök mellé.
Szellőzésnél haverra támaszkodom, az légtechnikával foglalkozik, tőle vettem a kb méreteket, h hová-milyen csővel kellene menni. De az meg nem egy túl egzakt tudomány, minden törést figyelembe venni, újraszámolni, légnyomás, stb. Nem egyszerű. Hőcserélő is saját gyártmány lesz majd valamikor. Csövezéssel is úgy vagyok, h inkább beleteszem a vastagabbat kvázi feleslegesen, de annyi előnye meglesz, h a motornak nem kell annyit fogyasztania.
Az öntözés poén volt. Nálunk horror drága a víz sajna... De abból kiindulva, h teszik mindenféle talajtípusba ezeket a csöveket, nem hinném, h ne működne. Még ezen a bordázott csövön filózom, mert annak lényegesen nagyobb a felszíne, de ott a negatívum, h pont ez miatt a levegő nehezebben jut át rajta.
Plusz ezt az egészet úgy építem, h itthon érdemi nyugdíj nem nagyon lesz, szóval akkorra kellene durván lecsökkentenem ilyesmivel a rezsimet. Mert azt nem hiszem, h mondjuk ~50 évesen át tudok költözni egy zsír új passzív házba egy számomra megfelelő környéken.
Figyi en nem akarlak lebeszelni semmirol sem! Csak irom a velemenyem, mert sok mindent korul kell jarni, kiszamolni es megfontolni. Mi az ami valoban hasznos szamodra. En is az osszes fejlesztest a hazon ugy csinaltam, hogy minden temat alaposan koruljartam szamolgattam es miutan pozitiv lett a vegeredmeny csak utanna alltam neki megvalositani. A haz szigeteleset amit tervezel kiszamoltad, hogy milyen vastagsag kell, vagy csak hasrautes szeruen? A szelloztetest rekuperaciosat epitesz gondolom azt is meretezted? Nem akarok okoskodni, de egy optimalis rendszer csak akkor fog letrejonni, ha minden alkotoeleme osszhangban van. Ha ontozod a cso mellett a talajt, az is elektromos energiat fogyaszt es tovabbi problemakat okozhat.
Pontosan ez az amit irtam, ha szaraz a fold, akkor a hoatadas is kismerteku lesz. Szamoltad mar a legaramot, hogy mekkora lenne kepes homersekleten tartani a hazadat ? Mert az atlag 15°C foldhomerseklettel nehez huteni. Ha allandoan friss levegot szivsz be, akkor gyorsan felmelegszik a talaj, ha meg forgatod a benti levegot, akkor meg a szelloztetes nem lesz elegseges.
Tisztítóakna lesz eleve a cső, amibe összegyűlik a 3 ág, ennek az alján össze tud gyűlni az esetleges kondenz víz, és nyilván ide fog lejteni mind a 3 ág terv szerint. Ezt egy kis szivattyúval simán ki tudom majd szívni.
A talaj nem tudom, milyen 2 m mélyen, de most nyáron volt szerencsém egy dugulás miatt kiásni a csatorna csövét egy szerény 6m-es szakaszon, és kb 1.2m mélyen már porszáraz, enyhén darabos valami jött ki, nem vagyok geológus. De nem agyag, az tuti. Víz ott már nincs, pedig idén esett bőven, ez van, ahol jó, van, ahol nem jó, de összességében inkább jó. Nedves volt a talaj felső kb 50cm-en maximum.
Tudom, értem én, h ezt nem lehet így látatlanul megmondani, h jó lesz-e, vagy sem. A kecó egyébként folyamatos felújítás alatt van. Tetőtérben 30-40cm vastag kőzetgyapot van, most már mindenhol 3 rétegű ablakok, lennt passzív házasak a gyártó szerint (a fenntieket pár évvel korábban tettem be, de az is 3 rétegű, de csak ~70mm széles a tok). A fal 38-as tégla + 5cm dryvit, de erre fog még kerülni 10-12cm grafitos. És tényleg a legnagyobb melegben van bennt 25-26 fok (amikor hajnalra is csak 20 fokra hűl le), azért gondoltam, h minimális rásegítéssel ez pár fokkal lejjebb vihető. És ugye egy ilyen szűrt levegővel történő szellőztetés az sokkal több, mint egy szimpla klíma, nem is beszélve a vellany fogyasztásról.
Azert nem csak csobol all az a rendszer, gondolom en mint laikus. Kell ugye a csoveket egy pontba esessel lefektetni, majd abba a pontba kell egy tisztitoakna is. Amivel neha torodni is kell. A masik es nagyon fontos dolog viszont, hogy nem tudjuk mekkora a hoterhelese a hazadnak. Igy vagy bevalik, vagy sem! Valamint milyen a talaj nalatok abban a melysegben? Ha agyagos talajvizes, akkor meg lehet, hogy segit valamit, de akkor meg nagyon precizen kell illeszteni a csoveget, hogy ne legyen szivargas. A klima megis csak kenyelmesebb ez biztosabb megoldas. Valamint futhetsz is vele. Szerintem.
lerdezd meg pl az innofilt vagy a fulfilter cegeket. ilyen kicsiben nem tudom, de nagyobban van olyan is hogy a keret marad, es cserelni lehet benne a szurot. remelem nem emlekszem rosszul, de egy ilyen kis szuro parezer forintos tetel.
Amúgy azért foglalkozom vele, mert talán nyáron, melegben megnyerem azt a ~3 fokot, amivel ha hűvösebb lenne bennt, akkor nem kellene klímát vennem. Igaz, megoldom, h max 25 fok legyen bennt, tavaly is annyi volt, de jobb lenne 22-23 fok.
Mivel sima kpe csőből csinálom, ezért a cső anyagára kb 50e. Hogy mennyiből ássa ki a bácsi, az még kérdés, de anno a muternál nem kért sokat, szóval szerintem egy 75-80e-ből megáll.