Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Na tervem van dögivel, ilyesmin és hasonlókon töröm a fejemet állandóan:)
egy ma délutáni röpke összeállitásom kivitelezés mondjuk bonyolultabb mint a képen de szerintem ez sem rossz 5let:)
Nos ez annyibol állna,hogy:
(hátulrol előre felé)
Rasant 1:6 lassítók
zsiga diffivel összeházasitva asszem 1:4
előtte pedig 1.1Trabi váltó belseje diffi nélkül:)
na a véglehajtások kivételével
a diffit és a váltót beépiteni egy h/sz/m:650-700/200/200mm kazánlemezböl összehegesztett dobozba,csapágyazva ami egyben egy önhördó,masszív szerkezet lenne,a véglehajtásokat belülröl csavarozva:)
és az egész hajtómű motor nélkül(8-10 lóerőben gondolkodok evvel közvetlen kupplungon keresztül meghajtani a TR1.1 váltót)
70cm lenne ,jó kiindulási alap 1-és 2 tengelyes trakihoz:)
mert ha elejére és hátuljára egy egy vonófej hegesztve van a hátuljára még ráadásul 3 pont kiépítés,akkor ha 1 tengelyes traki: a 3 pont helyére a "szarv csapokkal " a vonólapra értelemszerűen a pótkocsi
ha 2 tengelyes : akkor pedig az elejéhez csinálni egy "kis 3szög alvázat 2 kerékkel kormányszerkezettel amin kormánymű,tolórúd stb... megvan :) és az első vonófejjel egy csappal összeakasztani a tolórudat pedig a voólap mellé oldalra valahová szintén két fül közé egy csappal:) tehát igy, hogyfogalmazzam kapnék egy univerzális, egy és kéttengelyes törzscsuklós hátsóhajtásos kistraktort:)
amivel közúton lehet közlekedni ,és a pótkocsin elfér az "átalakító:)))
a terv szerinti szélessége a gépnek (rögtönzött méretek ami változhat és érzéseim szerint fog is: nyomtáv: 65-100cm közt valahol a hossza 2 tengelyesként: 150 cm-be belefér egytengelyesként ugye 70cm+szarva:)
Az áttételezés ha jók a számitásaim akkor a nyelestengelyhez viszonyítva 1:10? mert akkor pl 2000/min motorfordulatnál,13"-os 55cm átmérőjű "közuti" kerekekkel:) 1.seb-fok.ban. 3,1km/h 4.fokban12-15km/h környéke? ha jó nem pont a 4x-ese az 1. fokozathoz képest az áttétel csak megközelítőleg Tehát kis kerti traktor kategóriában több célú kis gép lenne:) ha kihajtások is lehetnek de hát ugye annak is csak a fantázia szabhat határt:) (unalmamban a rendeltetése szerint "iskolai gyalupadon" állitottam össze:)
Elnézést ha esetlegesen zavarna valakit a tervem de ha én nem tudom megépiteni,vagy csak majd valamikor, legalább megosztom addigis :)
Ha eszembe jut valami hasonló érdekesség jelzem:)
(Az 1. és a 3.képen a motorelrendezés is látszik tehát fantázia szabhat határt :))
ahogy visszanéztem a képet jobban megnézve jól látom a féltengelyek felett van a "két alposvas" alatt? a váltótengely?
mert he igen akkor ebböl az állásbol a kép alapján "olyasmi megoldás mint a trabanté?"
na avval egyszerű a dolog ,ha olyan amire gondolok...
van ugye a "tervben lévő" tűzfal...
onnan vizszintesen egy tengelyt aminek vége meghajtva(mint a trabié)
azt a kapcsolókart ami a váltót működteti két helyen "perselyezni... " vagy csődarab bármi.. csak hogy ne mozogjon mindenfelé csak tengelyirányba és forditani lehessen (mint a trabiét)
és a végére pedig egy valamilyen vasat fixre ami mozgatja a váltón levő tengelyt :)
a tengelyre pedig... Na a legegyszerűbb ha olyasmi megoldás mint a trabié akkor megoldható hasonló elven a működtetése is :)
(a 2T trabit tudtam előre hozni) ahhoz tudom az alapján a kép alapján hasonlitani a váltó kapcsolási megoldását
annyi hogy ennél a tengely nem előre hátra van üresben hanem jobbra balra :)
Remélem tudtam segiteni ha mése akkor közösen szerintem kiagyalunk valami jó megoldást:)
Na igen épit az ember mindig alakit :)
és vagy jó vagy nem ha jó akkor lehet tényleg nem fogja használni az életben mire elkészül ha meg rosszat épit tuti szüksége van a gépre... "magambol kiindulva" mondjuk annyi különbséggel,hogy jó gépet még nem épitettem
Természetesen előre-hátra az üres, de ezzel szerintem nincsen gond, hiszen ha most egyensre akarom kihozni, akkor fel-le lesz az üres (legalább is én így gondolom, csak azt nem tudom, hogy sebességbe tudom-e rakni, ha kialakítok egy hasonló támasztópontot, mint ami most van!?).
De azért amit Te mondasz az sem volna hülyeség, ha ugyanígy függőlegesbe meg leeht oldani!
Mert szeretnék egy "tűzfalat", hogy eltakarja a váltót, ami ugye függőleges lesz, amibe szeretném ha benne lenne ez a váltó rúd. Tehát egy falra képzeld el a dolgot, az a legegyszerűbb. Amit Te mondtál az is tetszene, mert ugyanúgy kéne váltani mint a kocsit nyilván, csak egy ugye nem vizszintesen hanem függőlegesen, de legalább egyélrtelműbb lenne.
Akkor már csak egy halálfejes váltógomb kell és száguldhat a szörny :oD
Állati kreatív dolgokat hoz ki az emberből egyébként a traktor építés, lehet h az életben nem fogom használni ha készen lesz (mert mire elkészül megőszülök) de olyan jó olajosnak lenni! Sosem értettem érgebben mért b***lnak annyian a kocsijukkal, de mostmár kezdem kapizsgálni :o)
Véletlenűl se dobjad ki a hidat!Legrosszabb esetben eladod,vagy elcseréled valamire.Sikerűl menetirányba beforgatni,akkor kell eléje egy ZUK váltó,azt láncal hajthatja a Pannonia,a többi meg adja magát valahogy.
Ja, de úgy, hogy a bal oldal lesz a jobb oldal....csak a híd röhzítése kerül alulra:)...érdekes dolgok:)...egy tekercs ragasztóra rajzolva a forgásirányt jöttem rá:)
Ha a belseje jó,akkor a Pannoniához jól passzitva nagyon jó gépet épithetsz belőle.Hétvégén,ha tehetem/ha a hó engedi/akkor nézek élőben ilyen hidat,meg ZUK hidat is,és akkor többet tudok mondani róla,ha érdekel.Nem mostanában volt dolgom ezekkel a hidakkal,amit mondtam,csak ugy emlékezetből mondtam.
Mondtad,hogy Trabi hajtásod volt,az meg ugye a gyújtás felől nézve óra szerint/jobbra/forog,és a dőmpered igy megy előre irányba.Na,ha ezt a hidat te beraknád traki hátsó hidnak,a jobb forgású hajtással pont tolatna gép.Ha egytengelyű gépet épitesz,akkor a kardáncsillag hátra fele nézve,hátulról jobbra forgatva menne előre a gép.
az én gépemen ilyen gond nem lesz sztm!!hehehe mire az avastag csö eldugul no meg semmi nincs benne csak egy szűkitö lemez ami adja a foyltást 14es lyukkal azt ennyi. a végénél megint van vagy 3-3,5 ös lyuk !!kezdet esni ma a hó de felénk naon szegényes!!!!még a fű is kilátszik bese inditótam a vezért hehehe!!!!!! TI HOGY ÁLLTOK EZZEL?
leszeded öntesz bele kevés gázolajat azt kiégeted azt elvleg jó is lesz :Dnem rég a simsonomnál volt ilyen heheh kb 80 as 100as szögnyi lyuk volt rajta uyg tele volt koromal !!azt jah mikor huztam neki "le hörgöt"alapjáraton ment pörgöt!nagybátyámnak szoltam minjá mondta h mi a baj és télleg az volt!!télleg uyg elvolt dugulva!!jó 33as keverékkel használok minden 2ütemü gépet h jóbb legyen kenése !!!!de ez ezzel jár h. a kipuffba lerakodik!!!
De jó lehet,csak figyeljél arra,hogy jó felé forogjon a kardán.Mivel a te hidad forditott hid,mivel elől van és hátúlról kapja a hajtást,a tükörképe az autóban lévő hidnak.
Nem kell megijedni,jó a ZUK felni a kisdömper hidjához.A ZUK hidnak más a kerékagy része,meg a difiház a forgásirányhoz van forditva,mert a ZUK hid a dömper vázában menetiránynak forditva lenne beépitve.A forditott forgásirány meg ugye nem használ a fogaskerekeknek.
Én azért gondoltam a derékszöghajtóműre,mert mivel a váltó nem gyári szerelési poziciójában van (nem keresztbe mert elsőhajtásos autóé vol t nem?)
és azért gondoltam ,hogy ugye van a kapcsoló tengely azt a váltórudazat forditja és tolja húzza (gyári állapotban) , na most ha erre igy lenne rátéve a váltó rudazat akkor a sebességek úgy lennének hogy "előre hátra az üres" ami gyárilag jobbra -balra...
és egy 1:1 áttételű szöghsajtással meg lehet oldani ,hogy gyári kapcsolási sorrend megmaradjon (kényelmesebb:)
nyomni nyomaj kia füstöt csak mikro nagyobb terhelést több füst akkor nem birja kinyomni probált meg leszedni a kipufot ugy a dobot vagy nem tudom h mien a fürgéjé