Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Ugyanmár emberek nem kell annyira megijedni attól a 20-30LE-től.Ott a gond valóban a fordulatszám miatt adódhat.Bemegy az ember egy motoros boltba,és vesz egy sima gyűrű nélküli czetka láncot ha biztosra akar menni.Azokat a láncokat raktuk a 125-250-es krosszgépekre,meg sokan mások is. Ha ott kibírják a 40-55LE-ket,akkor itt sem lehet gond.
Ezt nézzétek mit vettem!Békéscsabán dolgoztam tegnap,kimentem utánna a méhtelepre.Találtam malydenem egyben egy elölplatós kistraktort,trabi motor-nemtudom milyen váltó.Ez a hid volt a plató alatti részen(hátsó kerék kormányzot).Azt mondták zuk vagy uaz híd.Megerősítené egy hozzáértő?
Pont 100kg=15000hf,de vittem vasat,így csak7000-be került.
Bocs én azt vettem ki a szavadból ,hogy gyengék a láncok , félreértettem. Azért tettem be csak . mert ott lehet nézegetni a teherbírást, persze nem kell venni mindent rögtön, de biztosan van sok fiatal, és sok ismerös . és ha van neki egy motor quad , amin láncot cserél és kidobná , amit megszerzel az neked még 100 év....
Én is ugyan ezzel a problémával küzdök , hogy vigyem le az erőt a motorról a meghajtó tengelyre .
Mindenek előtt azt vedd figyelembe , hogy mekkore fordulatod lesz a motor főtengelyén ha jól emlékszem kispolos motor de ott is lehet 4000 , hogy meglegyen a teljesítmény . ezzel a fordulattal lánckereket fajtani , pláne barkácsoltat szerintem életveszély . Nem véletlen , hogy általában meghagyják a motor gyári , hozzá való váltóját és már egy redukált fordulattal barkácsolnak ami ha szerencsés eset akkor hátsómeghajtásu motor és ott a váltó utáni kardánkihajtással vagy a másik esetben ha első meghajtású ( kispolosnál is ez van mert ott a motor is hátsó ) a difi után a féltengely fordulatával barkácsolnak . Épp tegnap este beszéltem ez ügyben egy gépésszel aki lebeszélt a motor közvetlen lehajtásról , eleve nagy lassítás kellene legalább 5-6 X os de a fő ok az az , hogy házilag nem igen kivitelezhető olyan hajtómű akár láncos akár fogaskerekes ami bírja a 3000 4000 es fordulatot . legyártatva pedig 100 000 es tétel lenne ( egy normális szöghajtás , lassú fordulatú is 30000 )
Most ott tartunk , hogy a szokásos módon a féltengelyről oldjuk meg a lehajtást de én a láncot mindenképp le akarom burkolni , hogy olajban fusson és ne porosodjon és főleg hogy ha valami baj van akkor ne szabaduljon el .
Valakinek esetleg más ötlete ezzel kapcsolatban ????
Teljesen egyetértek veled. Lehet, hogy rosszul írtam, nem volt érthető, de én arra gondoltam, hogy az MZ, Pannónia, Jawa láncot tartottam gyengének a kispolák motorhoz. Azt szándékosan nem írtam amit Te írtál, hogy a Kawa lánc mmit bír. Annak ára is van, nem is kevés. Ezeken az oldalakon pedig "szegényemberekfőznek". De természetesen szíve, joga az alkotónak élni az alkotás szabadságával, azt beszerelni amit a képességei engednek, vagy amit akar, vagy amihez a legolcsóbban hozzájutott. Csak segíteni akartam és gondoltam, hogy az én tapasztalatomat írom le, mert annó voltak ilyen gondjaim nekem is.
Én ezt nem gondolom, hogy egy motorbicikli lánc az gyenge, éppen azért nem mindegy milyen motor és milyen lánc, nekem a 1990 es gpx 600 kawára 35000 a lánc és a fogaskerekek,az azért nem semmi, és nem lehet akármit rátenni, mert a nem ritkán 100 le -szalad a hátsó kerék felé--- Az biztos a láncot kenni kell , láncspré , de a burkolat alatt is sürübben mert , ha koszos jobban kopik.. És amikor te csak a váltót hajtatod ott módosul a nyomaték mert a váltónak a hajtása nem olyan nehéz mintha a váltó hajtja a kereket lánccal.Neked a lánc az csak egy plussz áttétel miatt kellene.. És még nem tudom azért mekkora gépekröl beszélünk, mert ha 10-20 le talán akkor lehet 100 év egy lánc, gondolom nem építenek turbós 150le motorokat ide a trakiba:-)
Még valamikor készítettem egy "kispolszki" motoros traktort. Meghagytam a kuplung részt és a nyelestengelyt csapágyaztam, majd a végére került az ékszíjtárcsa. Egy duplapályás 2x17-es ékszíjjal oldottam meg a hajtást, ha jól emlékszem kb. 80-90-es szíjtárcsa volt a motor hajtásán és 220-240-es a sebváltó nyeles tengelyén, természetesen az is csapággyal kitámasztva. A feszítésnél a motort emeltem a tartóknál a váltó fix volt. Soha sem csúszott meg, semmi gond nem volt vele és csendes volt emellet a por sem ártott neki. De ha úgy döntesz, hogy lánccal csinálod akkor, valami vastagabbat keress, mint általában a motorkerékpár meghajtóhajtó láncok. Egy Pannóniás géphez minden további nélkül jó az ilyen lánc, de egy erősebb motorhoz már gyenge. Ha egy colos lánccal oldod meg, akkor nem várható gond e téren.
Itt vannak letölthető táblázatok, katalógusok, szerelési segédletek, stb.
Egyedi gyártású bordáskerekekre kértem ajánlatot a Dinamika7 kft-től, és azok sem voltak eget rengető árban. A katalógus cuccoknak olcsóbbaknak kell lenniük!
Érdemes megnézni a tengelykötőket is! Pár ezer forintos beruházás nagyon sokat tud könnyíteni a konstruáláson, és nagyon stabilan tud rögzíteni.
Még az elözöhöz nem igazán gyenge a szijj, nézz meg bmw motoron olyan hajtja a hátsó kereket, meglepödnél ha látnád, de harley yamaha is van már szijjas hátsó kerékkel. Itt a lényeg az,hogy feszes legyen kellöen, és ne tudjon átugrani a fogakon az teszi tönkre.De egy ledobott szijjfeszító is segíthet.....
Egy szerelöhöz kellene elmenned és lecserélt szijjat és bordás kereket elkérni, mert kidobálják, neked a kisgépen évekig jó lehet még. Esetleg tipust felirni és ha nagyon sok pénzed van akkor egy uj szij. De a régebbi tipusokhoz egy uj szij már 5000 körül van rengeteg féle...
Nos erre valóban van sok pro és kontra, mert sokhelyen van szíj mezőgazdasági gépekben is, de pl lánc is van nagy fordulaton a vezérmű láncoknál. Bordás szíjban sajnos még gondolkodni sem tudok mert egy szett hasonló vezérmű szíj autókhoz több tíz ezer pénz, és az még kevés lenne 20 pacihoz. Biztos egyébként hogy meg lehet oldani sima ékszíjjal is, csakhát itt is a méretezés, hány soros hány mm-es. Ezért gondoltam hátha van valakinek tapasztalata e téren.
Hát nem csak a rota kapák szíjhajtásúak,hanem a kombájnok is!Igaz a régebbi tipusok,mert már az újak azok Hidro hajtásúak!A régebbi tipusú kombájnoknál a hajtás 90-95%-át külömbözö tipusú ékszijak végzik,amiket 100-250Le-ős motorok hajtanak!A lánchajtást inkább lassabb fordulatoknál alkalmaznak!
Megint nem okoskodni akarok, de motorkerékpároknál régóta használnak kerékhajtásra is bordásszíjat. Pedig egyik másik bringa 100-120 lovas:)...kívülről kap sarat, vizet, akár olajat is. Ilyen célra készülnek.
Igen, az se rosz csak mekkora méret bírná el a 26 pacit, vagyis max 20 az már jó :D. No meg a szíj meg a két szíjkerék újonann többe lesz mint a trakim :D
Igen azt én is úgy gondoltam hogy a motortartónak használt kazánlemeznél, a lenkerékre illesztett tengelyt csapágyaznám, hogy ne a főtengelyt terhelje a spanolás. Valóban amiket találtam neten az mind láncos, biztos nem vélettlen, a nyomatékot csak biztosabban viszi át, meg lánckerekem is inkább van, csak a méretüket nem tudom még, 7mm meg 10 mm vastag lánc kerekeim vannag, a gyári krumplivetőhöz adtak egy komplett sorozatot. No de hogy mi a lánc méret :D annak majd utánna nézek. Csak láncnál abban nem voltam biztos, hogy bírná e a főtengely fordulatát, de végülis a nagy motorokon is az van.
értem én a robikapákat is ,hogy szijjal ,ami egyben a kupplung is némelyik tipusnál :)
de azért a 2T trabi motor az 26?-28?lóerő valameik a 2 közül most nem vagyok hirtelen képbern :D
a birdásszij? IGEN !!! nem rossz ötlet :) és még ráadásul előnye is van , csendes,nem kell kenni ebböl kifolyólagosan nem veri a zsirt olajat mindenfelé :D,és még nagyobb igénybevételnél biztonsági funkciót is elláthat esetlegesen :) pl : durvább erőhatásoknál megcsúszik :)
hátránya viszont,hogy ne kerüljön olaj,zsir a közelébe...
Ja hát sok rotakapa szíjas...másrészt meg egyszer dolgoztam egy 100 éves kártológépen, ott csak a szíj volt a gyenge pont:)....de mondok egyet: bordásszíj:))))
ékszij hááát kitudja nem próbáltam még (csúszna ,vagy igen stabilra épiteni a motor főtengelye és a váltó tartóit... és jol ki spanolni 2-3 soros szijjtárcsákkal...
de egyszerűbb a lánc mert az még ha lazább,csörög is de mig át nem ugrik ,vagy nem szakad tutira van erőátvitel:)
lánccal kapcsolatban.. az egyszerű kismotor lánc(babetta,romet én ezekkel próbáltam ) "felejtős" üresen elbirja sajtás súlyát de ahol komolyabb erő kell ott inkább valami erősebb , nem tudom a nagyobbaké mint a mostanában elég nagy téma :) a pannónia "nem ismerem a tipust" (sajnos:s) pedig lehet sokat vesztek vele :s esetleg az a lánc mennyit birna el...