Ezek a magvetett fügék fügedarázs általi beporzást igényelnének a kaprifikusz nevű porzós fügéről. Egyébként a téltűrésük nem rosszabb, sőt általában jobb, mint a nálunk is termő, beporzást nem igénylő fügefajták többségéé.
Elég nyitott szemmel járok, de ebben a kis falucskában a málnát is csak pirosban ismerik, nálam meg már kb 5 éve érik a sárga. Erre felénk alma, körte, dió, barack /sárga, őszi) szilva, eper , málna cseresznye , meggy, ribizli a menő, néhol elvétve van még birs, no és töménytelen mennyiségben a szőlő van.
Szia. Nyitott szemmel járva találhatsz,nem is gondolnád mennyi fügebokor lehet a közeledben. Pl.:lassan 8 éve lakom ott ahol most,de tavaly találtam a szomszéd utcában többéves bokrot. Ne keseredj el,ha nem tudsz szerezni augusztusban majd küldök török barna füge ágat,csak szólj rám
Nálunk termő sem teljesen fagytűrő. Próbáld meg az obiban vagy a baumaxban. Én most láttam kb 1800 ért. Vagy körülnézel a környéken kinek van és kérsz belőle dugványt.
Nemtudom milyen fügét szeretnél nevelni.Ha kintre valót,akkor olyat már szinte minden valamirevaló díszfaiskolai áruda tart.Ha valami olyat,ami kimondottan szubtrópusi,és nem fagytűrő,azt a kertészetek nem tartanak,vagy csak elvétve.
Már egy ideje olvasgatom a fórumot, de még csak most regisztráltam.
Van 2 tő aszalt fügéből kelt növénykém kb 5-6 évesek lehetnek.
Lassú növésűek, egyiken tavaj volt 2 gyümi amit ledobott, ezért büntiből nem cibáltam be a télre, hanem kinn hagytam. Az egyik nagyon visszafagyott a másik jobban bírta, mert hajt. Az erősen visszafagyottat tőnél elvágtam, feldaraboltam és visszadugdostam a földbe az egyik gyökeret vert.
Most pedig hezitálok, hogy mi legyen velük, mert szépnek szépek és különlegesek, de sajna nem teremnek. Szeretnék termő fügét nevelni, csak nem tudom merre induljak beszerzésileg. Remélem valaki tud segíteni...
Hát igen,ezek a másodtermések vagy két-három hét előnyben vannak az enyémekkel szemben.Nálam a különbség sokkal nagyobb.Kíváncsi vagyok,vajon mennyi idő telik majd el az elsőtermések utolsó gyümölcsei,és a másodtermések első gyümölcseinek érése közt.Szerintem nem lesz több,mint 3-4 hét nálam.A képen lévő fákon meg még annyi se,gondolom.Tehát gyakorlatilag folyamatos lehet akár eggyetlen fáról is a csemegézés egész a fagyokig.Ezt semmi más nemtudja,csak a füge.Azért is mondom,hogy aki teheti,akinek van rá helye,jó helye,az ültessen.
Valóban, a szeretés nem elegséges a túléléséhez, a -15 foknál enyhébb abszolút téli minimum biztosabb feltételnek mutatkozik. :))) Attól még a tél lehet köznapi értelemben "hideg", csak -15 alá ne menjen.
Nálam(szlovákia) még nem érik a füge,de már csak egy-két hét kérdése,hogy elkezdje.Viszont az új hajtásokon már pár hete megjelent a második érési hullám,ami még többnek igérkezik,mint az első.Szóval jelenleg úgy néz ki a bokor,hogy van rajta jó sok érni készülő,nagyszemű dió méretű füge,és egy emlettel feljebb az ágvégeken meg még több borsó,ill.madártojás nagyságú picike.Ezek is be fognak érni kb.augusztus-szeptemberben.Kíváncsi vagyok megjelenik-e rajta a harmadik hullám is,mert már több mint 10 éves a fatarmetű bokor,de még ilyen nem volt.És mindez egy ilyen tél után!!!
Csak azt tudom mondani,hogy fantasztikus,és nagyon hálás növény.Aki teheti,akinek van helye,az ültesse,szeresse!!!!!
Annyira jó helyen van, hogy szerencsére nem volt módunkban tesztelni a téltűrését 18 év alatt sem. A vele azonos fekvésben lévő érzékenyebbnek tudott fajták sem károsodtak ott, így aztán nem tudom megmondani, mihez hogyan aránylik. Talán átlagos a téltűrése, de ezt csak megérzésre mondom. Jelenleg, úgy tudom, nincs belőle kész dugvány annál, aki szaporítani szokott belőle.
Ha az eddigi telek ellenére meg tudott nőni lábszárvastagra is, akkor 90 %-ra teszem a valószínűségét, hogy most is csak az 1-2 éves részek fagytak el, a vastagabbak nem, vagyis jókora kárt okoztál magadnak.
Ahogy Arth ur is írta, május legvégéig, sőt még később is kihajthatnak az idősebb részek, amik május első felében még halottnak tűntek. Nálam is megmaradtak az 5 cm-nél vastagabb ágak, tavasszal csak a vékonyakat metszettem le, amiken látszott az elfagyás, mostanában fogom levágni a vastagabb elfagyott részeket. De a bokor törzsei megmaradtak, tele vannak 1-10 cm-es hajtásokkal.
Persze, szebb lesz a majdani bokrod, ha az új törzsek a föld alól indulnak, nem egy vastag csonkról. Más jelentősége nincs, hogy melyik hajtásokat hagyod meg.
De most ne 3-5 hajtást hagyj, mert ezek rettenetesen fognak nőni, és ősszel esetleg nem állnak le időben, nem tudnak beérni, így el fognak fagyni még egy enyhébb télen is. Maradjon legalább 10-15 hajtás, a csonkokon lévők csak akkor, ha azokat akarod véglegesre, mert azok lesznek valószínűleg a legerősebbek.
Amiket nem akarsz meghagyni, azoknak a hegyét esetleg csípd vissza 1 m-es korukban, hogy egyelőre nőjenek erősen a kiválasztottak, utána ami még konkurálni akarna velük, azokat később is fogd vissza.
Elnézést, először azt hittem, hogy a fa méreteire érted. Én arra vonatkozóan adtam adatokat, amelyikre a lány fölmászott. Nos, a nagy fügéket illetően, a növény szintén 18 éves (egykorú telepítés mind), sárga óriásra kereszteltük. Némelyik darab súlya meghaladhatja a 30 dekát is.