A vágás... Hogy az nekem sose jut az eszembe!:-) Mindíg a nyers képpel dobálózom:-) Hát, ahhoz képest, hogy az Arénára tanácsokért tettem fel a képeket, itt többet kapok!:-) Köszönöm! Érdekes, nekem a színei tetszenek. Ez a vágás kiszedte belőle a faldőlést és az utca emelkedését (az utca volt ferde, én egyenesen tartottam a gépet:-) ) Tutti!
Hmmm... Nekem sosem sikerül... Mindíg úgy érzem, ha belenyúlok, hogy az eredeti a jobb. Bezzeg, ha más csinálja:-) Na persze még csak keveset foglalkoztam vele, egyenlőre csak nyers szkennelt képeim vannak.
Igen, én is erre a következtetésre jutottam, a közepes rekeszre...Igazad van.
Hehe. Ez komoly? Ezért a valamiért 225 dolcsi? Egyszer majdnem tudtam venni 80 dollár alatt egy 5,6/400-as Tele-Megort Exaktához. Szép állapot, nagy alucső. Csupán néhány másodperccel maradtam le a licit végén. :-((
Én a 35 mm-es Jupiterhez egy darabig egy papírból kivágott egyenlő szárú 3szöget használtam, a szárak által bezárt szög az obi látószögének felelt meg. Egész jól tudtam saccolni a kép határát jobbra-balra.
Érdekes, hogy a 100%-os keresőjű Nikon F-em a 28 mm-es Nikkorral (ebayról bagóért, valami 12-15 dollár volt) tök más képhatárt mutat, mint a szovjet "Zorkij" mintájú revolverkeresőm. Ihagee
Nézegettem ezt a típust és igen van 28-ról induló. És valóban nem olcsó. Bele még sajnos nem néztem ilyenbe. Milyen elven működik? Nincs alagút hatása?
Nemrég érdeklődtem az említett revolverkeresőről -egy Zeiss Jena - náluk:
http://www.zeisshistorica.org/
Nagyon készségesek voltak, másnap válaszoltak, képet is csatoltak. Közvetlen a háború után készült ez a tip. 25mm-es rev-kereső, még az NDK előtt. A 25mm-es Contax Topogonhoz, ami ritka mint a fehér holló mivel jött a Demokratizmus így a Topogon/Contax ment.
Szóval nem sok ilyen típus került ki a Jena-i gyárból mert azt elvitték és Kievet kezdtek benne gyártani... :-)
Azt tanácsolták ne nagyon váljak meg tőle. 400-500€ körülire taksálták. Néhány ezerért vettem tán még a Soósnál... Jó vétel volt.
Nézegettem a Voigtlandereket. Az újabbak, ahogy nézem már fémből vannak, bár nem hinném hogy ennek olyan óriási lenne a jelentősége. Jó lenne a műanyag is bőven.Belül legyen üveg.
Szintén csak a 20-asról és a többiről tudtam. Pont ezek a f.távok megoldottak nálam is.
Van valami cserélhető maszkos orosz is. Arról sem tudok semmit...
Sajnos a Canon, Leitz,stb. keresők általában húzós áron mennek az eBay-en. Pedig egy jó kereső...
Van egy 1:1-es keresőm, talán már fotót is tettem róla. Tökéletes, de csak 35-ös fénykeret a legnagyobb látószög.A revolverkeresőmön meg 25-ös van.Fene...
Nagyon világosak. Korrekcióként (pl a 25-ösben) van +1 keret szaggatott vonallal, 3m-ig. Nekem nagyon tetszenek. A 28-as, amit az előbb említettem üveg, csak a háza műanyag. Ütött kopott volt, és jó áron... Az új keresők tükröződésmentesítettek is.
Oroszból csak 20-as és 35-ös (meg 85-ös és 100-as) kereső volt szerintem, de ritkán lehet találni. Sokáig kerestem én is a 35-öst... de megérte. Amíg nem volt, barkácsoltam én is egyet. Használható volt, de nem az igazi. Láttam valahol egy 28-as ütött kopott műanyag Voigtlandert, majd megpróbálom megkeresni!
Nincs valakinek tippje 28mm-es keresőre? Nem revolver...
Nem szívesen költenék ~20-30e Ft-ot keresőre egy tizenezer forintos objketív mellé, főleg hogy még ritkán is használnám. A CL keresőjében ha jó alaposan körbetekintek, az kb. 28mm lehet. De egy külső jobb lenne...
Ha más nem, akkor valami 28-as objektívvel ellátott műanyag gép kersőjéből barkácsolok egyet.
Nekem bejött a Zorki6, igaz jupiterekkel. A 61 L/D nekem is túl kontrasztos. A set a mellékelt képen nagyon jól kézre áll, diszkrét, és Bessa mellett is megállja a helyét második gépként, felmennek rá a kedvenc Voigtlander nagylátóim is... Kár, hogy a J12 a Bessára nem...