"Tisztelettel csak annyi az észrevételem hogy a csapágy belsö mérete 21,2 és 21,35 mm között változik /USA AS szabvány/ 25,4 hossz és 1mm vastagság tehát collban álmodott a tervezöje, ugyhogy csapágyboltba nehezen fogod megkapni, miért nem jók szerintem az ugynevezett komponens müanyagok, a bonomit, danamit ?"
A collos méretek csak irányadóak. Egy kopott eredeti csapágyhoz új tengelyt kellett esztergálnom, miután a perselyt felszabályoztam. Azóta is kifogástalanul működik. Más. A műanyag csapágy perselyeket egyáltalán nem kell lenézni. Emlékeim szerint akár 20 tonnás terhelést is kibírnak huzamosabban komolyabb sérülés nélkül is megfelelő kenés mellett. Elkerülte a figyelmed, hogy a csapágy persely külső felére gondoltam alumínium helyett. Az meg, hogy kiverődik a lezli motor dinamikus erejének változásától, egyszerűen a röhögő görcs kapott el. Sajnálom, hogy ilyen személyeskedőre kellett vennem a figurát, de komolyan sértett, hogy ennyire hülyének nézel. Egyébként nincs harag!:-)
Tisztelettel csak annyi az észrevételem hogy a csapágy belsö mérete 21,2 és 21,35 mm között változik /USA AS szabvány/ 25,4 hossz és 1mm vastagság tehát collban álmodott a tervezöje, ugyhogy csapágyboltba nehezen fogod megkapni, miért nem jók szerintem az ugynevezett komponens müanyagok, a bonomit, danamit ?
mert méretet változtat /párolog/ és másik hogy a a tölcsért lefogó csavarok
"kimozognak" dinamikus terhelés /leállás ,inditás/ hatására. Az ugy nevezett
"textil" bakaeliteken lehet elgondolkodni, de gondolom a tervezök amikor ezt készitették akkor olyan hülyeségekkel is foglakoztak hogy inercia, meg dilatáció.
A" Japán Hammond" tölcsér amit ajánlottál a kollegának / itt van nálam 2 darab/
kisebb 30mm-rel a teljes hossza , és a tőlcsér szája nem 96mm, hanem 80mm
gondolom a léptetömotor miatt , a tölcsérnek minnél kisebb legyen a "tehetetlensége" A csapágyat, és a tölcsért pedig illeszteni kell AS szabvány /ahogy sikerül/ ezért van a leszurás a peremen
ennyi
Más
Ha valakit érdekel lenne 2darab 120-as zengetöegyég eladó amiröl Zsolt itt
ir, ennek az a érdekessége hogy a rugok olajban laknak és az akadályozza
meg a hangszórókról ,kivülröl zajokat szedjen össze a rugó És hozzá egy PR40-es
üres hangláda, melybe pont jó.
És végül
Hön szeretet E100-mat "kiturta" egy C3 -as ,nem szép dolog de az evolució már csak ilyen. A leslie is rettegve várja sorsát
Szia! Amit leírtál ahhoz nem értek. Nem kellett még esztergályoshoz fordulnom ilyen ügyekben. Minden esetre, ha egy esztergályos nem tud központra esztergálni, az vagy dobja el a gépét, vagy a bizonyítványát! Én egyébként egy csapágy boltot keresnék először, és kérnék egy megfelelő méretű sikló csapágy perselyt. Aztán keresnék egy boltot, ahol danamitot lehet kapni 2cm-eset is - IV. ker. Fóti út Régi mikroelektronikai vállalat területén - aztán keresnék egy alkalmas esztergályost, hogy készítsen nekem egy tengelyt, amire pont jó a megvett csapágypersely. Aztán illessze fel a perselyre a danamitot a szükséges beszúrással az olajozó filcnek, és fúrjon két megfelelő lyukat a megfelelő osztókörön egymással szembe. Bónuszként kérjél bele 2db. M3-as menetet 10mm-er hosszan.
A legtöbbször az a Gibbs-Accutronics-Hammond nevű kétrugós, kb. 42cm-es tagot teszik be az érzékenyebb fajtából. Ezt egy kétcsöves külön előfokkal szokták meghajtani. Organ Mate néven elég gyakori, de a Fisher is készített ilyet. Ma nálunk H Misinél fordul elő.
Eredeti Hammond zengetés csak a kabinetekben volt hatalmas, álló helyzetű. Először a CXR, DXR tremuláns hangládájukban egy kb. 1,2m-es, aztán a JR-ekben egy méteres, majd a hagyományos előtt a nyakláncos. Ismét elérkeztünk 1959-hez, az első A100-asokhoz amelyek már egy gyári hozzáadott zengetővel rendelkeztek. Rendes, az előfokba befűzött zengetője először viszont az L100-nak volt.
No igen bemész a metalloglobusba veszel egy darab aluminiumot, és egy darab csapágy bronzot mivel 10 cm alatt nem vágnak le, és máris 4500 forintnál tartasz
Az esztergályos azért bizza rád az anyag beszerzést , mert ugy se hiszed el hogy ennyibe kerül :(((. És akkor a mester elmojol vele egy fél napot és azt mondja hogy 8 ezer , de csak neked. No ez azért nem egy olcsó dolog mert ha ezt igy össze számolod akkor már közel jársz a 30 ezerhez , és ha nem centirozod ki középre
a két csavart rossz helyre furod akkor olyan lesz mint minimat mosogép centrifugálás közben
A szakértőségtől nagyon messze állok!:-) Nálam vannak sokkal szakértőbb topik társak, akikre érdemes jobban odafigyelni. Innen rendelhetsz magadnak tölcsért. Úgy látom, hogy nem adnak hozzá csapágyat, ezért azt is meg kell rendelni hozzá. Persze csak akkor, ha eredeti jensen V21-ed van. Egyébként a meglévő meghajtóhoz kell igazítani a csapágyazást.
Bele olvasva a forümba, látom te valami szakértö féle vagy itt, és ilyen tölcsérre lenne nekem is szükségem , hol tudok 12 ezerért venni ilyet ? Neked van eladod?
Olcsóbb lett volna az én ötletem. Nem szívesen dörgölöm az orrod alá, de ennyiért eredeti komplett lezli tölcsért vehettél volna. Így jártál. Legközelebb nézd meg kivel állsz szóba!
Helló! Fehér vagy fekete kupakot vettél? Gondolom hallható lett egyből a különbség. Annyi az ára amennyit megadsz érte.
A forint most nagyon gyenge. Szerintem a magashoz sok egyéb jó alternatíva is fellelhető, pl. RCF, JBL... kedvezőbb áron. Nekem van egy V21-esem, kicsit torzít, új membrán kéne bele. Ha érdekel... Üdv.
Atlas PD-5VH Driver, esetleg tudja valaki, hogy hol leletne egy ilyet beszerezni? Vagy esetleg van e valakinek eladó vagy hasonló vagy eredeti leslie driver stb. stb. Csak ne horror áron adjátok mert ennek is kb. 120 Dollár az ára, Sajnos vettem már itthon két solton tölcsér kupot 12 ezerért mert vannak Hammond társak akik ezen akarnak megazdagodni! Mivel kellett megvettem! Tudom, hülye voltamk de ez a dolog leginkább nem engem minősít!
A pad erdeti, a fényképen valóban nem látszik jól, a 2 gyertya a szüleim emlékére ég, ők sajnos nem élhették meg ezt a pillanatot. Jó zenéket hallgatsz, én is szeretem a Deep Purple-t. És még sokan Másokat..... :))
Köszönöm Tie ! Nem tagadom, sokat vártam rá és most nagyon élvezem. Elérhető áron jött, igaz, nagy szerencse is kellett hozzá: ahogy mondják: jó időben jó helyen kell lenni.......
Nem vitás szép darab az a lemezes zengető! Ha nem csal a szemem, az is 2.5méter hosszú, mint az enyém. Szabványos lemez méret a 2500X1250mm-es tábla méret. Szerintem a Magyar Rádiónak is kellett, hogy legyen egy ilyen effektje. Már csak a mennydörgés "készítése" miatt is:-) Őszintén szólva én nem veszem ilyen véresen komolyan ezt a zengető kérdést. Ez nekem egy jópofa kísérlet. Aztán lehet, hogy jól sikerül majd:-) Még egy-két darabra van alkatrészem, ha valaki óhajt majd ilyet.
A csattogáshoz nem kell ekkora berendezés :)) Most már értem a teóriádat, bár a templomi zengetést magam is digit cuccal oldanám meg, de abszolút elfogadom az indíttatásodat, ha retro, akkor legyen teljesen retro! Ha jól sejtem valamelyik rádióstúdióban volt is egy félszobányi zengetőegység, sajnos már nem emlékszem hol, de jó régen az biztos. Ez is egy érdekes darab!
"Az első A100-asokban is 1959-ben még egy különlegesebb, hosszabb rugós zengetőtag volt. Necklace."
A lógatott falra szereltnek pont ilyet gondoltam, csak nagyobba:-)
Ha már vettem egy ilyen orgonát, két dolgot nem szeretnék benne. Digitális cuccot, és rossz alkatrészeket!:-) Szeretném, ha alapból kifogástalan hangja legyen az orgonának, és legyenek benne olyan dolgok, amitől, ha kell "sz@rul" szóljon, de úgy ahogy én akarom.
Én azt gondolom, hogy nézőpont kérdése, hogy a "templomi" zengetett hang csak liturgikus hangzásra lenne jó. Szerintem addig ne vessük el ezt a megoldást, amíg nem lesz készen. Természetesen minden új gondolat jól jön!
Ui.: Ezt is meg lehet csattogtatni! Ennek mennydörgősebb a hangja:-)
Nagyon érdekes "műszer". Az első A100-asokban is 1959-ben még egy különlegesebb, hosszabb rugós zengetőtag volt. Necklace.
Viszont valóban, még egy normál méretűnél is lehetnek érzékenységi gondok. Néha jól jön egy emberes csattanás is effektként. Persze a rock, jazz műfajban.
Ebben a rugós zengetőben szintúgy az a jó hogy olyan rossz. De egyedi hangú.
Liturgikus, klasszikus célnál inkább javasolnám egy csöves effekt loop beépítését az előfokba és egy univerzális digitális zengető behurkolását oda. Azon kíválóan állítható a terem mérete, a visszaverődés sajátosságai, csillapítások...
Amióta hallottam Fassang Laci hammondját zengetővel, és hwezredes orgonáját a gyári zengetőjével -amire később az én eredetileg három rugós zengetőm volt felszerelve- komoly hiányérzetem támadt. Mind a hangzás tartalmában, -és főleg ebben!- mind a zengetés terében, és idejében. Ez nem azt jelenti, hogy az én készülékem sokkal tovább zenget, hanem azt, hogy a zengetett hangnak nagyon nagy tere van, és a zengetett hangnak az elhalása végig ugyan azon a vastag hangon szól. A két-három több rugós zengetők a rugók rövidsége miatt erre tökéletesen alkalmatlanok szerintem. Amit Tehtube is említett a Hammond Hr-40-ben egy méteres rugók vannak. Qqbercitől meg azt tudtam meg, hogy nyolc ilyen egy méteres rugó! Sajnos fotót nem kaptam róla, ezért voltam saját kútfőmre hagyatkozni:-) Ezzel a zengetővel templomi hangzást lehet elérni egy kis szobában is. Ez volt az a hang, amit kerestem. Én szerintem a citera húrként megfeszített pár tíz centis rugók gitárokhoz alkalmasak. Nem is fér el rajtuk mélyebb hang. Az én 2,55m-es rugómon elfér a 70Hz fél hullám hossza, és felharmonikusai, illetve a többi egyre rövidebb rugón a negyed, harmad, ötöd, stb. lambda hosszúságú hangok is. Ettől fehér zaj szerű zengése lesz az egésznek.
Egyébként már figyelem egy pár napja a ezt a zengetőt. Annyira érzékeny, hogy, ha a ház előtt elmegy egy autó, lengésbe kezdenek a rugók, és mindegyik más-más frekvencián. Lehet, hogy mégis csak szeizmológiai műszer lesz belőle?:-)
Végül is akkor derül ki, hogy jó, és tetszetős a hang, ha már elkészül a hozzá való meghajtó áramkör. Addig csak elméleteket lehet gyártani...