Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Na igen!Pont ezt írom énis,mert ha egy trabant váltó difije van az első meg a hátsó hidak közé beépítve és nincs leheggesztve akkor részben jó mert kiegyenlíti az első és a hátsó kerekek közötti fordulatszám külömbséget,de viszont soha nem fog egyszerre hajtani az eleje meg a hátulja mert mindíg azokra a kerekekre fog irányulni a hajtó erő amik hamarabb elvesztik majd a tapadásukat!
A terepjárókban található osztómű nem egyenlő az autók váltójában és tengelyeiben lévő differenciál művel!T25 nek igaza van!Képzeljetek el egy autó differenciál művet a hajtott első és hátsó tengelyek között!Írok egy egyszerű példát ezzel kapcsolatban,tegyük fel:megáltok az autóval,vagy traktorral(most teljesen mind1) úgy hogy a 2hátsó kerék jégen áll a 2első pedig betonon!Mi történik akkor ha ezzel a járművel el akarunk indulni?Nem birunk mert a 2hátsó kerék elveszti a tapadását a jégen,a 2első kerék pedig nem hajt mert a 2híd közé épített difi végzi a dolgát és lediferál a könyebben meghajtható kerekek felé,így az első 2mivel tapad nem fog hajtani!
Nem külön-külön hajtja a tengelyeket,hanem kiegyenlíti a különbséget.Nézz bele abba a házba ami a két hídhoz viszi a hajtást.Találni fogsz benne kiegyenlítőt!
Ennyire már nem óhajtottam belemenni.Ott a súlypont is a tengely alatt van elöl, ezzel gátolva hogy boruljon.Ezért csavarodik a váz,és valóban a belső kerék némileg megemelkedik.
Énsem akarok okoskodni,de ebben igazat adok neked!Énis használtam már Suzuki Samuraj terepjárót és abban sincs olyan hogyha 4kerékben van hogy az első és a hátsó kerekek külön-külön hajtanának!
4db Uaz-t használunk,ha gondolod megnézheted mit csinál a hátsó kerék kanyarban,mikor be van kapcsolva az eleje (országutiba,s terepbe egyaránt), de el hiheted nekem,hogy nem törik szét semmi,s nem csúszik meg semmi,ha nem szépen elkanyarodik!
No úgy látom itt félreértések,illetve fogalomzavarok is vannak.
A difi azaz differenciálmű mint a nevében is benne van,valamilyen különbségkezelő szerkezet.Magyarul kiegyenlítőmű.Na most kiegyenlítőmű, ami idegen szóval differenciálmű,kell a hajtott tengelyek közé!
Az a bizonyos kuplung,az is kiegyenlítőműként üzemel.Van olyan megoldás is,ami ha elforog az egyik tengely,akkor a másikat kezdi el gyorsabban forgatni,hogy utólére a másikat.Vagyis kiegyenlíti a fordulatszám különbséget.Abban is igaza van a kollégának,hogy a két híd a kanyarban más íven halad,a hátsó levágja az ívet.Ezek tények.
Az "ellenzéknek" is igaza van abban hogy akkor nem fog hajtani ha elforog. De akkor is kell kiegyenlítőmű,amint elhagyja a föld utat. De csak hogy bonyolítsuk,attól hogy a 4 kerék egyforma,még nem garantálja semmi hogy a gördülési kerület is egyforma.Elég ha csak valamelyik tengelyen a gumi kopottabb.Nem kell sok,pár mili már centiket jelent a kerületen.Vagy ha nem egyenlő a súlyelosztás,esetleg a megrakott futó leterheli a hátső hidat,máris más a gördülési kerület.Ez pedig erős csavaró igénybevételt jelent a hajtó tengelyre. Ha szerencsés az ember fia,akkor csak nyalja a gumit kegyetlenül.És pesze minél nagyobb a kerék átmérő,annál jelentősebb lehet ez a különbség a két híd között.Pl ezért van az hogy a gokartoknál illetve a quadoknál nem feltétlen kell difi sem,mert a kis kerékméret miatt a gumi el tud annyit csúszni hogy lekezelje a két oldal közötti különbséget.
Üdv!Kiegészítenélek énis egy kicsit!Az MTZ-ben azért van gyárilag a malac hogyha nagyot fog az eleje akkor ne szakítson szét semmit pl:kardánok,féltengelyek...stb,mert a benne lévő kuplung megcsúszik!Nagyon sokan már ezt is kiküszöbölik azzal hogy a malacból kidobják a kuplungot és összeforgatják a bordástengelyt!Viszont a kuplung ellenére sem szabad nagy sebességi fokozatban használni a traktort ha bevan kapcsolva az eleje mert valami szétfog szállni,mint pl az egyik barátom traktorosa mű útra érve elfelejtette kikapcsolni az elejét a 82MTZ-nek és a malac meg az elsőhîd között lévő kardántengely szétszállt!
A Nívánál van hosszirányú difi. Ha azon kapcsolod a difizárat az is megadja magát, csak idő kérdése. Mégegyszer: Az első híd kanyarban nagyobb utat tesz meg mint a hátsó (kövesd a nyomvonalát)ezért vagy megcsúszik a kerék vagy, megadja magát valami.
üdv! nem akarok bele kotyogni de még is! az első és hátsó hid közzé diferenciálmüvet nem lehet beépiteni mert akkor teljesen feleslege az első hajtás. gondolj bele mikor az eleje nagyobbat fog és a hátulja meg csúszik. az első és hátsó hajtás ha állandóra van kapcsolva akkor pont az a cél hogy egyszerre hajtson az eleje és a hátulja. de viszont az eleje mindig picit gyorsabban forog mint a hátulja. húzza!!!!! kő uton vagy nagy sebességnél nem használunk 4*4-et. ha mégis akkor azért van a (MALAC) egy az eleje és a hátulja közt egy tul terhelés elenni kuplung. vannak az ugy nevezett állandó 4*4 de ott is van egy zselés kuplung ami a nagy terhelésnél szét old. de ha nem igy gondoljátok akkor elnézést a beleszólásért.
Mikor nehéz kikapcsolni?Ne a uazt vedd alapul, nivánál benyomod a kuplungot és kikapcsolod. A kerekek egyforma nagyok minden kerék azonos sebességgel forog, hosszába nincs difi sehol. Csak keresztbe a 2 kerék közti fordulatszám külömbséget egyenlíti ki. ennyi.Söt egy egy autótipusnál pluszba be kell tenni az elsö agynál egy reteszelövel a hajtást, PL aro, opel campo stb...mert külömben nem hajt a kerék és mozgatás nélkül azt is nehéz, vagy be se tudod kapcsolni.
Szia! Az én véleményem az hogy mindenképpen KELL a két híd közé difi. Abban az esetben nem, ha kapcsolható az egyik hajtás. Az ok: ha kanyarban mész az első híd nagyobb utat tesz meg mint a hátsó, az ugyan is levág belőle. A keresztírányú difi nem tudja elvinni a külömbséget. Pl Níva, az Uaz alapban hátsókerék hajtásos. Remélem segítettem.
A rendelet (Törvény!!) baromságával egyetértve!!! De , hogy tisztán lássatok: CSAK a külterületi (nem zártkerti és zártkerti) földterületeket érinti. És a mai info szerint törlik a regisztrációs dijat.(Úgyhogy nem kapkodni, mert pénzt visszaszerezni nehéz ügy ezektől)
Helló! Teljes a káosz ebben az ügyben, már én sem tudom hogy most regisztrálnom kell vagy sem ,és még az sem világos hogy most kinek kell kinek nem, Több fórumon feltettem a kérdést de egyértelmüen nem sikerült tisztázni hogy most kinek is kell és kinek nem kell, sőt a határidő is különféle, ugy hogy sz@rok bele már ugy vagyok vele majd lesz ahogy lesz. Barom rendelkezés ez is.