Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Nem kellemetlen a modorod!Minden hozzászólásra szivesen válaszolok!Igen jól veszed ki a szavaimból kevesebb üzemanyag és kevesebb levegő!Én ezt a megoldást tavaly július vagy augusztus óta használom azóta rengeteg kertet kiszántottam az ősszel meg azért elég sokat mentem vele és a motorhoz még nem kellett nyúlnom,még a gyertyát sem kellett kicserélnem!A motor mintmár írtam a szokottnál jobban nem melegszik és az elzárt levegőszűrőnek köszönhetöen nem annyira szegény a keverék,tehát nem jár levegősen!Teszek fel énis egy kérdést:A mérnökök annak idején miért nem számoltak azzal hogy majd valamikor a Pannonia motorkerékpárból majd kiszerelik a blokkot és külömböző építésű háztáji kistraktorokba beépítik és miért nem gyártottak hozzá kiegészítőként turbó hűtést!?Annak idején a mérnökök kifejlesztették a karburátort a motorkerékpárhoz a fúvókákkal eggyütt amitől el lehet térni igaz nem drasztikus módban!Lényegében ha megnézed a többi motorkerékpár karburátorait mint például a Simsonét ott is eltudsz térni a gyári összeszereléstől,mint fúvóka,mint úszószint tekintetében és attól függetlenül ugyanúgy működik a motor!
jó estét mindenkinek már egy hete nem irtam de nagy munkában vagyok csinálom az ekét a gép után !!!!majd csinálok egy két kéept h oldottam meg !!!lovas ekét is huzhatja és a váltva forgatos ksi ekét is krumpliszedéskor vagy egyszerüen töltögetni!!!
Szép estét! A hétvégén már eljutok a tank kérdésköréig, a trabim tankja sajnos kuka, ezért egy poroltóból akarom megcsinálni. Viszont a csap. Ezen agyalok miböl oldjam meg, a trabi csapja már szétmállott, van egy pár régi motorokról, de a csatlakozásuk nem egyszerű. Azon godolkodtam hogy sima félcolos golyóscsappal meg lehet e oldani? Mert heggeszthető menetvéggel sim ügy volna. De sehol nem láttam még, lehet hogy nem bírják a benzint az ilyenek? Valakinek tapasztalat?
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a két váltot (trabi/zuk) láncal kötném össze most tudnék szerezni egy vezérmüláncot talán ladábol van, szoval az birna a kiképzést nem lenne gyenge? Aki tudja reggelig válaszoljatok légyszi mert utána eltüntetik.
Mindenkit üdvözlök. Fogyasztása a pannóniának? Nehezen értem miért, miért folyik a vita a fogyasztáson, be kell álitani mindent szépen ahogy kell. Vagy ha jobb megoldás van akkor kipróbálni ha válalkozó szelemü valaki. Amikor kezdtem motorozni akkor is ugyanazt a távolságot tehettem meg egy tartály benzinnel mint most, csak most 100Ft-ért nem adnak 5l benzint. És énszerintem ezért feszegetitek a fogyasztást, Gokartos leirta a tapasztalatait, de nem irta le hogy menyi ideig tartott amig ki kisérletezte. Én elolvastam és amikor kicserélem a fuvókákat akkor mentesülök egy csomó kudarctól ami velejárója a kisérletezésnek.
Üdv nem akarok beleszolni a légszüröbe de én a tatranra Trabant légszürö házat tettem papír szürövel! Le kell szükiteni a szivo részt mert nem tudsz alapjáratott állítani! Amugy nagyon jol müködik! Régebben a pancsira is ezt tettem!
Ahogy kiveszem a szavaidból, a fúvókákkal elszegényíted a keveréket, a súbertűvel és a légszűrő elzárással visszadúsítod, ami által a max belépő levegő mennyiségét maximálod.
Ezt a fejlesztőmérnökök miért nem alkalmazták annak idején? Ők általában okosabbak a szakterületükön, mint az átlag felhasználó.
Nyélgázon mit produkál a kisgép?
Nem lesz motorkárosodás hosszútávon? Kevesebb bejuttatott üzemanyag-->kevesebb kenőanyag.
Ne vedd zokon, ha netalán kellemetlen a modorom, nem szándékos. Csak számomra logikátlan.
Próbáld ki!!A gyári 120as főfúvókát cseréld ki a Simsonhoz kapható legnagyobbra ami 72es!Az alapjárati 40est cseréld ki 35ösre,a súbertűt ragd a legalsó állásba hogy a legtöbb kaját add neki és zárd el a légszűrőt!Ha ezt megteszed akkor várom a véleményed és tapasztalatod!De egyébként tehetsz bele a 120as és 72es közötti fúvókát is mint pl 90es már azzal is csökken a fogyasztás és a teljesítmény nem romlik!Kikell tapasztalni!
Ezt a fogyasztást én csak a szántásra írtam!De ugyebár ezt még nagyon sok tényező befolyásolja:talaj kötöttsége,ekevas állapota,eke jó beállítása!Nekem az ekevas tavaly tavasszal lett megkovácsoltatva,van az ekémen mankó kerék is és 1/1 ben húzom negyedgáznál nem nagyobb fordulaton lépésben!Ha már közlekedek vele másabb a fogyasztása!
Távol álljon tőlem,dehogy is akarnék ilyet...:) De hidd el,mindenki boldog lenne,ha "hirtelen" 20%-ra esne vissza a bármilyen járgányának fogyasztása! Mert végül is egy gyári konstrukciónak"adtál egy pofont",hogy mit nekem,majd én megmutatom! Ha ez valóban ilyen látványosan sikerült,akkor igenis tudhatsz valamit! Írhatnál esetleg részletesebben a karbi ténykedésről...:) / Kíváncsi lettem,erősen :)
Értelek és elfogadom amit mondasz,de épp az imént írtál magad fogyasztásokat...Mert ezek szerint 250 köbc,meg vagy százkilós súly,miközben"beakad" a földbe egy eke révén,óránként 5-7 deciből produkálja mindezt ? Csupán a duplájából,mint egy alapjáraton ketyegö 50-es ?
Igen!De nézd már meg egy 50ccm-is Simson fogyasztását 100Km-en 2-2,5l!Már ez is jóval kevesebb mint azoknak a pörgős robogóknak!De tudnák még példákat Aprilia sm 50 6-7l és 7000es fordulat alatt nincs teljesîtmény!Babetta 1-1,5l és azis 50ccm!A T5ös Pannónia amúgyis egy lomha,nem nagy fordulatú motor ami 1/3 gázállásig az alapjárati fúvókán keresztül kapja a benzint és nem kell agyba-főbe húzatni hogy legyen teljesítmény!
Mikor hozzám került a traktor nagyapámtól,próbálgattam itt a faluban üresen oda vissza,és nagyon sokat evett!Utánna elkezdtem kisérletezni más motorok karbijával:Mz,250es Aprilia ésJawa amik sajnos nem váltak be!Így úgy döntöttem hogy vlssza teszem az eredeti karblt egy új úszóval és kissebb fúvókával,mert nagyon sok maszek fuvarom volt meg kertszántásom ami olyan fogyasztás mellett nem kifizetődő!Én úgy oldottam meg mivel hogy kevesebb benzint adtam neki így kevesebb levegőt is,mert elzártam a légszűrőt!Így lényegében csökkent a teljesítmény is igaz nem drasztikus mértékben,de a motor a megszokottnál jobban nem melegszik,az alapjárata is jó,könnyen is indul,nem durrog és nem jár(levegősen)
Igen én érdeklődtem és olvastam is múltkorába a hozzászólásokat, most is azért kérdeztem meg hátha tud még hozzáfűzni. Igen ez tényleg nagyon jól hangzik, de nem fullad a gép, nem melegszik? Mz-nél énis próbáltam azis kevesebbet evett, de melegedett :/.
Egyszer,robogós téma volt az írdatlan fogyasztás(3-4L) az 50 köbcenti és teljesítményhez mérten...Kétütemű,hatásfoka csak fordulaton van stb.Kipróbáltam! Sztenderen állva,alapjáraton!! 3 dl fogyott el 1 óra alatt...!! 50 ccm és terheletlenül-alapjáraton.
Volt már erről szó itt a fórumon aminek veszekedés lett a vége és ha jól emlékszem akkor is,te érdeklődtél a Pannonia fogyasztása után,de ha esetleg tévednén akkor előrre is elnézést kérek!Nekem nagyon jó állapotban lévő T5-ös blokkal szerelt szarvkormányos traktorom van átfúvókázott karbival,aminek a mért óránkénti fogyasztása 1fejes lovas ekével 5-7dl!Ezt nem vita tárgyaként írom,aki kételkedik próbálja ki!
Nekem is ez volt a problémám,de szerintem ilyen rövid távon nem olyan jó ötlet mert dörzsölni fogja a szîj magát!Jobban inkább hosszabb távon kivitelezhető ez a megoldás!
Üdv! Nem akarok okoskodni,de mostanában én is nagyon sokat gondolkoztam azon hogy a trakimon lecserélem a gyári Pannonia T5 légszűrőt,mert ugyebár az is olyan mint a szita,és arra jutottam hogy talán jó megoldás lenne rátenni a komplett 2T Trabi légszűrő hzat a szűrővel,vagy a MF70-ét és egy gumicsővel összekötni!
Üdv!Én már használtam a tiédhez nagyon hasonló traktort,csak annak a hátulján egy korongfűrész volt 60 vagy 70cm-er átmérőjü korongal!Ezzel fűrészeltem a fát,és azon úgy volt megoldva hoagy a laposszíj 8-as alakban volt rárakva így a forgásirány megváltozott!Szerintem ez a legolcsóbb megoldás és a mezőgazdaságban is alkalmazzák,igaz ott ékszíjal a kombájnoknál!
Üdv! Ha azt vesszük,hogy két személlyel ,kétharmados fordolaton,80-90/h-s utazónál van kb. az a terhelés,mint amikor szántasz,akkor 3.5-5 literrel számolhatsz.