Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Üdv kistraktorosok!Kis pontositás tengelyközi difi ügyben,ha megengeditek.Azon gépeknél,ahol az első/vagy hátsó/hajtás kikapcsolható,pl UAZ,GAZ66,Gazella nem,ott nem muszály a tengelyközi difi.Terepen eleje bekapcs,utána épitett úton kikapsc,mert feszülések léphetnek fel.Ez a feszülés akár lehet zavaró csak,de a hajtásrendszerre mindenképpen káros,előbb-utóbb valami engedni fog.Radirozza a gumit,szétrázza a kardánt.enged a leggyengébb láncszem.Az állandó 4x4 esetén mindig kell központi difi,mert ezeket az emlitett feszűltségeket okozó fordulat-külömbségeket szépen elrendezi.Viszont ez a rendszer hajlamos a legkönnyebben hajtható tengelyre tolni az erőt,ez terepen lehet akadály.Ezért kell rá a kis kar,a difizár karja,az bekapcs,és már kényszerhajtás van.De épitett úton ugyanúgy vissza kell venni a difizárat,mint UAZ-nál az elejét.Csak érdekességként,vegye le valaki a NIVA valamely kardánját,és bezárt difi nélkűl próbáljon elindúlni.Nem fog menni,mig a difit be nem zárja,mert lediferál a hajtomű,mindig a levett kardánt szeretné hajtani.Csak azért irom le,mert már volt ilyen esetem NIVA kardánkereszt törés miatt.
Helló! Nem történt semmi. Énvelem már sokan vitatkoztak még autó szerelök is, de amikor megmutattam nekik akkor elképedtek, és olyan is volt aki halálra sértödött ,mert presztizs veszteség érte.
Hűha látom míg én éjszakás voltam addig elég jó témát sikerüllt itthagynom nektek! Én nem szertnék bele menni a vitába bár ahogyan észreveszem töllem indult! Csupán csak annyi hogy én tuttira így fogom megoldani ahogyan eredetileg akartam a középső difit megszüntetem és majd meglátjuk! Mint ahogyan azt itt egy kolléga is mondta! Talán annyit kérdeznék tölle ha Ő mezőgazdasági gépszerelő akkor elmesélné nekem a rába steiger a T150 és társai (derékcsuklós) összkerék hajtású gépeknek a működését mert ezekszerint nem jól tanultam meg az iskolában és lehet hogy az életben is mindíg elnéztem valamit! Ne érts félre nem megbántani szeretnélek távol áljon töllem csak az hogy Egy MTz-ben a MALAC letörik az nem biztos hogy ugyanolyan mint mondjuk egy darázsderekú gépnél azonos méretű kerekekkel és a csuklásponttól azonos távolságon lévő tengelyekkel szerintem! Elnézést ha megbántottam bárkit is de ez az én tapasztalatom!
Van egy Eladó gyári Terra boronám!Ár:megeggyezés szerint!A kép csak illusztráció,de egyébként hasonlóan néz ki!Ha valakit érdekel írjon nyugodtan megeggyezünk!
A bolygómű fogaskerekei vannak összehegesztve egymáshoz + a házhoz, vagy a bolygómú házát körbelemezelik és kiöntik aluminiummal! Kezelhetetlen, mert mindig úszik az autó hátulja, arról nem is beszélve, hogy parkolásnál hogy tépi a hátsóhidat, futóművet, viszont dzsuván mindig van lehajtás!Gyakorolni nagyon jó, meg látványosan is lehet vele menni!
Egyébként életveszélyes, utcára határozottan nem ajánlott!!
Ezt még tegnap be akartam szúrni ide!A Lada Niva vagy a Mercedes G. A szilárd burkolaton való használhatóságot egy központi differenciálművel oldják meg. Ez a mindennapi életben sokkal használhatóbbá teszi az autót, hiszen aszfalton is mind a négy kerék hajtott, ami javítja az irányíthatóságot, növeli a vonóerőt. Viszont terepen így az autó elveszti az összkerékhajtás előnyeit, hiszen a központi differenciálmű miatt egy kerék kipörgése már megállítja az autót. Ezért ezeken a járműveken a központi differenciálmű zárható, így ugyanúgy fog működni, mint egy kapcsolható összkerékhajtású autó.
Szia! Ladáét csak fixre tudod,de kapcsolhatóra sehogy sem...( Egyszer egy olyan megoldást láttam,hogy a kézifék kötél két külön karon volt,amint az egyik kerék megforgott,azt be húzta,így a fix talajon lévőt forgatta, kimászott minden honnan) Fél megoldás,de működött...
Én egy éve vettem egy barkácsolt kistraktort és azt fejlesztjük, építjük, alakítjuk át. A gondom hogy elől hátul sima lada hidak vannak és itt a Mecsekben ilyen sáros időben jó lenne a difizár. Mindkét híd meg van hajtva így az egyik első meg az egyik hátsó mindig forog. Lehetséges megoldani hogy valami manuális módon de lezárni a difit mikor dombnak fel sárban haladok vele? Aztán mikor sima már a terep mindig kiszedem vagy lekapcsolom.... Ha esetleg kép is lenne róla valahol az lenne a legjobb.
Ne haragudj,ezzel nem megbántani akartalak,mert énsem tudtam és hü..séget meg nem akartam írni tegnap épp ezért inkább énis vettem a fáradtságot és utánnajártam a neten!
T25 nek van igaza!Nem értem miért kell veszekedni!Ha valamit nem tudsz pontosan akkor a Google a barátod!Levan írva feketén fehéren hogy a Lada Nivában ZÁRHATÓ KÖZPONTI DIFI VAN!
Így van!Nem vagyok egy nagy terepjáró szaki,de pont tegnap olvastam a Lada Niváról és ott leírják azt amit az előző hozzászóló fórumozó társunk is leírt hogy a Lada Nivában van központi hosszirányú difi más néven osztómű ami zárható!Tehát a Lada Niva használható 4kerék meghajtásban aszfalt úton is ha kivan kapcsolva a központi difizár!A Suzuki Samurai-ban mivel nincs osztómű így nem ajánlott szilárd burkolatú úton a 4kerék meghajtásban használni mivel nincs ami kiegyenlítené az első és hátsó kerekek közötti fordulatszámkülömbséget!
Már régóta olvasom a topikot. Én is fúró, faragó ember vagyok. Építek egy kis trakit, azaz egy mini fűnyírót. Most még csak oda állítgattam az alkatrészeket hogy, hogy fog kinézni. Ha van észrevételetek írjátok meg.
Mivel minitraktort építek megmaradt egy blokkom, egy 11 lóerős Yamaha golfautó blokk, a gyújtást már én csináltam rá.. egy briggs gyújtás, ha valakinek kell, 15.000 Ft-ra gondoltam. Képek: