Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Meg azt is olvastam, hogy a itt, a Biblioteca Riccardianaban őrzik Dante Isteni színjátékát, és más értékes kéziratokat. Az olvasótermeket az 1700-as évek elején nyitották meg. Ezt se sikerült látni. :(
Én meg azt olvasom a régi panorámás útikönyvben, hogy a földszinten van egy Museo Mediceo, ahol a család emléktárgyait, becses értéket őrzik, meg Lorenzo halotti maszkját, Bronzino képeit a családtagokról, sőt, a Filippo Lippi képet is ide helyezi. Sajnos ezt sem láttuk.
Ezt csak megerősíteni tudom, a fotózáson kívül semmiben nem korlátoztak (azt is csak a kápolnában), maradhattunk ameddig akartunk, sőt, ami számomra meglepő volt, h az egész épület szinte kongott az ürességtől. Nem taposták egymás lábát a turisták.
Én is azt hiszem, hogy az. Neked szerencséd volt, amikor mi először Fienzében jártunk 2004-ben, akkor mintha bomba robbant volna, mindenhol építkeztek, fel volt állványozva a Palazzo Veccio, ez a palota, a Santa Croce homlokzatának egyik oldala. És nagy nemtetszésemre ezek az állványok mind csúnya fehér műanyagfóliával voltak takarva, nem úgy, mint sok helyen, ahol a fólia alatti épület képét láthatjuk.
Ha már képeket nem kell keresnem, akkor okoskodom egy kicsit. Ennek a palotának a kertje nagyon messzire elnyúlt régen a San Marco kolostor felé, és ott volt az a bizonyos szobrásziskola, ahol Michelangelo tanult.
Végülis lehet, hogy ha normálisak az állapotok, akkor ott van, de most egy állványon állt és majdnem nekimentünk.
Nem találok semmi használhatót a termekről, majd holnap keresek a könyveimben, onnan is lehet kifotózni.
Azt tudom, hogy a díszterem (melyet Sala di Luca Giordanonak hívnak) mennyezetén Luca Giordano ezen freskója van, de azért jó lenne kép a terem többi részéről is.
Ezt a barokk termet már a Riccardiak alakították ki.
Eddig nem találtam sokmindent, de ezt a gyönyörű Filippo Lippi Madonnát sikerült látnom élőben is, ami elég furcsa volt, mert valóban úgy tűnt, mintha egy teremben csak úgy valahogy ottfelejtették volna, semmi biztonsági védelem, persze lehet, hogy másolat volt.