Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Úgy van,a szikrát számolja.De nem mindegy milyen ford.mérő.Az mivel 4 ütemű,2 fordulatra ad 4 szikrát.De ott van elosztó meg rotor.A 4 ütemű motor 2 fordulatra egy szikrát ad.
A 2 ütemű minden fordulatra ad egy szikrát.Mivel külön gyújtásrendszere van a trabantnál a 2 hengernek,ezért elég az egyik hengert mérni.Mindegy hogy hol van melyik dugattyú.Ha felső holtpontba ér,szikrázik.2 hengeresnél meg nem igazán beszélhetünk gyújtási sorrendről,2 üteműnél meg pláne felesleges.
Akkor kell mókolni diódákkal,ha nem 1 hengeres kétüteműjé a ford.mérő!
Elvileg felét méri az óra mert 1 szikrát mérsz, 4 ütemünél 4 hengeres esetén is a trafó adta szikrát számolja a fordmérö, ezért kell a dióda a 2 hengerét mérnie.De a trabant nem ad minden fordulatra jelet mert az egyik dugó lenn van míg a másik fenn , gondolom a gyujtási sorrendet és minkaütemet tudod, ez nem kispolszki ,hogy együtt jár a dugó.
Minek a dióda?Az egyik trafó 1-es pontjára kötöd az óra vezetékét a megszakítóval együtt.Mivel mindkét henger minden fordulatra ad jelet,így az egyhengeres kétütemű órája jót mér.Ha diódán keresztül mindkét megszakítót ráereszted az órára,akkor fordulatonként 2 jelet kap/duplán mér.
Na várj,ezt nem értem.2 ütemű a trabant,elosztó nélkül.Ezért egyhengeres 2 ütemű motorét rá lehet kötni simán.Persze ha elektronikusról beszélünk.A trabinál is egy fordulat egy jel/henger.
Nem az kell neki FORDULATMÉRÖ :-DDD én régen ugy csináltam 2 egyenirényító dioda a 2 henger 1 es pontjához kötve az összekötve és a lada fordmérö dolgozott is, mert ha egy hengerét nézed az ugye csak fele fordulatot mutatna...
üdv mindenkinek! olyan kellene nekem hogy trabi motorhoz fordulatmérő óra. ha esetleg valaki tud. csak kéthengeres kétütemü jó. már próbáltam warburgét meg egyhengeres motorét. de egyik se volt jó. kapásból a warburgé nem mért semmit csak ugrált a mutató az egyhengeres óra meg alap járaton is 4500 -at mért. ha esetleg valaki tud rendes trabi fordulat méröt. elöre is köszönöm.
Szia nem akarok bele vauzni"de az ETZ blokk nem való traktorba,sokan próbálták már mindenki befürdött vele .Egyszerűen nem bírja a szerkezete és traktorba sokat is eszik ráadásul drága és problémás a gyújtása is(aksi kell)...A JAWA csak egy fokkal különb de az sem igazán vált be traktor vázba(azt én is próbáltam de nem bírta sokáig). Szerintem a Pannónia a befutó bár napokba találkoztam egy 4 ütemű terep motoros talán Aprilia” traktorral amit nagyon dicsért a gazdája igaz 650cc abban van graft.
ÜDv
egyszer láttam egy trabant motoros traktort amin volt kardán meghajtás ugy volt rajta megcsináva hogy a mor elforditva volt benne a tabant válton rajt voltak a féltengelyek azik nagyábbol félbe voltak vágva az egyik oldalon m egvol támasztva azin volt 2 lánckerékk az egyik lánckerék a kardán meghajtás volt kötve a másik meg az átételes váltot hajtottam és a kardán meghajtas egy tengelyel volt hátra vezetve hátra annak a végen volt az amire a kardánt lehet kapcsolni de ez egyfoljtába forgott mukor a trabi motor sebesség volt a válto másik féltengelyén pedig a hidraulika szivatyu volt kötve.
remélem hogy tudtam segiteni.