Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Sziasztok.Mostanában nem volt sok idöm ,de ma egy kis idöt szántam a forumnak is.Nemrégiben valaki keresett alapanyagot,mert most kezdene az építéshez.Ezt láttam meg ma véletlenül .Szerintem egy telefon hívást megér,mert ez igy egyben ennyiért ajándék lenne,és könnyen tovább építhetö,ráadásul egy elég jol bevált kistraki födarabja.remélem segít valakinek.Lenne pénzem most mennék érte.
hali mindenkinek kis segítség kellene ma probálltam a kecskeszarvú traktorommal szántani de sajna beleszaladtam egy olyan darab földbe ami évek óta nem volt művelve szal csak küszködés van! Szerintetek mivel kellene 1 kicsit meglazítanom a talajt szántás előtt??? (tudom tárcsázni lenne jó de az nekem sajna nincs) Várom az ötleteket!
Na szóval. Hetek óta olvasgatlak Titeket és látom hogy tele vagytok jobbnál jobb ötletel meg tapasztalatal.Én is szeretnék egy trakit már régen nézegetem de készen elég drágák föleg nekem :D. Így maradt az építés. Szóval a tervek egy szarvkormányos, alap egy wartburg váltó lenne, az elészeretnék valami motort gondolkodtam a warbi motorban csak szeretnék egy kicsit több oldalú trakit gondolva itt egy tlt hajtásra vagy egy hidraulika szivattyúra. És itt szeretném a segitségeteket kérni motor ügy be és alkatrész ügybe Szolnok környékén vagy a jászságba hol lehet méreg olcsón alkatrészekhez jutni mert ugy még csak ötleteim vannak :D segitségeteket előre is köszönöm.
Szia nekem volna a kipufogot én ugy oldottam meg,hogy egy tűzoltó készülékből csináltam annak jó a hővezetése! A levegő szürő meg trabanté csak le kellett szűkiteni a szivó részt!
Sziasztok! Ha valaki most épít és még nem döntötte el,hogy mi legyen az erőmű,akkor ez lehet segítség...Briggs,de Német kiszerelésben,néhány üzemórás csupán.Röpsúlyos kuplungom is van hozzá igény esetén! http://indavideo.hu/video/BriggsStratton_8_HP
üdv! ugy látom felboritottam a nyugalmat ezzel a fordulatmérös dologgal. de ma ujra próbáltam az egyhegres valami sportmotor müszerével ami ugyszint két ütemü . alapjáraton 4500 mutat diódával is próbáltam ugy is ugyan ez a helyzet. a szimon tökéletesen müködik ez az óra. adtak külcsön egy ilyen laposat azt is kipróbáltam és meg se mozdul a mutató. van egy mercinek az órája azon egy fekete a test egy piros a + és egy züld-sárga vezeték a jel. na ez meg össze vissza ugrál próbáltam diódával is akkor se változik. tehát ez nem nagyon sikerül. még lehet hogy a ladáéval kellene próbálkoznom. többen is azt ajánlották.
Üdv! Valakinek van valami jó ötlete, pannónia blokkra kipuff és légszűrő gyártás terén? Ha esetleg képes illusztráció is van akkor ne sajánáljátok megosztani :).
"A kispolák 4 ütemű,parazita szikrás.Az minden fordulatra ad szikrát mindkét hengernek,mivel nincs elosztó!De az egyik henger mindig feleslegesen kapja,mert az pont kipufogó ütemben van,míg a másik munkaütemet végez.Fordul egyet a főtengely,megint mindkettő kap szikrát,csak ekkor az van munkaütemben amelyik az előbb kipufogott."
Akkor ez mi?
egy rotor meg egy elosztó:-) De most az jön,hogy ez a régi gyujtás mert az uj már a trafóból ad szikrát és az mindkét hengernek adja....az is igaz... Ha a trabinál megszakítóról beszélünk és azt eröltetjük gyujtásbeállításnál, attól még a gazdának lehet elektronikus gyujtása és semmit nem ér a megszakítós beállítós leírás, söt még rosszat is teszünk ha próbalámpával nézegeti , mert tönkreteheti a tirisztort... de ez nem a kitraktorról szól és nem sok értelme ennek az egész eszmecserének....
"a 4 ütemü 4 hengeres nem a elosztó és rotor állásából méri a fordulatot. A gyujtáselosztó megszakítóbütyke adja , tehát a 4 ütemü minden dugattyu fhp ba ad egy szikrát a gyujtási sorrendnek megfelelöen"
A 4 hengeres valóban nem az elosztó és rotor állásából méri,hanem ahogy mondod a megszakítót nézi,de ott egy trafó van,és az az egy trafó adja minden hengerhez a szikrát,ezért kell az elosztó.
A 4 ütemű minden második fhp-ben ad szikrát,mert egy ütem egy fél főtengely fordulat.
A két ütemnél van egy szívás-sűrítés,és egy gyújtás-kipufogás!Ezért az minden fhp-ben ad szikrát,tök mindegy hány hengeres. Ha egy dugattyú fhp-ba ér,akko annál szikra is van.
"1-3-4-2 pl akkor 4 szikrát ad ami 4 jel a fordmérönek"
Ez így van,de 2 főtengely fordulat alatt következik be a négy jel.Ezért forog fele annyit a rotoror az elosztóan 4 hengeresnél mint a főtengely.
"A trabi 2 bütyke is igy adja a jelet csak az külön trafónak. Ha az egyik trafót méred fele értéket kapod, mert 1 szikramennyiséget mérsz, és nem a 2öt, csak annak a hengernek a fordulatát méred amit épp a megszakító ad."
Miből gondolod hogy a dugattyú fele olyan gyors mint a főtengely?Vagy hogy az egyik dugyattyú lassab a másiknál?
"A trabinál is külön megszakito van külön gyujtással"
Éppen ezért elég az egyik henger fordulatát mérni,a másik is pont ugyanannyit forog.
,"akkor lenne jo az érvelésed ha 1 megszakítós lenne mint a kispolák akkor jó a mérésed, mert a gyujtásnaál trabinál nem ad be szikrát mikor épp ahp ba van a dugó mert ugye akkor szív, és alösürit a forgattyusházba, ott nem kaphat szikrát, ezért van 2 megszakító ja... :-) szerintem.."
A kispolák 4 ütemű,parazita szikrás.Az minden fordulatra ad szikrát mindkét hengernek,mivel nincs elosztó!De az egyik henger mindig feleslegesen kapja,mert az pont kipufogó ütemben van,míg a másik munkaütemet végez.Fordul egyet a főtengely,megint mindkettő kap szikrát,csak ekkor az van munkaütemben amelyik az előbb kipufogott.
"Akkor kell mókolni diódákkal,ha nem 1 hengeres kétüteműjé a ford.mérő!"
Alapjába véve az elsö gondolat a lada 1500-ad forméröböl indult amire én mondtam a trabantomba olyan volt ugy megoldva diódával. Nem a magyar lapos kis fordmérö amit a wartburgba tettek régen.
Hali szerintem nem jól mondod. a 4 ütemü 4 hengeres nem a elosztó és rotor állásából méri a fordulatot. A gyujtáselosztó megszakítóbütyke adja , tehát a 4 ütemü minden dugattyu fhp ba ad egy szikrát a gyujtási sorrendnek megfelelöen.1-3-4-2 pl akkor 4 szikrát ad ami 4 jel a fordmérönek.A trabi 2 bütyke is igy adja a jelet csak az külön trafónak. Ha az egyik trafót méred fele értéket kapod, mert 1 szikramennyiséget mérsz, és nem a 2öt, csak annak a hengernek a fordulatát méred amit épp a megszakító ad.A trabinál is külön megszakito van külön gyujtással, akkor lenne jo az érvelésed ha 1 megszakítós lenne mint a kispolák akkor jó a mérésed, mert a gyujtásnaál trabinál nem ad be szikrát mikor épp ahp ba van a dugó mert ugye akkor szív, és alösürit a forgattyusházba, ott nem kaphat szikrát, ezért van 2 megszakító ja... :-) szerintem..