Keresés

Részletes keresés

StaKes Creative Commons License 2012.06.15 0 0 595

Nehogy azt gondoljuk, hogy ha a napelem gazdaságilag egyszer majd versenyképes lesz, akkor nem lesz kőkeményen megadóztatva.

Ideális adótárgy, elrejteni nem lehet.

hátja, lásd: autózás.

aztis milyen brutálisan megadóztatják, pedig a szerencsétlen autósok csak függetlenedni szeretnének a szemét állam szemét közlekedési szolgáltatóitól... :-)

amúgy üdv ismét a fedélzeten...

(mostanra párolgott el a mérged? :-))

Előzmény: Contempt (586)
StaKes Creative Commons License 2012.06.15 0 0 594

A világon ezer és egy dolgot támogatunk, hogy valaminek a gyorsabb elterjedéséhez, vagy a társadalomban történő funkcionálásához erősebb érdekünk fűződik, mint a direkt gazdasági eredmény, akkor azt támogatni kell.

pölö?

miket támogattak eddig ilyen brutális mértékben?

Előzmény: Törölt nick (592)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 593

Igen, ebből szempontból megáll.

Előzmény: XRive (591)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 592

Még az a szerencse, hogy az állam nem támogatja a magas átvételi árat.

Ha direktben nem is látszik, ott van ám a támogatás.

A fogyasztói áron átvett villamos energia (villany) ára nem piaci alapon számított piaci ár.

Amúgy a támogatás, mint valamilyen folyamatnak a társadalomban történő elterejedésének segítése nem ördögtől való dolog.

A világon ezer és egy dolgot támogatunk, hogy valaminek a gyorsabb elterjedéséhez, vagy a társadalomban történő funkcionálásához erősebb érdekünk fűződik, mint a direkt gazdasági eredmény, akkor azt támogatni kell.

Előzmény: Contempt (588)
XRive Creative Commons License 2012.06.14 0 0 591

Abban a cikkben nagyon sok dolog nem igaz, de a görbék és a várakozások is ~ stimmelnek.

Előzmény: Törölt nick (590)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 590

"Arról nem is beszélve, hogy a napelem az egyetlen olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy decentralizáltan termeljünk áramot."

Ez nem igaz.

Előzmény: XRive (587)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 589

Mennyi a napelem, mennyi az inverter, mennyi az akku és ebből hogyan jön ki a 25 év életviteli kötöttség?

Ha számokról veszélünk, akkor beszéljünk számokban!

Az, hogy valami "drága", az egy igencsak relatív.

Egyszerűen még éretlen ez a technológia, minden oldalról.

Ebben van valami, de oinkább nevezzük nevén: így igaz. :) 

Még 30 év fejlesztés kell neki, bármennyire is csábító az ingyen energia illúziója.

Nincsen ingyen energia, ez egy fogalomzavar.

Aki ebbe az alagútba téved, az soha nem ér annak a végére.

Nehogy azt gondoljuk, hogy ha a napelem gazdaságilag egyszer majd versenyképes lesz, akkor nem lesz kőkeményen megadóztatva.

Annak idején, amikor rájöttek a villamos energiában rejlő üzleti potenciálra, arra is rájöttek, hogy ehhez a gigaüzléethez bizony giga mennyiségű pénz kell.

Irány a pénzügyminiszter, állami támogatásért kilincselés.

Látva a fanyalgást és a lekezelést, előhúzták a legfőbb ütőkártyát:

- Pénzügyminiszter úr! Ezt egyszer meg is lehet ám adóztatni!

És lőn világosság! :))

Contempt Creative Commons License 2012.06.14 0 0 588

Még az a szerencse, hogy az állam nem támogatja a magas átvételi árat.

Pedig milyen szép "szakértői" maszlagot nyomatnak:

"szakértők tapasztalatai szerint egy családi ház éves villamos energia igényét lefedő napelemes rendszer maximum 10 év alatt behozza az árát. "

Aha, persze, hogyne...

Főleg "tapasztalatok alapján" :D

Előzmény: XRive (587)
XRive Creative Commons License 2012.06.14 0 0 587
Contempt Creative Commons License 2012.06.14 0 0 586

Bárhogy is próbálkozol, nem jön ki a matek.

Drága a napelem, drága az inverter, drága az akku, és kapsz egy rendszert, aminek az üzemeltetésével kell töltened a életedet a következő 25 évben.

Egyszerűen még éretlen ez a technológia, minden oldalról.

Még 30 év fejlesztés kell neki, bármennyire is csábító az ingyen energia illúziója.

Mert valójában illúzió.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.11 0 0 585

Úgy látom mindenképp hasznos megoldani, hogy ne tudja az akkukat a hálózatról tölteni, csak a színuszos invertert segítse.

A következtetés igen logikus, ám az inverter működési környezetét az akkuk biztosítják, így ahhoz, hoigy segytésről beszéljünk és ne üzemelésről, a csapatnak együtt kell lennie.

Azt már megoldottam, hogy hálózati üzemben a töltő kikapcsolt állapotba kerül (pontosabban nem kap tápot a hálózatról), ám a töltési küszöbfeszültség alatt jelentkező terheléscsökkenésre aktivizálódó töltési reakciót majd csak a vezérlőpanellel tudom kivenni.

A panel még nincsen készen, de ha elkészül, csodát tesz. :)

Előzmény: szilvatövis (577)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.10 0 0 584

Kösz, ez egy kincsesbánya. :)

Előzmény: makosteszta (583)
makosteszta Creative Commons License 2012.06.09 0 0 583
szilvatövis Creative Commons License 2012.06.07 0 0 582

Az egyfázisú motorok általában csak a szinkronfordulat közelében hajlandók számottevő nyomatékot leadni. Amióta a hűtőkompresszorokból kispórolták az indítókondit nem is tudnak újraindulni amíg eléggé ki nem egyenlítődött a nyomás a két oldal között a kapillárson.

Ha átváltáskor éppen két azonos polaritású félperiódus kerül egymásután a motor kapcsaira az egy pillanatra lényegében egyenáramú fékező üzemmódba kerülhet, kiesik a nyomatékos fordulatszámtartományból, utána hiába segít rá az áramrelé a segédfázissal, akkora a gáz ellennyomása a dugattyúra, hogy lefogja.

Bár kevés ilyen megoldású egyfázisú motor van használatban a hűtőkompresszorokon kívül (légkompresszor, hidrofor-szivattyú) az induktivitások általában nem örülnek az ilyenfajta bizgetésnek.

Előzmény: Törölt nick (581)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.07 0 0 581

Legalább néhány ezer uF kondit be kellene pakolni, mert különben a töltésszabályozási időállandók hazardot jelenthetnek. :¤)

Én kezdettől fogva össz. 1 Faradra gondoltam.

Ennyi is lesz, de most tartjuk magunkat a szisztémához: egyszerre egyet lépünk és mérünk. Utána megint lépünk egyet és megint mérünk.

nem elegendő a nullátmenet kapcsoló, nem szüntetné meg pl.: a hűtőanomáliákat.

Csak ez vele a gond?

Egyébként mi a magyarázat rá?

Mármint a hűtőanomáliára.

Más nem tudta reprodukálni és nem is mindig jelentkezik.

Előzmény: szilvatövis (580)
szilvatövis Creative Commons License 2012.06.07 0 0 580

Legalább néhány ezer uF kondit be kellene pakolni, mert különben a töltésszabályozási időállandók hazardot jelenthetnek. :¤)

Jaj, még valamit mindig elfelejtek. Xrive szólt a szinkronizált átkapcsolásról, amivel mélyen egyetértek, nem elegendő a nullátmenet kapcsoló, nem szüntetné meg pl.: a hűtőanomáliákat.

Azt nem értem csak, hogy hogy lehet hogy nincs a színuszos inverteren szinkronizálási lehetőség, ez a párhuzamosan kapcsolhatóságnak is feltétele. Ha nincs ilyen akkor macerásabb a dolog, mert a "sötétre kapcsoláshoz" az inverter frekijét kellene húzogatni.

Előzmény: Törölt nick (579)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.07 0 0 579

Nem tűnt annak, okos dolgokat mondasz.

Ezek előbb-utóbb úgyis kibukkantak volna, mint ésszerűsítési fogások.

Holnap átkötöm a töltőt, leveszem az akkusaruról a pozitív ágat, és rákötöm a az akksi és az UPS közötti szakasz közepére.

Az új kötési pont és az akku közé meg berakok egy diódát.

Meglátjuk, hogy mit lép erre. :))

Előzmény: szilvatövis (578)
szilvatövis Creative Commons License 2012.06.07 0 0 578

Azt hiszem ez túl rámenős volt... bocs. Nem akarok beleszóni hogyan csináljátok, nincs akkora rálátásom, hogy megalapozott véleményem lehessen. :¤)

Előzmény: szilvatövis (577)
szilvatövis Creative Commons License 2012.06.07 0 0 577

Szívesen, igazából engem is érdekel a dolog, az ötlet is jó.

a napelemek életterét a töltési feszültség állításával tudom növelni.

Első ránézésre ez csak látszólagosnak tőnik. Ha a komparátort az átkapcsoláshoz túl alacsonyra állítod a hálózati töltő feszültségéhez képest, akkor sok energia fordul meg az akksikon, kevés napot tud befogadni, ha meg túl kicsire, akkor azért csökken le a napenergia befogadó képessége.

Úgy látom mindenképp hasznos megoldani, hogy ne tudja az akkukat a hálózatról tölteni, csak a színuszos invertert segítse. Ha elegendő pufferkondit tesztek bele, ez egyszerűen megoldható és bőven megtérül, mert nem lesznek a hálózatról akkura és vissza veszteségeitek, az akkuk élettartamáról nem is beszélve.

Előzmény: Törölt nick (576)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.07 0 0 576

Egy jókora kondi segítene,

A kondi(k)nak kinéz egy próba amúgy is, a hirtelen feszültségugrások igencsak a nemkívánatos kategóriában vannak.

Megvárjuk a vezérlőpanelt és a nullátmenet kapcsolás eredményét, utána okosabbak leszünk.

Egy érdekesség: a mi hűtőnk nem mindig (inkább nem) viseli el a line-interaktív átkapcsolást, leáll és vagy 10 másodpercig 7-800 wattot csipeget, amíg a hővédelem le nem állítja az indítást. Egy külön bazárt kellett neki építeni, hogy megvédjem a a kinyúvadástól. (Az akku küszöbkapcsolójával vezérelt tápra másztam rá két késleltető kapcsolóval, mert egy kapcsolón meg átnézett az UPS. :)

esetleg még azt is meg lehetne oldani, hogy a hálózati töltő ne tudjon visszafelé az akkura dolgozni, arra csak a napelemek mindenkori fölöslege juthasson.

Ez nekem is megfordult a fejemben, de már túl lenne bonyolítva a dolog, azonkívül a napelemek életterét a töltési feszültség állításával tudom növelni.

Most 26.0 V-on van, ez még éppeen elmegy, van egy kis tartalék is az akksikban.

A kíméletes üzemelés alapvető szempont, ha sokat kell költeni az akkukra, akkor ez a tényező képes megborítani a rendszer gazdasági értelmét.

Köszi a rajzot!

Előzmény: szilvatövis (575)
szilvatövis Creative Commons License 2012.06.07 0 0 575

Szia!

Azt kellene megnézni egy szkóppal, hogy milyen áramimpulzusok keletkeznek az akkukon!

Hiába kiegyenlített a töltés, egy perióduson belül is jelentkezhet váltakozó irányú áramlökés, amit alapesetben az akkunak kell vegyileg pufferelni.

Egy jókora kondi segítene, esetleg még azt is meg lehetne oldani, hogy a hálózati töltő ne tudjon visszafelé az akkura dolgozni, arra csak a napelemek mindenkori fölöslege juthasson.

A kondik kapocsfeszültségét a hálózati töltővel az akkuk 70% körüli kisütöttségéhez beállítva talán elérhető lenne egy kíméletes üzem.

Előzmény: Törölt nick (549)
XRive Creative Commons License 2012.06.06 0 0 574

Ha nullátmeneten kapcsol, akkor ebből a szempontból jónak kell lennie. Szerintem.

Viszont szilárdtest 'relék' életvédelmi és egyéb (két 'fázis': az akkus és hálózati egymás mellett) dolgairól nem tudok eleget. Ez lehet, hogy a szimpla működőképesség biztosításánál alaposabban körüljárandó téma.

Előzmény: Törölt nick (573)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 573

Milyen alapelven működnek a "szünetmentes" átkapcsolók?

Nullponton történő kapcsolás elegendő?

Előzmény: StaKes (572)
StaKes Creative Commons License 2012.06.06 0 0 572

én a nullát "szinkronizáltam össze" a fázissal, és azis lecsapta... :-)

Előzmény: ShaReRe (571)
ShaReRe Creative Commons License 2012.06.06 0 0 571

Ha a fázisok szinkronizálásáról van szó, akkor igaz a dolog. Nekem anno volt egy sütőm, amit 3 fázissal tápláltunk. Ezen kívűl vezérelt árammal, ha éppen volt. Amíg nem az egymásnak megfelelő fázisok kerültek a helyükre (nappali és vezérelt áram átváltáskor), lecsapta a biztit.

Előzmény: XRive (561)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 570

"A hálózatra tápláló rendszer jó, kifogástalan az elszámolás is, ám igen sok helyen olvastam olyat, hogy a manust ez nem érdekli, kizárólag a függőség csökkentése a célja."

Ha a manusnak ez a célja, akkor hibrid invertert kell betenni. Ez tudja a sziget üzemet és a hálózatra visszatáplálást is egyben. All in one :-).

Hasonló rendszerem van nekem is, mint írtam, bár valóban a kiváltó ok más volt, ezért is nem lesz egyelőre több napelem, csak ha lesz hálózatra visszatápláló inverterem. Amit te leírtál, én elsőre úgy gondolom nem életképes és versenyképes hosszútávon a gyakorlatban, főleg amióta kaphatók hibrid inverterek, amit úgy programozol fel PC-ről, "ahogy akarsz".  Azaz sokkal jobban tudod optimalizálni.

Nekem ezzel a rendszerrel a fő bajom az, hogy lehet ott lesz az x kW napelemtábla a tetőn, és annakc csak töredékét használod fel, ahhoz meg elég drága mulatság. Vagy elképesztően bonyolult és drága épületautomatikát kell mögé raknod, hogy jól tudd optimalizálni. Lehet annál egy nagyobb akkupack is jobb.

A gázmotoros hőszívattyú nem rossz gondolat, de ez azért nem újdonság annyira. Mindenesetre sok sikert hozzá!

.

Előzmény: Törölt nick (569)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 569

Nálam (nálunk) más volt a motíváció, a mi kis cégünk alapelve, hogy olyat csinálink, amit mások nem. :)

Van kiméretű gátmotoros-hőszivattyús rendszerünk is, annak most folyik az EK típusvizsgálata. (www.microwatt.hu)

A hálózatra tápláló rendszer jó, kifogástalan az elszámolás is, ám igen sok helyen olvastam olyat, hogy a manust ez nem érdekli, kizárólag a függőség csökkentése a célja.

Melléje kerültek olyan hangok és tapasztalatok is, hogy a szolgáltatók sem a legkorrektebb módon állnak a dologhoz.

Nyilvánvaló, hogy ebben élesen ellenérdekeltek, az a csoda, hogy egyáltalán döcög az egész.

Körülnéztem a magam favágó módján és arra jutottam, hogy az a cél, amit a VET-ben megjelenítettek, miszerint nem a hálózatra történő kitáplálás, hanerm a saját célra történő áramtermelés a cél, úgy is megvalósítható, ahogyan most próbálgatjuk.

Nagyjából pontosan annyival vagyunk a beruházási költségekkel a másik alatt, amennyivel gyengébb kihasználást lehet várni ettől a megoldástól.

Ez nem Kalmopyrin, hogy mindenre jó, ám egy olyan alternatíva lehet, ami a maga korlátaival ugyan, de járható utat jelent ebben a kategóriában.

Előzmény: Törölt nick (562)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 568

az elszámolás jövője meg valóban bizonytalan, mivel ez a szaldós elszámolás, és a hálóra feltöltés tömegesen nem lesz tartható, ahogy azt pár hsz-szel alább mondottam...

A napelem rendszerek hosszútávú -értem ezalatt, hogy hosszú élettartamú, és hosszú megtérülésű- beruházások.

A megítélés szempőontjából igen fontos szempont a döntésben szerepet játszó tényezők időben stabilitása.

Jelenleg nem létezik a hálózatra tápláló rendszereken kívül más alternatíva a napelemes rendszer hasznosítására.

A szolgáltató ellenérdekelt, az állam ellenérdekelt, egy adott teljesítményhatár felett hálózati problámák is jelentkezni fognak.

Akik mégis belefognak, azok az előttük álló és egyetlen utat "választják".

Előzmény: StaKes (565)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 567

Mi sem.

Most tapogatjuk. :)

Előzmény: XRive (564)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 566

hát ezzel a félszigeti üzemmóddal sem számolod fel a "függőséget", csak automatizálttá teszed a grid és a solcell közötti váltást...

A megtermelt villamos energia felhasználásának és annak értékének tekintetében igen.

Sem a hozzájutás, sem pedig  az érték tekintetében nem függök a szolgáltatótól.

A függőséget nem lehet -és nem is kell- megszüntetni, de csökkenteni lehet.

A belső arányok pedig alakíthatók az igények és a lehetőségek függvényében.

Előzmény: StaKes (565)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!