Azoktól kérdezném,akiknek tövig lefagyott télen a bokruk,hogy mi a helyzet így szeptember felé a másodtermésekkel ?
Van akinek már esetleg érik,vagy akinél beérnek majd a frissen megújult bokron ?
Esetleg melyik az a fajta,ahol ez legtöbbször működik?
Nekem van egy ilyen elfagyott bokrom is,a budai arborétumból lett szaporítva,és eléggé határeset,hogy beérik-e.Tavaly még jóval a fagyok előtt lerúgta őket magáról mielőtt érni kezdtek volna,pedig szép nagyok voltak már a termések.Idén talán sanszosabb,de majd meglátjuk.
Az idén számos fügefajta esetében nagyon hamar és hirtelen fog végetérni a másodérés szezonja. A hőség és a szárazság miatt a hajtásnövekedés korán leállt, nem indult újra, így hiányzik a harmadik generációs füge. Több fajtánál már most sok ágon kezd végigérni az érés (a csúcsrügyön túl pedig már nincs gyümölcs):)))
szivarfüge, olasz fekete, fán aszalódó (ezek Ninótól).
Ahogy nézem, az enyémekre nem hasonlít. Ami persze azt sem jelenti, hogy nem ezek közül v.melyik, mert az utóbbi öt fajta még kicsi bokor, és egyrészt nem megbízható egy öreg fához hasonlítani őket, másrészt én sem ismerem még őket eléggé.
megszakértenéd az 1400. hsz ben felakott bokromat?
az általad belinked tényleg nagyon gazdag fügehatározóban nem találtam meg. A termése ehhez hasonló: http://www.dmkert.hu/enciklopedia/fuge_ficus_carica/fuge_babits_babits_fuge, de a levele teljesen más. Egyébként most érik a második hullám, kicsit már a vége felé tart. Annak ellenére, hogy giga szárazság van, a termés nagysága ugyanakkora (kisméretű).
Az ujjas óriás fügém viszont ledobta az összes második hullámos termését.
Grays-i fügék.Már alig tartotta őket valami a fán,úgy csüngtek,mint a denevérek.Finomak ezek is,de nekem az a véleményem,hogy a kisebb gyümölcsű fajták termései édesebbek,aromásabbak.
Londonban az Olimpiai Park egyik bejáratánál,namitlátok?Hatalmas fügebokrot.Ekkorát még nem láttam sehol,de gyümölcsöt nemigen fedeztem fel rajta,bár az is igaz,hogy sokáig nem nézegettem.:)
Nem akkora, mint Ninoé, viszont 2 hete már 2 db beérett rajt 7-8 cm hosszú, most is fog még pár szem, közben meg jönnek a kicsik rajt, bár némelyik nem is olyan kicsi. Most már 3 éve van kint, kezd szép bokros lenni.
Elég kellemes egy növény, remélem pár év múlva szép árnyéka is lesz!
Igazából a növénynek 3 dolog kell: fény, tápanyag, nedvesség. :)
A füge nem tartozik a tápanyagigényes növények közé . Mégis a télállóság fokozása érdekében érdemes pluszban ellátni foszforral és káliummal. Ez nem serkenti a növekedést, csak biztosítja, hogy ezekből a tápanyagokból annyit vehessen fel, amennyit akar. Ezért jó hatású, ha a talaj tápanyagarányát (N;P;K;) ilyen irányban módosítjuk. Ha 1 hét múlva szórod ki még biztosan lesz hatása. Ezt érdemes a nem visszafagyós években is megtenni, mert jó hatással van a gyümölcs minőségére is. Én egyébként július közepe táján szoktam megszórni a fügéket meg a kakiszilvákat is.