Keresés

Részletes keresés

Stefi68x Creative Commons License 2018.11.11 0 0 390

Sziasztok!

Első komolyabb termésem van a datolyaszilva fámon.

Lehullott az utolsó levél is róla. Úgy tudom lassan ideje leszedni...

Viszont rettentően kapaszkodik még. Vagy ez nem is engedi el a szárát soha?

Így néz ki:

Ali-bá Creative Commons License 2018.11.08 0 0 389

Utólagos engedelmeddel Gyula, ennek a tapasztalatnak itt is helye van:

Gyula20

"Pár éve még morogtam magamban , hogy ugyan miért  kerül egy másfél méteres

datolyaszilva fa 8-10 ezresbe.

Aztán elkezdtem magamnak oltogatni , hát az elején elég sikertelenül.

Én úgy látom , hogy kell egy három éves magonc ami már oltható, aztán

még legalább két évig pátyolgatni kell.

Ha így nézzük öt évig nevelgeti az ember , esetleg ki-be hurcolja.

Talán már nem is olyan drága.

Igazából én is azért kezdtem el oltani , mert ezidáig vásároltam már

legalább tizenöt kákit , de csak három maradt meg .

Ezek teremnek , de két fa igen fagyérzékeny.

A z a másik probléma , mindenféle olasz fajtákat vásároltam .

Ezek a tavaszi kiültetés után általában szépen el is indultak , de jött a tél.

A túlélési eredmény tizenötből három.

Bár ez több éves kísérlet volt .

Szaporítani csak az orosz fajtákat fogom."

Előzmény: Gyula20 (387)
Ali-bá Creative Commons License 2018.11.08 0 0 388

Szép termésed lett! ( Ennek a fának a gyümölcsét kóstoltuk, mikor ott voltunk?)  Már az én fáim is növekednek. Négy fajta is van, meglátom majd, hogy itt melyik válik be leginkább. Alig várom, hpgy teremjenek!

Előzmény: Gyula20 (387)
Gyula20 Creative Commons License 2018.11.08 0 0 387

Megvolt a káki szüret.Ma leszedtem összesen 642 darabot.

Egy fáról 592 darabot , erről már a mai szüret előtt is lekerült több mint ötven darab.

Nagyon alá kellett támasztgatni , jövőre más megoldás lesz.

A nagyobbak virágcserép tartókban. Egyet megmértem 365 gramm.

A pincében kerültek elhelyezésre , itt állandóan 12 fok van , kicsit sok de nem tudom módosítani.

Viszont működik egy automata ózon  generátor 20 mg/h teljesítménnyel, napi két órában.

A datolyaszilva fák szinte árasztásos öntözést kaptak , tavasztól.

Két fáról szinte teljesen leperget a termés , a harmadikról összesen talán 5-6 db.

Nem szeretnék vitát kezdeményezni ., de azt gondolom a datolyaszilva fákat bátran és erősen locsolni kell.

A két lepergett termésű fa nem volt a múlt évi fagy után kellően erős a termések kinevelésére.

Véleményem szerint ez ilyen egyszerű.

Ez a bő termésű fa már az ötödik éve teremne , de a múlt év kimaradt, tehát nem egy matuzsálem.

Az a véleményem , hogy észak-kelet Magyarország területén is érdemes kákit termelni , ültetni , csak nem a talján

fagyosokat.

Zéró. Creative Commons License 2018.11.07 0 0 386

Elég drágán vetted azt a pár termést.

Azt hiszem innentől fölösleges irigykedni.

Ha nem tudsz aludni, akkor megpróbálhatsz egy üzenetet írni az "olasznak", hogy milyen fajtákat forgalmaz, hátha tudja.

De az eladáshoz nem feltétlenül kell ismerni a fajtát.

Fajtaazonosítást segítheti, ha tudod, hogy van-e rajta porzós virág.

Egyébként az olasz fajta érzékeny marad akkor is, ha Magyarországon szaporítják.

Sőt ismerek egy kertészeti nagytermelőt, aki fóliasátorban neveli a datolyaszilva oltványokat, így már az oltás évében is 1,5 méteres törzset nevel. 

Na azokat nem merném kint teleltetni.

Diospyros lotus 2018.11.

Ehető, édeskés, de a kaki jobb.

Már puha, de a héjban sok csersav van még.

Ha négy ujjbegy közé csípem könnyen kifordul a terméshús a héjból és így már élvezhető csersav csak a keményebbekben érezhető.

Magányosan álló termős fa, de a termések néhány százalékában vannak magok.

A magvas termések jóval nagyobbak és még kemények.

Ez meg a szív forma 

Előzmény: gardrob3 (385)
gardrob3 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 385

Nagy igazságod lehet, 2m a földtől, 14000 Ft volt. Kíváncsi leszek mi lesz jövőre, és sajnos a fajtáját sem közölte a Fitoland. Attól félek még, hogy Olasz, és olvastam, az itt nemesített fajták jobban bírják a magyar klímát.Szerintetek mikor vegyem le a termést? Laci

Előzmény: Zéró. (384)
Zéró. Creative Commons License 2018.11.03 0 0 384

Már terméssel együtt vette.

Az ilyeneket pofátlanul magas áron szokták árulni.

A cserepes növény sokkal hamarabb köt termést (mint a kiültetett) és azt jó arányban ki is neveli.

Viszont hosszú távon nem kifizetődő, mert így sokkal kisebb a növekedési erélye...

Ja és kiültetést követő 1-2 évben ismét lecsökken az esély, hogy termést kössön.

De legalább a kóstolóra nem kell 2-3 évet várni.

Én az egyik 2012-ben ültetett fámról most tudtam először kóstolót enni.

(tavaly a hideg károsította, előtte a poloskák vitték el e termést)

Előzmény: helgaanyu (382)
gardrob3 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 383

Itt is lehet lájkolni?:)

Előzmény: helgaanyu (382)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.03 -1 0 382

Hát azt hiszem sokakat a guta ütöget, hogy nyár végén vett fán már három termésed lesz !😃

Előzmény: gardrob3 (376)
gardrob3 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 381

Köszönöm szépen, pedig a Budafoki Fitolandtól vettem. Nagyon sajnálom, hogy nmtudom a fajtáját, remélem hogy bírja az itteni klímát.

Előzmény: 123János (378)
Tibi364 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 380

2016 március, 3 szezont nőt nálam, egy suháng volt amikor vettem, még virág sem volt rajta.

Előzmény: 123János (379)
123János Creative Commons License 2018.11.02 0 0 379

Nagyon szép. Mikor ültetted a fát?

Előzmény: Tibi364 (377)
123János Creative Commons License 2018.11.02 0 0 378

A képről sajnos nem lehet azonosítani. Láthatólag olasz eredetű, de ha név nélkül vetted, akkor el kell fogadni, hogy nem tudod a nevét.

http://www.agricomsrl.it/agricom/prodotti/etichette-fotografiche/frutti/carp0148-kako-o-loto-148/

Előzmény: gardrob3 (376)
Tibi364 Creative Commons License 2018.11.02 0 1 377

Le kellett fényképeznem, olyan színt váltott, még nem termet jiro lesz állitolag.

gardrob3 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 376

Bocsánat, rájöttem hogy kell egybeszerkeszteni.

gardrob3 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 375

gardrob3 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 374

gardrob3 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 373

Szervusztok! Új vagyok ezen a topikon, kérdésem, hogy ez alapján el tudjátok dönteni a nyár végén vásárolt fám fajtáját. Tudok képet is feltenni róla, három gyümölcs van a fán. Köszönettel, Laci

Ali-bá Creative Commons License 2018.11.01 0 0 372

Nagyon szépek! Az a Costata még díszfának is beillik olyan szép a lombja is.

Előzmény: 123János (371)
123János Creative Commons License 2018.11.01 0 0 371

Vaniglia datolyaszilva szüret, 250 darab gyümölcs termett egy 7 éves fán.

Costata szüret egy-két hét múlva, ahogy az időjárás engedi addig tartom a gyümölcsöket a fán.

Ali-bá Creative Commons License 2018.10.29 0 1 370

123 János ! Utólagos engedelmeddel, okulásként az itt járóknak, átmentettem ide a tárolásra vonatkozó értékes hozzászólásodat.

"Általános szabály, mikor első fagy következtében az összes levél leesik a fáról le kell szedni a gyümölcsöket. Ha fagyhatás éri a gyümölcsöket, akkor károsodik és nem eltartható.

Tárolás hűvös kamrában lehetőleg almákkal nem egy légtérben, mert az almából felszabaduló etilén gáz még kis mennyiségben is gyorsítja az érést. Ha ládában tárolod, akkor egy sort szabad ládánként, csészelevelekre  állítva. A gyümölcs egy idő után puhára érik, de mivel nem nyomják egymást a gyümölcsök nem repednek ki, ezért még sokáig eltarthatók puha állapotban is. Ha ilyen kellemes az idő mint most, akkor bizonyos fajták képesek a fán megpuhulni, ha ezt tapasztaljuk, akkor eljött a szüret ideje. Ilyen a Vaniglia, de a Costata nem, mivel kései érésű ez az idő a Costatának nagyon jó kiváló az íze. Ha emlékszel az orosz videóra a Rosseyanka egy része is megpuhulhat a fán."

55judit Creative Commons License 2018.10.29 0 0 369

Készített már vaklai lekvárt vagy hőkezeléssel tartósított ivólét datolyaszilvából?

123János Creative Commons License 2018.10.28 0 0 368

Igen, fagymentes fűtetlen helyiségben teleltetem. Már kiültettem volna a kertbe, de nincsen szabad hely a kertben. Húgom város szélén lévő kertjében tudnám elültetni, de ott a Costata is vissza fagyott, ezért nem lenne értelme elültetni. A Tipo téltűrő képessége gyengébb, mint a Costatáé.

Előzmény: Ali-bá (367)
Ali-bá Creative Commons License 2018.10.28 0 0 367

Ezt télen fagymentes helyen tartod?  Hosszú távon se szándékozod szabad földbe tenni?

Előzmény: 123János (365)
55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 0 366

Nagyon szép.

A  Nikitám 110 centisen jön tavasszal, vissza kell vágni hogy kezdje a koronát nevelni.

Majd meglátom ekkora lesz a gyökere, annak függvényében ültetem. Ha szűk a 20 l-es konténer neki, mégis kiszedem azt a fügét, aminek a helyére kell tenni.

nem baj az ha nem terem majd több 10 kilót, lesz másik fa is, magamra bőven elég lesz. :)

Előzmény: 123János (365)
123János Creative Commons License 2018.10.28 0 0 365

El van konténerben, de jobb lenne találni helyet neki még tavasszal. 160 cm. magas, ami valószínű ez évi növekedés. Ami azt is jelenti, hogy a gyökere már legalább 3 éves tehát szép fejlett. Nehéz lesz egy 20 literes konténerbe gyömöszölni a gyökerét.

A konténernek köszönhetően legalább 1 évvel később kezd el teremni. Ha jövőre kiülteted szépen begyökeresedik és a következő évben már virágot is nyithat. Mint minden fajtának időre van szüksége a nagyobb termésre, de ahogy termőre fordul

évről évre többet terem. Nikita kisebb termetű fát nevel, ezért nem fog annyit teremni, mint a Costata, de 6-7 évesen már komoly mennyiségű termésre képes. 

Képen egy Tipo, mint látható konténeres. Tavasszal 4 virág volt rajta, a virágokból fejlődő gyümölcsöket kinevelte a fa, jó nagyok a gyümölcsök.

Előzmény: 55judit (364)
55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 0 364

Mivel mindenkinek jár még egy esély, kapott a Jiro is:

Az alsó gyűrűszerűség, szerintem az oltás helye lehet. Télen a mostani magasságig szokott földdel feltöltve lenni. Idén betakarom az egészet jócskán.

A tudatlanságom miatt most veszítettem 2-3 évet biztosan. Drága tandíj volt.

Ha a legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudom eztán megvédeni, biztos hogy kiveszem.

A tavasszal érkező Nikitát ami most egy husáng, valószínű konténerbe ültetem 1 évre.Talán nem ártok majd ezzel. Zotya papánál 5 literes konténerben fordult termőre egy Jiro, remélem 1 szezont nálam is kibír egy 20l-esben.

Egy füge bokor helyére menne, de azt is szeretném ha teremne még jövőre, hisz idén még csak 5-6 szemet adott még.

55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 0 363

Már rég nem győzöm, fiam kertészt hív mikor vágni kell.

A másik oldalban nekem is tűztövis van a rigók nagy örömére. Most gyönyörű narancsvörös az egész. Én már csak tavasszal metszegetem, vigyázva hogy a virágcsokrokat meghagyjam.

Előzmény: Ali-bá (362)
Ali-bá Creative Commons License 2018.10.28 0 0 362

Turkesztáni szíl?   Győzöd merszeni? Úgy hallottam túlságosan is nagyon nő. Én épp most kezdtem a tűztövis sövényt nyírni.

Előzmény: 55judit (361)
55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 0 361

Csodasövény a neve, mert rendkívül gyorsan nő. Muszáj volt a szomszéd miatt, hogy valamit fogjon fel az ész nélkül szórt vegyszerekből. Meg hát így nehezebben tudja a szemetet is átdobálni. :)

Előzmény: Ali-bá (345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!