Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Szép termésed lett! ( Ennek a fának a gyümölcsét kóstoltuk, mikor ott voltunk?) Már az én fáim is növekednek. Négy fajta is van, meglátom majd, hogy itt melyik válik be leginkább. Alig várom, hpgy teremjenek!
Nagy igazságod lehet, 2m a földtől, 14000 Ft volt. Kíváncsi leszek mi lesz jövőre, és sajnos a fajtáját sem közölte a Fitoland. Attól félek még, hogy Olasz, és olvastam, az itt nemesített fajták jobban bírják a magyar klímát.Szerintetek mikor vegyem le a termést? Laci
Szervusztok! Új vagyok ezen a topikon, kérdésem, hogy ez alapján el tudjátok dönteni a nyár végén vásárolt fám fajtáját. Tudok képet is feltenni róla, három gyümölcs van a fán. Köszönettel, Laci
123 János ! Utólagos engedelmeddel, okulásként az itt járóknak, átmentettem ide a tárolásra vonatkozó értékes hozzászólásodat.
"Általános szabály, mikor első fagy következtében az összes levél leesik a fáról le kell szedni a gyümölcsöket. Ha fagyhatás éri a gyümölcsöket, akkor károsodik és nem eltartható.
Tárolás hűvös kamrában lehetőleg almákkal nem egy légtérben, mert az almából felszabaduló etilén gáz még kis mennyiségben is gyorsítja az érést. Ha ládában tárolod, akkor egy sort szabad ládánként, csészelevelekre állítva. A gyümölcs egy idő után puhára érik, de mivel nem nyomják egymást a gyümölcsök nem repednek ki, ezért még sokáig eltarthatók puha állapotban is. Ha ilyen kellemes az idő mint most, akkor bizonyos fajták képesek a fán megpuhulni, ha ezt tapasztaljuk, akkor eljött a szüret ideje. Ilyen a Vaniglia, de a Costata nem, mivel kései érésű ez az idő a Costatának nagyon jó kiváló az íze. Ha emlékszel az orosz videóra a Rosseyanka egy része is megpuhulhat a fán."
Igen, fagymentes fűtetlen helyiségben teleltetem. Már kiültettem volna a kertbe, de nincsen szabad hely a kertben. Húgom város szélén lévő kertjében tudnám elültetni, de ott a Costata is vissza fagyott, ezért nem lenne értelme elültetni. A Tipo téltűrő képessége gyengébb, mint a Costatáé.
A Nikitám 110 centisen jön tavasszal, vissza kell vágni hogy kezdje a koronát nevelni.
Majd meglátom ekkora lesz a gyökere, annak függvényében ültetem. Ha szűk a 20 l-es konténer neki, mégis kiszedem azt a fügét, aminek a helyére kell tenni.
nem baj az ha nem terem majd több 10 kilót, lesz másik fa is, magamra bőven elég lesz. :)
El van konténerben, de jobb lenne találni helyet neki még tavasszal. 160 cm. magas, ami valószínű ez évi növekedés. Ami azt is jelenti, hogy a gyökere már legalább 3 éves tehát szép fejlett. Nehéz lesz egy 20 literes konténerbe gyömöszölni a gyökerét.
A konténernek köszönhetően legalább 1 évvel később kezd el teremni. Ha jövőre kiülteted szépen begyökeresedik és a következő évben már virágot is nyithat. Mint minden fajtának időre van szüksége a nagyobb termésre, de ahogy termőre fordul
évről évre többet terem. Nikita kisebb termetű fát nevel, ezért nem fog annyit teremni, mint a Costata, de 6-7 évesen már komoly mennyiségű termésre képes.
Képen egy Tipo, mint látható konténeres. Tavasszal 4 virág volt rajta, a virágokból fejlődő gyümölcsöket kinevelte a fa, jó nagyok a gyümölcsök.
Mivel mindenkinek jár még egy esély, kapott a Jiro is:
Az alsó gyűrűszerűség, szerintem az oltás helye lehet. Télen a mostani magasságig szokott földdel feltöltve lenni. Idén betakarom az egészet jócskán.
A tudatlanságom miatt most veszítettem 2-3 évet biztosan. Drága tandíj volt.
Ha a legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudom eztán megvédeni, biztos hogy kiveszem.
A tavasszal érkező Nikitát ami most egy husáng, valószínű konténerbe ültetem 1 évre.Talán nem ártok majd ezzel. Zotya papánál 5 literes konténerben fordult termőre egy Jiro, remélem 1 szezont nálam is kibír egy 20l-esben.
Egy füge bokor helyére menne, de azt is szeretném ha teremne még jövőre, hisz idén még csak 5-6 szemet adott még.
Már rég nem győzöm, fiam kertészt hív mikor vágni kell.
A másik oldalban nekem is tűztövis van a rigók nagy örömére. Most gyönyörű narancsvörös az egész. Én már csak tavasszal metszegetem, vigyázva hogy a virágcsokrokat meghagyjam.
Csodasövény a neve, mert rendkívül gyorsan nő. Muszáj volt a szomszéd miatt, hogy valamit fogjon fel az ész nélkül szórt vegyszerekből. Meg hát így nehezebben tudja a szemetet is átdobálni. :)