Arra felé,hogy mérik em3-ét, vagy amibe elszámoltatok ?:) Lassan Én is rákérdezek mennyi az annyi per pillanat,de csak akkor veszek ha tényleg jó áron lesz, mivel a szezon végén is maradnia kellene 1,5 évre való faanyagom.
1-et értünk,a fröccsözés is meló végére kell maradjon !:) Nem is a fa kifordulását érzem a legveszélyesebb gondnak ,hanem a ruházat(kesztyű,overáll,stb) véletlenszerű találkozását a kúppal ,ami egyből teszi a dolgát és felcsévél maga felé húzva.
Ág fát (5-14cm) tudnék 6 e / erdei m3 - rel olcsóban a normál méterfánál. Nekem nem tűnik rossz választásnak, mivel csak fel kellene fűrészelni és kész. Vagy estleg lassaban szárad ki?
Milyen ellen érvek vannak estleg, amiért meg kellene gondolni.
Volt már hogy a vékonyabb nem egyenes hanem majdnem kifli görbélyünél meg ha még ráadásul rövid is hamar át ugorhat az ütközön amilyen erövel a kardáhajtás oda vágja a kisdarabot.t nagyon -nagyon ritkán de láttam olyat is hogy futottak a trakit leállitani kb 30métert kerülve a traktort. Persze ilyen egyenes mint a videon ezek "gyerekjáték" vagyis gyorsan megy . Meg a 65-70cm átméröjüek . Ugye ilyenkor elöre bevágni motorfürésszel hosszába ha nagyon nagy az átmérő és egy kicsit nagyobb gázt a trakinak . Meg sok kéz odafigyeve és megy munka.
Köszi! :) Én csak ősszel/tavasszal használnám. nyáron dolgozom... a hűtés nem lenne gond. amúgy is kb 10 fokban szeretek kint dolgozni. Felette már nekem is melegem van. :)
én is gondolkodtam kúposon hasítón, de túl veszélyesnek tartom. Egy ismerősöm épp ma írta mailban hogy traktorral szokták hasítani. Van hogy rákap a rönkre, és felkapja, elkezd forogni a rönk a hasítón. :D Vicces látvány lehet, de nem épp kellemes ha pl ott a lábad, és a forgó rönk épp odacsípi. Nem hiszem hogy olyankor gond lenne a széklet minta adás. :)
Mondjuk bármivel is van a rönk hasítva oda kell figyelni...
Tesómnak 10 T güde van, 380-as, azzal hasogattam pár napot célnak megfelelt, csak kissé lassúnak tartottam a munkahenger visszatérését. Ezek 220V-osak legalábbis a 8 T is szerintem elviszik, csak kérdés mennyire lassúak.
A napokban akadtam rá erre a topikra. Eddig csak a hidraulikus rönkhasítót ismertem a boltból. De az itt látott kúpos rönkhasító nagyon tetszik. Praktikus, egyszerű. Napok óta videókat nézegetek. Kugli hasogatáshoz tervezek összerakni egyet. Arra gondoltam, hogy ha találok megfelelő motort, akkor közvetlenül arra tenném. De valahol azt olvastam, hogy az nem tesz jót a motornak, vagyis a csapágynak. Pedig sok ilyen video van fenn. Tudna valaki ebben mondani valami hasznosat?. Illetve valószínűleg gyári kúpot kell, hogy vegyek. Ebben is segítséget kérnék. A magyar gyártók kúpjai közül melyiket javasolnátok? Vagy esetleg van valahol egy tuti kúpról műszaki rajz? Esztergályos meg van a közelben. Ja, sajna csak 220 V-om van.