Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Délebbre Galgagyörk szintén Farbályon -két fa- fenn a magasban legalább 2, 5 m vannak virágok, ha a következő fagy nem viszi el, akkor lesz idén is kóstoló... mult éven is volt fenn, majd "potty". Érdekes az egyik D-K- fal mellett -de később kb. 10-től (a nap szerinti nem az átállitott) árnyékban van jobban megfagyott, mint a tőle távolabb ( a háztető másként áll)azon több virágot látok. Előbbinél a hideg szél "ráfordul" a szélre merőleges a nyeregtető az utóbbinál a széllel (É-i szokásos) párhuzamos a tető (L alakú ház s tető... Más fajtákon ahol nem volt semmi "ház védelem" ott mind lefagyott. Azok is hasonlóan magas fák (szőlő lesz őszre tövükben, hogy legalább valami legyen ehető)... az elsőként irottra már van szőlő futtatva és terem is több éve.
Én a Farbaly-on láttam még a tetején tegnap (ugye az április 10) 3-4 virágot. -5,5 majd -6,3C után. Patak község mellett van a telek Nógrádban. 2,5m magas a fa.
Kajsziból: Tsunami, Mediabel, Orangen rubis,Rubista,Lady cot,Faralya, Goldrich, Flavorcot,.....őszi csak egy règi fajta valami vèrbelü de nagy ès finom,bírta a hideget is.....Hol láttad a szilváim🤔
Minden lehet. Az időjárás is. A tél érdeklődés hiányában elmaradt. Az éjszakából is több volt a fagymentes mint a fagyos. Pl. utolsó 30 nap hozzávetőlegesen:
Nálam egy furcsa szerzet. Már januárban kezd levelet hozni, de virágozni csak a Bergeronnal együtt kezd és átnyúlik a Ceglédi arany virágzásába meg egy kicsit azon túl. Termésben viszont nem erőltette még meg magát. Viszont nálam alapból melegebb van.
Ezt teljes mértékben cáfolni tudom orangared tekintetében már bánom hogy nem nagyobb arányban ültettem én is féltem a leírások alapján nem kellet volna ez alapján döntenem .
Na már most ezek meg kapták a legalább háromszor a fagyos napokat 12-én a -7 fokot és ez egy azon a napon készült délutáni kép és úgy sem hiszitek el többször kellet ritkítani.
Ez azért elég hihetettlen, a Ceglédi bíbort az egyik legrosszabb fagytűrő kajszinak tartják nyilván (pl. itt is: https://csodakertesz.hu/kajszi-fajtak-fagyturese), kajszinál virágzásban már a -2 környéki fagy jelentős terméskieséssel jár, sziromhullás után meg a -1 fok (azaz itt érzékenyebb), -4 fok alatt meg csak az aktív védekezés vagy a csoda segít.
Persze, ha olyan helyen van, hogy április elejéig nem képes kivirágozni lehet az is segít, de ma már annyira enyhe telek vannak, hogy ilyen helyet nehéz találni.
Bocs, ha beleszólok.... a kajszi nagyon is birja a tél fagyokat. Csak a tavasziakkal van nagy gond, mert az első tavaszi napsütés kicsalogatja, s az első tavaszi fagy elviszi, vagy a következő, de mostanában folyamatosan van fagy. É-lejtőn lehet később fog virágozni--láttam rá példát korábban- bár a több napos meleg---volt idén is-- ott is kicsalogathatja.