>A negyedikre rájöttem valahogy - Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka
Hmm... Ezt olvastam én is gyerekkoromban, a nyolcvanas években. De sem a címre, sem a szerzőre nem emlékeztem. Fel is merült bennem, hogy összeszedem az emlékeimet, és beírom ide, amire emlékszem, hátha valaki tudja a címet. De abban a pillanatban, ahogy megláttam itt a címet a hozzászólásodban, egyből tudtam, hogy ez az.
Azt hiszem orosz volt a szerzője ennek a szibériai kutatási expedíciós történetnek. Hőseink, kutyástul eltévednek, majd sátrat vernek. Mint később kiderült, vagy ők mentek össze, vagy a környezetükben minden élőlény méretének többszörösére nőtt. Elég az hozzá, hogy egy csapat lónagyságú hangyával kellett viaskodniuk a hazafelé tartó úton. A kutyát cipelni kellett, mert ideiglenesen lebénult a hangyaméreg miatt.
Szerző? Cím?
A másik lehet, hogy magyar író volt. Egy űrhajó ismeretlen bolygón landol elég szerencsétlenül, és csak hősünk éli túl az esetet, vagy egyedül utazott. Mindenhová mászkál a túlélés miatt, mielőtt rábukkan egy bennszülöttre, aki kb. kőkorszaki szinten éldegél. Nehezen a roncshoz visszajut és valahogy képes kommunikálni az otthonnal, és hazatér. Ha jól emlékszem, ez vagy folytatása volt egy előbbi kötetnek, de lehet, hogy ezt követte a második (sőt esetleg volt egy harmadik is??), mindenesetre másra nem emlékszem.
Szerző? Cím?
A harmadik meg mintha kelet-német író lenne. Ez egy korabeli sci-fi sorozat része volt, emlékszem harántos sávozású volt a borítója, két kötetes műről van szó.
Valami különleges üzemanyagot találnak fel, amelyikkel kiváltható az egyre ritkább olajkészlet. Egy kísérleti autó is főszerepben van: valami lendkerékszerű hajtóművével álomgyorsasággal tud közlekedni. Ennek feltalálója valami halálos betegséget szed össze és végül az új üzemanyagból kisajtolt nedv, mint kisérleti gyógyszer, felgyógyítja. Mindenki örül és megházasodik...
Szerző? Cím?
A negyedikre rájöttem valahogy - Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka
Az én apám is gyűjtötte a Galaktikákat, én is rengeteg könyvet elolvastam - könyvtárból is -, őrült pech, hogy a legendás memóriám pont a regényszüzséket törli konzekvensen. :) De azért próbáld meg, hátha!
Apám nagy rajongója volt a fantasztikus irodalomnak, '57-től '71-ig gyakorlatilag minden itthon megjelent könyvet megvett ebből a műfajból, később már válogatott, de így is elég impozáns könyvtárat gyűjtött össze. Én tizenéves koromban módszeresen végigolvastam őket, aztán elmúlt ez a korszak is. Legfeljebb a Sztrugackij-rajongás maradt meg belőle.
Az idegyűlő társaság "tapasztaltabb" tagjaihoz címezném ezt a nagyon is OFF témát...
Úgy az 50-es évek végén, 60-asok elején nagy divattá vált a tud-fantasztikus történetek publikálása. Habzsoltam is őket... de sajnos a könyveknek mára nyomuk veszett. A cselekményekből is csak morzsák maradtak meg az emlékezetemben, ami talán elég is lenne ahhoz, hogy egy hozzám korban is hasonló sci-fi rajongó rávágja a mű címét és szerzőjét.
Egyenlőre legyen elég ennyi, további részletekkel majd csak egy vagy több "sorstárs" jelentkezése után szolgálnék...
A sgraffittó az építés idejéből származhat. A fp198830 '80 körül készülhetett, a kép bal szélén látszik a '47-es javítás nyoma. A belövések szerintem még ostromkori sérülések, '56-ban nem gondolnám hogy ekkora lövöldözés lett volna itt. A történet egyébként sokmindenre választ ad. Az épületben hat lakószint van, a VI. emeleten mosókonyha és cselédlakások voltak. A lift eredetileg a pincétől a VI. emeletig járt, vélhetőleg ezt is a '47-es átépítésnél módosították, mert később csak fszt-V. emelet között közlekedett. Az első két emeleten az utcai lakások felosztásának - számomra - félévszázados rejtélye most megoldódott.
A homlokzati vakolat viszont holtbiztos, hogy nem zöld volt.
Az 5 emeletes ház 1941-ben épült, építtető Mándi Márt(h)on József építőmester. Tervező: Cserba Dezső és Bandl Ferenc okl ép. mérnökök tervező irodája.
Homlokzat: utca felé világoszöld nemes vakolat.
Terven sgraffitó, díszítés nem szerepel.
1947. Életveszély elhárítás: Légnyomás következtében sérült, bedőlt rész helyreállítása. Aladár u.-i oldalon kaputól jobbra - pincefalat, kapupillér megerősítés. (Quittner J. Jenő) Ugyanakkor a helyreállításról (sarokrész sérült) 1949-es terv - belső válaszfalak fsz., I-II. emelet. - 1-1 saroklakás
1954 Körzeti orvosi rendelő kialakítás, Csap u. oldal
1958 körzeti orvosi rendelő bővítése
Továbbra is erős a gyanúm, hogy a 1947-es helyreállításkor készülhetett az alkotás, amikor a vélhetőleg sérült/megsemmisült vakolatot visszapótolták.
Amennyiben 1968, akkor nem helyes a képalá. Ekkor még Illés-zenekar volt.
"Az Illés-együttes az 1960-as és 1970-esévek legnépszerűbb magyar beatzenekara. Érdekesség, hogy a nevükben is szerepel az „együttes” szó, nem pusztán csak „Illés” önmagában: elnevezésüket 1971-ben változtatták meg Illés-zenekarról Illés-együttesre. (A kötőjeles írásmódot az teszi lehetővé, hogy az alapítóról kapta a nevét.)" wiki
Nagy élvezettel követem az összes "fortepanos" dolgot itt is és a "saját helyén" is.
Kérdésem, hogy a rendszeresen linkelt Arcanum-hivatkozásokhoz hozzá lehetne-e férni máshogy is (pl. a képekhez hasonlóan "bemásolva", stb.), mert így ezek gyakorlatilag csak előfizetőknek érhetők el (persze "legális" módon)?
Azért jó lenne ezeket "egyszerű földi halandóként" is elolvasni....