Szia!
A két tojöja nálam kötött ki.A gyönyörűséges kakasnak is talált gazdát továbbtartásra ha jól emlékszem.Volt még 4-5 növendék pulykesz,nem tudom azokkal mi lett.
Üdv.! Idei Cayuga és Smaragd réce kiskacsákat keresek megvételre,illetve előjegyeznék az idei szaporulatból.Ajánlatokat a retep2@freemail.hu e mail címre kérnék.
sziasztok... nekem a libak es a kacsak elvalaszthatatlan cimbik otthon.. kb 2 hete mind a ketto tojni kezdett a libak is 2 tojo meg a kacsak is..a kacsak egy feszekbe tojanak a libaim kulon..de mindannyian egy disznoolat szurtak ki maguknak ott csinaltak 3 feszket es gyujtogetnek...de meg nem ultek el
mikor fognak elulni?
nem mennek igy tonkre a tojasok ha csak tojnak de kolteni nem akarnak...vagy azert nem maradnak a tojason mert a tobbiek lecsaljak oket?
szia,amit zsolt a leveli irt az tökéletes, csak kiegésziteném hogyha mégse mészhiány az ok és nem használ az ö ajanlata akkor elöfordulhat az is hogy felfáztak a tojóid,a ludaknal gyakori a tojócsö repedés petefészek gyulladás is ,amitöl szintén lágyhéjut tojhatnak. Arra is figyelni kell ne uszkaljanak sokat jeges vizben ilyenkor mert ha nem elég zsirosak könnyen átfázik az altestük.
Teljesen egyetértek. Nekem is tapasztalatom ha két kotló van egy fészken abból utód nem lesz max 1-2. Azon meg összevesznek. Már a lekotlaskor el kellett volna különiteni öket vagy legalább a fészket 2 osztani hogy ne legyen gond
Valamelyiket mindenképp távolítsd el onnan. Ha így hagyod, valószínűleg se libád, se kacsád nem lesz. A költés során folyton el fogják lopkodni egymás alól a tojást, így szépen mind tönkre megy majd, mert hol kihűlnek, hol melegek lesznek stb. Nem is egyszerre kel a liba és a néma, a libák hamarabb kelnek, ha egyáltalán majd kelnek, ez majd megzavarhatja a némát stb. Az ilyen közös fészkelésekből nem sok jó szokott kisülni.
Én így hagynám őket (persze csak ha a tojások kibírják) már csak azért is mert érdekes esettanulmány lenne belőle.Kikeléskor hogy döntik el kié melyik?.. stb :) Bár még az is lehet hogy tojáspattogzáskor a liba elkergeti majd a némát.
Konkrét tapasztalatom sajnos nincs ilyen esetekre,nekem a némáim itthon vannak a libáim meg a telken szóval kizárt a találkozás.
Nekem a némáknál meg az egyik kopasznyakúmnál volt ilyen.Valószínű kevés volt neki a mész és a héját a tojásnak nem tudta 'összerakni'.Én daráltam nekik tojáshéjat meg adtam nekik mészgrittet azóta megszünt ez a dolog.
Jó estét! Olyan kérdésem lenne, hogy délután a libák kint voltak az udvaron és találtam egy lágy héjú tojást az udvaron 1 óra múlva bezártam őket és majd egy kis idő múlva megint találtam egy lágy héjú tojást széttörve. Ez mért lehetett??
hát segítséget kérnék elült a néma tojóm, csak az a történet, hogy a liba is oda tojt így ő is ül a tojásokon vagyis felváltva, este meg együtt ülnek a fészken. Most mi csináljak kivegyem azt a pár liba tojást alóla vagy zárjam el a libákat külön helyre. vagy a kacsát zárjam el. A liba nem nyomja agyon a néma kacsa tojásokat?
Békén hagyom.Rengeteg fehér pihe van a fészekbe valszeg tényleg komolyan gondolja :)A másik kettő is gyülytöget nem lopok már több tojást tőlük hátha elül mégegy.Ügyesebbek úgy is mint én meg a gép..Legalábbis gondolom
ha senkinek sem kellenek akkor holnap sajnos vágva lesznek!!! ár alkuképes! csere érdekel!!!! este 9ig hívható 06 20 20 1 50 30 vagy reggel 8ig sms. nem tudok képet rakni, de párral lejjebb van.
Okés köszi!Meg most néztem nem akartam közel menni 'örülök hogy épp rajta ült' van egy tojás ami tök mellette van.Hagyjam vagy vegyem ki.Vagy lesz ami lesz mostmár ne zargassam?
Sziasztok!
Elült az egyik némám.Viszont sokszor leszáll kajálni aztán visszamegy naponta akár 3x is.Ez teljesen normális kacsáéknál így szokás?Vagy gyengusz még a kotlási hajlama?A japijaim 3-4 napig is ültek egyhelyben mozdulatlanul ha ahhoz viszonyítok elég fura ez nekem.Amúgy szemesek a tojások.Ilyen immel-ámmal kotlás mellett számíthatok kiskacsákra vagy menekítsem be a tojglikat a gépbe?Azt nem nagyon akarnám mert dugig van..Köszi
2db ivarérett Bütykös liba gúnár eladó! 2013 júliusi kelésűek! Jól fejlett egészséges tenyész állatok! Házőrzésre is kiválóan alkalmasak! Akár együtt is tarthatók, mert jól össze vannak szokva! 7000/db
Én 37, 8 fokon keltetek, ugyan így a csibéket is, a lúdnál csak a páratartalom magasabb,egyébként nem variálok vele,naponta 2x forgatom és a fias tojások, tehát amit lámpázásnál bent hagyok azok általában 1-2 kivétellel kikelnek. Keltettem együtt tyúk, kacsa és libatojást is. Nem volt probléma ,kivéve az első keltetésemet ahol a tyúktojások a magas páratartalmat megsínylették,ma már tudok rá vigyázni hogy mind a két vagy három fajtának megfeleljen. De lehetőség szerint külön keltetem őket.
A liba: * Hőmérséklet: ~ 1.-8. napon 37,8 Celsius fok ~ 9.-23. napon 37,5 Celsius fok ~ 24.-25. napon 37 Celsius fok ~ 26.- a kelés befejezéséig 37,8 Celsius fok * Páratartalom: ~ 1.-2. napon 70% ~ 3.-27. napon 55% ~ 28.- a kelés befejezéséig 75% * Szellőztetés: ~ 1.-7. napon kismértékű ~ 8.-14. napon mérsékelt ~ 15.-21. napon közepes ~ 22.- a kelés befejezéséig erőteljes * Forgatás: ~ 1.-28. napon kétóránként ~ A 3.-8. napig napi egyszer kézi forgatás is (teljes átfordítás) ~ A 9-19. napig napi kétszer kézi forgatás is Hűtés az 1.-22. napig napi kétszer, ezután egészen a pattogzásig háromszor. Addig kell hűteni, amíg a tojás hegyes végén a tapintó hőmérő 29 fokot nem mutat. Házilagosan addig hűtünk, amíg a szemhéjunkhoz érintett tojást már nem érezzük melegnek.
Az előkészítő tálcákra fektetve kell helyezni a tojásokat. Rendkívül fontos a forgatás, mert az allantoisznak nagy fehérjetömeget kell körülzárnia. Ezt úgy oldják meg, hogy a 2x45°-os forgatáson túl a keltetés 11. napjáig naponta egyszer 180 fokosan elfordítják a tojást. A keltetés 11-20. napja között naponta kétszer kell elvégezni a kézi forgatást. Ezt követően kézi forgatás már nem szükséges. Speciális tálca használatával nincs szükség kézi forgatóra.
A tojások hűtésénél periodikusan drasztikus hűtést is alkalmaznak. Ennek elmulasztása 20 %-kal is ronthatja a kelést.
A hűtésnek addig kell tartania, amíg a tojás hegyes végén mért hőfoka 29 °C nem lesz. Ez 20 °C-os teremhőmérsékleten annyi percnek felel meg, ahány napos a tojás.
Az önhő fokozásával a keltetés 15. napjától naponta kétszer indokolt hűteni, mindig a gépen kívül az állványok kiszedésével.
A hűtés folyamán elvesztett víz pótlására a tojásokat 40 °C-os vízzel permetezik. A permetezést (párásítást) a keltetés 22. napjáig ködszerűen, a 23. naptól a pattogzásig lemosószerűen kell elvégezni.
A bújtatás a 27. napon történik. Sajátos hűtésigénye, hőtermelése miatt a lúdtojás csakis szakaszos üzemmódban keltethető.
Szia!
Én azt gondolom hogy mindegy mit keltetsz nem hinném hogy állítgatni kéne a hőfokot.Az a 38 körüli szerintem teljesen jó.Viszont a pára nahgyon fontos visziszárnyasok lévén kell a k.b 80%
Szerintem nagyüzemi szinten állítgatják max,ahol 10% is már nagy veszteség.Nálunk ha 10 ből 9 kikel azért még azt túléljük :-) .Ismerőseim nem állítgathák és én sem bár lehet hogy nem tudok valamit...