Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2019.07.30 0 0 44158

Látod kaptam egy mínuszt is érte, valakinek nem tetszik. Nekem sem. :) Majd kibányászom ha kiszedtem a batátát. Egyébként képzeld, bokorszerűen nőtt ki. Négy szálon jött ki. :)

Előzmény: diospyros (44157)
diospyros Creative Commons License 2019.07.29 0 0 44157

tényleg!

életképes mancs-mancs!

Előzmény: 55judit (44156)
55judit Creative Commons License 2019.07.27 -1 0 44156

Diospyros!

Szerinted mi kandikál ki a batáta levelei közül?

Hát a paw banán. :)

Innen ástad ki a Sunflowert. Bent maradt gyökérről kihajtott. Úgy tűnik árnyékolás nélkül  jól viseli a kánikulában tűző napot is. Ez nem az oltvány mint amit elvittél, hanem az alany. Ki tudja miféle. Akkor derülhetne ki, ha lenne hova elültetnem innen, mert a pici veteményesben nem maradhat.

diospyros Creative Commons License 2019.07.24 0 0 44155

Ha "lében" van a fa (megindul a korai melegedés miatt),

ebben az állapotban -13 fok is végzetes lehet... Így a káki fagytűrése relatív.

Azaz nyugalmi állapotban (pl. január) akár -20 fokot is elvisel. De a hőingadozást nem viseli el.

(Érdekes, nekem a Jiro-im jobban viselték a 2018.03.01-et.)

Előzmény: diospyros (44154)
diospyros Creative Commons License 2019.07.24 0 1 44154

Igen, nem csak a nap repeszt, vagy talán nem főleg az.

A tél végi hőingadozás. Február 20 után +15 fok, majd március 1-én -18 fok a biztos halál.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44151)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.24 0 0 44153

Az a baj, h be sem érik a vessző, ezért az oltásaim se sikerülnek róla és nyilván amiatt is reped szét a törzse. Idén már megpróbálom azt, hogy elszedem a leveleit igy késztetve a nyugalmi állapotra, remélem beválik. Aztán ráoltom egy virginianara és jóvan. :) Vagy egy magastörzses lótuszra. Eddig nekem is jó tapasztalataim vannak a magastörzsel, kiváncsian várom, hogy hosszú távon h válik majd be, mondjuk egy -20as tél után. 

123János Creative Commons License 2019.07.23 0 0 44152

Igazán sajnálom, hogy ennyire gyenge fagytűrést mutat a Jiro. Ha van időd és türelmed érdemes lenne megpróbálni lótusszilva magastörzse oltani belőle. Lótusszilva törzse nem reped szét, ha sikerül felnevelni és legalább 2 méter magasságra oltani a nemest, akkor védett helyen sikeres lehet. Tudok róla, hogy Diospyros Japonica alanyon magasra oltott Jiro nagyon szépen terem , de nem könnyű hozzájutni a magokhoz. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44151)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.22 0 0 44151

Magam ellen beszélek, de sajnos nem csak a téli nap repeszti a törzset. Az én Nikitámon pont az északi oldalon van felválva a kéreg.... 
Mindenesetre az tény, hogy a Nikita sokkal jobban megvan D. Lotuson mint az ázsiai fajták... Pl nekem a Jiro lótuszon már 4. éve folyton szétreped, pedig ebből 2 évben is csak -13 fok volt....ráadásul takartam a törzsét minden évben! 

Előzmény: 123János (44150)
123János Creative Commons License 2019.07.22 0 0 44150

A helyi adottságokat kell figyelembe venni, mert ha a füge elég jól vagy kisebb fagykárral átvészeli a telet, akkor a Nikitával sem lehet gond még akkor sem, ha D. Lotus az alany. Lótusznak vannak előnyei is, mert a ráoltott nemes gyorsabban fejlődik, nagyobb a gyümölcs, hamarabb termőre fordul. Fiatal csemete kéregrepedés könnyen megelőzhető, ha kukorica kévékkel veszed körbe a fa törzsét. Én így védtem meg a fiatal csemetémet. Idősebb korában, ha már  vastagabb a fa törzse elég lemeszelni a fa törzsét mésszel. A féhérre meszelt fa törzséről visszaverődik a hő és a hirtelen lehülés nem okoz kéregrepedést. Ezt a módszert Ukrajnában is sikerrel alkalmazzák. Szóval jó tapasztalataim vannak a lótusszilva alannyal, nem sokat gondolkodnék rajta, mert csak kicsit kell több figyelem, de az is csak az első néhány évben. 

Előzmény: 55judit (44149)
55judit Creative Commons License 2019.07.22 0 0 44149

Szia!

Köszönöm a becsületes tájékoztatást. Neki is olyan jó fagytűrésű kellene mint az enyém, a virginiana alanyon. Hogy megvárja-e hogy olyat küldjél jövőre, vagy azt hogy teremjen neki nem tudom, mert már 84 éves, és örülne ha máris teremne neki. :) Még kertészkedik, és kis fóliája is van. Hát ilyen az élet.

Köszönöm a kedvességedet!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44148)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.22 0 0 44148

Örülök, h nem csak neked okoz örömöt a kis fád! :) Viszont sajnos idén nem tudok segíteni, legalábbis virginianara oltott Nikitám nincs. Lótuszra tudtam csak idén oltani, az viszont nem olyan biztos fagytűrés szempontjából! Nekem is van rajta több Nikitám is, vegyesek az érzelmeim. Nem fagyott még ki egyik sem, de törzsrepedés előfordult, igaz túlélték. Viszont, ami a lótusz mellett szól, hogy elméletileg nagyobbak a rá oltott nemes gyümölcsei. Saját tapasztalatom még nincs sajnos, hogy ezt biztosan tudjam állítani, jövőre fog csak termőre fordulni az első Nikitám amit már virgire oltottam. Rád, rátok bízom a döntést! Természetesen lótusz alanyon olcsóbban is tudom adni, ha bevállaljátok! :) (Egyébként tudtommal nem is nagyon lehet kapni az országban virginiana-ra oltott Nikitát, talán Láng Attilának van. A szlovákoknál meg 12 000 ft egy 60 centis oltvány, szóval ha mindenképpen ragaszkodtok a virginiana alanyhoz, akkor várjátok meg a jövő évet inkább!)

Előzmény: 55judit (44147)
55judit Creative Commons License 2019.07.16 0 0 44147

Sajnálom hogy nehezen alakul ki a fügéd, de hátha most már elkezd teremni. Az enyémen szerintem nem érnek be a termések idén. Ha ősszel úgy ítélem meg hogy szobában beérne még, akkor behozom. Ha nincs remény, akkor kamrában fog telelni.

Most azzal a kéréssel fordulok hozzád, hogy adjál ősszel még egy olyan kis Nikitát mint  tavasszal. Egy nagyon kedves utcabeli nénikének kellene, aki akkor vett Jirot mikor én, és ki is fagyott neki, mint az enyém. Annyira sajnálom hogy évek óta vágyakozik egy datolyaszilva fára, és már idős, olyan jó lenne ha lenne egy termő fája amíg él. Fellelkesedett mikor látta az enyémet, és mondtam neki hogy ez nem fog kifagyni. Tudnál küldeni még egyet?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44146)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.16 0 0 44146

Igen! Én is úgy gondolom, hogy nem véletlenül kaptam két valóban oltott csemetét! Nyilván nem én voltam az egyetlen aki jelezte a problémát. Mindenesetre legalább nem kellett sokat vitatkozni velük, hogy küldjék, ez értékelendő azért.

Judit!

Nagyon örülök! Nálam is most indult meg a Nikita másodjára, elég erőteljesen, ennek örülök, ugyanis ez jelzi h jól begyökeresedett mindkettőnk fája! Remélem mindenki másé is, aki tőlem vett fát! :) Jövőre már biztos, hogy szép korona fog kialakulni egy kis ritkitó metszés után. (Leginkább a V alakú elágazásokat kell megszüntetni)

A Sultanon sajnos csak másodtermésem van, szerintem későn húztam be a pincébe és lefagyott az első....bár őszintén megmondom, hogy előtte sem volt elkényeztetve! Plusz tavaly előtti ősszel ástam ki, mert meguntam, hogy folyton tövig fagynak a fügéim... :) Azóta persze mindkét tél -13 legalacsonyabb hőmérséklettel zárt. :))))) Jövőre már biztos lesz rajta első is neked, én azt is csodálom, hogy akkorát nőt mint a múltkori képen! :) Gondolom azóta se lett kisebb! :D Türelem!

Előzmény: 123János (44144)
55judit Creative Commons License 2019.07.15 0 0 44145

Dmitrij, hogy néz ki a fügéd? Első termés van rajta? érik már? Vagy csak másodtermése lesz? Az enyémen vannak pici füge kezdemények.

A Nikitám újra indult, fejlődik szépen. Köszönöm mindkettőt!

123János Creative Commons License 2019.07.15 0 0 44144

Fontos szempont volt az öntermékenység, de avval elismerték mondjuk úgy hibát, hogy téged a reklamáció következményeként hajlandók voltak kártalanítani. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44143)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.15 0 0 44143

Valóban a prima hamarabb virágzik, viszont szerencsére a paw virágzása elhúzódó, ezért többször is tudtam porozni vele, nagyon nagy eséllyel ennek köszönhető az értékelhető mennyiségű termés. Viszont biztos sokkal jobb ha több fajtával is porzod! Kitartás! Ha nem is csúcsminőségű termésed lesz, de biztos lesz rajta most már! Azért persze szomorú, hogy valószinűleg te is azért vetted ezt a fajtát, mert "önporzó". Lehet az, csak ezek nem Sunflower fák....ez van! 

Előzmény: 123János (44141)
diospyros Creative Commons License 2019.07.14 0 0 44142

igen

Előzmény: dg46 (44137)
123János Creative Commons License 2019.07.14 0 0 44141

Ez a mennyiség már nem csak kóstolóra elég, örülök, hogy megosztottad tapasztalataidat.

Csak sikerült megfejteni a Sunflower, ami nem is Sunflower terméketlenségének okát.

Elég sokat panaszkodtam, hogy a nem Sunflower fám nem vagy alig növekszik, de ebben az évben szépen beindult 25-40 centimétert nőttek az ágak. Már nagyjából vége a növekedésnek, de szép egészséges az egész fa. A tavaszi sok csapadék és a rendszeres öntözés megtette jótékony hatását. Most, hogy bizonyossá vált, hogy idegen termékenyülő fajta jövőre porozgatni fogom más fajták virágporával. 60 és 75 centiméteres Prima oltványokon lesz néhány virág. Sunflower csúcshajtását lecseréltem Prima 1216-ra, ami jövőre virágzik. Továbbá hozhatok másik kertben virágzó magonc virágporát is megporzáshoz. Probléma csak annyi, hogy a két paw fa virágzásának kezdete között legalább 10 nap az eltérés.

Elgondolkodtam azon is, hogy érdemes lenne több fajtát ráoltani erre az önmeddő fára. Mint ötlet jó, majd szerzek oltóágakat. Megfigyeltem, hogy most szép nagyok a virágrügyek, máskor sokkal kisebbek voltak. Bizakodó vagyok a jövőt illetően, nagyon bízom benne, hogy jövőre már saját termést szüretelhetek. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44140)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.14 0 0 44140

Egy jó 15 méterre van tőlük, szóval nem éppen közel. Viszont oltottam az egyik "nem sunflower" fára több fajtát, az idén már az egyik virágzott is, több is lett azon a fán, bár lehet véletlen. 
Valóban impozáns a Prima látványa, kár, hogy pont nem az van a járda mellett. :) Ráadásul fentebb van a dombosabb részen, kevesebb vizet kap és mégis többszöröse a mérete mint a magoncé. A nagyobbik magoncon volt már ugye 2(kettő!) termés, akkor olyan 100! gramm körüliek voltak a termések. Bár izre finomak voltak. Na a prima már most majdnem annyi(szemre :D) és még van 1,5 hónapja.....! 

Jövőre leszek kiváncsi, mert nagy eséllyel bő virágzása lesz a nagyobbik fa mellett álló vegyes pawnak. Van rajta wells, luigi, itacha, mango fajta. Ha tényleg lesz sok virág, kipróbálom mi történik ha nem porzom csak azt ami messzebb van tőle. 

Mindenesetre elégedett vagyok, véget ért a pawtalanságom, össz-vissz a 3 fán kb 110-120 gyümölcs lesz, ha nem lesz jég-szél kár és nem is dobálnak le belőle. Ebből 45 termés a primán. :)))) Van amelyik annyira alacsonyan kötött, hogy leérnek a termések a borostyánra ami alatta van. :)

Előzmény: 123János (44139)
123János Creative Commons License 2019.07.14 0 0 44139

Prima szemet gyönyörködtető, láthatólag nagyon bőtermő. Nem Sunflower ehhez képest alig van rajta itt-ott, ha nem ecsetelgeted, akkor semmi nem lenne rajta. Mennyire messze vannak a fák egymástól? Érdekes, hogy ennyire nem működik a természetes a rovarok vagy hangyák által az idegen virágporral való megporzás.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44138)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.14 0 0 44138

Prima1216 vs "Nem sunflower" magoncok.... kommentár nélkül:

Prima1216:

"Nem sunflower" magoncok:

dg46 Creative Commons License 2019.07.11 0 0 44137

Kérdezném, hogy az oltáshoz használt nemes csapok hűtőben eltároltak voltak?

Előzmény: diospyros (44115)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2019.07.09 0 0 44136

Most így néz ki a kaki fa.

Talán elhamarkodtam és mégis lesz annyi termés mint tavaly, ha valami okból le nem esnek a gyümölcsök.

Gyula65 Creative Commons License 2019.07.08 0 0 44135

Amit a képen látsz az a korai őszibarack, amíg ezt az egyet ették, addig a többit leszedtük.

Jelenleg az "Árpával érő"-t lakmározzák, a java már leszedve. Megkéstem a védekezéssel.

Sajnos, a kertben van még ennivaló!

Üdv!

Előzmény: diospyros (44133)
Amita13 Creative Commons License 2019.07.08 0 0 44134

Mivel a kifejlődése két évig tart, gondolom, jövőre lesz majd megint sok nálatok. Hacsak most nem tettetek a túl sok pete ellen (mármint azzal, hogy összefogdostátok őket, így kevesebbnek volt lehetősége szaporodni).

Előzmény: diospyros (44133)
diospyros Creative Commons License 2019.07.08 0 0 44133

tavaly nagy gond volt a rózsabogár.

a kajszin tízesével is csüngtek. 

most még egyet sem láttam kajszin!!!

tavaly 2-300 db-ot fogtunk meg kézzel.

legyérítettük???

a fehér eperfa volt a "csalifa" (sajnos),

30-40 jött le egy alkalommal... ( szorozva 80-10 szedés)

idén már csak össz. 30 jött le... és nem ment át.

5-6 kajszit láttam jellegzetesen a magig kirágva...

Előzmény: Gyula65 (44132)
Gyula65 Creative Commons License 2019.07.08 0 0 44132

Köszönöm a választ!

Üdv!

Előzmény: Törölt nick (44131)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.07 0 0 44131

4 készlet azaz 8 csapda illatanyaggal 12416 ft volt.

Előzmény: Gyula65 (44130)
Gyula65 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 44130

Érdeklödnék, milyen áron adják a készletet (2 db), mert a honlapjukról nem derül ki?

Előre is köszönom a választ!

Üdv!

Falánk banda!!!

Előzmény: Törölt nick (44129)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.07 0 0 44129

Rózsabogárra hozattam Csalomon csapdát , szépen gyűjtögeti a bogarakat...nyilván nem teljes megoldás, de jelentősen gyéríti az állományt, sokkal kevesebb a rágott gyümölcs.

Előzmény: diospyros (44102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!