A kivi a savas talajt szereti, ezért tanácsolták a keserűsót, ami magnézium és kén, és savasítja a talajt. Egy alapvetően meszes talajt nem tud savassá tenni, a keserűsóval öntözés átmeneti, rövid idejű változást tud előidézni.
A hamu, mint írod, lúgosít. Egy alapvetően meszes talajt nem kell még lúgosítani.
A kivi tartásának alapvető feltétele a savas talaj. Ha ez nincs meg, csak kínlódni lehet vele pár évig.
Szoktak telepítés előtt talajjavítást javasolni tőzeggel pl, de ennek is elmúlik a hatása.
Meg kell keresni azokat a növényeket, amik szeretik/elviselik ezt a talajfajtát.
Kérem segítsetek!5 évvel ezelőtt kaptam néhány mini- kivi vesszőt. Meggyökeresedtek, kiültettem őket a kertbe. Meglehetősen lassan növekedtek.Megfelelő állványt készítettem nekik, és 2 éve elérték a kb.190 cm magasságot. Tavaly azonban szinte leálltak, nem fejlődtek se szárvastagságban, se hosszban szinte semmit. A kertem talaja meszes.Többek tanácsára néhányszor tettem a tövekre keserűsót, rendszeresen öntöztem.A szárakon levő hajtásokat visszavágtam 2-3 levélre.
Kérdéseim:
-Itt a topikban olvastam a hamuról, amivel lúgosítani lehet a talajt. Hányszor, milyen adagokban érdemes fahamut tenni a tövekre?
-Hányszor, milyen adagokban érdemes keserűsót tenni tövenként?
-Mit tehetnék még a kivik fejlődése érdekében? Várom segítő válaszotokat,amit előre is köszönök.
Sikerült szereznem 3 tő kivit, 2 Hayward és 1 Tomuri, egy budapesti kertészetből. A kivik hatalmasak, ember magasságúak (!), egy vastag bambuszra vannak ránövesztve. Nem csak egy hajtás megy végig, hanem van második hajtás is kb a magasság 2/3-áig, illetve van több kicsi (30-40cm-es) vessző a tőből kiindulva. Azt mondta a kertészetes ember, hogy ez akár már idén teremhet, legalábbis Olaszországban, ahonnan hozták, biztos teremne.
Mit javasoltok, hogy ültessem el? Úgy értem, mit és hogyan kellene vágni belőle? Úgy gondolom, eddigi ismereteim alapján, hogy jobban járok, ha idén nem terem, hanem csak gyökeresedik és növekszik. Kérdés még, hogy tudok-e kezdeni valamit a levágott hajtásokkal (szaporítás?).
Tavaly is ültettem kiviket, amik felfuttak 3,5-4 méterre. A mellettük levő karó csak 2 méteres volt, ezért a szárukat hurukszerűen egyszer feltekertem- így a szár töretlenül nőtt tovább ám hoztak két fél méteres eldalhajtást.--- ezek már képesek virágozni?
A 2 darab szabadgyokeru porzó az csak sima arguta porzó , az kb egy idobe virágzik a Tomury porzóval , es az nemjó a kolomiktád beporzására. Az ami kis dobozba volt gondosan becsomagolba ( oltvány) az egy nagyon korai golden kivi porzó es az beporozza a kolomiktádat es a golden kividet is , mert ketto kozott virágzik.
Az E-mailt megkaptam. Majd írok.Van weiki gyökeres,vesző is,más minik, Hayward ,tomori,Monty kivik. Oltáshoz fagy mentes nap kel.Utána már fagyhat.Sajnos ma is -6 cf volt,nappal sem várható 1-2cf-nál jobb.