A 400,db-os keltetőhöz sem kell 400 w nem megsütni akarjuk a tojást, hanem 37-38 fokon keltetni 3 hétig. Magyarul a gépben a hőfok fentartása a lényeg. Tojás berakáskor, szellőztetés, hűtés után pedig szintén nem jó a hirtelen meleg, mert megrepedhet a tojás. Az a lényeg, ha egyszer felmelegedett akkor a legkisebb hő eséskor ismét fűtse fel a gépet ez a hőmérséklet kb 0,2-0,3 fok. Plusz a 11-ik nap után (tyúk tojás) már a tojás is termel hőt !! Tehát elég a porcelán foglalatú huzalellenállás ami az összesen kb 100-120 W. Nekem is ekkora a gépem és bőven elég .
Hali! Nekem ilyen van...sőt még cég is egyezik. csak más neve lett....jo az célnak megfelel...az a 0,3 hő inga még türhető ....amelyiknek 0,1 abba keltetöbe se lesz mindenutt ennyi a tűrés
Persze, hogy van negatív is, mert nem mindegyik STC-1000 alkalmas kelttőbe. Mindig el kell olvasni a specifikációt és abból már lehet dönteni. Javasolnám, inkább kerámia ellenállásos fűtést alkalmazz (a keresőben ismét találsz rengeteg megoldást, különöse ajánlom Chik Fan Barátom megoldásait), üzembiztosabb.
Krumpli, agyag tojás. Ha egyik sincs kéznél, akkor gyúrsz sárból tojásokat és kiszárítod. Csinálsz bele lyukat és hőmérőzni is tudod.
Vagy
Beteszel bármilyen tojást, 2 nap alatt semmi baja sem lesz, az alatt pedig kiderül, hogy jó a keltető vagy sem. Ha túlfűtött akkor már főzni sem kell :))
Hali ! Nekem heatc-120 is van ....jo...ebbe még stc 1000 van....de igy is jo. Most nekem ebbe kellene forgato bölcső....csak a honlapon nem látok...700x500x30 ebbe valo kellene...ki tud ilyet?
Bene féle keltetőt ismeri valaki? Igazából az építéssel kacérkodom egy ideje stc villanyégő hűtő ,de ez már majdnem annyiba kerül mint a bene féle és egyből kesz van.
Én nem cifráztam. Egy, a mellékelt képen látható 28 ledes rúdlámpára kiürült dezodoros flakonból csináltam egy adaptert. Ami tulajdonképpen egy cső. Az egyik végére kerékpár tömlő darabot ragasztottam, a másik vége csatlakozik a lámpához. Így lámpázni is használhatom, és az eredeti funkció is megmaradt.
Ne csinálj ebből nagy segget. Csinálj egy stabil talpat, szereld rá a foglalatot, E14, E27, G9, meg a fene tudja már mi van még. Húzz rá egy csövet,- akármi-, fém, mű, perforáld az oldalán, hogy legyen "huzat". Lomidból találsz valami alkalmatosságot, melyet a tojás megtartja. Nekem négy méretem van vastag gumiból, fürjnek, gyöngyösnek, tyúknak és libának.
A hőtől ne nagyon félj, mert a vizsgálat pillanat, addig nem lesz károsodás.
Nagyapán régen petró lámpával nézte, nem tévedett.
Nem vásárolni szeretnék hanem építeni! Tudom hogy olcsóbb ha megveszem, de szeretem magam elkésziteni,
12V-osra gondoltam és ledesre a tulzott hőtermelődés miatt, gondolom az árthat a tojásoknak.
Valami power led félére gondoltam, de ahogy elkezdtem nézegetni elég sok féle van, a világitási szög itt jobb szerintem ha minnél kissebb.
a tartója PVC lefojócső lenne az átmérőlye még nem tisztázott, de a gumi tömités mélyedéstkettévágnám és a tömitést visszaragasztanám a helyére, erre feküdne fel a tojás, szerintem jó lenne.
Sziasztok mindenki! Huuu de rég voltam itt....Aki vissza emlékszik...csináltam 50-es pvc fél"ből forgatót..az az igazság, hogy felborult minden; más lett a pára /kevesebb/ bezavarta kicsit az hő automatát is..gondolom a cirkulácio miatt...valahogy szellősebben kellet volna, talán huzalokből talán /mint a juhostt-é/..ő itt van még nem is tudom, mert nem volt.....most a fürjek miatt tervezhetem ujra a fogatót /amugy is/ meg a ketrecet, hogy milyen legyen sima alju vagy hálos, kigurulos vagy fix?
Üdvözöllek a csapatban! Azt írod: "...lévén hogy én elég járatlan vagyok a témában..." Emiatt én mégiscsak az olvasásra biztatlak.
Két okból is.
- Az első, hogy elhisszük, te nem szeretnél sok hozzászólást elolvasni. Mi viszont nem szeretnénk mindent újból és újból leírni! Ha az átolvasás után marad még tisztázatlan kérdés, tedd fel, ha tudunk, segítünk!
- A második, hogy "járatlan"-ként olvasás közben sok olyan dologgal is szembesülsz majd, amit eszedbe sem jutott volna megkérdezni!
Nem jól tudod. A 37,5 csak bizonyos időszakon belül, csak bizonyos baromfifajtánál, és csak bizonyos keltetőgéptípusnál igaz.
Ha ugyan abban a gépben bújtatsz, akkor valóban a bújtatást közvetlenül megelőző időben vissza kell venni a hőfokból. De nem csak ekkor.
Ha jól értelek, "csirkeautomatát" szeretnél? Tojást be, 3 hét után csibe ki?
A hőfokot és a páratartalmat, illetve a forgatást lehet automatizálni. (Erre is találhatsz sokféle megoldást, ha visszaolvasol.)
A napi - akár többszörös - szellőztetést, hűtést megoldani már keményebb dió lenne. A "csirkegyárakban" is legtöbb helyen a személyzet feladata ezt elvégezni.
Ennek ellenére a teljes automatizálást, - amikor is a keltetési időszak előrehaladtával minden paraméter változtatását a vezérlésre bíznád - minden bizonnyal meg lehetne oldani. Akár napi bontásban is. A nagyüzemeknél talán találhatnák is rá példát. De kérdés, hogy házilagos (háztáji) körülmények között érdemes-e?
A személyes ellenőrzést úgysem tudod kiváltani. Például a lámpázást említeném, vagy a tojásokat bújtatás előtt át kell rakni a forgatóból a bújtató tálcákra, Vagy például az egyenletes kelés érdekében naponta cserélgetni kellene a tálcák pozícióját a gépben belül, stb, stb. Ha már ott vagy, meddig tart állítani valamelyik paraméteren? Ezt egy keltetési turnusban amúgy is csak maximum 3-4 alkalommal kellene.