Keresés

Részletes keresés

Kock4Zebra Creative Commons License 2018.12.24 0 0 26033

Sziasztok!

 

Meg oktoberben foztem egy buzasort, amit sajnos nem volt idom idoben lepalackozni. Egyszer at lett fejtve, uh viszonylag mar csak tiszta sorle volt tartalyban. Most mikor palackoztam volna es kinyitottam ilyen feheres egybefuggo lepedek volt a tetejen. Szerintetek ez penesz, vagy esetleg mas lerakodas lehet, volt-e vkinek hasonlo?

Tótikám Creative Commons License 2018.12.24 0 0 26032

Gyűrű a folyadék magasában (barnás színű kb. 2-3cm magas ezért az edényt ne nyisd ki,pl. lámpa),változott e a fasúly (fokoló). Egy kis hasznos  sorforum. blog  Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.

Előzmény: b.petya89 (26031)
b.petya89 Creative Commons License 2018.12.23 0 0 26031

Sziasztok! 

 

2 napja főztem sört magamnak most már nem először. IPA-val még nem volt dolgom és nem úgy zajlik az erjedés mint eddig. 

A mennyiségem kb 10 liter. Második napja nem hallom ill. látom hogy a kotyogó bugyogna. Eddig 18 fokon volt a sörlé hőmérséklete. Ma reggelre 20-21 fokos helyiségbe vittem! A sörlé hőmérséklete 20 fokos most. 

 

Lehet az probléma, hogy egy 20-25 literes erjesztőben van és a sörlé mennyisége csak 10 liter ezért nem látom annyira erőteljesnek a kotyogást és lehet, hogy valahol szelel a fedele?

A vödör tetejét ha megnyomom picit érezni azért, hogy a teteje puposabb tehát valamennyire beindult?!

 

Kellene aggódnom, hogy ki kell öntenem? 

 

Köszönöm a segítséget!

acerola Creative Commons License 2018.12.21 0 0 26030
Előzmény: krump/lee (26029)
krump/lee Creative Commons License 2018.12.20 0 0 26029
Köszönöm a választ, ezekkel én is mind tisztában vagyok és kalkulálok is, mindenesetre eddig nem volt bátorságom, de most nagyon kíváncsi vagyok...
A fermentum mobile-kkrl már sokszor szemeztem, talán nyáron azt is kipróbálom, ha meggyőz az imperial (négy féle is van most nálam)...
Szóval csupa izgalom az ünnepekre 😂
Előzmény: acerola (26028)
acerola Creative Commons License 2018.12.20 0 0 26028

Ez egy hobbi és ha úgy nézed, hogy 20 liter sör árát megdobja a folyékony élesztő ára 2-3 ezer forinttal akkor az már nem is olyan sok. Ha eltetted az élesztőt és a következő sör élesztője szinte ingyen van, akkor még jobban eloszlik a költség. Lehet számolni, hogy hány forintra jön ki egy üveg sör. De ha beleszámolnám az eltöltött munkaidőmet is, akkor régen rossz lenne. A munkaidővel számolt költségeket már alig nyomja meg. Ha valamivel eltöltök ennyi időt, akkor nem sajnálok rá plusz pár ezer forintot. Mint ahogy megveszek egy könyvet is és egy mozijegyet is.

 

Egyébként ezért is rakok el élesztőt hűtőbe/mélyhűtőbe.

 

Vannak olyan élesztő típusok, amik száraz élesztőként nem kaphatóak. Egyébként nincs olyan nagy különbség száraz és folyékony között. A folyékony élesztők sokszor jobban dokumentáltak a neten, melyikkel milyen sör készül. Ki lehet nyomozni, hogy melyik sörgyárból származnak. Ha valamelyik megtetszik és ki akarom próbálni nem fog a költség visszatartani. Később pedig elő lehet venni az archívumból akár. Egy darabig próbáltam jó búzasört csinálni. A kezdeti próbálkozások száraz élesztővel nem tetszettek. A folyékony élesztő hozta meg az áttörést. Akkor most sajnáljam-e a folyékony élesztőre a pénzt legközelebb. Vagy igyam azt a sört ami lehet hogy nem sikerül annyira, nehéz eldönteni.

 

A folyékony élesztő egyébként egyre jobban hozzáférhető. Én a twojbrowar-ból szoktam rendelni. Szokott lenni a Beerodalomban lengyel folyékony élesztő az elég olcsó. Aztán lehet hogy hamarosan magyar gyártású folyékony élesztő is lesz.

 

A lényeg hogy jó a száraz élesztő is és jó a folyékony élesztő is. Ezt is azt is használom.

Előzmény: krump/lee (26027)
krump/lee Creative Commons License 2018.12.20 0 0 26027

Bennem folyamatosan motoszkál, hogy érdemes--e a többszörösét fizetni a folyékony élesztőért. 

(Nekem úgy jön ki a többszörös, hogy crossmyloof -tol rendeltek szárazat, S megelégedve használom. Most fogok Imperial-t kipróbálni, amire (cyber Monday kedvezményekk együtt is) 8-10-szeres ár jön ki, S a frissessége is kérdés...)

Előzmény: acerola (26026)
acerola Creative Commons License 2018.12.19 0 0 26026

A száraz élesztő használata a legegyszerűbb. Jól eltartható, könnyű használni.

Ha félreteszel az előző sör élesztőjéből az is jól működik. Minden féle mosás nélkül is megteheted. Én hagyni szoktam egy kis sört az erjesztő alján. Összerázom és abból rakok el. Nem érdemes erős sör élesztőjét elrakni, mert általában stresszelt. Sötét vagy erősen hidegkomlózott sörből nyilván átmehet zavarosságot, színt befolyásoló anyag. 

Eltarthatóság pár hét a hűtőben starter nélkül. A felhasznált mennyiséggel lehet játszani. Öregebb élesztőből többet kell felhasználni. Vannak sejtszám kalkulátorok, de alapvetően a sötétben tapogatózunk. A felüloltás kevesebb gondot okoz mint az aluloltás. Ki kell tapasztalni. Ha pár hónapos az élesztő, akkor már érdemes startert csinálni vele. 

Száraz élesztő és a folyékony között főleg a választék a különbség. De ebben hatalmas a javulás mostanában. Egy ideig német búzasörhöz nem volt igazi száraz élesztő. Most már vannak egész jók.

Előzmény: szeki87 (26025)
szeki87 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 26025

Igen, a témában amiket lehet és amit írsz már elolvastam, megnéztem vagy felkutattam. Egyszerűen csak egy tapasztaltabb sörfőző véleménye érdekel, hogy van-e érezhető különbség a 2 módszer között. Illetve a szakszerű élesztő eltárolás tényleg működik-e megfelelő hatásfokkal.

 

Üdv,szeki

Előzmény: Tótikám (26023)
tombat Creative Commons License 2018.12.18 0 0 26024

Száraz élesztőnél mennyivel érdemes kalkulálni a sejtszámot?

Mondjuk egy Fermentis US-05 esetén...

Korábban valahol olvastam, hogy 6 milliárd / gramm

Mostanában ezt veszem alapul, de így a kalkulátor alapján szinte minden 20 literes főzetemhez 2 zacsi kell.

23g x 6 = 138 milliárd sejt

Kalkulátor szerint sokszor még ez is kevés lenne, de kettőnél többet azért még soha nem szórtam bele egyik sörömbe sem.

Tótikám Creative Commons License 2018.12.18 0 0 26023

Kezdésnek talán You Tube videók ,és gugli a barátunk.Szükséges anyagok és eszközök beszerzése (maláta kivonat, mágnes keverő, üveg edények stb.). Fel térképezni családod tűrőképességét (mágnes keverő akár egy hétig is zörög). Fertőtlenítési szabályok betartása. Tanulásnak talán élesztő mosás, esetleg szüretelés, üveg aljából nyert élesztő szaporítása (nem miden szűretlen sör jó erre a célra ,gugli) .Száraz élesztőből is kitűnő söröket lehet főzni de vannak típusok melyek jobbak vagy száraz élesztő formájában nem léteznek (búza ,rozs, belga, neipa). Száraz hosszú ideig ,folyékony rövid ideig tárolható, szállítása körülményes.Akciósoknál figyelni kell a gyártás dátumát.Vannak calkulátorok melyek számolják gyártástól eltelt idő arányában meg lévő sejtszámot.

Előzmény: szeki87 (26021)
Coco80 Creative Commons License 2018.12.17 0 0 26022

Gratulálok! Jól néz ki:)

Sajnos a kérdésedre én nem tudom a választ.

Előzmény: szeki87 (26021)
szeki87 Creative Commons License 2018.12.17 0 0 26021

Sziasztok!

 

Azt hiszem a "Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?  "-ból kiderült a számomra érdekes infó.

Egyénként kb.4 éve főzök sört, egyre jobb eredménnyel de eddig mindig kész szárazélesztővel próbálkoztam.

Ezért vagyok kiváncsi a folyékony élesztővel készült sörre, a starter késztésére és keresve az új kihívásakat az élesztő eltárolására és újrafelhasználására.

 

Mik a tapasztalataitok van érzékelhető különbség a starterrel készült a folyékony illetve a szárazélesztővel beoltott sörök között?

 

Köszönöm a segítséget!

 

Csak, hogy kép is legyen:

 

 

 

Előzmény: Tótikám (26019)
acerola Creative Commons License 2018.12.17 0 0 26020

Önmagában a fagyasztott és felolvasztott élesztő nem elegendő semennyi sörhöz. Mindenképpen startert kell csinálni. Lehetőleg több lépcsőben. Fagyasztás után változó az életben maradt élesztők száma, van amikor 10ml sörlében is csak pár nap után mutatkozik aktivitás. Ezt a technikát nem ajánlanám kezdőknek.

Előzmény: szeki87 (26018)
Tótikám Creative Commons License 2018.12.15 0 0 26019

Következőket olvastad?   Kis mennyiségű sörélesztő felszaporítása   Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?  Hogy tegyél a sörélesztő kedvére?   Mágneses keverő készítés élesztő szaporításhoz. USB-s kiadás   Sernevelés oldalán is találsz hasznos infot. Kevés élesztő (alul oltás)az a probléma,pl. erjedés meg akadás,mellék ízek.Száraz élesztőknél én csak lágernél szoktam startert készíteni ha nem akarok két csomagot venni. Mosott élesztőt nem célszerű bankolni mert félő hogy fertőzést is tárolsz.De a mosott élesztőt 1-2 hónapig hűtőben tárolható.

Előzmény: szeki87 (26018)
szeki87 Creative Commons License 2018.12.14 0 0 26018

Haliho!

 

Részletesen elolvastam a cikket és maradt még bennem pár kérdés.

 

Én rendszerint 18-22l sört főzők egyszerre. A cikkben írt glicerinnel együtt 2ml körülbelül hány liter sörhöz elég?

Megfordítva a kérdést; mekkora mennyiséget használjak 20l sörléhez?

Érdemes-e nagyobb mennyiséget használni, azon túl, hogy a túlzott élesztő milyen ízhibákat okoz?

Van-e egy tól-ig határ ami bevált?

Szeretnék egy Búza egy Ale és egy Lager törszek "elbankolni", mindegyiket folyékony élesztővel készült starterből.

Egyátalán számít az hogy folyékony élesztővel készül a starter vagy szárazzal, esetleg egy már kiforrt sörben leüllepedett élesztőt használok?

 

A cikk egyébként nagyon hasznos, köszönöm!

 

Üdv, szeki

 

Előzmény: acerola (21680)
Tótikám Creative Commons License 2018.12.13 0 0 26017

Köszönöm lehetőség ,de amerikából érkezik.

Előzmény: Hank Evans (26014)
Coco80 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 26016

Nem tudom....Szerintem azért ezeknek nincs nagy jövője, ráadásul nincs sok lehetőség, és soha nem lesz olyan mint ha hagyományos úton készítjük.

Előzmény: barbon1 (26015)
barbon1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 26015
Hank Evans Creative Commons License 2018.12.13 0 0 26014

Nagyon szívesen. Egyébként ha a Tilt-re lenne szükséged, én a napokban fogok valószínűleg rendelni innen:

 

https://www.hobbybrauerversand.de/Tilt-Hydrometer-Thermometer_1

 

Magyarországra nem szállítanak, de van egy német ismerősöm, aki havonta jár haza, most is megy majd és karácsony után hazahozza. Ha érdekel, tudok rendelni Neked is. Ráadásul ha kettőt rendelünk, nincs postaköltség. Az egyetlen hátránya, hogy csak PayPal-lal tudok fizetni, ami elég rossz árfolyamom számol, de még így is kb. egy tizessel olcsóbb mint itthon, vagy Európában bárhol.

Előzmény: Tótikám (26013)
Tótikám Creative Commons License 2018.12.12 0 0 26013

Köszönöm.

Előzmény: Hank Evans (26012)
Hank Evans Creative Commons License 2018.12.11 0 0 26012

Tud.

 

https://tilthydrometer.com/blogs/news/85390148-the-brewometer-works-with-steel-containers

 

https://tilthydrometer.com/pages/faqs

 

Legfeljebb közelebb kell vinni a mobilt-tabletet-laptopot az erjesztőhöz.

 

A Plaato-ra visszatérve: a Tilt-nek kétségkívüli előnye, hogy belerakod az erjesztőbe és kész, a Plaato-nál pedig meg kell adni az OG-t és a sörlé mennyiségét, tehát mindenképpen méregetni kell.

Előzmény: Tótikám (26011)
Tótikám Creative Commons License 2018.12.11 0 0 26011

Harmadik működési fajta a piacon. Egyenlőre a Tilt a népszerű,Beer Bug döcög,Plaato-ot meglátjuk. Tilt-et nem tudja valaki hogy fém edényben is tud kommunikálni?

Előzmény: Hank Evans (26009)
tucsok13 Creative Commons License 2018.12.10 0 0 26010

Jónak tűnik.. de mi van vajon ha nem jól zár az erjesztőtartály?

Nekünk mondjuk most nem időszerű a beszerzés, van Tilt és bevált nagyon, de ha valaki kipróbálja érdekelnének a tapasztalatok.

Előzmény: Hank Evans (26009)
Hank Evans Creative Commons License 2018.12.10 0 1 26009

Mint ahogy korábban olvastam, rajtam kívül többen kacérkodnak a Tilt hydrométerrel. Nem tudom, hallottatok-e róla, de van egy újabb technika, aminek az az előnye, hogy nem kell beletenni a sörlébe, hanem tulajdonképpen egy "elektromos kotyogó", az erjedésnél keletkező széndioxidot analizálja. Nincs fertőzésveszély, ráadásul wifin kommunikál, bárhol ellenőrizhető az erjedés. Árban gyakorlatilag annyi, mint a Tilt (egy picit drágább).

 

https://www.plaato.io/

 

https://www.amihopfen.com/Brewing-Hardware/Fermenting-Buckets-and-parts/PLAATO-digital-airlock::2876.html?language=en

 

Mádi Gerg Creative Commons License 2018.12.08 0 0 26008

Igen, a felbontás utáni részre lennék kíváncsi, de a következő hozzászólás választ adott rá, én is valami hasonlót gondoltam, hogy mivel csak co2van a hordóban, talán nem romlik meg olyan könnyen... 

Persze hűvösben... 


Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!

Előzmény: Coco80 (26006)
Tótikám Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26007

Hasznos anyagot találsz itt,  sorforum.blog  Corny Keg FAKU, Sörcsapolás Otthon

Előzmény: Mádi Gerg (26005)
Coco80 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26006

Szerintem nincs különbség hogy miben tárolod. Megfelelő körülmények közt 6 hónap de akár egy évig is eláll. De én is csak hobbi főző vagyok.:) Keg-ben még nem tároltam, de nekem is tervbe van.:)

Előzmény: Mádi Gerg (26005)
Mádi Gerg Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26005

Nekünk igazábol az eltarthatoság a kérdés... 

Nem is biztos, hogy használni fogjuk, de ha már itt van a komplett csap, jó lenne kipróbálni..

Előzmény: macokk (26004)
macokk Creative Commons License 2018.12.07 0 0 26004

Aki otthon házi sört csapol, jellemzően nem ebbe az irányba megy. A jellemző irány, hogy stc1000-essel vagy inkbird-el vezérelt mélíyhűtőládában 3-8 C-on van minden, egy fakerettel van megmagasítva, és azon keresztül mennek ki a csapok.

A sörhűtő, meg a szobahőn tartott hordó az más, ahhoz a vendéglátósok értenek inkább.

Előzmény: Mádi Gerg (26003)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!