Egy korábbi hozzászólásodban olvastam, hogy van eladó/cserélhető vörös banánod!?
Ha még aktuális légy szíves írj, hogy milyen növényt szeretnél cserébe, de mivel nagyon vágyom egy ilyen banánra természetesen ki is fizetném klp-ben is.
jah, de legalább az vígasztzal, hogy a szalmakazalban egy vagy több mogyorós pele/vmi barna színű egér áttelelt :) kettő kis gömbölyeget is találtam, amiben lakott. utána meg ahogy szedtem föl a pálmák tövéből a szalmát, találkoztam is vele. aztán raktam ki neki almát de nem evett bele. szerintem megzavartam és elhúzott a kertből.
ránéztem az iwiw-re és a rengeteg olvastalan levél között nem tudtam, hogy mit kell keresnem...
pedig tavaly hidegebb tél volt és akkor túlélték úgy, hogy 60 centisre vágtam és a tetejére ami kilógott meg egy szalmával teli műanyag vázát nyomtam... na mind1, a lényeg a rizóma. így legalább kiások egy nagyobbat és feldarabolom, hogy legyen több banánom :)
én az összes postaládámat elhanyagolom mostanság. van amit nem is nézek... p.cs vagyok, de mióta melózok....nem túl sok szabadidőm van. amit meg inkább a kertben töltök, meg mostmár gitár mellett
de most ránézek a wiwre hátha nem telt be a láda :)
Bosszantó tud lenni az ilyen "meglepetés" kitakarás után....nekem a télen 10 db fiatal ventricosum pusztult ki a hideg teleltető hely miatt. Viszont nálad nem biztos, hogy ez a végigfagyásos elv okozta a vesztüket, ha az alsó másfél méter jól szigetelt akkor annak nem szabad végigfagynia, ahhoz brutál hideg kellene, szerintem. Nálam is a teteje gyengébben volt takarva, és csak a felső 10 centi lett plötty, az alsó 40 centi épen maradt. A rizoma tuti túlélte , tavaly nekem szinte takarás nélkül túlélte igaz csak valamikor május végén hajtott ki. Aziwiwes postaládádat ritkán nézed:)
Nagyon sajnálom,hogy így jártál.Azért rizómárol még kihajt.Az enyém tavaly tavasszal szintén rizómárol hajtott,és közel 3 méteresre nőttek.Én most nem feltöltöttem szalmával,hanem szalmával töltött zsákokkal raktam körbe.Úgy látszik ez a takarási módszer bevált.Ősszel,a diófa levelét is összegyüjtöm zsákokba,az is jó lesz takarásra.
legalább megvannak... én meg hogy jártam: 2 méteresre hagytam a törzseket, hogy jó nagyok legyenek idén nyáron. csak egy dolgot csesztem el: nem takartam szalmával teljesen, vagyis a szalma picit összeesett, így kilógtak a törzsek szalma alól. így a fagy fogta, és szépen "végigdázsmálta" a törzseket. tövig fagytak. sőt, még a kisebb példányok is kipurcantak. valószínűleg az lehet, hogy ha egy kis rész kilóg, amit ér a fagy, akkor az a rész (mivel tömény vízoszlop a törzs) végigvezeti a hideget a földig. de valószínűleg a rizóma túlélte, úgyhogy kezdődhet minden előről..
Kint van,bár azért védett helyen,mivel esőt mond.Már bontja is azt a levelet amit ősszel nem bírt.:)Tavaly tavasszal úgy jártam,hogy egy csemetét egyből kiültettem áprilisban.Le is égett,nem is maradt belőle semmi.Ezért volt ennyire fontos a válasz,mert ez a példány mégsem 40 centi hanem majdnem másfél méter.
Én is kitakartam, remélem akkora fagyok már nem lesznek ami kárt tehet bennük. A kisebb tövet jobban megviselte a tél de annak is kemény a szár alsó fele, a nagyobbik tetejét megpiszkáltam és már jön az első levél. A kis sarjak is átvészelték.
Én még maghagyom a takarást, csak a tetejét veszem le napközben. Nappal 30°C körül , éjjel 10°C körül van a hőmérséklet belül, így valószínűleg hamarabb beindul a növekedés.
A Basjoo még cserépben pihen a teleltetőben,ahol kb 5 -8 fok van,viszont télen kevés fény volt.Most lesz kiültetve tavasszal,ezért az lenne a kérdésem,ne hozzam már be melegebb világosabb helyre?Attól félek,ha egyből innen ültetném ki leégnének a levelei.Bár van most 1 és egy másik ami ki se nyílt behozatal óta.De szépen áttelelt.
Yukka gloriosa, esetleg recurvifolia. Nagyon jó a fagytűrésük, nekem mindkettő van kiültetve, soha nem takartam, még a leválasztott kis sarjakat sem. Mindkét faj golyóálló.
Takarás nélkül,rizómáról hajt ki. Viszont takarással,ha megmarad az áltörzs,akkor abból indul,nagyobb lesz a banánod.Ha zsákos szalmával takarod,az nyílván tömör,és melegebb takarást ad.Nekem most így van takarva a banánom,és úgy látszik,hogy beválik.Amíg csak szalmás takarást kapott,mindig el is fagyott az áltörzs.