Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5812
Erdekes, amit irsz, en sosem gondoltam volna, hogy ez hely- vagy tarsadalomspecifikus. En egeszen maskepp ertelmezem, mashonnan nezem. Dehogy legmagasabb rendu szukseglet, ha az urak ezt irtak is, en nem.
Előzmény: Törölt nick (5810)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5811

persze Maslow mondjuk az esztétikai élményt is mint lehetséges csúcsélményt értelmezi, de általában sokkal aktívabb dolgokra hivatkozik.

Amerikában nagyon népszerű mind a két figura, meg az a nézet is, hogy szükség van ilyen élményre

Előzmény: Törölt nick (5810)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5810

pedig Abraham Maslow és az értékpiramisa eléggé népszerű:)

igazából nem tudom a választ, egyénfüggőnek tartom, egészséges embereknél. Én meg nem igazán vagyok az, úgyhogy nekem más kellene.

nekem igazából az ezzel a bajom, hogy a lent említett elméletek, melyek szerint az önmegvalósítás a legmagasabbrendű szükséglet, feltétlenül kell ilyen élmény, stb. (most egyszerűsítek és csúsztatok kicsit, persze)

remekül értelmezhetők itt az erősen individualisztikus, aktív nyugati kultúrában, főleg közép/felsőosztálybeli emberek számára.

Szerintem azoknak ez a központi kérdés.

a más kultúrában élők egy részének, a kevésbé aktív, inkább a szemlélődésben élvezetet lelőknek, a rengeteg problémával küzdő embereknek, stb. ez nem igazán számít

Előzmény: Törölt nick (5809)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5809
Egyik urat (?) sem ismerem, en siman szabadalmaztattam volna sajat szellemi termeknek a gondolatot. Protestansokhoz sincs semmi kozom, meg ha angolszaszokhoz van is. De az, hogy szerintetek, nektek kell-e ilyen, ha mar vegre ertjuk egymast, igen erdekel.
Előzmény: Törölt nick (5808)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5808

amire aspen gondol, az többé-kevésbé megfelel annak amit Maslow csúcsélménynek, Csíkszentmihályi pedig flow-nak nevez.

A kérdés az, hogy kell-e ilyen? szerintem egyénfüggő. És itt asszem megállnék, mert a többi erősen off-topic. Annyit azért elárulok, hogy én a fent említett urakért nem igazán rajongok, némileg angolszász, protestáns felfogást közvetítenek pl. a fenti fogalmak, és azok szükségessége is, nem szimpatizálok ezzel maradéktalanul

Előzmény: botsinkai (5802)
missparker Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5807
A kaktuszok telelnek. Tudom, van belőle nekem néhány (200 fölött). Télen havi 1 órát is rájuk kell szánni :)
Előzmény: botsinkai (5804)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5806

Lemaradt, hogy - szerintem - valami kell.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5805
A kaktusz, ugyanmar :) A kutyara is vigyaznak, es en mar gyereket is adtam le egy honapra, amikor nekem szuneteltetes kellett. Szal ez nem erv - a tobbit azer' elfogadom. :)
botsinkai Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5804
Nem feltétlenül kell ilyen.
S a gyerekneveléssel ellentétben az ilyen tevékenységnek az a behozhatatlan előnye, hogy lehet szüneteltetni 1-2-3 hónapra s utána "újult erővel" megint belekezdeni.
Ezért nem "jó" semmilyen élőlény ilyen célra (pl kaktusz, aranyhal), mert azt nemigen lehet szüneteltetni. :-)
Megintcsak szerintem. :)
Előzmény: Törölt nick (5803)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5803

Elhiszem. Huu te versenyzel is???

Valamit nekem is kell talalnom.

Annak idejen azt kerdeztem, kell-e nektek is ilyen, szoval te azt mondod, kell?

Előzmény: botsinkai (5802)
botsinkai Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5802
Ugyanezt megtaláltam az (amatőr) autóépítésben-autóversenyzésben.
Ott magadnak építed az autót és magad "hajtod". Ugyanezek az eredményei.
Szerintem.
Előzmény: Törölt nick (5801)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5801
Megprobalom megegyszer. A 2 gyerekem egy hosszu project volt, es sok munka meg tervezes es szorgalom es turelem van bennuk, ugyanakkor nagyon sok boldogsag(?)hormont, elegedettsegerzest, oromot, izgalmat, ilyesmiket adott a folyamat (nem a gyerekek lete elsosorban, hanem a tevekenyseg resze) Nem a tarsadalom elismerese, nem az unalom kitoltese, hanem ez a jo erzes, amit keresni fogok, talalni szeretnek valamiben.
Előzmény: botsinkai (5797)
botsinkai Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5800
Azt teszem. :-)

Hasonló jót Neked is. :-)
Előzmény: haliho (5799)
haliho Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5799

Szia Botsinkai!

Így neten is egész jól meg lehet ismerni valakit. Amikor megláttam, hogy hozzászóltál, előre meg tudtam volna írni a hsz-det. Persze valszeg Te is az enyémet... :-)

Őszintén kívánom, élj boldogan!

halihó

Előzmény: botsinkai (5798)
botsinkai Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5798
"Továbbmegyek, az egész társadalomnak így kellene viszonyulnia minden megszületendő magzathoz. Letudjuk a születendő gyermek segítését a juttatásokkal, és sajnáljuk a mosolyt a várandós anyától, amikor felszáll a villamosra. "

Engem valahogy nem érdekel, ha valaki a gyerekezést választja hobbiul. Örüljön neki, élvezze. Pláne örüljön neki, hogy még finanszírozza neki a költségei egy részét a többi...
Előzmény: haliho (5771)
botsinkai Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5797
Nem. Mondjuk nem is magyarázta meg senki. :-)
Netán megmagyarázni nem lehet, mert "érezni kell"?
(Akkor annak az értéke pontosan 0 számomra. :-) Persze az értékrendszerek különbözhetnek. :-) )
Előzmény: Törölt nick (5796)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5796
Te tényleg nem érted, mire gondol?
Előzmény: botsinkai (5767)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5795

Szóval egyes reakciók szvsz jól demonstrálták azt, ami szerintem időnként rossz ebben a topikban (is). :-))"

szerintem is.

Ajánlott olvasmány: Gopnik-Meltzoff-Kuhl: Bolcsek a bölcsőben

(The scientist in the Crib)

és ez nem a tehetséges gyerekekről szól, hanem általában. Bevezetés a pszichológiába tantárgyból ajánlott olvasmány több helyen, nálunk is, angolszász egyetemeken is néhol

Előzmény: haliho (5785)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5794

ne haragudj, hogy kihagytalak az előzőből, bocs.

bár te mondjuk csak kicsit értetted félre az úriember egyébként nem túl szerencsés megfogalmazását

Előzmény: Gabiiiiii (5776)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5793

F:  "Csak azért nyomassak egy műmosolyt valakire, mert gyereke van?!"

M:   "nyomást gyakorolnak a gyerektelenekre ilyen szinten, mint pl. az idézett cikk szerzője tette. Merészeli megmondani, hogy a társadalomnak hogyan kellene viszonyulni már a magzathoz, erőteljesen támogatva ezzel a radikális abortuszelleneseket, "gyerekbebeszélőket" stb. Mert a magzat szent, az anyára meg elég vigyorogni a villamoson, mert csak az hiányzik neki, a juttatásokat már megkapta. "

ha nem olyan hangulatban lennék, amilyenben, még nevetnék is a fentieken, komolyan. Így sajnos nem tudok.

Előzmény: missparker (5774)
Gabiiiiii Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5792

Ugyanakkor - éppen a gyerekeknél (illetve magzatoknál) - ha pozitívan állsz hozzá, örülsz neki, a jót látod meg benne, akkor jóval több eséllyel lesz valóban pozitív a vége. "

ez igy van...Mindenki alljon pozitivan a sajat magzatahoz:)))

Előzmény: haliho (5787)
Gabiiiiii Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5791

ugye azert nem rolam feltetelezed,hogy ellenszenvvel viseltetek egy terhes no,vagy egy kisgyerek fele:)

egyszeruen vannak,akik nem szimpatikusak es ok szamomra kozombosek..De roluk sem az jut eszembe,.hogy elveszik elolem a penzt a GYES-sel,GYED-del:)

cyanne Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5790

nemigen értem, hogy jön az, h ki hogy megy bele vmibe, ahhoz, h mosolyogjunk, ha meglátunk egy gyereket váró nőt.

én nem hiszem, h olyan nagyon rossz lenne az nekem, ha gyereket várok majd, és nem mosolyognak többet rám, mint eddig.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5789

A gyereknek megszuletni ilyen varakozasba, a gyereknek lenne jo, nem nekem, missparkernek, vagy halihonak. Mondjuk ez se nagyon ontopik tema :)

Aminah Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5788
Élhetőbb világ, hát igen...de szerintem azért a mosoly itt következmény, nem pedig kiváltó ok. Az emberek általában mosolyognak a kismamákra, mert az emberek általában rámosolyognak a hétköznapi csodákra, legyen az egy virágzó gyümölcsfa vagy egy gömbölyödő pocakú kismama. Az, ha minél több ember képes kiszakadni a gondolataiból és elmosolyodni, ha pl. egy virágzó gyümölcsfát lát, az jelzi majd, hogy igen, élhetőbb lett a világ. Én legalábbis azt vettem észre magamon, hogy ha kiegyensúlyozott vagyok, ki vagyok békülve magammal, akkor észreveszem az ilyesmit, ha meg nem, akkor elmegyek mellette.

Szerintem először egy kicsit a dolgok mögé kellene látni. Igen, átadni a helyet a kismamának, meg a kisgyereknek a buszon, nem azért, mert ők valami felsőbbrendű, tiszteletet érdemlő lények, hanem azért mert először is a kismamának kurv@ra fáj a dereka, másodszor a hasa -csakúgy mint a kisgyerekek feje- a vállra akasztott táskák vonalába esik és ezek a táskák egy nagyobb fékezéskor igencsak eltalálják.
És igen, tessék megbecsülni azokat a nőket is, akik a hivatásuknak akarnak élni, ők nagyon hasznos tagjai a társadalomnak, profik abban, amit a szakmájuknak választottak, ami ráadásul az esetek többségében a társadalom számára is igencsak hasznos tevékenység, keményen dolgoznak, rengeteg adót fizetnek, szerintem nem kellene őket lépten-nyomon azzal zrikálni, hogy mi a "normális" élet, és akkor eleve több energiájuk marad elmosolyodni, ha egy szép virágzó gyümölcsfát látnak.

haliho Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5787

Persze, hogy nem csak pozitív egyéniség, egyediség van.

Ugyanakkor - éppen a gyerekeknél (illetve magzatoknál) - ha pozitívan állsz hozzá, örülsz neki, a jót látod meg benne, akkor jóval több eséllyel lesz valóban pozitív a vége. De igaz ez egy párkapcsolatra is, ha azzal állsz bele, hogy ez a pasi is csak fel akar csinálni és ki akarja mosatni velem a gatyáját, hát kicsi az esély, hogy egészséges kapcsolat lesz a dologból. Az előlegezett jóindulat (ami nem azonos a józanság hiányával) szerintem nagy erő.

Hatványozottan igaz ez szerintem társadalmi szinten. Ha egymáshoz jóindulattal fordulunk (nem 1-2-10-20 a tízmillióból, hanem társadalmi szinten!), akkor jóval nagyobb az esély, hogy élhető, élvezetes legyen a társadalmunk...

Ezért tartom rendkívűl előremutatónak azt a gondolatot, hogy szeretetteljes jóindulattal nézzünk a villamosra szálló kismamára, és ne azzal, hogy "ez is csak előlem veszi el a pénzt a GYED/GYES-el".... vagy tulajdonképpen negme frusztrál a terhességével, mert nekem nincs gyerekem... Ugyanez persze sokszor a másik oldalra is igaz.

halihó
Előzmény: Gabiiiiii (5786)
Gabiiiiii Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5786

Szerintem meg a vilag nem rozsaszin,hanem egyre inkabb szurke:(

Nem erdem szulni,mint ahogy megszuletni sem.Abban egyetertunk,hogy minden ember egyedi,egyszeri es megismetelhetetlen.....De abban nem,hogy ez pl kizarolag pozitiv lehet...

haliho Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5785

Sziasztok!

Pont azt akartam írni, amit Aminah meglengetett. Az egész annyiban az én hibám, hogy kiragadtam 2 - nekem nagyon tetsző - bekezdést, de nem is hoznám ide az egész baromi hosszú interjút, a fórumnak nem tenne jót, és minek.

A pasi alapvetően a tehetséggondozásról beszélt, azért hangsúlyos ez a szempont benne. (Még csak nem is a korrupció és a csalás a központi gondolat, de az volt eléggé ütős, hogy a címbe tegyék.) Azért - ha elolvassátok legalább ezt a két bekezdést - nem egyértelműen ezt mondja, hogy minden ember Nobel-díjas lesz, hanem azt, hogy minden gyerekre úgy kell nézni, mint tehetségre, de annyi esze van, hogy hozáteszi: ha nem is tehetség, akkor is egyedi. (Már az milyen nagy előrelépés lenne, ha minden emberre emberként néznénk, és nem hímtagként... :-))

Szerintem - ezt viszont a két bekezdés alapján is tartom - az mindenképpen sokkal jobb lenne, ha a társadalom igenis szeretetteljes mosollyal fogadná a magzatokat és anyákat -> sokkal élhetőbb világ lenne, mintha a gyerekes/gyerektelen dimenzióban is az acsarkodás lenne a meghatározó. (Ez persze nem csak erre igaz, de ebbe a topikba ez a felvetés passzol szerintem.) Szóval egyes reakciók szvsz jól demonstrálták azt, ami szerintem időnként rossz ebben a topikban (is). :-))

halihó

Aminah Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5784
Azért szerintem érdemes lenne mégis elolvasni a cikket, ez itt csak pár belőle kiragadott mondat. Csaló diákokról és korrupt felnőttekről szól, lehet, hogy ha ezeket a mondatokat visszatesszük az eredeti szövegkörnyezetbe, egésze más értelmet nyernek majd.
Előzmény: missparker (5774)
missparker Creative Commons License 2009.01.16 0 0 5783
Lehet.
Előzmény: Törölt nick (5782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!