:)) Jaja. . .es milyen finom. Kedvencem amikor a tunat kivulrol durvara torott borsba forgatjak, es csak annyira sutik meg mint az elso kepen. Jujj de finom. . .de ilyeneket csak nagyon jo minoosegubol szabad tenni (sushi grade), mert maskepp. . meg belegondolni is rossz.
Mar az elso tulsutott halnal szerettem volna ezeket a kepeket betenni. A tunat nagyon konnyu kiszaritani - nem kell neki sok. Ha szurke - akkor mar sok is.
Ugyanez a helyzet a garnelaval. "olivaolajba rakom őket serpenyőben és rányomok úgy 10 perc után vagy 6-8 gerez fokhagymát" Szkati, probalj kicsit forditani a sorrenden: Az olivaoljaon (amit lehet fele-fele aranyban vajjal is keverni) futtasd meg a fokhagymat, es dobd ra a rakokat, csak annyira, amig rozsaszinu lesz - mert akkor mar kesz. Ilyenkor szoktam meg friss zoldpetrezselymet is ratenni. Ha kunkorodas es rozsaszin utan meg sutod-fozod, az mar sok neki.
Van egy citromos receptem. Ha kesz a rak, csavarj ra citromlevet - sok petrezselymet, es frissen fozott hosszumeteltet ra. Nagyon finom!
Nagyon szép a rácpontyod és biztos nagyon finom is. Nekem a klasszikus módszerrel sose sikerült igazán, ezért legutóbb csaltam egy kicsit és ez nagyon bejött : - a halat beliszteztem, kicsit paprikáztam és olajban megsütöttem; - hagyma, paprika, paradicsom és paradicsompüréből lecsót főztem; - krumplit héjában megfőztem és aztán hámoztam, karikára vágtam.
Ezekután már csak össze kellett rakni, halat baconba tekertem (nem írdaltam) sok tejfölt közé és a tetejére, só bors, félóra sütés.
Szerintem bár szabálytalanul készült, így sokkal egyszerűbb . Ízek összeértek, nem maradt semmi nyersen, kitünő rácpontyot ettünk. Vagy ezt nem szabad így nevezni ? :-)
Így van! Én is serpenyőben sütöttem a vörös tonhalat, de nagyon vigyáztam, hogy nehogy túlsüssem. Persze nekem már könnyebb volt a helyzetem, mert már másodszorra csináltam. Tavaly én is ugyanebbe a hibába estem.
Ami meg a rákokat illeti, hát én még karácsony elött vettem a METRO-ban kicsit nagyobb rákokat. Jelenleg még a mélyhűtőben vanna. Semmi extrát nem csinálok velük, minthogy olivaolajba rakom őket serpenyőben és rányomok úgy 10 perc után vagy 6-8 gerez fokhagymát. Fedő nélkül jól rápirítok és kész. Imádom! Na persze nem minden nap engedjük meg mi sem magunknak.
Nem-nem, ezt "beszéltük" is anno, hogy úgy finom, vastagon. Mondjuk a sütőd nem ismerem, biztos igazad van, amikor azt mondod: legközelebb serpenyőben készíted. Ha nem jó a sütő akkor tényleg jobb a serpenyőben, ott ráadásul gyönyörűen látni, hogy hogy halad a sülésben a hús, mikor érdemes megfordítani.
Az itthoni garnélákkal az a baj, hogy inkább ragunak érdemes készíteni, olyan aprók (akár frissen veszi az ember, akár fagyasztva). Frissen szerintem pedig nem is éri meg, vesz az ember 2 kilót, megpucolja, és marad belőle 40 dkg. Akkor már inkább fagyasztva... Én is általában szószokhoz, mártásokhoz, ragukhoz, levesekhez használom (van is pár példa rá a honlapunkon), itt vidéken pedig nagyobbhoz hozzá jutni lehetetlen, ha normáis rákot akar az ember, akkor el kell zarándokolnia a rozmárhoz, de ez is csak akkor éri meg (nekem), ha útba esik.
Meg a Ribling vagy a Takler szekszárdi kadarkája, hmmmm.... Szerintem nyugodtan maradhatunk abban, hogy a szekszárdi kadarka általánosan finom;) Sajnos nagyon kényes szőlőfajta, így minden 5-7 év az, amiben bő, minőségi termést ad. Halászléhez ez a fajta bor a legjobb, én is bátran ajánlom.
Voltam multkor egy kadarka-kóstoláson és remekül ment a halászléhez. Az az egyetlen probléma, hogy a kadarkánál a nagyon jó, közepes és nagyon rossz évjáratok váltakoznak, tizenvalahány kadarka megkóstolása után eljutottunk oda, hogy pl a szekszárdi Vesztergombi meg a St Andrea kadarka finom borok, bátran ajánlom.
megjegyzem a halászlé is ritka jó volt, ha jól emlékszem ( kicist bezavart a kóstolás ) Gesztenyéskert étterem, Budakeszin. Azt hiszem gesztenye. valami fa....ez biztos.
Biztosan túlsütöttem, ugyanis a szeletek viszonylag vastagok voltak ( tudod ez az a mireli vörös tonhal, ami olyan gusztusosan volt szeletenként csomagolva ) talán félbe kellett volna vágnom, de olyan tökéletesek voltak igy ja és a sütömben grilleztem, ami szerintem se nem süt jól se nem grillez jól... dehát ez van.
Lehet, hogy inkább serpenyőben kellett volna sütni.
A paradicsomos-bazsalikkomos- füstölt mozzarelás rizs szinte mindenhez jó, én egyszer étteremben baconban grillezett bélszincsikokkal ettem, de önmagában is jó, minél szaftosabb annál jobb.
garnélarákot is csinaltam, a Váncsa szakácskönyvben volt egy recept, fehérboros-fokhagymás, ehető lett, de azt hiszem én nem fogok többet rákot csinálni, az egyetlen rák, ami nekem eddig izlett, az Szlovéniában evett homár volt, no azt pedig nem nagyon birná itt a pénztárcám, ugyhogy inkább halakkal kisérletezem.
Méltatlanul keveset emlegetett, igen ízletes halunk és a legjobb benne, hogy ha sütjük a pikkelyeket nem kell lekaparni.
Én nagyon szeretem bormártással. Recept:
A halat beírdaljuk, nem kell túl sűrűn mert nem szálkás annyira. Ha nagyobb akkor szeleteljük.
- A halszeletet vagy írdalt halat sózzuk és olajban kisütjük.
- Ezután a halat jénaiba teszem.
- Az olajból kiveszünk egy kicsit és a hagymát rózsaszínűre pírítjuk benne és beletszünk 1 kanál lisztet és kicsit sütjük vele (gyakorlatilag rántást készítünk).
- Ezután felöntjük vízzel és vörösborral és beledobunk 1 babérlevelet, majd forraljuk, 10-15 percig lassú tűzön kevergetve.
- Ha kész a mártás adjunk hozzá sót és 1 fél citromnak a levét és jól elkeverjük.
- Ezt ráöntjük a halra és előmelegített kb 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük (ne tovább).
- A tetejére lehet zöld petrezselymet szórni. Nagyon finom.
Jaj, de örülök! Azért remélem Neked nem úgy nézett ki, mint a régi sajátom, mert annál túlroppantottam a gerincet, ezért el is tört:( De legalább megvolt a tapasztalat, hogy utána hogyan is készítsem;)
Kicsit száraz lett? Meddig sütötted 1-1 oldalát? Kicsit túl lett akkor sütve, de ha ízlett mindenkinek akkor semmi gond (ilyenkor lehet gyorsan valami kis mártást mellé tenni, mintha szándékosan azért sütötted volna a húst ilyen állagúra, hogy a mártásal együtt legyen tökéletes;)
A köret pedig a hal nélküli bazsalikomos-paradicsomos tál lett? Hűha! És úgy milyen lett?
Kedves Dy! Köszönöm a segítségedet, nagyon ízlett a fogasom a családnak. 180 fokos sütőben sütöttem poppantva, felállt a farka is:)))) Szájába krumpli, hasalt egy hosszú pecsenyés tálon és ropogós volt. Megtaláltam a 2005-ben készült fotódat, kb az enyém is úgy nézett ki. Mégegyszer kösz.
Megcsináltam a halat, tényleg nagyon finom az ize, bár az enyém egy kicsit száraz lett . Sütőben grilleztem rozmaringos olajjal megkenve, besozas utan.
A köret bazsalikomos-paradiccsomos,mozzerallás rozs lett, mert megtetszett amit dydand ajanlott.
Nem a vörös tonhal készült J.O szerint, hanem a lazac. Lazac kakukkfüves, olivával megkenve és baconba csavarva sütőben kb. 15 percig légkeverésessel.
A vörös tonhal csak egyszerűen sózva, majd serpenyőben sitty-sutty, minden oldala kb. 5 percig sütve. Valami isteni volt! Szóval csak semmi flanc, a lehető legegyszerűbben, ugyanis már maga a hal, minden fűszer nélkül is nagyon finom.