Működik a diéta, szép lett a vércukorértékem, és egyenlőre semmi nem kell csak további diéta. Kiderült, hogy jó az itthoni vércukormérő:-)
Úgyhogy most boldog vagyok. Azt mondták, hogy rajtam múlik minden. Ha tudom tartani ezt a diétát és ilyen szép eredményeket produkálok, akkor minden rendben lesz. No és hozzátette a nőgyógyász, hogyha a szervezetem is bírja. Hetente kell mennem cukorellenőrzésre a belgyógyászatra, és kéthetente tanácsadásra. Egyenlőre elbírnak velem a helyi kórházba is. Legalábbis a mai doktornő a tanácsadáson azt mondta. Aztán ki tudja mit mond a következő héten a másik doki:-))
A mozgás, és a korai rákészülés (pl, már jóval előtte szoktatod a szervezeted a diétás étkezéshez, vagy legalább lecserélsz pár dolgot az étkezésedben) sokat javíthat a helyzeten.
Én a második terhességem előtti évben rengeteget kerékpároztam, meg futottam. Nálunk beültetés volt, így már előtte elkezdtem a korábbi diéta szerint étkezni. Persze halálosan komolyan nem vettem, de odafigyeltem arra, mit eszek. Ezek biztos segítettek, de lehet mázlim is volt.
Sajnos én sem tudom, hogy mikor kell inzulinozni, mert ahogy Somanyának is írtam, nekem csak reggel kellett. Viszont az étkezések idejét pontosan be kellett tartani, pont úgy, ahogy írtad, az egyenletes vércukorszint elérése miatt.
Én is SOTE-s voltam. Amikor be kellett feküdni, hogy beállítsák az inzulint, akkor sem figyeltek nagyon. A saját vércukor mérőmmel mértem, és az én általam beírt adatokat adták a dokinak. Étkezést sem úgy kaptam, ahogy nekem kellett volna. Napi 6-szor kellett volna ennem, a terhesosztályon meg 3-szor kaptunk. És arra sem nagyon figyeltek, hogy mit adnak. Emlékszem, volt, hogy gulyásleves és túrósbatyu volt az ebéd, és két túróstáskát adtak. A tízórait, uzsonnát, meg pótvacsorát a párom hordta be. Szegény mindig nagy csomagokkal járt. Ja, és nem a belgyógyászaton voltam, hanem a nőgyógyászaton, ill. a terhespatológián (pontosan nem tudom hogy hívják) Szóval, azt írhattam volna, amit akartam. Már előre megmondta a doki, hogy a szülés napján sem kell inzulin és utána sem. A szülés után nekem nézték a cukrot, lehet, ebben a nőgyógyászomnak is szerepe volt. Sőt, 6 hetes kontrollra is kért egy terhelést.
Lehet, ha a dokid jobban odafigyel, akkor a csecsemősök is kérnek tőled mérést.
Szülés után rám se tojtak, én szóltam egy hétre rá (9napot voltunk benn) hogy nem kéne-e mérni, és azt mondták, hogy később sem kell már többet. Akkor megmérték, jó alacsony volt, így onnantól mehetett a kakaós palacsinta meg a magnum ;).
Persze ugye a terhességi cukor az előhírnöke a felnőttkori cukornak, szóval azért csak módjával.
elnézésedet kérem, nem siklottam át rajtad, csak eddig 2x próbáltam válaszolni és nem jött össze (sajnos a gyerek miatt sokszor fel kell állnom idő előtt a gép elől), utána meg mea culpa, de elfelejtettem.
Szóval a N. Erzsébet a dokinőm, akit eddig egyszer láttam, mert a diéta "hatásossága" miatt csak az aszisztensig jutok el, a dokinővel nem kell beszélnem (kivárnom, míg fogadni tud). Ha jól vettem ki a dolgokat, a terhesekkel már csak ő foglalkozik. Amúgy elég nagy a fejetlenség most a Bártfaiban és örülhet az ember, hogy a diabet. ambulanciát még nem szűntették meg...
HA esetleg inzulinra kerülne a sor akor bizony mindig ugyanabban az időben kell beadni étkezés ELŐTT!ÉS nem nagyon ehetsz akkor sem több kenyeret sajnos,mert az inzulin a már meglévő rossz eredményeid miatt kellenek és nem kompenzálják a még több CH-ot.
A 3 dkg kenyér úgy jött ki, hogy reggelire azt javasolták, hogy 5 dkg egyek. Nos ezek után is még rossz volt a cukorérték, és így azt mondta a doktornő, hogy a kenyéradagot vigyem le 3 dkg-ra. Bakonyi barnakenyérből az 5 dkg az egy tenyérnyi szelet plusz még egy pici. Most hárommagvas rozskenyeret eszek, ebből a 3 dkg épp egy fél szelet. Néha pedig az abonett kenyerrel gyötröm magam.
Nekem fel kellett kelnem 5-kor enni valami keveset, pl 2 kekszet, és akkor már több CH mehetett reggelire, mert beindult az inzulintermelés. Mondjuk elég macera volt, félálomban eszegetni.
szerintem te is egyél reggel toast kenyeret, abból egy szelet 10CH, és így 2-t lehet enni. Én ha meg is pirítom, pszichológiailag jobban érzem magam. :-)
3 dkg? Az meg hogy jött ki? 3 dkg kenyér az 18-20 CH. Ha ehhez vajat és felvágottat eszel, akkor az kvázi 0 CH. A reggeli is legalább 30 CH, de inkább 35.
Amúgy lehet kapni többféle olyan kenyeret is, aminek nagyon alacsony a CH tartalma. 30-50 közötti/100 dkg.
1. Elvileg ehetsz, a 6. héten lesz egy terhelés (75gr, 2óra), majd a szoptatás után is egy. Ezekből akontrollokból derül ki, hogy megmaradt-e a cukorbetegség vagy sem.
2. nem tudom a választ, de úgy sejtem,hogy étkezés után x időben kell inzulinozni. Kollina talán tudja. Az étkezések időpontjai azért "kötöttrk", hogy a nap folyamán végig egyenletes legyen a vércukorszint, ne legyenek nagy kilengések. Reggel mindenkinek csökkent az inzulintermelése, ezért kell a reggelit olyan alacsonyan tartani (és lehet, hogy csk akkor kell majd inzulinozni). De ha 6 alatt volt mindig a szinted, szerintem nem kell majd inzulinozni, 7 felett gáz.
3. igen, azért 1 hét alatt változnia kellene, a mérték az, ami kérdéses. Ezért van az, hogy az elején 1-2 hetente rendelnek vissza (játszanak a diétával, kipróbálják, hogy hogyan reagálsz rá), aztán ha minden rendben, akkor 3 hetente.
hozzászólásomban természetesen a szt.imrés protokollról beszélek: ugye ahány ház, annyi szokás...
Lassan megint eltelik egy hét és holnap újra megyek vércukormérésre.
A hét folyamán itthon mértem és 6.0 fölé egyszer sem ment étkezés után egy órával.
Lehet, hogy idő kellett ahhoz, hogy rendeződjön a vércukorszint?
Én azt hittem, hogy ez azonnal megtörténik, ha elkezdek diétázni.
Remélem jól működik a vércukormérőm, mindent a leírtak szerint állítottam be.
Akadtak közben kérdéseim:
Ha megszületik a csöppség, utána is tartani kell a diétát a szoptatás ideje alatt, vagy másnap már megehetek egy MAGNUM-ot?
Ha inzulint használok akkor mindig a megszokott időben kell azt a hat étkezést megejteni? Illetve akkor sem ehetek majd egy kicsivel több kenyeret? (nekem ez a 3 dkg nagyon kevés)
és amire már az elején kitértem. Idő kell ahhoz, hogy rendeződjön a vércukorszint, ha valaki diétázik?
Régebben néha bekukkantottam már ide olvasgatni. Most nyáron lesz aktuális a második baba, így valszeg csatlakoznék majd. :) Kollina, fúúú, de jó ilyet olvasni, hogy neked másodjára nem jött elő! Nálam azért gáz kicsit a diéta, mert a 20. héttől feküdnöm kellett (34 hetesen meg is szültem, így "csak" eddig) és a férjem főzött, oszt tekintve, hogy addig nem nagyon művelt ilyet, nehéz volt neki méricskéléssel kezdenie.
Tényleg nem ettem ugyanazt és azt hiszem jól van beállítva a vércukormérő.
Tegnap este lemértem 4.7 volt kaja előtt és aztán evés után egy órával ismét 4.7-et mértem. Úgy tűnik délután és este rendben van, csak reggel van baj vele és akkor is a terhelésessel. Erre mondta a doktornőm, hogy próbáljam meg azt, hogy reggel egyáltalán nem egyek kenyeret.
Úgyhogy a jövő hét a kisérletezésekkel fog elmenni, majd többször mérem.
Nem bánnám ha reggelente is sikerülne valami jó értéket elérni.
Nem kell elkeseredni, vagyunk itt páran, akik inzulinozták magukat és minden rendben ment. Csak első hallásra tűnik olyan borzasztónak, hamar hozzá lehet szokni. És az inzulin beadás sem nehéz, van egy toll, amivel nagyon egyszerűen lehet adagolni és szúrni.
A 3,6 a 8 után elég alacsony, jól be van állítva a vércukor mérőd? De az is lehet, hogy az étel más jellege miatt van a különbség. Gondolom nem ugyanazt etted.
A kis pocaklakó nagyon aranyos a videón. :))))))) És ha a mérete is a korának megfelelő és a magzatvíz mennyisége is átlagos, akkor azért nem kell annyira aggódni. :)))
Nos nálunk annyi történt, hogy hiába diétázok a vércukrom pénteken még mindig nem volt az igazi. Alacsonyabb, mint a múltkor, de sajnos a határérték fölött.
Most még keményebb diétát kell alkalmaznom péntekig. Igazából már azt sem tudom, hogy mi férhet bele. Ami tuti, hogy az eddig evett 5 dkg teljes kiörlésű lisztből készített rozskenyeremet reggelire elfelejthetem. Kaptam még egy hetet és utána újra ellenőrzés. Ha akkor sem lesz jó, tuti inzulin. Már elkezdtem mérni a cukrom, a tegnap reggeli érték a kórházban evés után egy órával 8.0 lett, de itthon mértem délután és akkor meg evés után egy órával 3.6 lett. Nem értem, hogy van ez.
Egyébként a reggeli éhgyomori 4.7 volt.
De hát majd méregetem és felírom, hogy mikor mennyit mértem.
A diéta egyáltalán nem olyan nagy cucc, mint amilyennek tűnik. Persze ha ahhoz voltál szokva, hogy minden reggel kakaóscsigát ettál kakaóval és sok-sok fehér kenyeret akkor lehet, hogy egy kicsit felborítja a megszokott étkezési kultúrádat.
Én ma karalábélevest főztem, csirkehússal, sok tejföllel (1.5%), petrezselyemmel, graham liszttel. + graham lisztes nokedli bele.
Utána csináltam tárkonyos szószos csirkét (mustárral, tejföllel, tojással, graham liszttel habartam be) + rízs + kovászos uborka.
Mindegyik ételnek minden összetevőjét alaposan lemértem és kiszámoltam.
Megettem egy jó nagy tányérral a levesből, utána ettem tárkonyos húst rízzsel és kovászos uborkával és ez volt 50-55g CH.
Megmértem 1.5 óra múlva a cukormat (nekem ennyi idő után kell) és 4.3-ra visszament ami tök jó (6.5-ig jó) és dugig jóllaktam és iszonyú finom volt minden! (a graham liszetet észre se lehetett venni az ételben)
Nem olyan nagy macera a főzés, csak a számolgatás egy picit meghosszabbítja, de egy idő után már ránézésre tudni fogod miben mennyi CH van.
Örülök, hogy ennyi pozitív dolgot olvasok tőletek. Amikor közölték, hogy mi a baj, elképzelésem sem volt az egészről. Ma már többet tudok róla, mint a védőnőm:-)
A diéta úgy tűnik nem is olyan veszélyes. Persze néha annyira kívánok valami finomságot (pl. lekvároskenyeret nagy pohár tejjel, vagy kakaóskalácsot:-)), de ez majd marad a terhesség utánra. Most pénteken meglesznek a vérvétel és stb. eredmények, gondolom abból is lehet már tudni valamit. Aztán jövő héten jön a próbareggeli.
A jövőhéten pénteken megyünk 4D-s ultrahangra is. Nagyon várom már, hogy lássam a picurt, mert olyan rég volt a 18. heti ultrahang. Nem tudom mit néznek, de talán abból is kiderül, hogy a korához képest nem-e nagyobb és hogy fejlődik:-)
Nálunk sem kellett hamarabb befeküdni a cukor miatt szerencsére.
Most még a 24. heti terheléses cukor előtt vagyok, egyelőre reménykedem, hogy nem lesz gond... Nem igazán diétázom, pontosabban nem számolgatom a CH-kat egyelőre, csak figyelek jobban, hogy mit eszek. Majd kiderül hamarosan, hogy mi a helyzet.
Amúgy én nagyon durvának tartom, hogy a terhesség alatt akár többször is terheléses cukorral sokkolják a diabéteszes kismamát. Nem vagyok benne biztos, hogy túlságosan jót tesz. Nekem egy volt már a 10. héten, és hamarosan megyek a 24. hetire, brrrr.
Gombfoci, ügyes vagy, hogy ilyen szigorúan tudod tartani a diétát! És hihetetlen, hogy már a terhesség háromnegyedénél tartasz:))
igen, igazad van, ezt elfelejtettem írni. A mozgás jó hatással van a vér cukorszintjére. De a mozgás ellenére egy dekát sem fogyok, pedig a fogyás is előremozdítja a javulást. Legalább is a 2. típusú diabéteszben. És akinek volt gesztációs diabétesze, az elég eséllyel indul a 2-es típúsúért.