Szerintem meg a gyerek beleszületik egy családba, ahol vannak szabályok, szokások, és neki ehhezk kell szocializálódnia. Ilyen az utazás. Akár tengerparti, akár városnézős, akár sznob, akár csóró, de megy, akkor nehogy 12 évig otthon maradjon, csak mert macerás gyerekkel menni.
Nem macerás. És lehet nem emlékszik, 2 évesen Bibionéban homokozott, de 4-5 éves korától érik az ingerek, és megszereti/heti az utazást. 12-14 éves korban meg már egyre nehezebb elindulni, mert lázadozni kezd a gyerek...
Én igenis örülök, hogy kiskorom óta utazgattunk mindenfelé, mindegy hova, a gyerek nem nyűg, hanem családtag, edzésbe jön majd. Igen sokan utaznak babakocsis gyerekkel, biztos azért, mert sznobok:o Vagy mert tán akkor van lehetőségük utazni?
Persze, akinek gyereke van, az rohadjon meg a négyfal között egész életére. Teljesen érthető, a józan ész ezt diktálja. A kisgyereknek sem kell semmi impulzus, nehogy nyitott legyen a világra felnőtt korában. Meg aztán az is tök jó, ha itthon esik az eső nyár közepén két hétig és 12 fok van, szuper ilyenkor homokvárat építeni.
Kedves bopat! Utaztál már kisgyerekkel külföldre? Esetleg még két éves sem volt a kis lúrkó? Megsúgom neked, hogy a kisgyerekek nem szeretik a múzeumokat, a hosszú szurdokokban a kimerítő gyalogtúrákat és még a hegytetőn álló várakba is elég kemény felcipelni őket. Helyette lehet vele menni állatkertbe, vidámparkba, különösen kedvelik a sekély, homokos tengerpartokat, ahol egész nap homokvárakat és homoksütiket készíthetnek, esetleg még gyerekanimáció és kulturált játszótér is van a tengerparton, akkor az különösen jó. Az is jó, ha otthonunkhoz viszonylag közel esik e tengerparti szakasz. Ha a szülők megbirkóznak a kislurkóval. akkor némi kulturális élmény se árt a környéken. És tudod melyik ez a hely? Az egyik legalkalmasabb Bibione (a környéken látnivaló: pl. Velence, Caorle, Grado). Egy kis empatikus képesség kellene és kevesebb felsőbbrendűségi komplexus.
Korábban én is lenéztem magyar utitársaimat, ha egy kicsit is eltértek az etikettől külföldön. Mára csak a kirívó bunkóságokon hökkenek meg egy kicsit. Ez főleg a népszerű/divatos idegenforgalmi célpontok állandósult zsúfoltságának, meg a turizmusnak álcázott, azaz igazolt bacchanáliának köszönhető, amellyel az ember utazás közben mindenfelé találkozik.
Amúgy az Itáliában magyar ételeket rendelő honfitárs ettől a tettétől még nem bunkó a szememben. És ha neki erre van gusztusa, akkor mi van? Hol van az leírva, hogy a turista a helyi ételeket kell, hogy egye? Pláne ha figyelembe veszem egy ismerősöm tapasztalatait. Most jött vissza egyhetes toszkán körútjáról. Minden szép és minden jó volt, "de az olasz kaják borzasztóak voltak"...
Nemrég tértünk haza egy nagyon hosszú útról, nagyon sok helyen jártunk de nagyon kevés magyarral találkoztunk. ( ES, PT stb.) Visszafele megálltunk Bibionéban, gondoltunk fürdünk egy kicsit ott, ugyanis soha nem voltunk itt, mivel elég sok rosszat hallottunk róla. Fürdeni nem tudtunk az erős szél miatt, a település egy nagy gagyi vásár de a legszebb hogy úgy éreztem magam mintha MO-n vagy Csehországban lettem volna néha. Az egyik vendéglő előtt álltam és épp a magyar étlapon csodálkoztam (Magyar specialitások) amikor az előttem levő asztalnál magyar vendégek a magyar pincértől magyar rántott húst rendeltek. Na bumm...
Augusztus végén megyünk egy két hetes körútra Erdélybe. Tervbe van, hogy átmegyünk a Transzfogarasi hágon. Olvastam, hogy ősztől tavaszig lezárják a lavinák miatt. Mi szeptember 5.-e magasságában érnénk oda. Nem tudjátok, hogy ez az ősz mit jelent? Vajon mi még át tudunk majd menni? A válaszokat előre is köszönöm."
Egyébként nem értem, mért annyira baj ez, a gyereket nem kaphatja fel "akarki", el kell rakni az utlevelét rendesen és kész. Igy viszont nyugodtan utazhat nagynénivel, nagyszülökkel, baratokkal, végülis kinek mi köze hozza...
Gyermekekkel utazom külföldre és hát az a hivatalos eljárás, hogy útlevelet kell nekik csináltatni...De miért is?!Ugyanis a gyerek útlevelébe nem írnak bele semmit a szülőkről(vagy arról akivel épp utazik)!!Szóval hogyan igazolom, hogy a kis lurkó akit visítva cipelek át a határon épp az én gyermekem...Az útlevele annyira a ,sajátja,,hogy még az édesanyja neve sincs benne!!Szóval ezzel csak azt segítettük elő, hogy bárki foghatja gyerekünket és viheti magával!!!Hivatalosan!Mert semmivel nem kell a kilétét igazolni, elég az útlevél...Nevetséges és felháborító!Nem kellene ezen elgondolkodni, hogy ha már legyártják ezeket a drága útleveleket, legyen értelme is!!!
Sziasztok! Egy ujabb nehezen megvalaszolhato kerdes:
"...megyünk Svájcba, egy .... cég körutazásával, azt szeretném megkérdezni, hogy kb.mennyi pénzt érdemes vinni, 8napot leszünk kint, és hogy eurót vagy svájci frankot?
Mondjuk a helyi etel kostolgatasa nalam orszagfuggo, es bizonyos esetekben inkabb maradok az egyszeru eteleknel, nem beszelve arrol, hogy pont kaja nem szivesen koltok.
Meg amugy is alkati dolgok ezek. Pl. nekem sokszor nagyobb elmeny vezetni, az adott orszag kozlekedesi kulturajat megismerni. Az is egyfajta kostolas. :o)
Itt egy ugyanilyen érdeklődő utazó az utazas.com-ról:)
"párizsba, de csak átutazóban állunk meg egy teljes napot. Hova érdemes elmenni egy nap alatt, és mi milyen távolságra van egymástól? Amit eddig tudunk, h megnézünk az az Eifel torony, és a Louvre....légyszi mondjatok olyan helyeket amik érdekesek lehetnek, és egy nap alatt el lehet jutni! nagyon nagyon megköszönném:)! ja, és héyn km.-re van a Rolad Garros stadion midnen mástól, vagyis pl. az Eifel-től?
akárki tud valami jó helyet légyszi irjatok! KÖSZÖNÖM!:)
Ha a témában valaki komolyabban akar elmélyedi, akkor javaslom olvasgasson a Hellasz beszámolók rovatában. Pl Juhi itthonról vitte Paráliába (!) a krumlis tésztát :), a fotóalbumokban a debilen vigyorgó család, fotók a tányérról bizonyitva, hogy ettek tavernában is (a paráliai fradi vendéglőben rántott husikát, ubi salival).
Gyakorlatilag ott valóban eszenciálisan jelentkeznek bunkó honfitársaink igényei és elvárásai.