A dézsája aljára sódert raktam, arra a virágföldet, és bele a valószínűleg gyökérrothadásos yukkát, és ezt az egészet a ház legvédettebb sarkába. De most már a levelei is kifehéredtek... de azért ezt a homokgödrös ötletet még kipróbálom, hátha... köszi.
Ki is ültetted, vagy csak "kitelepítetted"? Próbálkozz meg a kiültetéssel, hátha feljavul. Igaz, én az egészségeset ültettem ki, mert kinőtte a szobát, de jól érezte magát. Persze ha az eső folytatódik, lehet, hogy sok lesz neki. Esetleg ha tudsz homokot keverni az ültetőgödörbe ...
Ez egy lemetszett vékony hajtásocska volt, amit ledugtam kb. 3 évvel ezelőtt. Most a törzse 10-12 cm, a koronája kb. 1,5 m átmérőjű volt, a gyökereit alig találtuk, egy főgyökér kivételével, ami meredeken lefelé irányult.
De ez ne tévesszen meg, nálunk szinte vízben áll egész évben. Egyszerűen nem szorult rá, hogy dús felszívó győkérzetet növesszen és ez lett a veszte, mert nem pányvázta ki magát rendesen és a nedves talajban, a nagy szélben nem volt, ami megtartsa.
Nem szoktam beszélni ,még köszönni sem,nem érnek annyit,hogy ezzel bosszantsam magam.És az sem tűnik fel nekik,hogy az utcában mindenki így van velük.Szerencsére szemben laknak,mert a közvetlen szomszédokkal nagyon jó a kapcsolatunk,elmondjuk, ha gubanc van,megbeszéljük.
Stiglinc, mennyi idő alatt mekkorára nőtt és mekkora a gyökérzete?
Nálunk most pont fordítva van. Egy lonccal jött hozzánk egy kb. 10 cm-es vékonyka fűz, és már azt hittük elpusztul, de az eső hatására megeredt és szépen hajt.
Azt hiszem, ő sem a végleges helyén van, mikor lehet átültetni?
Nahát... : O Pedig a fűzfa aztán kéne bírja a vizes viszonyokat... Remélem, a nyírfa rendbejön. Nekünk olyan remek a "termőtalajunk", hogy amit 30-40 cm alatt ások, azt rögtön rakhatom is be a gyerekek homokozójába. Úgyhogy ez az időjárás meg se kottyan neki. Még a medence vizét is most engedtük le - hát sutty, elnyelte azt is a homok simán..
Ha befuttatod borostyánnal? Az se nő lassan, szinte semennyi helyet nem foglal, és télen is jó sűrű zöld. A "tuják" közül a leylandi ciprus nő asszem a leggyorsabban -az észveszejtő gyorsasággal lesz akkora, hogy takarjon. De az is sűrűbb meg szebb sövény lesz, ha néha visszacsipkeded a hajtások végét. Meg levágod a tetejét, mikor már elég magas.
Még mindig maradnék a tujánál. Aránylag gyorsan nő, esztétikus, és maga a növény dús a sok ága miatt.
A sövénnyel az a gond (ha olyan vásárolsz), hogy minden egyes esőzés után indulhatsz harcba a sövény-nyíró kézikészülékkel. Az előző házunknál volt sövény. Az eladó azzal kábított bennünket (bevettük ám!!!), hogy elég évente 3-4 alkalommal nyírni, nem igényel több beavatkozást. Ez nálunk úgy csapódott le, hogy havonta 3-4 alkalommal (és akkor még nem is mondtam sokat). Ja és saroktelek volt, tehát dupla élvezet....
A tuját viszont nem kell bántani, nő az szépen magától.
Hááát, 50 m járdáról kaparni télen a havat, 50 m árokból nyírni nyáron a gazt... nekem a 20 is doszt elég. Viszont eléggé egymás szájában vagyunk, bár egyik szomszédom most épp lakatlan, de már előre félek, hogy ha ideköltözik valaki, akkor a házaink bejárata pont egymással szemben van. Kéne a kerítésnek erre a kb. 4-5 m.es szakaszára valami térelválasztó, ami télen is sűrű. Eddig egyetlen ötletem a csodasövény: http://www.viaszfestes.hu/soveny/lapok1/ Van esetleg más ötlet?